Menținerea școlilor deschise sau sănătatea? „E ca și cum ai pune un copil să aleagă între tată și mamă, așa ceva nu se poate face”, spune ministrul Educației care susține că „trebuie găsit un echilibru între nevoia de educație și nevoia de sănătate” / Controalele în școli vor începe de luni, dar teste non-invazive încă nu vor exista

3.215 vizualizări
Foto: Simion Mechno – Agerpres Foto
Acţiunile de control în şcoli privind respectarea tuturor regulilor de protecţie sanitară în contextul pandemiei de COVID-19 vor începe de luni, 4 octombrie, a anunțat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, la Digi24. Întrebat de moderatoarea emisiunii dacă e mai important să țină școlile deschise decât sănătatea, oficialul a spus că „trebuie găsit un echilibru între nevoia de educație și nevoia de sănătate”, pentru că altfel „e ca și cum ai pune un copil să aleagă între tată și mamă, așa ceva nu se poate face”.

Discuția, redată:

Moderator: Chiar este mai important să țină școlile deschise, întreabă un telespectator, decât sănătatea noastră, în condițiile în care nu există măsuri suplimentare de siguranță?

Sorin Cîmpeanu: Există măsuri suplimentare. Această testare non-invazivă, controlul riguros, intensificare a controlului sunt măsuri suplimentare. Aș traduce întrebarea telespectatorului dumneavoastră prin a pune un copil să aleagă între tată și mamă, acest lucru nu se poate face, trebuie găsit un echilibru între nevoia de educație și nevoia de sănătate.

Moderator: Ne întoarcem la testarea non-invazivă până una-alta nu o avem, mâine sigur nu va fi în școlile care vor fi deschise.

Sorin Cîmpeanu: Este adevărat, din păcate.”

Ministrul a explicat apoi ce înseamnă controalele din școli, pe care le anunță, și care sunt și prevăzute în ordinul comun.

„Am insistat să fie cuprinsă şi în Hotărârea CNSU – intensificarea acţiunilor de control din partea inspectoratelor şcolare judeţene, direcţiilor de sănătate publică şi a tuturor instituţiilor abilitate. Acest lucru de intensificare a acţiunilor de control în vederea verificării respectării riguroase a normelor face parte şi din ordinul comun de ministru. Trebuie intensificate aceste controale. (…) Inspectoratele şcolare judeţene, conducerile şcolilor, direcţiile de sănătate publică şi chiar instituţii în Ministerul de Interne. Cei care au aceste controale în responsabilitate ştiu să le facă şi noi vom insista să le facă, iar noi vom verifica în ce măsură se fac aceste controale. Ar trebui să înceapă de mâine evident şi vor începe de mâine. (…) Vom intensifica acţiunile de verificare în toate şcolile din România”, a afirmat ministrul Educaţiei.

El a fost întrebat care este pragul de incidenţă a COVID-19 până la care şcolile vor rămâne deschise. „Ordinele de carantinare prin care localităţile intră în carantină vor prevedea în ce măsură activităţile pot să se mai desfăşoare sau nu în carantină. Cele mai mult dintre activităţi nu se vor mai putea desfăşura în carantină, însă aceste lucruri vor fi precizate de către ordinele de carantinare care sunt emise de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă”, a răspuns Cîmpeanu.

  • De asemenea, ministrul Cîmpeanu a reluat apelul către părinţi să nu îşi trimită copiii la şcoală dacă au cele mai mici simptome specifice noului coronavirus.
  • Cîmpeanu a spus că testele non invazive vor fi asigurate de la bugetul de stat, prin Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate (ONAC).

„Este extrem de important ca aceste teste să fie administrabile de către personal fără competenţe medicale. Ele pot fi şi auto-administrate de către elevi, chiar elevi cu vârstă mică am văzut foarte bine în multe state europene. (…) Testele non invazive vor fi asigurate prin ONAC de la bugetul de stat”, a mai precizat ministrul Educaţiei.

