Metodologia pentru decontarea navetei școlare a fost publicată, marți seară, în Monitorul Oficial, după ce o organizație a elevilor a depus o plângere penală împotriva ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, în legătură cu nepublicarea normelor de aplicare a Ordonanței 50/2021 privind decontarea cheltuielilor de transport. Metodologia nu s-a aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educației, fiind trimisă abia marți dimineață tuturor celor implicați, înainte de ședința Comisiei de Dialog Social, potrivit surselor noastre. Cîmpeanu a spus la mai multe televiziuni, marți, că metodologia se află în dezbatere publică de 30 de zile.
Potrivit “Ordinului privind aprobarea Metodologiei de decontare a cheltuielilor de transport pentru elevii care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu”, intrat acum în vigoare, suma maximă aprobată pentru decontarea navetei la nivel de județ este de 171 de lei pe lună – sumă care se aplică pentru cea mai mare distanță, anume de 50 de kilometri.
Elevii pot solicita, la unitatea de învățământ, acordarea sumei în avans, în cuantumul aprobat pentru cheltuielile de transport pentru o lună.
Publicarea normelor în Monitorul Oficial a fost făcută la scurtă vreme după ce Asociația Elevilor din Constanța a anunțat că a depus plângere penală pe lângă Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și la Administrația Prezidențială. Prin această plângere, organizația l-a acuzat pe ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, de abuz în serviciu pentru nepublicarea normelor de aplicare pentru OUG 50/2021, ordonanța referitoare la decontarea cheltuielilor de transport ale elevilor.
Ministrul a declarat repetat, pe parcursul zilei, că metodologia – care trebuia să fie publicată cu o zi în urmă – avea să fie publicată în cursul zilei de ieri.
Foto: Pexels.com
1 comment
Jenante norme…p, stiti cat plateste parintele pentru abonamentul lunar la 20 Km distanta de Cluj-Napoca?
Aflati ca 200 lei, iar statul ii deconteaza 81 lei. Da, acesta e pretul cerut de Firma Fany in judetul Cluj. La acesta se adauga inca 70 lei abonament luar pentru o linie de autobuz in orasul Cluj-Napoca. Elevilor cu domiciliu inafara zonei metropolitane Cluj-Napoca le-a fost retras abonamentul gratuit la 1 noiembrie 2021, nu pot beneficia nici de abonament redus, trebuie sa-l cumpere la pret integral. Studentii de la buget au gratuitate, doctoranzii, masteranzii la fel… asta e transport gratuit de la domiciliu la scoala si implicit facilitarea accesului la educatie pentru toti copii acestei tari.
Suna oare, a discriminare?
Sunt multe de spus/scris pe subiect, dar e inutil…