Mesaj către Guvern, de la sindicatele din Educație: Nu suntem asistați social, avem nevoie de salarii decente, nu facem jocuri politice! Dacă Guvernul nu vine cu propuneri care să fie acceptate, angajații sunt hotărâți să iasă masiv în stradă

18.226 de vizualizări
Foto: © Elena Grishina | Dreamstime.com
Sindicatele din Educație transmit Guvernului României că „nu suntem asistați social”, „avem nevoie de salarii decente”, „nu am decis să facem grevă peste noapte” și „nu facem jocuri politice”, potrivit unui comunicat de presă. Este vorba despre Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“.
  • Ieri, Colegiul Național al Liderilor din FSLI și FSE a decis respingerea ofertei Guvernului și menținerea deciziei de a intra în grevă generală pe termen nelimitat în școli. Oferta guvernului pentru protestatari a fost acordarea unor bonusuri pentru profesorii debutanți, bonusuri pentru profesorii din zone defavorizate și creșteri de salarii pentru personalul nedidactic, conform surselor G4Media.ro.
  • Peste 150.000 de profesori și peste 70.000 de angajați din care fac parte din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic au intrat în grevă generală.

„Atenţionăm Guvernul României că, dacă în perioada imediat următoare nu se implică serios în soluționarea problemelor care fac obiectul grevei generale din învățământ şi nu vine cu propuneri care să fie acceptate de membrii de sindicat, salariaţii din educaţie sunt hotărâți ca, în paralel cu greva generală, să iasă masiv în stradă”, se arată în comunicat.

Redăm comunicatul integral:

Federaţiile din educaţie: Guvernul trebuie să găsească soluţii pentru problemele din educaţie!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER“, în numele salariaților din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, au respins ieri, 21 mai 2023, așa-zisa ofertă a Guvernului României.

NU avem nevoie de ajutoare sociale!

NU suntem asistați social!

AVEM nevoie de salarii decente!

NU am decis să facem grevă peste noapte!

NU facem jocuri politice!

ESTE greva oamenilor școlii, este greva celor peste 200.000 de angajați din învățământ, care s-au săturat de nepăsarea guvernanţilor. Este greva celor care spun răspicat: AȘA NU SE MAI POATE!

ACUM, mai mult ca oricând, este important să dăm dăvadă de unitate.

Le mulţumim pentru susţinere şi înţelegere părinţilor şi elevilor!

Atenție, însă, la manipulările și dezinformările de pe rețelele sociale și cele care apar în spaţiul public pe anumite site-uri! Facem apel atât la jurnalişti, cât şi la membrii de sindicat să verifice informațiile la nivelul organizațiilor sindicatele teritoriale sau la federaţiile reprezentative din învăţământ!

De aproape doi ani tragem semnale de alarmă, organizăm acțiuni de protest. Din anul 2021 și până în prezent, când s-a luat decizia declanșării grevei, am avut următoarele acțiuni de protest:

  • 6 decembrie 2021 – am depus la Registratura Guvernului 163.000 de petiții ale angajaților din învățământ prin care aceștia au solicitat majorarea în regim de urgență a salariilor;
  • 20 – 22 decembrie 2021 – am pichetat sediul Guvernului României;
  • 13 ianuarie 2022 – am pichetat sediul Guvernului României;
  • 19 ianuarie 2022 – am organizat o grevă de avertisment de două ore;
  • 25 mai 2022 – am organizat un miting de protest în Piața Victoriei;
  • 1 februarie 2023 – am pichetat sediul Guvernului României;
  • 21 februarie 2023 – am anunțat, prin intermediul unui comunicat de presă, că vom declanșa greva generală;
  • 29 martie 2023 – am pichetat sediul Guvernului României;
  • 25 – 26 aprilie 2023 – am pichetat sediul Guvernului României;
  • 10 mai 2023 – am organizatun marș de protest la care au participat peste 15.000 de angajați din învățământ;
  • 17 mai 2023 am organizat o grevă de avertisment de două ore.