Ministerul Educaiei a publicat, vineri, instrucţiuni conform cărora fiecare inspectorat şcolar va crea o secţiune dedicată pe site-ul propriu pe care va publica zilnic lista unităţilor de învăţământ cu precizarea claselor cu activitate online şi va intensifica acţiunile de control privind respectarea tuturor regulilor de protecţie sanitară în contextul pandemiei de COVID-19, împreună cu instituţiile abilitate, potrivit unor instrucţiuni ale Ministerului Educaţiei.

Totodată, inspectoratele şcolare şi unităţile de învăţământ trebuie să sprijine testarea rapidă antigen non-invazivă efectuată din probă de salivă a elevilor şi preşcolarilor, personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, în scopul monitorizării permanente şi eficiente a riscului epidemiologic.

„Inspectoratele şcolare intensifică acţiunile de control în vederea respectării tuturor regulilor de protecţie sanitară în şcoli, împreună cu instituţiile abilitate în acest sens. Inspectoratele şcolare şi unităţile de învăţământ vor sprijini acţiunile de testare, conform art. 2 alineatul (1) din HNCSU nr. 76 /30.09.2021, care prevede testarea cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din probă de salivă, pentru elevi şi preşcolari, personal didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, în scopul monitorizării permanente şi eficiente a riscului epidemiologic la nivelul acestora”, a transmis Ministerul Educaţiei.

Vezi și: 4 octombrie 2021, 15:00 – Declarații de presă ale ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, la ora 15:00
Citește și:
4 octombrie 2021: LISTĂ Ce clase funcționează online și care sunt cu prezență fizică, potrivit inspectoratelor școlare
4 octombrie 2021: Testele de salivă pentru elevi și copii nu sunt încă omologate. „Cer celor de la Agenția Medicamentului să lase tergiversările şi prostiile şi să vină mai repede cu decizia”, a declarat Florin Cîțu

27 comments
  1. Majoritatea părinților NU vor să-și testeze copilul! Ca să nu intre în carantină sau să intre clasa in online. PENTRU CA NU ÎȘI PERMIT SĂ CÂȘTIGE MAI PUȚIN. Chiar și câteva sute de RON.
    Cu atât mai puțin când copilul are simptome evidente. În cel mai bun caz țin copilul acasă și fac test acasă. Dacă iese pozitiv ”merg pe burtă” și NU își fac test oficial ca să NU intre in carantină. Copilul stă 2-3 zile acasă până când nu mai are simptome evidente. Clasa va merge mai departe fizic.
    Suficient de mulți părinți își vor trimite copilul la școală cu simptome evidente, dacă nu tușește prea tare, spunând că e ”un pic răcit”. Clasa va merge mai departe fizic.

    Singura măsură pentru a opri răspândirea cu școala ”fizic” este testarea OBLIGATORIE! Cel puțin de două ori pe săptămână.

    Aia cu ”teste invazive” e pură vrăjeală. Căutați pe YouTube filmulețe cu copiii din Germania care se testează singuri în clasă (sub supravegherea provesorului) cu teste ”invazive”. (cu tampon nazal).
    Problema e că și Guvernului îi convine situația actuală, pentru că NU vor să plătească cei 75%.

  2. In scoli nu exista încă teste neinvazive. Repet si pentru cei de la minister: nu există teste pe bază de saliva ( or fi in vreo 2, 3 școli din București).Elevii vin la ore raciti, cine le face trierea epidemiologica? Dacă un profesor sesizează intr-o clasă elevi cu simptome de răceală, cum procedează? In conditiile in care nu există teste de saliva, cabinetul medical e inchis ( pentru că în ziua respectivă asistentul are program in alta școală). De unde știm noi că e o simplă răceală sau are covid si infecteaza toată clasa.
    Autoritățile locale și județene să se sesizeze cu privire la modul în care circulă elevii navetiști. Sunt mii de elevi în țară care locuiesc în mediul rural și vin la școală în oraș cu mijloacele de transport in comun folosite de toți călătorii. Aceste autobuze sunt extrem de aglomerate, pasagerii nu poartă mască, in unele nici măcar șoferul. E așa de greu să se suplimenteze numărul de autobuze dimineața și când se termină programul elevilor? In strainatate există autobuze școlare, elevii nu se îngrămădesc cu toți călătorii în același autobuz. Ce fac autoritățile locale și județene de la noi? Nu le pasă de miile de copii care riscă să se infecteze si să aducă virusul in scoli?

