Mesajul pentru profesori, de ziua lor, al ministrului Educației, Ligia Deca: Cele mai mari creșteri salariale din ultimul deceniu, proiectele cu finanțare din PNRR, posibilitatea ca prin aceste proiecte să fie achiziționate și materiale didactice sunt doar câteva dintre inițiativele care se concretizează deja

2.593 de vizualizări
Ligia Deca / Foto: edu.ro
„Cele mai mari creșteri salariale din ultimul deceniu, proiectele cu finanțare din PNRR care vor schimba fața școlilor din România, posibilitatea ca prin aceste proiecte să fie achiziționate și materiale didactice care să ușureze activitatea la clasă sunt doar câteva dintre inițiativele care se concretizează deja”, transmite ministrul Educației, Ligia Deca, de Ziua Profesorului.

Mesajul ministrului Educației:

„5 octombrie este un moment în care ne îndreptăm atenția spre rolul esențial al educației și al celor care aleg să educe, profesorii. Este, de asemenea, un moment în care ne gândim, cu recunoștință, la toți cei care se dedică celui mai mare sistem public din România.

Miile de oameni care fac să funcționeze sistemul de educație merită toată recunoștința și tot sprijinul, iar acțiunile din ultima vreme sunt un indicator că educația trebuie să fie o prioritate națională și că trebuie să facem totul pentru ca profesia didactică să fie respectată.

Cele mai mari creșteri salariale din ultimul deceniu, proiectele cu finanțare din PNRR care vor schimba fața școlilor din România, posibilitatea ca prin aceste proiecte să fie achiziționate și materiale didactice care să ușureze activitatea la clasă sunt doar câteva dintre inițiativele care se concretizează deja.

Toate acestea sunt dublate de convingerea mea că reformele începute prin noile legi ale educației sunt șansa pentru ca educația să fie mai aproape de ceea ce ne dorim cu toții și sunt completate de devotamentul neclintit pentru educație, pentru copii și tineri și pentru cei care îi educă.

Știu neajunsurile sistemului de educație și știu că lucrurile se pot face mai bine. În mine, veți avea mereu un partener de dialog și un sprijin!

Mulțumesc tuturor celor ce se dedică educației, celor ce sunt inspirație și rămân, peste timp, repere în devenirea copiilor noștri!

La mulți ani!

Ligia DECA,

Ministrul Educației”


7 comments
  1. Aceste “cresteri” ireale, dar asa de mult si gretos de fastuos trambitate de ministra si partidele de la putere care o sustin, aproape ca nu se simt in buzunarul profesorilor, nu acopera nici macar inflatia ultimilor 10 ani si nu fac decat sa dezbine si mai mult angajatii din privat si asa-zisii “bugetari.”
    Cei din privat uita sau nu inteleg ca dintre bugetari doar cateva categorii au statut de bugetari “de lux” si/sau “speciali,” in timp ce alte categorii nu au salarii decente, iar profesorii sunt “Cenusareasa” … batuta de toti si cu banii luatii si cu imaginea facuta praf.
    Nu-i mai lasati sa dezbine privatii si “bugetarii” care traiesc la fel de greu. Deschideti ochii sa vedeti exact cine se rasfata cu bani nemunciti!
    Si, va implor, nu mai denigrati profesorii, deoarece sunt INCA multi care-si fac meseria cu sacrificii si pasiune. Scoala e intr-un mare impas si asa e si societate, pt ca cele doua merg mana in mana. Daca-i lasati sa distruga scoala, ce asteptari mai aveti pt societate?!

  2. Seios, eu as intra in pamant sa zic ca sunt ministru al educatiei, in circumstantele actuale. Salariile au fost marite deoarece s-a iesit la greva. Nu este meritul doamnei ministru. Deloc. Ea doar executa ce spun cei mai de sus. Sefii. Inflatia pe foarte multe produse a trecut de 50-60% unele mai mult unele mai putin. Da media eu zic ca mai mult de 40% a scazut puterea de cumparare. Aici contribuie BNR superb cu dobanzi pe credite ce au dus la majorari aproape de 100% adica de la 1060 de lei ajunsese la 1900 de lei. Ma rog. ei o tragf cu 16%. Cat despre fonduri din PNRR sa nu aud. Pur si simplu sunt proiecte la care ei, sefii, cei de sus, isi majoreaza veniturile. Prea putin ii intereseaza ca mai iese o sala, un teren, o toaleta. Mascat, ei sunt marii beneficiari. Cat des minunea de proiect Romania Educata, ne-am ales cu legi noi, metodologii noi, dar care nu rezolva problemele sistemul ci le va acutiza. Iar trebuie sa treaca 2-3 ani pana apar toate metodologiile. Fiecare scoate cate o viziune, ba semestre, ba trimestre, ba module, ba digital, ba grila, ba examen, ba nu examen, ba sa fie clasa zero, ba teste la toti de droguri. Serios, cat sa mai suporte profesorii si elevii prostia acestor oameni care chiar nu au viziune si un proiect sa aseze educatia pe un traseu bine stabilit, clar, care sa stie ce vrea de la un absolvent, indiferent de nivel. Sa fie prergatit pentru viata.