Atenţionăm Guvernul României că, dacă în perioada imediat următoare nu se implică serios în soluționarea problemelor care fac obiectul grevei generale din învățământ şi nu vine cu propuneri care să fie acceptate de membrii de sindicat, salariaţii din educaţie sunt hotărâți ca, în paralel cu greva generală,  să iasă masiv în stradă.


44 comments
  1. AU MARIT SALARIILE LA MEDICI ENORM …MOTIVUL? STIAU NEMERNICII CA VINE PANDEMIA ..SI AVEAU NEVOIE DE EI…DE FAPT N A FOST PANDEMIE CI BOMBA BIOLOGICA

  2. Stimați profesori și lideri de sindicate . De ce trebuie să sufere elevii ? Cu ce sunt ei vinovați ? De ce organizați greve când elevii se pregătesc de examene ?? De ce îi folosiți ca și ,,scut ” ? Aveți acest drept ? Vorbesc din banca mea de părinte .

    1. Elevii nu sufera, li se fix rupe si la fel si parintilor. Asa cum li s-a fix rupt pe toata durata anului scolar. Si a covidului.
      Vorbesc din banca mea de profesor.

    2. Si eu tot din “banca mea de parinte” iti raspund : eu m-am saturat sa vad cum aceasta profesie este DISCRIMINATA si cum profesorii buni si foarte buni se duc la scolile private sau se reorienteaza profesional, cum profesorii sunt pusi la zid si primesc “indicatii pretioase” de la parinti analfabeti, cum profesorii sunt total demotivati si prefera sa taca pentru ca oricum nu-i baga nimeni in seama, cum s-au resemnat cu postura de “fraierii societatii” pentru ca sunt constant mintiti si dusi cu presul de toti guvernantii…..
      Tu, acolo unde lucrezi, daca de maine, sa zicem, ti-ar scadea salariul patronul tau, fara nicio explicatie, fara nicio perspectiva de a-ti mai recupera salariul intreg, te-ai mai duce cu acelasi dor de munca la treaba ? Ti-ar mai pasa tie de clientii patronului ?
      Tie iti convine ca starea asta de batjocorire si de discriminare a profesorilor sa se reflecte in continuare in activitatea la clasa a profesorilor copilului tau ?!? Pana cand ?!?

  3. un director de școală are salariu de la 7.000 la 10.000 de lei!!! și mai ia și ore suplimentare în școlile pe care le conduce, ore care s-ar cuveni debutanților. vedeti familia gartoi de la resita… ore suplimentare, funcții de conducere, sporuri la primărie și tot așa. și nimeni nu le zice nimic, din contra

    1. Si ti se pare mult pentru un director de scoala ?!
      Ai fi in stare sa stai in functia aia cu toti cretinii de parinti pe capul tau ?! Cu toti retardatii de inspectori in carca ta ?!
      Ai fi in stare pentru banii astia sa mergi pe sarma intre ce-ti spune sa faci partidul care te-a adus in functia aia si ce vede constiinta ta ca ar trebui facut in scoala aia ?!?