  3. Câmpeanu, nu spuneai tu aseară la tv că se testează gratuit în școli? Ce să vezi acum 5 minute primesc de la învățătoarea clasei că se testează la farmacie, și nu orice farmacie, doar la aia acreditată, adică la pilele voastre. RUȘINE, MINCINOSULE!

  4. Cu 38 de elevi în clasă, clar găsim echilibru. Multe școli și copii, nu au internet, poate ne spune Câmpeanu cum se poate face școală online? Dezinfectant, măști…… doar pe banii noștri ai părinților. Sunt elevi care refuză să poarte masca la ore din diferite motive medicale. Sunt profesori vaccinați care sunt purtători ai virusului și nu au simptome și transmit virusul elevilor, sunt elevi care transmit virusul profesorilor și colegilor…… . De testat în școli nici vorbă. Cum se vor desfășura orele de sport? Pentru Câmpeanu nu este problemă, inventează o materie pentru care nu are profesori. Câmpeanu, opționale au piloșii, româna sau matematică, în rest nimic nu este important, noi vrem să facem genii din nimic. Ne ard semenii în spitale. Plătim taxe și impozite dar nu avem aceleași drepturi…. ASTA ESTE ȚARA PE CARE O MERITĂM PENTRU CĂ NU LUĂM ATITUDINE!

  5. Ati lasat in Timisoara sa se duca elevii la peste 6 la mie iar acum sunt la 10 la mie. Nu ii opreste nimeni pe acesti politruci?
    Cate date le mai trebuie ca au gestionat prost valul 4?

  6. Se încalcă prea multe reguli, începând cu domnul ministru. Părinți haideți sa il așteptăm pe dl. Ministru sa il întrebam personal cât mai vrea sa ne minta. Unde sunt testele covid?

  7. Se încalcă prea multe reguli, începând cu domnul ministru. Părinți haideți sa il așteptăm pe dl. Ministru sa il întrebam personal cât mai vrea sa ne minta

  8. Suntem bătaia de joc a guvernului și a acestui ministru mincinos!
    Nu dau ei bănișorii pe teste pentru elevi și profesori.
    Minte cum respira, iar incidența in marile orașe este 8-9-10 la mie!

  9. Domnul ministru iar gafeaza prin declaratii total aberante. Chiar credeti ca vreun parinte se teme pentru sanatatea lui si nu, in primul rand, pentru a copilului??? In cazul familiei mele, toti suntem vaccinati, cu exceptia copilului mai mic, care nu poate fi vaccinat pentru ca are sub 12 ani. Grija si teama mea catre el merg. Cum ii protejeaza scoala sanatatea, daca are mereu colegi raciti in clasa, netestati, pentru ca multi refuza testarea sa nu cumva sa fie carantinati 14 zile?

    1. Exact in aceeasi situatie suntem si noi! Si ma uimeste teribil cinismul domnului ministru cand spune practic ca sanatatea copiilor nu conteaza!

  10. Viata si sanatatatea pe PRIMUL LOC! Toate scolile puteau intra exclusiv online pana se diminua urgia! Vanzoleala nu face decat sa complice lucrurile!