  3. Un calcul simplu. Am un abonament de internet si tv facut acum 2 ani cu 70 lei, suma fixa lunara. Prin diverse notificari acum platesc 85 de lei. Deci 20 % mai mult. Aceasta a fost o crestere mica…multe preturi s-au dublat sau triplat in ultimii ani. Dupa ce dl Budai a mintit ca va prezenta grilele public si apoi a sters-o fara ca partidul sa dea explicatii, apare alta mincinoasa pe ecran, mentionand o crestere (medie, dar majoritatea am fost sub medie) de 25 % la salarii iar acum, cea mai mare crestere de salarii…Motiv de “hate” total din partea celor care lucreaza in privat.

  4. Dna Ministru, aveti o Varsta! Nu se poate sa nu ganditi, in sinea Dvs. si sa nu fi auzit ca truda PROFESORULUI, alaturi de cea a Medicului Chirurg si de a Medicului de Familie, implica NEURONUL( celula nervoasa, care este cea mai sensibila si chiar usor de tot, implicandu-se, se uzeaza si nu se ma reface), obosindu-i psihic pe cei 3 ” EROI”,
    a caror Munca e neplatita cum trebuie! Acesti ” EROI” ar trebui sa aba Salarii inzecite! As mai da un Doctorat, motivand amplu si pertinent ceea ce am spus,dar ma refer acum doar la Profesor si Medicul de Fam., care au o tresatura comuna ” RABDAREA, patologica”! Rabdare, Dna DECA! Profesorul, cu fiecare Elev in parte,raportandu-se la el, in functie de situatie,” mai moare un pic” iar Medicul de Fam., care, ce sa va spun cum e Dna Dr. a mea: este “caz clinic” de empatie, profesionalism, bunatate, rebdare, generozitate, iar in plus, mi-este, si Psiholog, si Mama, si Prietena, si Confidenta, ca in Spital, nimeni ni ma suporta ca Dansa si vad ca asa face cu fiecare Pacient! Cat Suflet sa ai sa te comporti asa???Cat Salariu ar merita ” Ingerul asta de Medic”??? Ce face mai mult un Magistrat???CE? Va implor, aveti grija de Profesori, “ca de Coliva” !

  5. Cel putin jenant, daca nu jalnic si cumplit de rusinos mesaj!
    Ministra Deca ignora faptul ca aceste URIASE mariri salariale de care vorbeste nu numai ca nu au acoperit promisiunile facute in aceste ultime decenii la care se refera, dar nici macar nu au tinut pasul cu inflatia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Noul concept de Matematică fără raționament sau cum ratează Ministerul Educației să testeze competențele din programă la examenele naționale pe care le organizează – analiza profesorului Ovidiu Șontea

Subiectele de Matematică de la examenele naționale din ultimii 20 de ani ratează să testeze o parte din competențele prevăzute în programa pentru această disciplină după care profesorii predau și…
Vezi articolul

Material susținut de Nextlab.tech

Elevii de gimnaziu de la Liceul Tehnologic din Fierbinți au pornit „de la zero” cu robotica și au ajuns pe locul 13 în topul Roboșcolilor / „Am fi meritat și noi un pic de atenție din partea inspectoratului”, când s-au făcut centrele de excelență în Ialomița, spune profesoara de Chimie Loredana Chivu, coordonatoarea echipei

Clubul de robotică de la Liceul Tehnologic Fierbinți a început cu un laptop cu Linux și a continuat cu premii la concursul național de robotică Nextlab.tech. „Când am văzut copiii…
Vezi articolul
Reforma digitală

Dezbatere online – Reforma digitală a Educației, marți, 8 iunie de la 15.00: Georgi Dimitrov (Comisia Europeană), Ligia Deca, Sorin Cîmpeanu, Ciprian Teleman, Daniel Funeriu, Vasile Dâncu, Dragoș Iliescu, Raluca Negulescu-Balaci, Mihaela Nabăr și Dacian Dolean despre conținuturile educaționale adecvate pentru o digitalizare eficientă

Digitalizarea educației înseamnă conținuturi și competențe: modele de lecții smart, exerciții multimedia, resurse educaționale accesibile oricând copiilor și părinților, pe care profesorii să știe să le folosească. Care este planul…
Vezi articolul

Teodor-Florin Cilan, până acum prorector, a obținut la limită voturile necesare pentru a deveni rector la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, în turul 2 / Alegerile au fost reluate după ce fostul rector Ramona Lile, reales în decembrie, nu a fost confirmat în funcție, în urma unei decizii de plagiat

Conferențiarul Teodor-Florin Cilan a obținut, miercuri, voturile necesare pentru a fi ales rector al Universității „Aurel Vlaicu” (UAV) din Arad, într-un al doilea tur de scrutin, după ce, în primul…
Vezi articolul