  4. Tot respectul pentru profesorii care se tin de greva, rusine celor 30% care nu au fost de acord cu greva. Acesti 30% sunt cei care probabil nici nu merita un salariu mai mare.
    Politicienii nu au niciun drept sa spuna ca nu au bani de cresteri salariale, atata timp cat in tara asta exista cel putin una din situatiile de mai jos:
    – pensii speciale
    – politisti locali platiti mai bine ca un profesor
    – asistente si soferi de ambulanta platiti mai bine ca un profesor.
    – rezidenti platiti mai bine ca profesorii universitari care i-au pregatin si validat sa fie rezidenti.
    – medicii de scoala platiti cel putin de doua ori mai mult ca un profesor ( ce mare pregatire iti trebuie sa masori inaltimea si sa cantaresti un copil?).
    Copiii, datorita diferentelor nesimtite de salarii ( si aici ma refer strict la bugetari ) nu se mai indreapta catre domeniile spre care au inclinatie si le-ar practica cu placere. Aleg domenii bine platite chiar daca nu or sa faca acea meserie cu placere. Din aceste motive nu o sa prea ai performanta nici la locurile de munca bine platite pentru ca multi nu fac respectiva munca cu placere, nici la cele prost platite pentru ca acolo nu are cine ( cazul profesorilor ).
    Ignorantii care se leaga de greșelile gramaticale ale profesorilor, daca ar avea putin creier ar realiza caci calitatea profesorilor a scazut si v-a continua sa scada din motivul evident al neechitatiilor salariale din sistemul de stat. Din pacate raul facut are inerție mare ( direct proportionala cu perioada de timp de plata proasta a profesorilor ).
    Problema noastra este ca suntem condusi de 33 de ani de niste retardati fara viziune, dar extrem de hoti si corupti. Raul cel mai mare al acestei tari sunt politicienii urmati imediat de procurori, judecatori ( astia cu pensii speciale care isi impart cascavalul intre ei si nu le pasa de restul). Daca curtea supremă de justiție a hotarat ca sunt legale si totodata corecte aceste pensii speciale, hadeti sa luam cu totii pensii speciale!
    Eu sunt tot un produs al acestui sistem de invatamant si cu siguranță am multe greseli gramaticale in acest text, asa ca ăștia destepti nu va obositi sa ma corectați!

  5. Dade azi am intrat in greva.
    Dar ar trebui sa iesim si in fata prefecturilor a primariilor locale a guvernului si parlamentului.Sa ne cerem drepturile ce ni se cuvin si sa nu cedam sub nici o forma.Bani sint dar sint prost administrati sifonati smecheriti de toti factorii de cond.incepind cu directorii-mai ales cei numiti politic-si pina la ministru de resort.Jaful trebuie oprit.Nu cedati stimati colegi.

  6. de ce nu adăugați la salar și toate sporurile de care beneficiați și tichetele de masa/ norma de hrana, precum și veniturile uriașe și ilicite pe care le faceți din pregătiri?!!!
    astea nu se pun?
    stați 3-4-5 ore maxim la școală și nu mai puteți de oboseala!

    1. In invatamant nu exista sporuri “pe de rost”. Ceea ce numim spor in invatamant este de fapt o activitate suplimentara, un efort in plus sau un neajuns pe care-l suporta profesorul fata de activitatea normala pe disciplina. Dumneata stii ce inseamna sa stai 5-6 ore pe zi la catedra? Un consum psihic imens, mai ales daca esti si paznic, bona, medic, magazioner etc. Vezi-ti de treaba ta si nu mai emite judecati de valoare in domenii in care nu te pricepi. Eu te-am intrebat de ce speli WC-urile primariei unde lucrezi cu Domestos si nu cu Ace??

  7. dar cei care “s-au cadorisit” cu cresteri successive, “alesi” si tot soiul de “speciali”, cam ce “performante” au demonstrat, timp de “jde” ani – si acolo e vorba de niste sume “adevarate”, nu de niste mizilicuri de “procente” adaugate la niste salarii de mizerie …?!

