„Nu intrăm în grevă pentru că nu ne pasă de copii. Intrăm în grevă tocmai pentru că ne pasă! Doar când meseria de profesor va fi bine plătită, vor veni la catedră cei mai buni absolvenți ai facultăților ca să facă ore așa cum ne dorim cu toții”, susține, într-un mesaj pe Facebook, profesoara de Limba și literatura română Lidia Mîrzac. De luni, 22 mai, pe termen nedefinit, peste 200.000 de profesori și angajați din școli sunt în cea mai amplă grevă din noiembrie 2005 încoace.
Într-o poziție de susținere a grevei generale începută luni, 22 mai, de peste 150.000 de profesori și 70.000 de alți angajați din grădinițele, școlile și liceele din România, profesoara de la Colegiul Silvic „Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc le explică elevilor săi și părinților acestora că, deși iubește meseria de profesor și că anul viitor iese la pensie, deci probabil nu va prinde măririle de salariu cerute de sindicate și discutate cu Guvernul, ea intră în grevă generală. „Prin greva asta cerem, de fapt, să se recunoască importanța acestei meserii”, scrie Lidia Mîrzac.
- Citește, mai jos în articol, și celelalte știri Edupedu.ro despre greva profesorilor
„Eu sunt bătrână, sunt la o aruncătură de băț de pensie și, dacă vom câștiga ceva prin grevă, probabil, până se pune în lege, nu mai apuc. Dar aici nu e vorba de mine! E vorba de meseria asta pe care o iubesc atât și care mi se pare nu numai cea mai frumoasă din lume, dar, dacă o faci așa cum trebuie, este și cea mai grea, și cea mai solicitantă, și cea mai importantă, pentru că nu există nicio altă meserie fără cea de profesor”, argumentează profesoara.
În anul 2020, la prima generație de elevi care au dat examene naționale în pandemie, profesoara Lidia Mîrzac a avut 73 de absolvenți de clasa a XII-a înscriși la Bacalaureat, la liceul tehnic la care predă. 71 au promovat examenul. A fost felicitată de Ministrul Educației de la acea vreme, Monica Anisie, iar într-un interviu pentru Edupedu.ro spune că „o oră de română, de matematică, de biologie, dacă nu te învață nimic despre tine și despre viața ta, e doar o oră pierdută”. Elevii trebuie să aștepte cu interes următoarea oră, ca sultanul care așteaptă o nouă poveste a Șeherezadei, consideră aceasta.
Redăm mesajul integral al profesoarei:
”Dragi părinți și dragii mei elevi,
Toți cei care mă cunosc știu că cel mai mult în lumea asta îmi place să fiu profesoară, să intru în clasă, de unde primesc energia și tinerețea copiilor, iar eu le dau, la schimb, din ceea ce știu și din dragostea mea, pentru că știți că vă iubesc, chiar dacă mereu vă cicălesc și să vă bat la cap! 🙂 Deci, ce vreau să înțelegeți este că, în ciuda acestui fapt, eu de mâine intru în grevă și împreună cu mine intră și alți profesori din școală. Nu intrăm în grevă pentru că nu ne pasă de copii. Intrăm în grevă tocmai pentru că ne pasă! Doar când meseria de profesor va fi bine plătită, vor veni la catedră cei mai buni absolvenți ai facultăților ca să facă ore așa cum ne dorim cu toții.
Eu sunt bătrână, sunt la o aruncătură de băț de pensie și, dacă vom câștiga ceva prin grevă, probabil, până se pune în lege, nu mai apuc. Dar aici nu e vorba de mine! E vorba de meseria asta pe care o iubesc atât și care mi se pare nu numai cea mai frumoasă din lume, dar, dacă o faci așa cum trebuie, este și cea mai grea, și cea mai solicitantă, și cea mai importantă, pentru că nu există nicio altă meserie fără cea de profesor. Judecătorii, doctorii, inginerii sunt făcuți de profesori și dacă profesorii nu sunt buni, nimic nu va fi bun! Până când salariul nu va fi motivant, la catedră nu vor veni decât cei care nu își găsesc loc în altă parte, deci cei mai slabi! Prin greva asta cerem, de fapt, să se recunoască importanța acestei meserii.
Pe de altă parte, sunt și profesori care nu fac grevă; ei vor fi la școală și vor face orele și vor avea grijă de copii. Vă îmbrățișez și vă rog să ne susțineți sau, cel puțin, să încercați să nu intrați în jocul manipulatorilor care spun că nu ne pasă de elevi! Ne pasă mai mult decât le pasă lor! Voi știți ca mie îmi pasă și vă asigur că și celorlalți profesori greviști le pasă!
