Mesaj ferm al liderilor sindicali: Greva va fi reluată în septembrie, la începutul noului an școlar, dacă prevederile din ordonanța de luni nu se vor regăsi până atunci în proiectul legii salarizării / Ei spun că nu există termen limită pentru negocierile pe contractul colectiv de muncă

9.389 de vizualizări
Foto: Alex Micsik / Agerpres Foto
Dacă proiectul de lege a salarizării nu va conține, până la începutul viitorului an școlar, prevederile din ordonanța de urgență adoptată luni de guvern, greva “se reia la începutul anului școlar. Este un mesaj ferm”, a declarat, în conferința de presă de luni, liderul sindical Marius Nistor. Principiul din ordonanță trebuie să se regăsească în proiectul de lege, a spus la rândul său liderul sindical Simion Hăncescu, potrivit căruia “dacă  el nu se va respecta, să se poată relua greva generală”. Cei doi lideri sindicali au semnalat, în context, că în prezent sunt negocieri asupra Contractului Colectiv de Muncă și că “nu există un termen limită” pentru finalizarea  acestora.

“Asta ar însemna ca la 1 septembrie, când va fi depus în Parlament proiectul legii salarizării, să știm exact dacă se respectă sau nu”, a spus Hăncescu.

  • Marius Nistor, FSE Spiru Haret: “Este doar o suspendare. Deci, în momentul în care constatăm că proiectul de lege unitară de salarizare nu conține acea grilă cu reperele deja stabilite prin ordonanța de urgență deja promovată de guvern, dacă nu vor apărea acele lucruri negociate, acțiunea se reia (…) exact la începutul anului școlar da. Este mesaj ferm”.

Potrivit lui Simion Hăncescu, președintele FSLI, “(…) să apară acest principiu în ordonanță, principiu de care vă spuneam și, important, să se respecte acest principiu în noua lege de salarizare, adică să se regăsească în așa fel încât, dacă el nu se va respecta, să se poată relua greva generală. Și, conform datelor pe care le avem, asta ar însemna ca la 1 septembrie, când va fi depus în Parlament proiectul legi salarizării, să știm exact dacă se respectă sau nu. Așa stau lucrurile până în acest moment.”

“Azi dimineață s-a luat decizia de rigoare, deci, în condițiile în care avem actul normativ, în condițiile în care tot ceea ce a fost stabilit, un mandat s-a îndeplinit, este clar că am ajuns la suspendarea acestei acțiuni de protest. Suspendare, nu încetare, pentru că, repet, ceea ce spunea și colegul meu, în situația în care nu își vor pune în aplicare angajamentele asumate prin acest act normativ, acțiunea de protest se poate redeclanșa. Aceasta este situația în momentul de față”, a spus Marius Nistor.

Cei doi lideri sindicali au subliniat că în acest moment negocierile pe Contractul Colectiv de Muncă nu sunt încheiate și au evitat să dea un orizont de timp pentru încheierea acestora, întrebați fiind dacă există posibilitatea ca noul an școlar – să înceapă fără contract colectiv.

Marius Nistor: 

  • “Noi negociem contractul colectiv de muncă. Da, și conform, încă nu s-a încheiat această negociere. Negocierea nu este încă încheiată.” 
  • Întrebat dacă negocierile pe CCM se pot prelungi după începerea noului an: “Depinde, depinde cum vor decurge negocierile, depinde, nu știu, depinde. Sunt puncte în divergență, le vom discuta, le vom negocia, să ajungem la momentul acela”.
  • Orice este posibil, atâta vreme cât există puncte în divergență. Nu este un termen limită, nu este un termen limită pentru așa ceva.”

Potrivit Art. 164 din Legea 62/2011 – Legea dialogului social, “Pe durata valabilității unui contract sau acord colectiv de muncă angajații nu pot declanșa conflictul colectiv de muncă.” Art. 182 din aceeași lege prevede:

  • “Greva poate fi declarată numai dacă, în prealabil, au fost epuizate posibilitățile de soluționare a conflictului colectiv de muncă prin procedurile obligatorii prevăzute de prezenta lege, numai după desfășurarea grevei de avertisment și dacă momentul declanșării acesteia a fost adus la cunoștința angajatorilor de către organizatori cu cel puțin două zile lucrătoare înainte.”
Citește și:
Explicațiile unei profesoare pentru momentul desfășurării grevei în acest moment: “S-a zis foarte mult că profesorii au ales acest moment tocmai ca să folosească elevii în această dispută cu guvernul. Puțini dintre părinți și puțină lume știe, de fapt, că acesta era singurul moment în care profesorii puteau declanșa greva. La sfârșitul lunii aprilie a expirat contractul colectiv de muncă cel vechi.”

