În jur de 123,75 de milioane de lei au fost cheltuiți în aproximativ un an pe dotarea wireless a școlilor din megacontractul câștigat anul trecut de un consorțiu condus de Telekom România Mobile Communications. Compania a subcontractat către Nova Tech Integrated Solutions (38%), Intech Solutions (7,5%) și Croatian Telekom, potrivit datelor publicate în SICAP, iar acționarul majoritar al Nova Tech a fost manager la compania fondată de Sebastian Ghiță, Asesoft International.
Firmele urma să informatizeze în 2 ani minimum 2.000 de școli și să doteze cu echipamente wireless 4.500 de unități gimnaziale.
„Până în acest moment a fost utilizat aproximativ 75% din buget, fiind achiziționate toate echipamentele prevăzute în proiect”, se arată într-un răspuns al Ministerului Educației la solicitarea Edupedu.ro.
Ministerul Educației precizează că „până în luna august anul curent au fost instalate echipamentele în 1.350 de școli din 24 de județe”.
„Criza sanitară generată de pandemia COVID-19 a încetinit temporar procesul de instalare, însă actualmente Telekom România depune eforturi pentru urgentarea acestuia și speră ca până la sfârșitul anului să instaleze echipamentele în peste 90% din școli. Termenul-limită contractual este luna iulie 2021”, se arată în răspunsul ministerului, transmis la solicitarea Edupedu.ro.
Amintim că licitația a fost intens discutată în subteranele PSD, fiind unul dintre motivele pentru care Liviu Dragnea a amenințat în urmă cu doi ani că va scoate SRI din procedura de aprobare a marilor contracte de IT, potrivit surselor G4Media.ro. Detalii aici despre luptele subterane pentru atribuirea contractului.
Profit.ro scria în martie anul trecut că fostul director de vânzări către stat al Asesoft, Andrei Cruceru, și-a ridicat participația la Nova Tech Integrated Solutions – “una din firmele care va furniza SRI sistemul IT de control al banilor publici”. Nova Tech Integrated Solutions a fost înființată în iulie 2015 de către Răzvan-Iulian Băicoianu – 5% și Liviu Mircea Uruc – 95%, un apropiat al lui Sebastian Ghiță conform informațiilor vehiculate în presă, scria atunci Profit.ro.
Acum un an, atât Orange, cât și Huawei au ieșit din cursa pentru câștigarea contractului wireless în școli, relata Cursdeguvernare.ro.
© Wutthichai Luemuang | Dreamstime.com
Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.
2 comments
Parcă wireless-ul era periculos pentru oameni. Cel puțin așa arată mai toate studiile făcute de zeci de ani. Acum se bagă în școli?!
“La vremuri noi, tot noi!”