Metodologia-cadru de mobilitate pentru anul școlar 2025-2026 ar trebui să fie aprobată până la data de 15 noiembrie 2024, după cum prevede Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023. Reducerea normei didactice pentru profesorii cu vechime de peste 15 ani și grad didactic I se aplică din anul școlar 2025-2026, conform legislației în vigoare. Această scădere a normei trebuie cuprinsă în metodologia pe care o va aproba ministrul educației.
Articolul 177 – „(1) În învățământul preuniversitar de stat, posturile didactice/catedrele vacante/rezervate se ocupă prin concurs național unic organizat de DJIP/DMBIP, conform metodologiei-cadru aprobate prin ordin al ministrului educației, după consultarea partenerilor de dialog social, până la data de 15 noiembrie a fiecărui an”, se arată în lege.
Pentru anul școlar 2024-2025, metodologia-cadru a fost aprobată cu cea mai mare întârziere din istoria recentă, de regulă aceasta fiind publicată până acum în luna noiembrie a fiecărui an. Pe 27 decembrie 2023, Ministerul Educației anunța că a fost trimisă spre publicare în Monitorul Oficial Metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar pentru anul școlar 2024-2025.
Despre reducerea normei didactice
Reducerea normei didactice pentru profesorii cu vechime de peste 15 ani și grad didactic I, prevăzută în Legea învățământului preuniversitar, a fost amânată de Guvern până la începutul anului școlar 2025-2026.
Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, prevederi despre reducerea normei didactice pentru profesorii cu vechime de peste 15 ani și grad didactic I:
„Norma didactică de predare-învățare-evaluare prevăzută la alin. (4) lit. d), f) și h) pentru personalul didactic de predare și de instruire practică cu o vechime în învățământ de peste 15 ani și cu gradul didactic I se poate reduce cu două ore săptămânal, la cerere, fără diminuarea salariului”, conform art. 207 alin (11).
Despre Titularizare 2024
Proba scrisă a avut loc miercuri, 17 iulie – au fost 37.500 candidați înscriși la Titularizare 2024, dintre care peste 6.800 din promoția curentă. Peste 1.000 de candidați din această promoție nu s-au mai și prezentat la examen.
De la proba scrisă de Titularizare 2024 s-au retras peste 2.660 de candidați după ce au văzut subiectele. Aproape 50 din cei care s-au prezentat au fost eliminați din examen. Rata de participare a fost de 86,48%, a anunțat Ministerul Educației.
După soluționare contestațiilor, au fost 12.833 de candidați cu note între 7 și 10, dintre care 74 cu note de 10 (număr neschimbat față de rezultatele inițiale). Notele finale au fost publicate miercuri, 31 iulie.
Anul acesta doar 40,64% dintre candidați care acum au dat examen pentru prima oră, adică cei din promoția curentă, au luat peste nota 7, asta deși au fost cei mai mulți candidați înscriși din promoția actuală, din ultimii 14 ani.
Edupedu.ro a scris despre regulile noi în privința angajării profesorilor în școli, anunțate de Ministerul Educației. Instituția a anunțat pe 27 decembrie 2023 că, potrivit ordinului de ministru care prevede condițiile mobilitate a personalului, școlile nu mai pot stabili pe ce perioadă scot posturile la concurs.
Profesorii sancționați cu desfacerea contractului de muncă nu mai pot preda pentru 7 ani școlari, conform metodologiei de mobilitate pentru anul școlar 2024-2025, document publicat în Monitorul Oficial.
La Titularizare 2024, profesorii suplinitori pierd postul dacă sunt eliminați din concurs pentru fraudă sau tentativă de fraudă, potrivit metodologiei de mobilitate pentru anul școlar 2024-2025.
Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
7 comments
Având în vedere că a crescut vârsta de pensionare ar fi bine să li se reducă norma didactică tuturor profesorilor aflați în ultimii cinci ani de activitate. Nu doar cadrele didactice cu gradul I se uzează psihic!
niste minciuni…la Brașov consilierilor școlari deși sunt profesori și au peste 25 de ani vechime NU linse reduce norma cu doua ore …in alte județe DA
Reducerea normei didactice pentru cei cu gradul I este o mare prostie și chiar nu înțeleg cum se justifică. Se știe cum se obține gradul I și nu e chiar un mare merit. Mai bine s-ar reduce norma de predare pentru profesorii de română și matematică. Cu obligația de 2 ore de pregătire suplimentară pentru examene sau activități remediale. Provoc pe oricine (care preda in preuniversitar) să justifice reducerea de norma pentru cei cu gradul I
În universitar norma didactică scade pe măsura avansării în grad:asistentul are 12 ore pe săptămâna, lectorul 10,conferentiarul 6,profesorul 4.Nu înțeleg de ce nici măcar cu doua ore nu poate scădea norma profesorului din preuniversitar care are vechime…și uzură pe măsură.
Mai bine ar reduce numarul de elevi din clase… La clasa a 3a sunt 25, de exemplu, mult prea multi pt a face treaba de calitate…
Să vedeți cum e cu 30
Avem 33 într-a 11a. Depășire a numărului de elevi în clasă aprobată fără stres de ISJ.