Membri noi în Consiliul Național de Etică a Cercetării, a cărui componență a fost extinsă – ordin de ministru

684 de vizualizări
Foto: © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.com
Numărul membrilor Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI) crește de la 19, cât era până în prezent, la 23, printr-un ordin de modificare a Regulamentului de organizare și funcționare a CNECSDTI, publicat în Monitorul Oficial. Este actualizată, totodată, componența acestui for, atât prin includerea noilor membri, cât și prin schimbarea unora existenți.

Noii membri ai CNECSDTI:

  • Ioana Vasiu (Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca)
  • Costin Hariton-Nicolae (Academia Română)
  • Daniel Bucur (USAMV Iași)
  • Ioan Marius Purcar (Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca)
  • Corina Mirela Ilin (Universitatea de Vest din Timișoara)
  • Margareta Stela Florescu (ASE București)
  • Bogdan Romulus Timar (UMF Timișoara)
  • Mariana Carmen Chifiriuc (Universitatea din București)
  • Petrică Vizureanu (Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași)

Dacian Dragoș (Universitatea Babeș-Bolyai) este în continuare președinte, iar Eugen Stamate (Universitatea Tehnică a Danemarcei) e vicepreședinte.

Ordinul prevede o serie de alte modificări în regulamentul de funcționare și organizare a CNECSDTI, ca urmare a creșterii numărului de membri:

  • Cvorumul crește de la minimum 11 la minimum 13 membri
  • Grupurile de lucru trebuie să fie de cel puțin 5 experți (față de 3 până acum)
  • Rapoartele grupurilor de lucru sunt validate / adoptate cu cel puțin 13 voturi favorabile (în loc de 11), la fel și hotărârile CNECSDTI

CNECSDTI, organism consultativ ce funcționează pe lângă autoritatea de cercetare (actualmente Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării), este forul care analizează abaterile de la etica cercetării în publicații, cărți, granturi etc. – dar nu în tezele de doctorat, care intrau în responsabilitatea CNATDCU – dupa ce, în cazul acestora, se pronunță inițial Comisia de etică la nivelul instituțiilor unde sunt semnalate potențialele abateri.

Ordinul de modificare a Ordinului ministrului educației și cercetării nr. 4.655/2020 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a CNECSDTI:

Foto: © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorul Călin Băluțoiu: Recunoașterea elevilor ne ține în învățământ. Tu, ca profesor, trebuie, în primul rând, să te interesezi prin ce trec copiii aceia acasă. Există copii care au probleme reale

Călin Băluțoiu, profesor de Istorie la Liceul Tehnologic „Petrache Poenaru” din Bălcești, a declarat, la emisiunea Educație 9 de la TVR Craiova, că „recunoașterea elevilor ne ține în învățământ”. Acesta a mai…
Vezi articolul

OFICIAL Inspectoratele școlare au obligația să transmită la agenția de plăți și inspecție socială absențele elevilor ale căror familii iau venit minim de incluziune. Situația trebuie dată lunar, în format electronic, până la data de 10 a lunii în curs, pentru luna anterioară

Inspectoratele școlare trebuie să transmită, lunar, la agenția pentru plăți și inspecție socială județeană situația privind frecventarea cursurilor de către copiii de vârstă școlară din familiile beneficiare ale Legii nr.…
Vezi articolul

Senatorul Ștefan Pălărie reacționează în scandalul ARACIP, după ce ministerul i-a schimbat organizarea și după ce numele său a fost pus pe o listă a „groparilor care mănâncă o colivă fancy” de Răzvan Orășanu

„Guvernul și Ministerul Educației Naționale au ratat din plin reforma Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP)”, a transmis joi, pe Facebook, senatorul USR Ștefan Pălărie. El a…
Vezi articolul