Medic dermatolog: Spălatul des pe mâini și dezinfectarea, recomandate pentru protejarea de coronavirus, îndepărtează bariera naturală a pielii împotriva virusurilor și bacteriilor. Să folosim crema de multe ori pe zi / Despre mitul cremelor cu gălbenele și eficiența reală a mănușilor

Ana-Maria Forsea / Foto: Cancerworld.net

Este foarte important ca după ce dezinfectăm mâinile să hrănim pielea uscată deja, ca să refacem bariera lipidică împotriva virusurilor și bacteriilor. Sfatul vine de la medicul dermato-venerolog Ana-Maria Forsea. În contextul pandemiei, recomandarea autorităților este să ne spălăm des pe mâini, pentru a evita infectarea cu SARS-CoV-2. La fel de important este să folosim cremă imediat după spălatul pe mâini, pentru a nu ajunge ca prin crăpăturile produse de uscarea pielii să poată pătrunde ușor orice microb, atrage atenția Forsea, într-un interviu pentru Edupedu.ro.

Cercetător dermatolog și dermato-oncolog, Ana-Maria Forsea face parte din grupurile de experți europeni care elaborează Ghidurile de bună practică medicală în domeniul Dermato-oncologiei.

Într-un interviu pentru Edupedu.ro, aceasta a atras atenția că experții de la Johns Hopkins Center for Health Security din Statele Unite “nu recomandă purtarea mănușilor de unică folosință în afara centrelor medicale, pentru protecția contra Covid-19″, pentru că pot da o falsă senzație de siguranță.

În ceea ce privește cremele pe care trebuie să le folosim cu frecvență sporită în perioada pandemiei Covid 19, Ana-Maria Forsea a declarat pentru Edupedu.ro că “cremele cu gălbenele, de exemplu, nu sunt mai bune decât cremele simple, dimpotrivă, pot produce alergii la persoanele predispuse la alergii, mai ales dacă sunt folosite des, așa cum trebuie folosite cremele în această perioadă”.

Medic primar dermato-venerolog la Spitalul Universitar de Urgență Elias, Ana-Maria Forsea a precizat pentru Edupedu.ro că, în această perioadă mai mult decât de obicei “aerisirea camerelor e foarte importantă, precum și expunerea pe cât posibil la lumina naturală”. “Aerul proaspăt și lumina soarelui, care conține raze ultraviolete cu efect anti-microbian, sunt arme importante în lupta cu virusurile respiratorii. (…) Încă ceva. E foarte important să suplimentăm aportul de vitamina D”, a adăugat Forsea.

Interviul integral acordat de medicul dermatolog Ana-Maria Forsea
Ana-Maria Forsea / Sursa foto: ecancer.org
Rep: Avem “cele mai curate mâini din istorie”, au înghițit litri de alcool și dezinfectant, plus săpun. Ce efecte are acest tratament extrem pentru piele și cum ne îngrijim mâinile corect?

Ana Maria Forsea, medic dermatolog: Sigur, spălatul des pe mâini și folosirea gelurilor dezinfectante sunt recomandate pentru protejarea contra contaminării cu virusul Covid 19. Dar asta duce la uscarea pielii și la îndepărtarea stratului de grăsime natural protector de pe suprafața pielii. Acest strat de grăsime este foarte important pentru că acționează ca o barieră naturală, foarte eficientă, împotriva substanțelor iritante, agresive, dar mai ales împotriva microbilor, inclusiv virusuri și bacterii.

Așa că este foarte important ca în timp ce dezinfectăm pielea să avem grijă și să o hrănim, să refacem această barieră lipidică. Pentru aceasta e bine să ungem pielea mâinilor de cel puțin 2 ori pe zi, dimineața și seara, cu creme emoliente. Cremele să fie cu conținut crescut în grăsimi și ceramide. Dacă pielea e în continuare uscată, atunci folosim crema de mai multe ori în timpul zilei, de preferat imediat după spălatul pe mâini.

Aceasta e util mai ales pentru persoanele care prin natura profesiei trebuie să se spele des pe mâini (medici, persoanele care lucrează cu publicul etc.), cât și – foarte important – pentru cei vârstnici, a căror piele are în mod natural tendința de uscare.

Nu e nevoie neapărat de produse scumpe, ci de creme mai grase, pentru pielea uscată și sensibilă, cu compoziție cât mai simplă, de preferat fără parfum și fără extrase vegetale ne-necesare.

Cremele cu gălbenele, de exemplu, nu sunt mai bune decât cremele simple, dimpotrivă, pot produce alergii la persoanele predispuse la alergii, mai ales dacă sunt folosite des, așa cum trebuie folosite cremele în această perioadă.

Rep: Sunt o soluție eficientă mănușile de unică folosință, pentru protejarea de infectarea cu coronavirus?

Ana Maria Forsea, medic dermatolog: Am văzut că mulți oameni din bănci, farmacii și alte instituții folosesc mănuși de plastic de unică folosință în încercarea de a se proteja de infecție.

Să avem grijă că experții, ca cei de la Johns Hopkins Center for Health Security din Statele Unite – un centru de referință în domeniu – nu recomandă purtarea mănușilor de unică folosință în afara centrelor medicale, pentru protecția contra Covid-19. Asta pentru că mănușile respective destinate uzului medical nu sunt suficient de rezistente pentru folosirea în alt context și pe perioade mai lungi, se pot rupe sau fisura; pot da o falsă senzație de siguranță: riscă să înlocuiască spălatul pe mâini sau dezinfectarea mâinilor, oamenii își ating cu mănușile fața, ochii, nasul sau gura; latexul sau talcul din compoziția unora pot da alergii la persoanele cu predispoziție la alergii.

