Copiii sunt cei care trebuie protejați cel mai mult de arsurile solare, avertizează medicul dermatolog, care explică faptul că la 20-30 de ani distanță apar efectele exceselor. De la 10 până la 5 copiii nu trebuie să stea în soare direct, ci la umbră, protejați obligatoriu cu pălăriuță cu urechi – pentru că urechile, ceafa și gâtul sunt sensibile la soare mai ales la copii – cu bluză care să acopere umerii, iar restul pielii acoperită cu cremă de protecție, a declarat medicul dermatolog Ana Maria Forsea, într-un interviu acordat pentru Știrile Pro TV.
Medicul dermatolog a explicat că, “pentru copii, cele mai bune și recomandate sunt cremele cu filtru mineral”. “Aceste creme cu filtru mineral au avantajul că nu penetrează atât de mult pielea și blochează radiația ultravioletă înainte de a pătrunde foarte mult în piele. De aceea este mai bine, mai sănătos pentru piele. Au acoperire mai bună și au și un dezavantaj pentru adulți și un avantaj pentru copii: lasă urme albe acolo unde ai dat. Ceea ce înseamnă că e perfect pentru că, pentru un drăcușor de trei ani, e foarte important să știi pe unde ai apucat să dai în timp ce se mișcă și pe unde nu”, a precizat aceasta, pentru Știrile Pro TV.
Forsea a precizat că trebuie să se protejeze și cei care conduc mașina, de exemplu în vacanța spre Grecia, dacă aleg să nu facă noaptea această excursie. “Soarele trece prin geam și atunci atenție la protecția șoferului, dar atenție și la protecția familiei. De exemplu, bebelușii care stau în scaunul acela cu spatele primesc lumină prin lunetă”, avertizează medicul dermatolog.
Ana Maria Forsea, medic primar dermatologie, pentru Știrile Pro TV:
“Soarele ne dă multe feluri de radiații și e foarte bine că face așa. O parte din aceste radiații sunt cele ultraviolete. Ultraviolete care, în funcție de lungimea de undă, se împart în ultraviolete de tip A, de tip B și de tip C. Radiația aceasta solară este absolut indispensabilă pentru viață. Suntem oameni făcuți să trăim la lumină, avem chef de viață la lumină, energia ne vine de la soare, dar în același timp excesul de expunere la soare, excesul de ultraviolete este nociv pentru piele. (…)
Rep: Cum putem noi să luăm doar ce e bun din soare, să ne protejăm de radiațiile care ne fac rău?
Ana Maria Forsea, medic dermatolog: Trebuie evitat acest exces. Ce înseamnă exces? Trebuie înțeles că excesul e diferit pentru o persoană blondă cu pielea albă, cu ochi albaștri – excesul pentru ea va însemna cu totul altceva decât pentru o persoană brunetă cu ochi căprui, care se bronzează ușor. Și atunci fiecare ar trebui să înțeleagă felul lui de piele și ce înseamnă excesul de soare pentru el.
Mai precis cum măsurăm excesul? Un semn de exces este arsura solară. Pielea se înroșește, mănâncă sau ustură – e deja arsură solară, e rău. Înseamnă că pielea a fost deja agresată prea mult. Dacă se fac și bășici, pielea se cojește, bineînțeles e grav. Dacă aceste arsuri se repetă, atunci pe termen lung efectele negative, de care spuneam, apar. La 10, 20, 30 de ani distanță.
Alt semn de exces: bronzul. Noi ne bronzăm pentru că producem un pigment care ne apără de soare. Dacă suntem bronzați înseamnă că pielea a simțit nevoia să se apere de soare. Deci bronzul nu este un semn de sănătate, ci, dimpotrivă, este un semn că pielea noastră deja a primit prea mult soare și a simțit nevoia să se apere.
Rep: Cum ne protejăm în oraș de acest exces și ce facem la plajă?
Ana Maria Forsea, medic dermatolog: Soarele e același. Este pe plajă, este la munte pe creste, este pe stradă între blocuri, este în curte când mai trebăluim ceva, este același soare. Nu trebuie să fii oficial la mare ca să te arzi. Te arzi exact la fel pe aceeași latitudine. Acestea fiind zise, ce putem face?
În primul rând, acel interval între 10 dimineața și 4 după-amiaza, 5 chiar, pentru că clima se schimbă și e din ce în ce mai cald. Până pe la 4-5 este un interval în care ar fi bine să nu fim în soare direct.
Ce înseamnă asta: înseamnă să căutăm umbră pe cât se poate. Umbra de la copaci, atâția câți sunt, terasele, copertinele, umbrelele de soare.
Dacă nu putem sta tot timpul în umbră, atunci ne îmbrăcăm potrivit. Hainele sunt un aliat al nostru: hainele ușoare din bumbac, din in, nu țin căldura și în același timp ne protejează de soare. Deci o bluză care să acopere umerii, un pantalon sau o fustă largă și ușoară dar care, iarăși, să acopere până la genunchi, care-i partea cea mai expusă la soare, sunt foarte bune.
De exemplu, un tricou de bumbac are echivalentul unui factor de protecție de 15. Deci este, să zicem, ca o cremă cu factor de protecție 15, la un preț de tricou de bumbac. Pălăria: iarăși e foarte importantă o pălărie cu boruri mai largi.