  11. Între 1 august și 31 august (litoral, Mall-uri, concerte…) rata de infectare a crescut de la 0,13 la 0,78 (în București)

    Între 1 septembrie și 12 septembrie (pregătirea pentru școală), rata de infectare a crescut de la 0,85 la 1,44 (în București)

    I. se vedea că indicele crește
    II. pe de altă parte, s-a văzut clar că n-au fost peste 3 milioane de elevi și studenți în Mall-uri, la concerte sau pe litoral (cum afirmă, fără discernământ, Cîmpeanu), Cei care au fost acolo au fost o mică câtime. Restul s-au protejat, au stat în casă, au fost „la țară”, au avut grijă de gospodărie, de frați mai mici, au stat „cu bunicii”, au citit… Infectarea a afectat un număr redus de elevi și studenți, cei cu bani de cheltuit.

    În prima săptămână de școală, acești copii cu bani au fost amestecați cu cei care până atunci au fost izolați.
    Indicele de infectare a crescut de la 1,52 la 2,44. Cu cca. 60%

    În a doua săptămână a început marea extindere a infectării în școli. La sfârșitul săptămânii intraseră deja mai multe clase în carantină.
    Indicele de infectare a crescut de la 2,57 la 4,35. Cu cca. 70%

    În a treia săptămână, numărul de cazuri a crescut mult. Cîmpeanu anunță că „pragul” a fost stabilit în ideea că „nu se va atinge”. Pentru că atingerea pragului de 6 la mie era iminentă, joi anunță intenția de a renunța la orice „prag”, vineri pune intenția în practică. Anunță că se va compensa prin testări.
    Duminică anunță că nu sunt teste, deci nu se vor face nici testări.
    Indicele de infectare a crescut de la 4,95 la 8,98. Cu cca 81%

    Se observă că nu numai că indicele crește vertiginos, dar și creșterea a crescut. Curba este, în cele trei săptămâni ale „experimentului Cîmpeanu”, supra exponențială, a depășit mult rata de creștere exponențială, ceea ce este foarte grav!

    Toate măsurile anunțate de Cîmpeanu s-au dovedit lipsite de orice acoperire.
    Motivele invocate de el pentru a nu trece în școala online sunt fie false, fie i se pot imputa direct.
    A afirmat că elevii s-au îmbolnăvit în Mall-uri și la concerte. Este fals! Foarte puțini și-au permis să cheltuie, foarte puțini au fost plecați de la domiciliu sau în afara familiei
    A afirmat că nu există resurse digitale. Se pare că ignoră până și propriile site-uri cu resurse, cum ar fi manuale.edu.ro, în care toate manualele licitate au și o variantă digitală. Ce-i drept lipsesc manualele pentru IX și X, dar asta este direct vina lui Cîmpeanu, care a oprit ciclul de înnoiri.
    A afirmat că nu există Internet în țară. Toate companiile au obligația să acopere cel puțin 98% din teritoriul național.
    A afirmat că elevii n-au dispozitive. D-na Anisie a organizat licitația și distribuirea pentru un mare număr de dispozitive, urmată și de alții. Doar dl. Cîmpeanu nu a întreprins nimic în acest sens, de vină fiind și bugetul, cel mai mic din istorie, de 2,55% din PIB, acceptat de acesta.
    Separat, a afirmat că se vor face testări. Duminică, la Realitatea, a recunoscut direct că nu există teste, luni copiii vor reveni în școli, la decizia lui, fără să poată fi testați.
    Situația este de mare risc pentru sănătatea elevilor și a familiilor lor, ca și pentru personalul școlii! Sunt inclusiv vieți în joc și este cert că vor fi victime, direct ca urmare a acestor decizii personale.

    1. Felicitari pentru sinteza! Daca ar fi jurnalisti buni l-ar face praf pe Campeanu.

      Campeanu este cumva medic sa decida el rate de infectare si reguli de protectie impotriva virusului?