Dacă unele companii hotărăsc totuși să introducă proceduri de protecție care includ purtarea mănușilor de unică folosință, e necesar să instruiască oamenii să ia măsuri pentru a menține pielea mâinilor sănătoasă și rezistentă contra germenilor.

Dacă tot se fac astfel de proceduri, e necesar ca procedurile să includă ca mănușile să fie schimbate regulat. După îndepărtarea mănușilor, trebuie să ne spălăm pe mâini, apoi să aplicăm o cremă emolientă, și apoi să lăsăm mâinile libere câteva minute, ca pielea să absoarbă crema și să se aerisească înainte de punerea unei noi perechi de mănuși.

Pielea nu trebuie să fie umedă înainte de punerea mănușilor. Persoanele alergice la latex sau la talc trebuie să fie atente la compoziția mănușilor pe care le folosesc.

E important pentru oameni ca angajatorii să pună la dispoziția angajaților, pe lângă săpun și produse dezinfectante, și creme emoliente, fără parfum și de preferat, așa cum am zis, fără extrase vegetale. Adică fără adaos de gălbenele, propolis, jojoba etc.- pentru că la utilizare frecventă, cum e cazul în această perioadă, acestea pot produce alergii, mai ales la persoanele predispuse la sensibilizări de contact.

Rep: Mai trebuie să luăm măsuri de protecție împotriva COVID-19 prin dezinfectarea mâinilor, chiar și după autoizolarea recomandată de autorități?

Ana Maria Forsea, medic dermatolog: Și pentru persoanele care rămân acasă, în auto-izolare, spălatul pe mâini e important, obligatoriu la intrarea în casă, după ce atingem o pungă de cumpărături adusă de cineva de afară, după ce am strănutat sau tușit și – desigur – după folosirea toaletei și înainte de masă și prepararea mâncării. Dacă spălatul e făcut corect – minimum 20 de secunde, cu săpun, clătit apoi cu apă abundent și uscat cu prosop curat – e suficient un săpun blând, hidratant, nu e necesară folosirea unor săpunuri dezinfectante speciale care agresează suplimentar pielea.

Cremele emoliente trebuie aplicate consecvent, cel puțin de 2 ori pe zi, seara la culcare și dimineața înainte de începerea activității; în plus, în timpul zilei, de câte ori simțim pielea uscată. Un mod practic de a ne aminti de asta e să avem un tub de cremă la chiuvetă, lângă săpun, astfel încât după spălatul pe mâini să putem aplica și crema emolientă.

Atenție la folosirea detergenților pentru menaj. Săpunul și produsele dezinfectante pe care le folosim cu toții usucă deja pielea și îi afectează stratul protector de grăsime. Detergenții pentru vase, rufe sau curățenie sunt și mai agresivi, așa că e bine să evităm cât mai mult contactul direct al pielii cu aceștia, folosind de exemplu mănuși de menaj. Mănușile de menaj se pun pe pielea uscată, nu umedă.

Aerisirea camerelor e foarte importantă, precum și expunerea pe cât posibil la lumina naturală. Un proverb din bătrâni spune că acolo unde nu intră soarele pe fereastă intră doctorul pe ușă. E adevărat. Aerul proaspăt și lumina soarelui, care conține raze ultraviolete cu efect anti-microbian, sunt arme importante în lupta cu virusurile respiratorii.

De asemenea, în perioada aceasta în care ieșitul afară și activitatea fizică sunt limitate, e important să folosim orice ocazie de expunere la aer proaspăt și lumină naturală: ferestre deschise, pe balcon sau terasă, în curte sau grădină când e posibil.

Încă ceva. E foarte important să suplimentăm aportul de vitamina D – ca să compensăm lipsa expunerii la soare în timp ce stăm în casă și limitarea în această perioada a accesului la alimente proaspete bogate în vitamina D, cum sunt: somonul sălbatic, ton sau hering, ouăle (gălbenușul), ciupercile.

Trebuie să bem cel puțin 2 litri de apă în fiecare zi. Aceasta e important pentru sănătate în general, dar în special pentru creșterea rezistenței contra infecțiilor – hidratarea pielii și a mucoaselor este esențială pentru ca acestea să își poată îndeplini funcția de barieră, de primă linie de apărare împotriva germenilor.    

Cine este Ana-Maria Forsea

Ana-Maria Forsea este Conferențiar Universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila București, Medic Primar Dermato-venerolog la Spitalul Universitar de Urgență Elias.

Este Doctor în Medicina al Freie Universität Berlin, a lucrat ca cercetător la Harvard School of Public Health, Boston, US. Este membră în echipe internaționale de cercetare în Dermatologie și Dermato-oncologie și face parte din grupurile de experți europeni care elaborează Ghidurile de bună practică medicală în domeniul Dermato-oncologiei. A publicat articole științifice de impact în reviste de prestigiu ca British Journal of Dermatology, Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, European Journal of Cancer, European Journal of Dermatology.

Sursa foto: Cancerworld.net

 

Exit mobile version