  8. dar meditații faceți ore mai usurel sa vina elevii la meditații că de nu ramane repetent sau nu ia Bacu sau capacitatea
    daca nu sponsorizează petrecerea de final iar probleme
    puneri mâna domnilor SI faceți socoala adevărata SI lasati fitele

  9. Sindicate dinCONSTANȚA, LUATI ATITUDINE! FEDERATII ALE PĂRINȚILOR, LUATI ATITUDINE! ELEVI, LUATI ATITUDINE! Copiilor nostri li se pun absențe la un liceu teoretic din Constanța la orele unde profesorii sunt spargatori de greva.
    Noi, parintii, am ALES sa nu ne trimitem copiii la școală din solidaritate cu dascalii lor IN GREVA.
    Reprezentanții elevilor din Constanța ce păziți ?! Cereti deschis dreptul elevilor si parintilor de a fi solidari. Copiii nu au nicio vina sa primeasca absențe.
    Semnat, un parinte de 2 copii

    1. Conform legii este corect. Elevului i se asigura predare si profesor la clasa(negrevistii), asa ca de ce nu ar primi absente? Iar la orele unde profesorul e grevist i se asigura supraveghere si activitati extracurriculare. Este tot dreptul sa primeasca absente.

  10. Ciudat…. Cu totii suntem buni in a judeca. Dar macar sa o facem cinstit. Oamenii acestia din învățământ pun temelia unui copil lupta pana la epuizare pt un salariu de nimic. Dupa ani de scoala zile si nopti nedormite. Noua ne e greu cu un copil doi…… Cu ai nostrii ei duc greul cu zeci de copii. Nici parintii nu mai colaboreaza nu mai sunt preocupati… Nici guvernul…. Si tot profesorii sunt judecati. Acesti oameni merita respectul si stima noastra.

  11. Va sustinem !
    Nu renuntati, nu va mai lasati mintiti, amagiti de guvernanti !
    Nu e normal ca pentru “speciali” si pentru sefii din ANRE, ASF, etc, sa existe bani pentru salariile lor si pentru educatie/invatamant sa nu fie !
    Sa va reamintesc faptul ca un magistrat are un salariu cat 10-15 salarii ale unui profesor ?!?
    Sa va mai reamintesc ca sefii de la ANRE, ASF au salariul de aprox. 10-12 de mii de euro si sporuri lunare cat cel mai mare salariu din invatamant ?!?
    ASTA E CU ADEVARAT DISCRIMINARE, nu cum tot zic guvernantii ca nu se pot atinge de legile speciale prin care li s-au acordat magistratilor salarii colosale si alte asa-zise “drepturi” !!!
    NU RENUNTATI !

  12. Înțeleg nevoia de bani a tuturor cetățenilor români; dar am o întrebare ce performanțe au realizat cei din sistemul de educație ca să ridice pretenții? Foarte mulți notele pe ochi frumoși, iar când e vorba de examene si concursuri la care să punem la un loc elevii, multe rezultate sunt slabe pe motiv că elevii au fost “emoționați” nu că habar n-au de ce au trecut pe la școală.

    1. Din păcate pentru că sunt și foarte mulți părinți cărora nu le pasă de ceea ce fac copiii….
      Au drepturi peste drepturi…dar dreptul la a învăța și a persista nu există… deoarece părinții sunt cei care le plâng de milă cum că ar fi suprasolicitați și stresați. profesorul nu mai are drepturi… citiți legile… profesorii ajung sa fie obligați să asculte de elevi….și nu mai zic de comportamentul neadecvat a multor elevi.

    2. Da voi ce parinti sinteti de va trimiteti odraslele la scoala ca la pension, fara sa va interesati daca is atenti la ore, daca fac ce le cere profesorul? De cinci ani de cind sint in invatamint nu am avut NICI UN parinte sa vina sa ma intrebe cum se descurca copilul lui.
      Dar am avut o data 2 de la comitetul de parinti sau cum mama lui s-o chema sa ma convinga sa nu le mai pun note atit de mici ca covid si online si lalala. Si alta data o venit o mama sa ma ia la rost si sa faca plingere la inspectorat ca de ce i-am pus un 4 lu’ fie-sa dupa ce aproape toata ora a stat intoarsa in banca la povesti cu colega din spate.

