Medicul Mihai Craiu, despre COVID Toes: Dacă apar, inexplicabil, leziuni ale vaselor de sânge pe degetele de la picioare, nu treceți cu vederea. Mergeți la medic pentru evaluare

8.117 vizualizări
Mihai Craiu
Foto: Facebook.com / Mihai Craiu
Medicul pediatru Mihai Craiu avertizează că apariția unor leziuni pe degetele de la picioare, mai ales ale copiilor, care evoluează ca o mică arsură și generează o bășică cu lichid, nu trebuie ignorată, dacă rănile nu au nicio explicație. “Dacă nu este o rosătură de la un pantof inadecvat, mergeți la medicul dumneavoastră pentru evaluare”, scrie pediatrul pe platforma de educație pentru sănătate pe care a fondat-o – Spitalul Virtual pentru Copii.

Mesajul integral al lui Mihai Craiu:

Am văzut primele imagini similare acum aproape o lună. Trimise de o prietenă, medic italian de urgențe. Apoi în urmă cu aproape 2 săptamâni, altele, aproape identice, trimise un pediatru de la Paris.

Astăzi [miercuri, 22 aprilie – n.red.] am citit 3-4 știri de presă din SUA, inclusiv in știrile Yahoo… despre COVID Toes.

Ce sunt aceste ‘COVID Toes’? Reprezintă leziuni localizate la degetele de la picioare, mai ales ale copiilor. Se pare că ar putea fi produse ca urmare a unor leziuni ale vaselor de sânge din pielea zonei respective.

Aceste umflături, de culoare violacee, produc senzația de mâncărime si apoi evolueaza ca o mică arsură, ce generează o bășică cu lichid în zona afectată.

În literatura de specialitate a medicilor dermatologi se cheamă Pernio. Deoarece în limba latină termenul pentru ‘degerătură’ este ‘pernio’. Atunci când purtăm iarna încălțari nepotrivite, în vreme rece, poate să apară pernio…

Să fie o vasculită COVID19, la copil? Posibil…

MESAJ DE LUAT ACASĂ – dacă apar, inexplicabil, astfel de leziuni pe degetele de la picioare este bine să nu treceți cu vederea. Dacă NU ESTE o rosătură de la un pantof inadecvat, mergeți la medicul dumneavoastră pentru evaluare”.

Mihai Craiu este medic primar pediatru, a absolvit studiile medicale la Facultatea de Medicină din București, lucrează de 30 de ani “în același spital, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului”, și este profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București.

În 2017, Craiu a lansat proiectul Spitalul Virtual pentru Copii, prin care le oferă părinților și colegilor medici/asistenți o platformă pentru discutarea temelor de sănătate în pediatrie, cea mai importantă fiind vaccinarea, bazându-se pe informații și dovezi din surse reputate. Organizația Mondială a Sănătății l-a declarat anul trecut pe Mihai Craiu “erou al vaccinării” (sursa și detalii).

 


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii din Teleorman denunță reguli absurde în anumite licee: La băieți, “nu se admit perciuni lungi, cercei”, “tunsori extravagante”, tricouri cu desene discriminatorii, iar la fete – interzis cu “blugi decupați” sau cu pantaloni cu talie joasă

Interzis liceenilor să se prezinte la școală cu “tunsori extravagante”, “părul lung neîngrijit, neprins la spate”, tricouri cu “înscrisuri/mesaje/desene discriminatorii, perciuni lungi, “blugi decupați”, pantaloni cu talie joasă – sau…
Vezi articolul

Profesorul Liviu Papadima, despre subiectele la limba română de la simularea Evaluării Naționale 2024: Verifică algoritmi pe care copiii îi deprind cu ajutorul meditatorilor, decât să intre în esența problemei, să fie capabili să înțeleagă ce citesc și să se exprime logic

Profesorul Liviu Papadima, pe al cărui text „Pisica mea în sala de lectură” l-au avut de analizat elevii la proba de limba română la simularea pentru Evaluarea Națională 2024, crede…
Vezi articolul
Evaluare clasa a IV-a 2019

Testarea elevilor la ortografie în primul an de gimnaziu, concurs național de scriere și recomandări pentru profesorii de limbă – măsuri propuse de ministrul Educației din Franța pentru „îmbunătățirea stăpânirii” scrisului și cititului

Elevii care intră în primul an de gimnaziu din Franța vor fi testați și la ortografie în cadrul Evaluării Naționale de la clasa a V-a pentru ca profesorii să poată…
Vezi articolul

BREAKING Liceele militare și cele de poliție nu aplică scenariile ca pentru restul școlilor. Redeschiderea sau închiderea lor se face de către ministerele de care aparțin, prevede Hotărârea Comitetului pentru Situații de Urgență

Liceele militare și cele de poliție nu aplică scenariile ca pentru restul școlilor, potrivit Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Organismul recomandă ca redeschiderea sau închiderea acestor școli militare…
Vezi articolul