Medicul Mihai Craiu: Înaintea deschiderii școlilor trebuie căutate strategii pentru a modifica tipul de interacțiune ‘riscantă’ la copii

4.806 vizualizări
Mihai Craiu
Foto: Facebook.com / Mihai Craiu
“În contextul în care țări precum Israel, Finlanda, Franța, Germania, Olanda, UK au redeschis sau pregătesc redeschiderea școlilor, este necesar un comentariu asupra datelor disponibile privind SARS-CoV-2 și mitul ce susține că ‘un copil nu transmite boala în comunitate'”, scrie medicul pediatru Mihai Craiu.

Într-o analiză publicată pe pagina sa de Facebook, Mihai Craiu, profesor la Universitatea de Medicină “Carol Davila” din București, spune că “închiderea școlilor a contribuit la aplatizarea curbei și a scăzut cu 40-60% rata de transmitere în comunitate a COVID-19. Vor trebui căutate strategii pentru a modifica tipul de interacțiune ‘riscantă’ în populația pediatrică anterior deschiderii școlilor”.

Analiza integrală semnată de Mihai Craiu, medic pediatru, publicată pe pagina sa de Facebook:

În contextul în care țări precum Israel, Finlanda, Franța, Germania, Olanda, UK au redeschis sau pregătesc redeschiderea școlilor, este necesar un comentariu asupra datelor disponibile privind SARS-CoV-2 și mitul ce susține că “un copil nu transmite boala în comunitate”.

O știre de presă, publicată sub un titlu senzațional – “Safe as houses: COVID-19 study clears NSW schools for student return” – a avut o mare audiență săptămâna trecută. 

Aceste articole au răspândit o generalizare eronată asupra datelor preliminare ale studiului australian menționat. Studiul privind răspândirea noului coronavirus, în mediul școlar, a fost efectuat în 15 unități de învățământ primar și gimnazial din New South Wales. Sunt prezentate 18 cazuri (9 profesori și 9 elevi) și se emite concluzia că nu există dovezi despre transmiterea bolii de la școlari la profesori.

Chiar așa să fie?

Un studiu recent publicat în Science documentează că există aparent o susceptibilitate de 3 ori mai mică a copilului la achiziția noului coronavirus, față de adult. Dar copiii respectă puțin/deloc regulile de distanțare socială și interacționează “riscant” cam de 3 ori mai frecvent decât adulții, motiv pentru care riscul de infecție, în ansamblu, este similar.

Un ultim argument ce demontează lipsa posibilității transmiterii SARS-CoV-2 de la copil, în comunitatea de adulți, este articolul publicat de celebrul virusolog german Dr Christian Drosten, de la Universitatea de Medicina Charité din Berlin.

Autorii au arătat că încărcătura virală cu SARS-CoV-2, în secrețiile copiilor studiați, a fost similară cu cea de la adulții bolnavi. Experții germani au studiat 47 copii infectați, cu vârste între 1 și 11 ani, și au consemnat că 68% din aceștia aveau semne minime de boală.

CONCLUZIA – închiderea școlilor a contribuit la aplatizarea curbei și a scăzut cu 40-60% rata de transmitere în comunitate a COVID-19. Vor trebui căutate strategii pentru a modifica tipul de interacțiune “riscantă” în populația pediatrică anterior deschiderii școlilor. Până la “relaxare” trebuie să respectăm regulile actuale și sa căutam soluții“.

În cadrul unei alte postări, pe platforma Spitalul Virtual pentru Copii, Craiu adaugă următoarele:

Experții UNESCO au dezbătut asupra factorilor ce pot înclina balanța în ce privește deschiderea școlilor și relația acestei măsuri cu pandemia COVID-19.

Prea REPEDE poate dezechilibra grav sistemul medical, cu numeroase cazuri noi și decese, prea TÂRZIU poate afecta sever echilibrul emoțional și abilitățile de comunicare ale copiilor, precum și traiectoria educațională a acestora. Nu în ultimul rând vor exista efecte economice, directe sau indirecte, prin “imobilizarea” părinților, dacă nu se redeschid structurile educaționale.

E simplu? Nu cred… Pentru că există încă numeroase necunoscute în epidemiologia SARS-CoV-2 în comunitățile de copii“.

Mihai Craiu este medic primar pediatru, a absolvit studiile medicale la Facultatea de Medicină din București, lucrează de 30 de ani în Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului și este profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București.

În 2017, Craiu a lansat proiectul Spitalul Virtual pentru Copii, prin care le oferă părinților și colegilor medici/asistenți o platformă pentru discutarea temelor de sănătate în pediatrie, cea mai importantă fiind vaccinarea, bazându-se pe informații și dovezi din surse reputate. Organizația Mondială a Sănătății l-a declarat anul trecut pe Mihai Craiu “erou al vaccinării” (sursa și detalii).

Citește și:

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Predare exclusiv online

Limbajul și vocabularul folosite de un copil în primii ani de școală prezic cel mai bine capacitatea de a înțelege mai târziu un text citit – Studiu condus de un cercetător român de la Universitatea Babeș-Bolyai, publicat în prestigiosul jurnal specializat în alfabetizare al editurii Springer

România a intrat în pandemia COVID-19 care a închis școlile pentru o perioadă record cu cel mai mare nivel al analfabetismului funcțional înregistrat în ultimii 6 ani: 44%. La un…
Vezi articolul

Școlile se redeschid pentru elevi după o lună de lockdown. Sunt cu peste 1.100 de localități mai multe în scenariul verde și cu 1,3 milioane de oameni vaccinați în plus față de momentul închiderii / România avea atunci o rată de incidență de 3,96 la mie, azi are 1,57

După o vacanță forțată, neplanificată, care a durat o lună de zile, aproape 2 milioane de elevi revin fizic la școală pe 5 mai. Lockdown-ul instituit sistemului de educație a…
Vezi articolul

Interzicerea telefoanelor mobile la școală e aplicată adesea ineficient și îi poate face pe elevi să le folosească mai intens acasă / Întărirea competențelor digitale pentru profesori și elevi – soluția propusă pe baza datelor PISA 2022, care spun că telefonul la școală, folosit moderat, aduce și beneficii – raport OCDE

Interdicția legată de folosirea telefoanelor mobile în școli, pentru care optează în ultima vreme o serie de sisteme școlare, nu este susținută de experții Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică…
Vezi articolul