Mesajul pentru profesori al ministrului Educației din Republica Moldova la începutul anului școlar: Vom putea ridica prestigiul profesiei dacă fiecare dintre noi va continua să fie model de comportament și de grijă pentru elevi, studenți și pentru colegii noștri / La București, niciun mesaj din partea Ligiei Deca sau a vreunui oficial al statului român pentru elevi, profesori sau părinți la începutul anului școlar 2023-2024

918 vizualizări
Foto: Ministerul Educatiei din Moldova
În timp ce la București anul școlar a început fără să fie marcat în niciun fel de către ministra Educației, Ligia Deca sau vreun oficial de la vârful ministerului sau al Guvernului României ori al Președinției, cel puțin până la ora publicării acestui articol, în Republica Moldova ministrul Educației, Dan Perciun, a avut trei adresări către profesori și elevi, plus una pentru studenți cu ocazia datei de 1 septembrie 2023, data la care și în țara vecină începe anul școlar. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost și ea în mijlocul studenților, cu mesaje pentru aceștia.

Anul școlar, ca și în Republica Moldova, începe și în România pe 1 septembrie în fiecare an.

Perciun a transmis în două mesaje pe Facebook, unul scris și unul video, care sunt prioritățile sale și ale ministerului pe care îl conduce. Acesta s-a adresat părinților, elevilor, studenților și profesorilor. Ministrul Educației de la Chișinău are în fiecare vineri o adresare live pe Facebook, unde anunță toate noutățile pe care le pregătește în instituție.

Pe lângă asta, Dan Perciun a deschis și ceremonios anul școlar și academic – a mers la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.

„Am vrut să cunosc oamenii care au făcut conștient o asemenea alegere curajoasă și foarte responsabilă. De voi depinde cum va arăta, cum va gândi, ce competență va avea următoarea generație de cetățeni ai țării noastre. Voi veți modela mii de minți pe parcursul carierei profesionale pornind de la convingerile și competențele proprii. În esență, voi veți modela viitorul instruind oamenii care îl vor crea”, a spus ministrul la festivitatea respectivă. 

Dan Perciun i-a îndemnat pe tineri să fie mândri de decizia pe care au luat-o atunci când au venit la pedagogie. 

„Pedagogia mereu a fost o muncă grea, iar viteza tot mai mare cu care schimbă lumea vă va impune să învățați în permanență pentru a ține pasul cu cei pe care urmează să-i instruiți. Rolul vostru va fi diferit decât cel al predecesorilor voștri și generația voastră îl va defini pentru că nimeni încă nu poate spune cu siguranță care va fi el. Tehnologiile vor aduce noi oportunități, dar și noi provocări. Veți funcționa într-un mediu în continuă schimbare pregătind elevii pentru o lume despre care încă nu știm cum va arăta”. 

Referindu-se la rolul școlii și al cadrului didactic, ministrul a menționat că viitorii profesori vor fi cei care vor trebui să învețe pe tot parcursul vieții. 

„Inteligența emoțională, colaborarea, gândirea critică, liderismul, creativitatea vor fi competențe care va trebui să le dezvoltați în viitorii voștri discipoli. Iar pentru aceasta trebuie să le posedați voi înșivă. Nimic nu inspiră mai mult decât puterea propriului exemplu. Investiți în voi în acești trei ani de facultate, explorați, trăiți noi experiențe, învățați din greu, faceți voluntariat, fiți deschiși spre noi idei și oportunități, consumați arta, căutați proactiv să vă lărgiți orizonturile”, a mai spus Dan Perciun.

Ministrul a mai menționat că în următoarea perioadă vor crește investițiile în facultățile pedagogice, aceste măsuri având drept scop promovarea prestigiului profesiei, asigurarea unor condiții mai bune de studii, burse și indemnizații mai mari. 

De asemenea, va fi constituit Institutul Național pentru Educație și Leadership și va fi formată o rețea națională de 1000 de mentori care vor contribui la formarea cadrelor didactice din toată țara. Totodată, ministerul va acoperi costurile de formare profesională și recalificare pentru cel puțin 3000 de cadre didactice, conform unui comunicat de presă al instituției.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea de Stat din Moldova, unde a vorbit studenților.

„Le-am spus că, în aceste timpuri complicate, țara noastră are nevoie mai mult ca oricând de jurnaliști profesioniști, corecți și curajoși. Războiul de la hotarul nostru și pandemia, care a afectat o lume întreagă, au demonstrat cât de important este să avem acces la informație veridică și un spațiu informațional liber. Iar rolul jurnalistului este crucial în acest sens.

Oamenii informați sunt puternici, pentru că pot face alegeri corecte. Cu regret, la televizor, pe portalurile de știri, nu se spun doar adevăruri. Acum, când fiecare om cu un telefon în mână poate crea conținut informațional și când diverși actori vor să manipuleze opinia publică în interes propriu, presa liberă este cea care asigură un spațiu mediatic curat. Le-am spus viitorilor jurnaliști că ei sunt cei care pot influența, la propriu, viitorul acestei țări, prin modul în care vor informa societatea, prin valorile de care se ghidează și prin străduința prin care vor ajunge la miezul lucrurilor. Le-am urat studenților să citească mult, să țină pasul cu inovațiile în domeniu și să-și practice meseria aleasă cu încredere și responsabilitate, aici, în Moldova.

În această primă zi de școală, le urez tuturor elevilor, studenților, dascălilor, dar și părinților, un an de studii cât mai interesant și cu rezultate bune și foarte bune, un an în care să acumuleze experiențe utile și amintiri pentru o viață”.

