O învăţătoare îi adresează o scrisoare ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Este vorba despre Mara Luana Rauca, cadru didactic “cu 19 ani vechime în învăţământ”. Aceasta îi solicită oficialului să ia măsuri prin care profesorii şi învăţătorii să se simtă protejaţi în faţa părinţilor şi elevilor. O petiţie lansată pe internet pentru susţinerea unei legi de protejare a profesorilor în faţa abuzului emoţional a fost semnată de aproape 3.000 de persoane.
Iată mesajul integral publicat de învăţătoare:
Doamnei Ministru al Educației Naționale Ecaterina Andronescu,
Vă scriu în calitate de învățător care muncește în sistem de 19 ani și care s-a lovit de problemele acestuia încercând să le facă față cu profesionalism și dedicare.
În ultimii ani s-au înmulțit abuzurile fizice și psihice asupra cadrelor didactice din partea unor elevi și părinți. Acest lucru se datorează lipsei unei legi clare care să protejeze cadrele didactice și să le ofere o siguranță atât la școală cât și în societate. Profesorii se simt din ce în ce mai amenințați și mai vulnerabili. Se duce o adevărată campanie de defăimare a acestora în mass-media. Această campanie nu a făcut decât să slăbească autoritatea noastră în societate decredibilizându-ne în fața acesteia. Astfel, profesorii au devenit ținta atacurilor. Din ce în ce mai mulți colegi se plâng din cauză că sunt agresați. Abuzurile sunt atât fizice cât și psihice. Avem colegi care au fost bătuți în clase de către elevi, filmați și postate imaginile cu ei pe internet unde injuriile au curs de-a valma la adresa lor. Avem colegi care sunt reclamați de unii părinți pentru orice fleac. Ca de exemplu, doamna profesor de limba engleză din Cluj care a fost reclamată de o mamă pentru că la lecția despre corpul uman le-a spus copiilor cuvântul “foot”. Nevinovată fiind această colegă a fost supusă unui stres imens. Putea să facă un AVC sau infarct de supărare. Exemple de acest fel sunt foarte multe. Cadrele didactice ajung să tacă și să înghită toate jignirile de teamă să nu se ajungă mai departe.
Lipsa unei legi clare ne aduce la cheremul tuturor și nimănui nu-i pasă de traumele prin care noi trecem. După ani dedicați profesiei ne trezim că suntem puși la colț și altoiți de elevi și părinți nemulțumiți pentru note sau alte pretenții. Elevii nu pot fi constrânși în niciun fel să frecventeze orele și să învețe. Dacă le facem morală se duc și ne reclamă acuzându-ne că îi traumatizăm. Scăderea notei la purtare nu îi afectează absolut deloc așa că ei continuă să deranjeze orele, să chiulească și să-și terorizeze colegii și profesorii. Școala nu mai poate funcționa în continuare așa.
Vrem să ne simțim în siguranță și să fim respectați de părinți și elevi. Este extrem de dureros ca un cadru didactic dedicat care a muncit cu drag pentru elevi să fie tras de mânecă de orice părinte nemulțumit că fiul/ fiica nu are notele/ calificativele dorite sau pentru că într-o zi profesorul l-a certat pentru teme neefectuate sau nu i-a zâmbit. Suntem și noi oameni din carne și oase, cu sentimente și nu putem funcționa după cum ar vrea toți. Avem și noi limitele noastre. Ne dorim să înceteze aceste atacuri care se exercită de ani de zile asupra noastră, fiindcă acest lucru este în interesul tuturor.
Dorim ca în cazul în care un părinte intenționează să facă o reclamație din motive foarte bine întemeiate, în fața unei unei comisii din școală, la care și profesorul să fie prezent, să se discute plângerea și să se găsească soluții pentru ca problemele să fie rezolvate. Este necesară o lege care să nu mai permită părinților să reclame profesorii și să-i jignească după bunul plac.
Oferirea statutului de autoritate publică, precum și elaborarea unui statut al cadrelor didactice cu drepturi și obligații ar ajuta în soluționarea problemei legate de abuzurile fizice și emoționale la care suntem supuși. Elevii noștri care doresc să învețe și să-și facă un viitor merită profesori siguri pe ei și fericiți, nu traumatizați și cu teroarea în suflet că ar putea fi reclamați sau înjunghiați.
Profesorul merită mai mult respect și prețuire din partea societății, nu pumnul în gură și cuțitul în burtă.”
Mesajul vine după ce mai multe cadre didactice i-au cerut ministrului Educaţiei acest lucru public, prin postări pe Facebook.
Învăţătoarea Mara Luana Rauca este cea care anul trecut a reuşit, prin sesizarea birocraţiei care îngreuna activitatea, să obţină o victorie pentru întreg corpul profesoral – mica debirocratizare. Atragea public atenţia ministrului interimar de la acea vreme, Rovana Plumb, că fişele introduse în activitatea zilnică duceau la şi mai multe chestiuni funcţionăreşti obligatorii pentru profesori. Lucruri care puteau afecta calitatea actului educaţional.
Petiţie pentru protejarea de abuzuri emoţionale
Petiţia lansată pe internet a străns aproape 3.000 de semnături şi vizează susţinerea unei legi de protejare a cadrului didactic impotriva abuzului emotional. Petiţia a fost iniţiată de învăţătoarea din Tecuci, Florentina Golea. Aceasta a scris un mesaj dur la adresa “părintelui nerecunoscător”, spunând că nu mai intră la clasă până când nu va fi protejată printr-un act normativ de abuz.
-
Revoltă controversată a unei învățătoare: “Refuz să intru la clasă. Nu ești evaluator de competențe profesionale, părinte nerecunoscător!“
-
Părinții ”elicopter” sunt, în egală măsură cu profesorii incriminați, vinovați de distrugerea învățământului românesc – replica unei mame la scrisoarea către ministru
-
Scrisoarea unei mame către ministrul Educației: Eu și alți zeci de mii de părinți vă interzicem să ne distrugeți copiii