23 comments
  1. Greva s-a incheiat!!!!
    O alta greva nu va mai fi organizata. Cititi cu atentie art 162 din Legea 367/2022.
    Unii inca mai vorbse pe aici de raposata Legea 62/2011…
    Tot ceea ce ati cerut, ati primit. NU conteaza ce credeti voi. Conteeaza ce s-a semnat si ceea ce s-a publicat in M Of.
    Am mai dat explicatii unor rezistenti, dar am fost cenzurat de site.
    Faceti cum credeti.
    Succes

    1. Dvs. nu ați citit în destulă atenție articolul.
      “Dacă negocierile eșuează, greva va fi reluată, fără a mai fi necesară parcurgerea etapelor procedurale preliminare prevăzute de lege.” (alin. (3))
      Articolul precizează clar că dacă profesorii nu primesc măririle promise, Greva se reia.

  2. La toamna nu o sa fie decât Nistor si Hancescu in sindicat si cei degrevati de norme. Ne-am lămurit cu acesti tradatori. Se putea obtine mult mai mult cu alti lideri responsabili.

  3. renunțăm la sindicat, recuperăm încet 1% nu are rost să plătim oameni care nu ne reprezintă, sunt complici la minciuna lui werner

    1. Am înțeles că această grevă a fost degeaba și că v-ați bătut joc de toți copiii. I-ați folosit pe post de carne de tun, pentru interesele voastre meschine.

  4. Va dorim succes in septembrie,domnilor lideri de sindicat! n aveti decat sa sunati din vuvuzele cu acei lideri judeteni despre care ne spuneti ca au votat suspendarea grevei. trist…

  5. V-ați ars și de data asta🤣🤣🤣. Nu veți primi nicio mărire de salariu. Până în toamnă, cred că se va aproba contractul colectiv de muncă și nu veți mai avea dreptul să protestați, 2 ani de zile de acum înainte. V-au păcălit mai rău ca pe copiii mici🤣🤣🤣🤣.

    1. in septembrie ii indeamna pe fraieri la greva ca sa si bata joc de ei sa le ia banii …ca sa i sature de greve…daca erau cinstiti spuneau ca vor face greva de la 01.06.2024 cu mai multa hotarare , drept pedeapsa !

  6. Ba ati tradat. Sunteti oamenii guvernului, nu ai profesorilor. Fraieri sunt profesorii care mai accepta sa fie membrii in sindicatele voastre. Retragerea e singura solutie pentru a va arata “aprecierea”. Dragi profesori, daca acceptati aceasta batjocura atunci meritati tot ce vi se intampla.

  7. o greva cu multe * și note de subsol.
    -s-a plecat de la cerințele profesorilor, câteva coli A4, de bun simț și în care banii nu erau în prima linie;
    -au fost filtrate de liderii sindicali, care nu au vrut să “deranjeze” stăpânii de la guvernare;
    -la guvern s-a ajuns la un singur punct de greva, financiar, cu câteva sute de lei la salariu, insuficienți și fără nici o schimbare reală în ceea ce privește problemele din sistemul de educație.

    până în septembrie sper sa fie alegeri sindicale și din toamna sa fie prezenți alți negociatori, care chiar sa vrea să facă ceva pentru învățământ!
    cei de acum și au bătut joc de tot, da greva, de profesori, de elevi și părinți!
    #mafiasindicatelor

  8. Am crezut că doar guvernanții ne cred proști, dar se pare că și liderii de sindicat au aceeași părere despre noi. chiar credeți că mai „punem botul” la toamnă? Stați prost cu psihologia umană.

