Medicul Mihai Craiu, sfaturi pentru vacanță: Nu numai coronavirusul poate fi luat din spații foarte aglomerate / Să avem grijă la igiena alimentației, să avem o mică trusă de urgență

3.173 de vizualizări
Mihai Craiu / Foto: Spitalul Virtual pentru Copii
“E bine să ne ferim de aglomerații. De ce? Pentru că nu numai coronavirusul poate fi luat din spații foarte aglomerate și închise. (…) Într-o piscină în care stăm foarte aglomerați putem lua orice – începând de la hepatită A și terminând cu enterocolite acute, cu adenovirus sau norovirus”, spune medicul pediatru Mihai Craiu într-un mesaj cu recomandări pentru vacanță. “Trebuie să avem grijă și de noi, părinții. Întrucât 80% dintre infecțiile cu noul coronavirus ale copiilor au fost luate de la părinți”, mai spune el. Mesajul, distribuit zilele trecute pe Facebook de Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România, a fost reluat, luni, de TVR, medicul listând pentru televiziunea publică un set de remedii necesare în vacanță.

Mihai Craiu, în mesajul distribuit de Gabriela Alexandrescu:

  • “Trebuie să avem grijă la igiena alimentației. Trebuie să spălăm totul, că sunt fructe proaspete, că sunt alte produse alimentare, trebuie să avem grijă la prepararea termică și la păstrarea lor în frigider. Trebuie să avem în vacanță întotdeauna o mică trusă de urgență, care poate fi făcută cu ajutorul medicului de familie, sau, din experiență, folosind câteva antitermice, câțiva plasturi, un dezinfectant, un analgezic obișnuit, un pic de fașă”
  • “În ceea ce privește bolile acute, e bine să ne ferim de aglomerații. De ce? Pentru că nu numai coronavirusul poate fi luat din spații foarte aglomerate și închise. Putem foarte bine la piscină să achiziționăm infecții cu transmitere pe cale orală. Într-o piscină în care stăm foarte aglomerați putem lua orice – începând de la hepatită A și terminând cu enterocolite acute, cu adenovirus sau norovirus”.
  • “Cei mici sunt la mare risc de insolație. Cu cât e mai mic copilul, cu atât e mai mare riscul. Și riscul există chiar dacă stă copilul sub umbrela de soare. De aceea, copiii foarte mici trebuie să poarte pălărie pe cap și trebuie dați cu o cremă de protecție solară în mod periodic, mai ales dacă intră în piscină sau în apă.”
  • “Trebuie să avem grijă și de noi, părinții. Întrucât 80% dintre infecțiile cu noul coronavirus ale copiilor au fost luate de la părinți.”

În plus, Mihai Craiu a prezentat, luni, pentru TVR un set de categorii de remedii necesare pentru plecarea în vacanță:

  • “Cred că ar trebui să se teamă și de ceilalți microbi, care nu și-au luat vacanță de teama coronavirusului, sau, în fine, de situația aceasta specială în care ne aflăm, și ar trebui să aibă 5 categorii de soluții, de remedii, pentru o plecare în vacanță. În afară de anti-termice (…), aș sugera părinților să aibă un antialergic, cel puțin unul de aplicat pe piele, sub formă de cremă (…) pentru că, din păcate, în vacanță, copiii sunt expuși la diverse mușcături sau bagă mâna în zone care îi pot irita sau pot să producă fenomene urticariene locale. Ar trebui să existe, de asemenea, niște săruri de rehidratare pentru că, din păcate, uneori, copiii care mănâncă lucruri insuficient preparate termic sau ținute în mod impropriu în galantar, la căldură, fac vărsături și diaree. Aici, pentru a evita spitalul, pot fi folosite faimoasele acadele cu săruri de rehidratare, care se pun în congelator și care sunt chiar plăcute de către copii, mai ales de cei care varsă și nu pot să înghită sărurile convenționale (…) Trebuie să existe dezinfectantul de mâini sau spray-ul alcoolizat, care e absolut necesar oriunde am merge, nu numai la piscină”, a mai subliniat Mihai Craiu.
    “.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Posibila eliminare a specializării de învățător, prevăzută în proiectul legilor educației, este criticată de mai multe asociații ale elevilor: „Solicităm Ministerului Educației să instituie reforme care să vină cu adevărat în sprijinul elevilor și al cadrelor didactic”

Eliminarea posibilității ca liceele pedagogice să formeze învățători este criticată de mai multe asociații ale elevilor, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. „Considerăm că prin eliminarea acestei specializări, calitatea învățământului…
Vezi articolul

În octombrie vor primi primele de carieră didactică și profesionale doar angajații din învățământ din anul școlar 2023-2024 – surse / Până în data de 30 septembrie a fiecărui an, inspectoratele școlare trebuie să trimită listele cu numele beneficiarilor, conform ordinului de ministru publicat în Monitorul Oficial

În octombrie 2024 vor primi primele de carieră didactică și cele profesionale doar angajații din sistemul de învățământ care au activat în anul școlar 2023-2024, potrivit surselor Edupedu.ro. Școlile trebuie…
Vezi articolul

Ecaterina Andronescu, reclamată la Consiliul pentru Combaterea Discriminării pentru declarațiile despre gruparea elevilor cu dificultăți de învățare “în clasele normale”

“Declarațiile publice ale ministrului Educației referitoare la segregarea elevilor cu dizabilități întăresc stigma şi prejudecata la adresa întregii comunităţi a persoanelor cu dizabilităţi din ţara noastră, copii, tineri, adulţi şi părinţi ai…
Vezi articolul

Profesorul Liviu Papadima, despre subiectele la limba română de la simularea Evaluării Naționale 2024: Verifică algoritmi pe care copiii îi deprind cu ajutorul meditatorilor, decât să intre în esența problemei, să fie capabili să înțeleagă ce citesc și să se exprime logic

Profesorul Liviu Papadima, pe al cărui text „Pisica mea în sala de lectură” l-au avut de analizat elevii la proba de limba română la simularea pentru Evaluarea Națională 2024, crede…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Noi relaxări ale restricțiilor: liber la pelerinaje religioase, pot fi organizate competiții sportive, concerte și evenimente – pilot doar pentru spectatorii vaccinați, care au avut Covid sau au test negativ. Nicio modificare la școli

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a anunțat că guvernul a adoptat luni o hotărâre de guvern pentru prelungirea cu o lună a stării de alertă începând cu…
Vezi articolul