      1. Aveți perfectă dreptate. Sunt total dezinteresati și “absenți” la ore. Stau doar cu capul pe geam.

      2. Foarte adevărat,asta-i realitatea ,asta-i Romania,părinții sunt interesați unde merge vecinul in concediu ,mergem și noi,caută, se interesează ,aleargă, telefoane,și uita de pregătirea copiilor .Se trezesc la examene că …….cunoștințele copiilor tind spre zero…..Cum e posibil doar a FOST la școală ,e suficient oare?

    3. Daca o sa-mi poti tu raspunde ce performante realizeaza pentru 13.000 euro cat are seful ANRE sau cel de ASF sau alte agentii ale statului, deci, tot bugetari, o sa-ti raspund si eu…
      Daca tu esti de acord cu “performanta” magistratilor de a reusi prescrierea unor dosare grele de coruptie (Hexipharma, Hidroelectrica, etc) in conditiile in care au salariile pe care le au, isi pot alege singuri perioada pentru care sa li se calculeze pensia, etc, atunci, da, o sa-ti raspund si eu….

  13. ACUM ORI NICIODATA!
    DE CE SA NU FIE SI SALARIUL PROFESORILOR CAT ALE UNUI PARLAMENTAR ??? CU CE E MAI PRESUS PARLAMENTARUL ( AR TREBUI SA AIBA CEL MAI MIC SALARIU PE ECONOMIE/ SALARIUL DE BAZA)
    NE PEOSTESC DE 35ANI !!

  14. Nici pe aia nu-i meriti.Ca si cadru didactic scrii cu ,,â,, la inceputul cuvantului.Ce exemplu le mai dati la elevi cand voi nici nu stiti sa scrieti.Rusine!

    1. Mă cheamă iON iONESCU de la bRAZI și sunt cadru didactic, credemă că așa zice eu. /s

      Scutiți-ne de manipulările ieftine.

    2. Noroc cu un “intelectual” de talia dvs! Ce s-ar face bieții profesori! Sintagma “Ca și cadru didactic” vă arată gol-goluț, exact unde și ce sunteți. Fără dubii. Mai reflectați.

  15. nu fac parte din sistem dar cu siguranță de aceasta greva se aria de mult.
    copilul meu care este in clasa I a terminat deja materia de ceva timp deci este organizată de mai mult timp acest protest pe care oricum guvernanții îl iau in deradere.
    personal consider sindicatele vinovate pt că nu s-au ocupat niciodată să obțină ce le trebuie profesorilor.

    1. Poate unii dintre voi aveți copii și vreți ca și copiii voștri să învețe de la un profesor motivat(nu să se gândească la grija zilei de mâine mai mult decât la ce are de predat).
      Nu cere nimeni bani de la părinți,iar dacă voi la rândul vostru nu sunteți mulțumiți ieșiți de pe Facebook în stradă și strigați nemulțumirile.

  16. Am gradatia 5 a maxim 17 ani an invatamant fac parte din personalul nedidactic auxiliar AN februarie am stat an medical fiind diagnosticat cu 2 boli cronice plus diabet acumulat an urma stresului de la munca AM PRIMIT SALARIU 1605 LEI****

    1. Nici pe aia nu-i meriti.Ca si cadru didactic scrii cu ,,â,, la inceputul cuvantului.Ce exemplu le mai dati la elevi cand voi nici nu stiti sa scrieti.Rusine!

      1. Tu știi să citești? Face parte din personalul nedidactic auxiliar. Știi ce înseamnă asta? Hai, că toți sunteți experți în domeniu!

      2. Tu ce meriti in viata ta? Cred ca nici aerul pe care il respiri… Stiti doar sa urati profesorii! Voi considerati profesorii bonele si slugile voastre! Dar voi cine sunteti? Din cauza la oameni ca tine , tara asta este Ultima din Europa…

      3. Costelică, tu ști ce înseamnă “personal NEdidactic auxiliar” într-o școală!?? Nici nu trebuie să te mai duci la vreo lege, metodologie sau dicționar, ci trebuie doar să intuiești ce înseamnă întotdeauna un “ne” în fața unui substantiv sau cuvânt, în general! Asta pentru a nu rămâne un Neștiutor ignorant sau răuvoitor/răufăcător!

