Medicul Adrian Marinescu: Cei mici vor fi ultimii care vor merge la școală din simplul motiv că este greu să colaborezi cu ei legat de toate aceste măsuri

10.430 de vizualizări
FOTO: stirileprotv.ro
“Cei mici vor fi oricum ultimii care vor merge la școală din simplul motiv că este greu să colaborezi cu ei legat de toate aceste măsuri”, susţine doctorul Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase la Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş”. Specialistul a vorbit la emisiunea Sănătatea la control, de la Realitatea TV despre modul în care se va relua activitatea în şcoli şi cum ar trebui să fie respectate măsurile de igienă şi distanţare socială.

Moderator: “În ceea ce privește pe copiii pe cei care cel mai probabil în jurul datei de întâi iunie și ar putea relua activitatea și ar putea merge la școală. Mi se pare foarte greu de gestionat această criză epidemiologică în condițiile în care mi se pare de asemenea foarte dificil să explici unui copil că trebuie să se protejeze de un virus. Vorbim despre copii care au 7,8 ani.

Cum le explicăm lor că trebuie să poarte niște măști în condițiile în care merg la școală. Că trebuie să schimbe masca respectivă odată la câteva ore.

Care sunt sfaturile pe care le-ați putea dea părinților astfel încât să-i încurajeze pe copii și să le explice, să înțeleagă situația și să evităm o reaprinderea epidemiei?”

Adrian Marinescu: “Nu este deloc ușor și un exemplu este următorul: băiatul meu are 10 ani și ar trebui de asemenea să înceapă școala împreună cu ceilalți, așa că știu cum trebuie să explice un părinte și cât de greu e. Ce e foarte important e că vor fi măsuri luate plecând de la partea de obligativitate până la urmă.

Fiecare școală va trebui să respecte niște lucruri. Și anume numărul de elevi din clasă trebuie să fie limitat pentru a avea totuși partea de distanțare, măsurile de igienă, sigur este greu să reușești cu niște copii mici și să ai în permanență măsurile de igienă la nivel înalt, dar ăsta va fi rolul celor din școală, rolul părinților de a reuși să-i convingem că aceste măsuri de igienă sunt foarte importante.

Legat de mască: sigur că o să trebuiască discutat și văzut ce număr de ore au pentru școală, pentru că e clar că ei nu pot sta foarte mult cu mască. Și atunci exact cum spuneaţi și dumneavoastră, se va alege o variantă în care vor sta cu mască câteva ore.

Ce este important și ce spunea și domnul profesor mai devreme (n.r. secretarul de stat Horaţiu Moldovan) este să vedem că datele din teren chiar arată acea scădere, pentru că până la urmă data de 15 mai este întocmai legată de această curbă descendentă și de dovada că într-un interval de timp de 7-10 zile îmbolnăvirile au scăzut. Adică nu este un lucru stabilit indiferent ce se întâmplă cu acele cifre.

La fel, în iunie, înainte de a începe școlile vom vedea clar că avem două săptămâni de când s-au relaxat aceste măsuri și vom vedea că lucrurile merg bine, adică cei mici vor merge la școală în momentul în care va fi stabilitatea pe partea numărului de îmbolnăviri. Ăsta e un aspect. Iar pe urmă vom discuta punctual, probabil că o să fie cei care sunt de ani mai mari. Cei mici vor fi oricum ultimii care vor merge la școală din simplul motiv că este greu să colaborezi cu ei legat de toate aceste măsuri. Adică lucrurile se vor realiza dar treptat și așa cum spuneți și dumneavoastră vom fi alături de ei și părinții și personalul medical și cei de la școală.”

Citeşte şi:

FOTO: stirileprotv.ro


1 comment
  1. Chiar sunt curios cum vor gestiona cei din conducerea scolilor masurile de protectie (manusi, masca, produce de dezinfectare, termometru, etc) in Romania, ca pretentii vad ca au sa inceapa scoala desi nu a fost inchisa niciodata, cursurile fiind online, mii de teme, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Peste zece directori din şcolile ieşene au demisionat. Un director ar trebui „să primească un salariu superior celui de la catedră, nicidecum să i se ia din salariu 1.000 de lei şi să fie privat de 40 de zile de concediu”, susţine un fost director

Peste zece directori din judeţul Iaşi şi-au depus demisia de la începutul anului şcolar 2023-2024. Cauzele variază de la nemulţumiri legate de salarizare, la motive personale sau decizii profesionale. „Omul…
Vezi articolul

Secretarul de stat Florian Lixandru, directorul prin concurs al Colegiului Sfântul Sava, lansează un atac la cancelaria școlii, după scrisoarea deschisă a profesorilor: Gradul de participare a cadrelor didactice de la Sava la examenul de bacalaureat, în ultimii 9 ani, este foarte redus, probabil că lipsa de experiență în organizarea examenelor a dus la un asemenea protest

Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației și director prin concurs al Colegiului Sfântul Sava din București, a lansat un atac la adresa profesorilor din liceu, care au spus…
Vezi articolul

University College London, reclamată în instanță de mii de studenți, din cauza grevelor și a studiilor din timpul pandemiei de Covid-19. Plătitori de taxe, studenții acuză că universitatea și-a încălcat contractul

Mii de studenţi au reclamat în instanţă faimoasa universitate britanică UCL (University College London) din cauza perturbării studiilor în cursul pandemiei de COVID-19 şi al unor greve, relatează miercuri Reuters,…
Vezi articolul

Mihaela Popa, fost secretar de stat în Educație: Este colaps în sistemul educaţional, cu aproape 90% din elevii de la sat cu note sub 5 la simularea Evaluării Naționale, în Iași, dacă scoatem zona metropolitană din mediul rural

Simularea examenului de Matematică din cadrul Evaluării Naționale a adus note sub 5 pentru 81,15% dintre elevii ieșeni care învață la sat, arată raportul oficial publicat de Inspectoratul Școlar Județean…
Vezi articolul