    1. Ma refer ca rad jurnalistii din presa externa ca suntem niste inapoiati si ca stagnam pe planul europei in pandemie pentru ca nu vrem sa ne vaccinam. Eradicarea unei pandemii cu ajutorul unui vaccin se produce cand se obtine imunizarea in masa prin 75 la suta vaccinati, nu 30 ca in Romania si Bulgaria. Voi, antivaccinistii, tineti pandemia pe loc. Si tot voi ne tineti spitalele ocupate in timp ce noi trenam boli cronice de 2 ani si ceva pentru ca ni s-a limitat/ interzis accesul la multe spitale. Caz concret in presa: femeie cu coloana rupta lasata neoperata si moarta apoi pentru ca in primavara trecuta nu se efectuau operatii, toate spitalele de specialitate fiind focare covid. Amintiti-va! Oameni cu AVC si infarct in recuperare fizica scosi peste noapte din spitale pt.ca a doua spitalul devenea suport covid. Platim contributii si voi tineti spitalele ocupate. 99 la suta din “clientii” UPU din aceasta toamna sunt nevaccinati(nu o spun eu, au declarat-o in presa 3 sefi de UPU din colturi diferite ale tarii). O rusine pentru tara, pentru Europa. Aglomerati spitalele pana iau foc. Iar vaccinatul nu mai are acces la un spital. Doare? Sa doara! Din pacate, nu va doare pe voi. Voi ati facut proteste ca va sufocati sub masca si vreti Untold sub geamurile unor pacienti care tanjeau intubati dupa ultima gura de oxigen. Voi sunteti acum in piete sa protestati ilegal ca nu mai puteti merge la cafea in mall sau la festivaluri nevaccinati in timp ce oameni mor de vii arsi. Aceasta este Romania si mi-e rusine ca traiesc in ea. O tara de egoisti si de individualisti, care, dupa ce ca sunt prost informati, au si tupeul sa spuna ca vaxerii sunt de vina pentru tot. Bill Gates, chipurile, Musk, 5G-ul si masonii. Asta ati inteles voi dupa sute de ani in care s-a trecut prin pandemii ce au fost eradicate prin vaccinuri.

      1. Anticorpi la 7 luni dupa primele 2 doze zero. O tineti langa cu vaccinul. Suntem un popor 100% fara anticorpi in urma vaccinului. Sa vad ce mare scofala o sa fie cu doza 3.

  12. Am ajuns bataia de joc a Europei. Ne acuza pe noi si pe bulgari ca suntem cele mai indaratnice state est-europene, care, din cauza ca refuzam vaccinarea, tinem in loc eradicarea pandemiei in Europa. Si pe buna dreptate. Vaccinati-va, copii, parinti si dragi cunostinte!

    1. Deocamdată se pot vaccina doar copiii de la 12 ani în sus. Ce facem cu ceilalți? Pentru cei de 12-18 ani se pot folosi doar vaccinurile în 2 doze deci astepți mai mult de o lună până devine eficace.
      De ce este așa de complicat să-i lași să facă online pe ăia 3-4 ”speriați” dintr-o clasă cărora le e frică să-și ducă copilul la școală la incidență de aproape 12 la mie. Sunt mulți care nici măcar nu ar cere bani de la stat.
      Ce măsuri eficiente s-au luat pentru a opri răspândirea? ”Carantina” între 20:00 și 05:00? Pe bune? Mai vorbim peste o săptămână.

  13. Exista o axioma in comunicare: “Nu este adevarat ce spui, ci ceea ce aude celalalt”. Mai adaug si “Nu conteaza ceea ce spui, ci cum o spui”.
    Dar, nu ma astept ca acesti ratati si esuati sa aiba minime competente in comunicare.

    Dupa ratarea tintelor de vaccinare si dupa mesaje aiuritoare date incepand cu aceasta vara singurele solutii care le-au mai ramas sunt aroganta, amenintarile si imunizarea fortata de turma.