      4. “Ca si” … pe ma-ta. Esti tampit. Ti-a scris femeia: PERSONAL NEDIDACTIC AUXILIAR. Femeie de serviciu, bah! Ca nu meriti alta forma de adresare. Am lasat si politeturi si educatie deoparte. Ne-a ajuns.

    2. Invata sa scrii mai intai. Vai de mama noastra cu asa profesori. Din cauza asta poate o parte dintre voi primiti mai mult decat meritati. Vorbesc strict de scoala/educatie. In legatura cu boala dumneavoastra va urez multa sanatate si putere sa treceti peste.

  17. Astăzi, 22 mai 2023, voi intra în grevă pe termen nelimitat!
    Voi cere astfel guvernanților să îmi ofere poziția pe care o merit în societatea românească!
    Sunt hotărât, sunt motivat în decizia pe care am luat-o, nu voi ceda presiunilor venite de la vectorii de putere care cred că mă pot influența!
    Nu cer decât să trăiesc decent, cu demnitate, prin munca mea, într-o țară europeană a anului 2023, într-o Românie Educată.
    Este Săptămâna în care spun NU sistemului, în care îmi cer drepturile, nu este Săptămâna Altfel sau Săptămâna Verde. Este ziua în care spun NU sistemului, pentru prima dată în ultimii 18 ani, cerând să trăiesc normalitatea unei țări europene.
    Mulți dintre cei care îmi răspund astăzi că nu am dreptul la o viață decentă după 8 ore de muncă au fost cândva elevii colegilor mei. Timpul a trecut și au uitat de efortul personalului din școlile românești, de dăruirea de care au dat dovadă întotdeauna.
    Astăzi nu vorbesc despre elevi, vorbesc despre drepturile pe care doresc să le obțin, vorbesc de un salariu decent și motivant pentru toți colegii mei indiferent că sunt profesori, educatori, pedagogi, consilieri școlari, secretare, bibliotecare, contabili, informaticieni, fochiști, bucătari, mecanici, paznici sau îngrijitoare. Toți aceștia merită respect pentru munca lor în învățămantul României Educate.
    Sunt colegul tău, sunt Răzvan Rapcea. Voi spune NU sistemului și voi intra în grevă începând de astăzi!
    Dacă te regăsești în ceea ce am scris, dacă vrei să lupți pentru drepturile tale și ale colegilor, arată că îți pasă, spune și tu un NU hotărât sistemului. Numai împreună, solidari, ne putem revendica și obține drepturile!
    Fiți hotărâți, arătați că noi contăm, sistemul nu poate funcționa fără noi!
    Uniți suntem puternici!
    Președinte SLSIP Sector 6,
    Răzvan Rapcea

    1. La debutanți nu sunt sporuri iar banii de bonuri de masă sunt impozitați cu 16% fiind acordați de primarii. Un învățător deputant, licență și master, are un salariu net de 2670 lei, învățătorul fiind acel dascăl care preia elevul de la zero și care depune o muncă enormă. Vi se pare normal???

  18. Felicitari! Greva generala si proteste in strada pana se rezolva situatia din invatamant. Gata cu bataia de joc!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Președinta Consiliul Național al Elevilor, Bianca Ivan, despre camera de detenție: „În teorie este o măsură care pentru unii elevi poate ar funcționa, dar e foarte important ce se întâmplă cu acești elevi după ce stau în spațiul respectiv”

Președinta Consiliului Național al Elevilor (CNE), Bianca Ivan, spune că e foarte important impactul pe care îl va avea atât asupra elevilor, cât și asupra profesorilor, măsura care permite școlilor…
Vezi articolul