  9. Buna ziua! Eu sunt in asentimentul dumneavoastră, dar ați uitat să specificați că dacă lumea iese din sindicat, greva se închide de la sine, nu e doar suspendată.
    Ați uitat să le spuneți oamenilor(multi nu pricep ) că grila este pt gradația 0( debutant, 0 ani vechime).
    Eu pricep de ce, dar oamenii din teritoriu nu prea.
    Va o ura și nu o pricep. Ura trebuia să fie pt guvernanți.
    Frustrarea cred că apare de la universitar care au susținut cu vorbe și de la negrevisti care câștigă mai mult decât greviștii.
    De aici frustrarea , cred.

    1. Nu mai e nicio frustrare. Județele au votat pentru continuarea grevei (unii cu peste 90%), liderii județeni au votat pentru suspendarea grevei. Când membrii de sindicat nu sunt reprezentați de lideri, ce se poate face? Nu se schimbă nici Hăncescu nici Nistor, că au grijă să fie alegeri cu candidat unic. Atunci singura modalitate de a scutura sindicatul de uscături este ca cel existent să se desființeze de drept și să formăm unul cu oameni care vor să lupte, nu trădători.

  10. Javre ordinare ! În septembrie mai intra drulea în greva, iar sa ne ia din salariu ca să-l dea apoi mai târziu sub forma de vouchere.
    Mizeriilor, sper sa nu mai auzim de voi vreodată !
    Afara din sindicate toți !

  11. În septembrie sa facă greva cei care acum au stat pe margine , împreună cu universitarii.Au stat și acum profita , deci e rândul lor.

  12. Cine-i mai crede!!! Ne-au umilit ( acum vorbesc de liderii sindicali) în cel mai josnic mod!!! Am făcut sute de km din țară ca
    sa-si bată joc de lupta noastră!!! SĂ LE FIE RUSINE!!!

  13. Grevă în septembrie să faceți voi, Hăncescu, Nistor și Hadăr, și liderii județeni care v-au ”mandatat” să ne trădați. Curg mesajele din grupurile sindicale cu procentele reale pentru grevă, sunt peste 25 de județe (pentru care am văzut rezultatul votului) care sunt toate pentru continuarea grevei, unii cu 90% pentru, toți peste 50% și nu cu puțin, și voi v-ați dus acolo, 51 de trădători, ca să vă luați tainul și să ne aruncați pe preș afară.

    Dacă nu plecați voi, plecăm NOI!

    1. Parca greva se oprea cand semnau cei care au declansat greva, asta ne-au spus la televizor liderii de sindicat timp de 3 saptamani. Cred ca este mai bine daca am avea un sindicat nou, iar tradatorii sa nu fie primiti.

      1. Nistoaș, lacheu de casă al lui Ciolacu crede că greva e apanajul lui personal si o poate declanșa oricând. Frumoasă carieră politică se întrevede. păcat, mare păcat că nu sunt alegeri în septembrie. Pe loc repaus, că ți-a crescut tensiunea terorică!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Klaus Iohannis: Nu se redeschid şcolile, grădiniţele, universitățile, până în septembrie. Evaluarea Națională și Bacalaureatul se vor organiza cum au fost planificate. Anul școlar se încheie pe 12 iunie

“Grădinițele, școlile, universitățile nu se vor redeschide în acest an școlar, universitar. Se vor redeschide în septembrie, când începe noul an școlar”, a anunțat președintele Klaus Ioahnnis. Liderul de la…
Vezi articolul
matematica clasa pregatitoare

Pachet legislativ pentru natalitate: Companiile private cu peste 30 de angajaţi care construiesc creşe sau grădiniţe pentru copiii angajaţilor, scutite de la plata impozitului pe profit pentru sumele respective

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi anunţă că a depus la Parlament un pachet legislativ pentru stimularea natalităţii. Pachetul prevede, între altele, un proiect de lege care încurajează companiile private cu minim…
Vezi articolul

VIDEO “Școli virtuale, exclusiv online”, în care “să fie angajați profesori cât se poate de reali”, pentru copiii aflați în situații speciale, spune Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației. Propunerea ar fi venit de la părinți – “ne-au dat o idee excepțională”

A înființa „școli virtuale, exclusiv online, pentru copiii aflați în situații speciale” este „o idee excepțională” de la asociațiile de părinți, spune secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion.…
Vezi articolul