    Jurma face o comparatie intre cum isi apara copiii si populatia un stat civilizat si cum actioneaza acesti buimacici politicieni autohtoni: https://www.facebook.com/JurmaOctavian/posts/291442202804963

  14. Domnule Campeanu, Sunteti atat de limitat incat sa puteti face asemenea comparatie?
    De ce nu alegeti dvs intre a demisiona sau a ramane si sa mergeti la puscarie pt ca sunteti direct resonsabil de orice copil nevinovat care se imbilnaveste! Art 121 asta spune, rugati pe cineva sa va tradica textul din limba romana!
    Zilele trecute ati rugat un alt incapabil , secretar de stat in Ministerul dvs sa declare ca nu puteti lasa la libera alegere a paintilor daca copiii merg sau nu la scoala sustinand ca Scoala este Obligatorie ( ceea ce este adevarat) si daca fiecare ar decide ar deveni Facultativa.
    Chiar ne credeti pe toti imbecili!
    Daca lasati la decizia fiecarui parinte inseamna ca : fie merg fizic la sc / fie fac sc online!
    Nu abandon cum nuantati dvs!
    Daca tot decideti de ce nu semnati ca sunteti de acord in caz de esec, ceea ce va fi inevitabil, sa va dati si demisia, sa fiti si anchetat si sa donati toate averile dvs si a nenorocitilor care va inconjiara, sa platiti din banii personali despagubiri famiilor care vor avea de suferit din cauza deciziilor si ordonantelor date!
    Poate cand va fi vb sa decartati so sa fiti trasi la rasp subit va veti reveni la realitate!
    Maine, copiii merg la sc, cu o rata de infectare de 9 la mie.
    Dvs comparati tarile Europei unde procentul de vaccinare este aproape de 90% cu Romania 26%?
    Bine ca veti face teste, pe care nu le aveti si care sunt neomologate , neachizitionate si pe care orice parinte le poate refuza!
    Faceti controale la voi de dati-va demisiile pana nu veti fi judecati pt tot ceea ce ati facut!
    Credeti ca daca acum sunteti la putere, pe scaunul ala va mumifica!
    Vor venii alti si voi veti fii Responsabili!
    Sper sa va arunce direct in puscarii unde va e locul!
    Un om sarac, care moare de foame ia 4 ani ca a furat o gaina si voi ca omorati oameni chiar credeti ca scapati!
    Si Gadafi a fost acuzat de genocid dar voi amaratilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ULTIMA ORĂ Nici a doua licitație de tablete nu a reușit, pentru două loturi s-au reluat procedurile. Ministrul Educației: Avem o problemă, să spunem așa, din punct de vedere al distribuirii acestor tablete

“Avem o problemă, să spunem așa, din punct de vedere al distribuirii acestor tablete”, anunța ministrul Monica Anisie la Realitatea TV, despre tabletele cumpărate de Guvern pentru elevii fără dispozitive…
Vezi articolul

Biblioteca Centrală Universitară ,,Eugen Todoran” din Timișoara a “inventat un pachet de servicii suplimentare, în care sunt incluse facilități precum accesul la resursele digitale ale instituției”, reclamă ANOSR / “Este aberant să fie percepute taxe studenților pentru facilități subvenționate de către stat”

ANOSR și organizațiile studențești din Timișoara critică dur încercarea Bibliotecii Centrale Universitare “Eugen Todoran” din Timișoara de a restricționa dreptul prevăzut de lege al studenților de a accesa gratuit serviciile…
Vezi articolul

FOTO Aproape 40% din profesorii din Franța au fost în grevă joi, susține Ministerul Educației de la Paris / O zi de protest față de reforma pensiilor va mai fi pe 31 ianuarie / Sindicatele îndeamnă la acțiuni locale până atunci

Aproape 40% din profesorii francezi de învățământ primar și cei din gimnazii și licee, în medie, au fost în grevă joi, 19 ianuarie, când sindicatele au organizat manifestații ample în…
Vezi articolul