 Până la această oră niciun oficial din statul românu nu a marcat în vreun fel începutul anului școlar 2023-2024.


7 comments
  1. Un semn de recunostinta ii revine ministrului Educatiei din Republica Moldova, Dan Perciun, pentru ca a avut grija in momentul in care se deschide anul scolar sa fie aproape de profesori si elevi, sa le adreseze cuvinte de incurajare si sa le prezinte obiectivele de educatie pe care le va promova si sustine pentru anul scolar in curs.

  2. Statele din fostul URSS dar si unele din vestul europei incep scoala cu elevii in 1 septembrie (indiferent in ce zi a saptamanii pica), era normal sa dea ala mesaj.
    Coincide cu inceperea ww2, dar n-are legatura.

    La noi vor da mesaje in momentul inceperii scolii, cand va incepe, ca la noi incepe variabil, ba in 5 ba in 11 ba in 14 ba in 9, de obicei vor sa inceapa lunea.

    La noi marea realizare e schimbarea anuala a datei inceperii anului scolar cu prezenta elevilor, adica asta e un semn de prostie imensa, restul problemelor evident sunt creeate de decidenti si conducatori si cu siguranta nu vor sa le rezolve desi declara ca vor sa le rezolve si arunca vina pe altii.

    Cu siguranta cineva in minister ia salar si bani si ptr activitatea anuala de cercetare in vederea fixarii datei zilei de incepere a anului scolar cu prezenta elevilor, inceperea orelor de fapt sau inceperea cursurilor de fapt. Cam asta e nivelul de dezastru la care s-a ajuns pe bani multi.

    Totodata schimbarea anuala a vacantelor si structurii anului scolar este de baza in activitatea unora care iau bani ptr asta. Ptr noi e doar o bulversare.

    Reamintim ca conform legii colegii care au zile de CO pot sa ia o parte din ele si in aceasta perioada pana la inceperea orelor cu acceptul CA sau al conducerii. Plus ca multe documente si formalitati le puteti face de acasa cum ati invatat in pandemie.

  3. cum nu a transmis nici un mesaj?
    Ce poate fi mai clar când îți bați joc de elevii cei mai buni din tara asta în favoarea plebei doar pentru voturi!!!
    exemplu concret:
    70 % dintre cei mai buni elevi din România nu vor lua bursa de merit dar cei cu medii de 5 sau 6 din licee slab cotate o vor lua!
    Dacă priviți cu atenție statistica ,elevii care au luat peste 9.50 la evaluarea nationala au optat pentru licee cu prestigiu dar d na ministru a hotărât ca 70% dintre aceștia sa nu mai beneficieze de burse de studiu care ar trebui sa fie o recompensa pentru cei mai buni și nu o pomana alectorala

  4. Ca sa trimita ceva mesaje motivante habarnista ar trebui sa aiba calitati de lider. Un lider simte momentele cand trebuie sa zica ceva. Si atunci cand zice ceva motiveaza.

    Habarnista este un executant, o plecaciune, nu un lider. Nu are habar sa trimita mesaje, nu are viziune, nu este un influencer, nu e creativa, nici sincera, nici empatica, nici curajoasa. Mesajele care ii ies pe gura sunt doar rumegus, aiureli, prostii.

    Este foarte bun contrastul intre habarnista aroganta si Maia Sandu. Diferenta e de la Pamant la Big Bang.

  5. Dacă ar exista o urmă subțire, subțire, cât un fir de mătase, de realism și bun simț (inclusiv politic sau administrativ), ministrul al interzice deschiderea anului școlar în prezența oamenilor politici, inspectorilor politicieni, primarilor sau consilierilor. Ar cere respectarea întocmai a legilor prin care este reglementat accesul străinilor în unitățile școlare. Fără ceremonii depuse la picioarele politicienilor, precum coroanele de garoafe muribunde la picioarele statuilor lipsite de viață. Niciun politician nu a fost ales vreodată pentru angajamentul de a participa la festivități școlare, pentru efortul de a transforma orice eveniment într-unul electoral, de aici ilegitimitatea participării și deturnarea fără rușine, spre câștiguri personale, a evenimentului școlar. De aici lecția proastă cu care invariabil se întâlnesc elevii în prima lor zi din anul școlar. Lecția de a fi folosiți, exploatați, cumpărați, chiar de oamenii care ar trebui să le servească, care sunt bine plătiți să le urmărească bunăstarea, nu manipularea.

  6. >>La București, niciun mesaj din partea Ligiei Deca sau a vreunui oficial al statului român pentru elevi, profesori sau părinți la începutul anului școlar 2023-2024

    Stați calmi, politicienii și popii vor da năvală în 11 septembrie, că doar pentru ei atunci începe anul școlar. Nu ratează ei momentul, nu vă fie teamă.

    1. Mesajul celei din Romania: Sunt capitanul Burcea si … va f*t. Si se tine de cuvant. Ne-a f* pe toti. De toti banii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Propunerea de închidere de luni, 18 octombrie, a tuturor școlilor din Ilfov, pentru 2 săptămâni, trimisă către unitățile de învățământ. Directorul DSP Ilfov: Recomandarea nu vizează creșele și grădinițele

Școlile din județul Ilfov au primit astăzi recomandare din partea Direcției de Sănătate Publică să-și suspende, începând de luni, 18 octombrie, orele organizate fizic și să treacă la școală exclusiv…
Vezi articolul