P.S. Când vom reveni la școală, vom vorbi despre dreptul nostru (al meu și al vostru) de a protesta și de a obliga guvernele să respecte legile țării. Pentru că protestul ăsta e despre obligația guvernelor de a respecta legea!”.
2 comments
Politicienii corupți și criminali de azi de cine au fost făcuți?
Din punctul de vedere al moralității, înțelepciunii, demnității, avem astfel de profesori care predau valori în scoli? Nu. Ii avem pe Socrate și Confucius în învățământul de baza ca sa iasă oameni din bipezii de pe băncile școlii? Sa vadă profesorii ce înțeleg elevii din acele învățături? Sa i “oblige” sa de-a drumul creierului sa meargă?
Ni se prezintă utopii, cum, cu cât ești plătit mai mult cu atât calitatea este mai mare. Doctorii au salarii imense in timp ce sufletește au devenit niste degenerați condiționând actual medical de mita si acoperindu și malpraxis-urile. Judecătorii, magistrații etc nu s au împotrivit pensiilor speciale pe motiv că ei “merita”, mai ales că au și volum de lucru mare. Și au clădit fericirea pe nefericirea altora, după cum se exprimă unii cetățeni cliseic.
Multi cetățeni declară că nu rămân după liceu nici cu 20%, materiile in majoritatea lor fiind inutil tocite întrucât nu i ajuta pentru slujbe sau cariere. Singur ești autodidact, plătești meditatori sau te descurci intr un fel sau altul ca sa înveți ce ai nevoie pentru serviciu/activitate. In plus trebuie sa ți meargă capul. Degeaba ai un profesor competent daca tu ești prost. Nu poți să te deștepți dacă în principal nu ai tu dotarea necesara.
Da, e important ca profesorii să aibă salarii decente , sa nu moara de foame, să meargă și ei la mare și la teatru, fara grija de maine. Așa cum e normal sa fie și pentru “gunoieri”, coafeze, tâmplari, etc, pentru noi, toți.
Și totuși nu se poate pentru că Binele a fost exilat. Sa nu fie bine pentru nimeni.
Sunt monștrii la conducerea statului care și au dat bani foarte multi la salarii și au îndatorat populația extrem de mult, sunt monștrii in Ministerul Educației care este și el un sistem corupt plin de persoane “sus-puse”, dar proaste. Sunt monștrii care chinuie oamenii la serviciu, in diverse alte sisteme pentru bani. Sistemele sunt corupte in sine.
Normal e sa vedem în ansamblu.
Profesorii nu și pot demasca corupția din propriul sistem, de frica repercusiunilor. Dar altul trebuie să schimbe, altul care nu lucrează în nișa lor plina de birocrație și deficiențe.
Ne au învățat/ insuflat profesorii lașitatea? Obedienta? Sa taci sa nu spui ce crezi, că o să fii pedepsit. Sa ai pătratul tau, din care sa ți fie frica sa ieși. Vorba lui Cabral ” școala ne învață ce ne putem. La liceu ne arata ce nu avem voie. La facultate,…, ne explica limitele peste care nu putem trece. Societatea, așa cum e structurată, ne apasă pe umeri până ne pune in genunchi…”.
Am o stima profundă pentru pedagogii care te sprijină sa fii Om. Care înțeleg cât de mult mai au de schimbat la ei, sa fie sănătoși și îi sprijină cat pot și pe alții să fie sănătoși. Câți sunt pedagogi în școală românească?
Avem cetatenii-profesori aroganți, răi, lacomi, nepăsători, indiferent dar care și-au memorat materia pe care, apoi, o predau elevilor.
Deci profesorii ne educa și să le facem statui? Educația fara iubire și înțelepciune, este o educație parțială. Suntem niste plătitori de taxe și impozite, niste robotei sugrumați de reguli și de constrângeri care habar n au cine sunt și ce pot bun sa faca. Scapă cine poate.
Profesorii ne insuflă lașitatea, obediența pentru că și lor le-a fost insuflată. E ca un cerc vicios început de însăși societatea românească, pentru că aceștia suntem noi ca români: lași, răi, fiecare pentru el, cu o competitivitate cu care, dacă nu ai fost obișnuit de mic, te sufoci și ești obligat să cauți o cale de ieșire, respectiv occidentul. Nu suntem învățați să ne acceptăm unul pe altul, nu am fost niciodată. Dacă nu vom schimba modul în care privim viața, ziua de ieri, ziua de mâine, nici nu vom fi (învățați să ne acceptăm unul pe altul).