La copii, e importantă pălăriuța aceea cu urechi, pentru că urechile sunt sensibile la soare, ceafa, gâtul mai ales la copii. Poate să fie foarte la modă și poate să fie foarte chic o pălărie. Deci sunt lucruri importante.
Iar pe ceea ce nu putem acoperi nici cu haine, atunci bineînțeles intervenim cu creme. Ceea ce nu putem acoperi cu umbrelă sau cu haine trebuie acoperit cu o cremă.
Rep: La ce să ne uităm la o cremă în momentul în care mergem la magazin sau la farmacie?
Ana Maria Forsea, medic dermatolog: Sunt acum atâtea produse încât chiar e greu, uneori, să alegi. Ce trebuie să urmărești la o cremă bună? În primul rând, factorul de protecție și filtrul de protecție. Adică o cremă trebuie să aibă filtru contra UVB și acesta se reflectă în acel SPF, dar trebuie să aibă în același timp UVA, care nu este măsurat, dar trebuie scris pe etichetă că are și filtru UVA. Deci, atenție, să citim chiar și ceea ce scrie, pentru că o cremă trebuie să aibă ambele tipuri de filtre.
În al doilea rând, acel SPF – SPF înseamnă factor de protecție solară – nu este o cifră care care înseamnă blocaj absolut. Este o cifră care îți arată de câte ori mai târziu te arzi dacă o dai, față de monentul în care nu o dai. De exemplu, dacă eu folosesc o cremă cu SPF 30, înseamnă că dacă eu fără acea cremă m-aș arde în soare direct în două minute, atunci îmi va lua 2 X 30, o oră ca să obțin aceeași arsură. Deci nu mă protejează în niciun caz complet, ci doar este un ajutor. Cumperi niște timp și asta e bine de știut.
Cumpăr niște timp, cu o condiție: să o aplici corect. Adică să o aplici așa cum scrie în indicații: în cantitate suficientă și repetat. Pentru că acest timp îl câștig dacă nu intru în apă; dacă intru în apă, trebuie să dau din nou. Dacă mă șterg cu prosopul, trebuie să le aplic din nou. Dacă transpir excesiv, trebuie să o dau din nou.
Și atunci, da, cremele sunt folositoare, dar parțial, doar ajutând îmbrăcămintea și celelalte măsuri de protecție și aplicate corect, suficient ca și cantitate și repetat de-a lungul zilei.
Rep: Vreau să-mi spuneți și despre copii, pentru că ei sunt mai sensibili la soare.
Ana Maria Forsea, medic dermatolog: Arsurile solare, mai ales în copilărie și la vârsta tânără, sunt dovedite că sunt unii dintre cei mai importanți factori de inducere a unui cancer de piele și mai ales a melanomului la vârsta adultă. Deci tocmai copiii sunt cei care trebuie în primul rând protejați. Protejați în toate felurile.
Un copil, de exemplu, nu ar trebui să stea în soare direct în acel interval orar, asta este prima regulă. Deci de la 10 până la 4-5, ar trebui să se joace afară, sigur, dar la umbră, în structuri umbrite.
De exemplu, în America unde sunt niște ghiduri foarte stricte și niște recomandări bune de prevenție, se recomandă ca toate locurile de joacă și curțile școlilor să aibă structuri umbrite, copertine, acoperitoare, pot să fie și niște prelate. Asta ar fi primul lucru.
Îmbrăcămintea e importantă la copii. Pălăriuță spuneam, cu boruri largi, care să acopere zona aceasta foarte sensibilă și uitată de obicei, din spatele urechilor, ceafa, pentru că ei se joacă mult în nisip și stau aplecați, și atunci soarele vine de fapt aici, nu neapărat în creștet.
Și trebuie învățați de la început că pălăria și hăinuța sunt obligatorii când ești la soare. Copiii, dacă sunt învățați corect, respectă aceste reguli. Apoi hăinuțele: o bluziță cu mânecă scurtă, poate să fie de bumbac, dar cu mânecă, nu cu breteluță care să lase pielea expusă. Un pantalonaș până la genunchi, o fustiță sunt absolut normale.
Iar ceea ce rămâne descoperit la soarele direct: nu ai încotro și trebuie să folosești o cremă de protecție.
Pentru copii, cele mai bune și recomandate sunt cremele cu filtru mineral. Aceste creme cu filtru mineral au avantajul că nu penetrează atât de mult pielea și blochează radiația ultravioletă înainte de a pătrunde foarte mult în piele. De aceea este mai bine, mai sănătos pentru piele. Au acoperire mai bună și au și un dezavantaj pentru adulți și un avantaj pentru copii: lasă urme albe acolo unde ai dat. Ceea ce înseamnă că e perfect pentru că, pentru un drăcușor de trei ani, e foarte important să știi pe unde ai apucat să dai în timp ce se mișcă și pe unde nu.
Ne protejăm de soare cu toții, în toate momentele, pentru că soarele e același. Când conducem mașina: șoferii fie cei profesioniști sau cei care conduc până în Grecia, cu familia, în cazul în care nu conduc noaptea trebuie să fie atenți la soare pentru că soarele trece prin geam și atunci atenție la protecția șoferului, dar atenție și la protecția familiei. De exemplu, bebelușii care stau în scaunul acela cu spatele primesc lumină prin lunetă. Și trebuie atenție să nu se “prăjească” în timpul drumului. (…)
Vara este momentul de mers afară, de mers în natură, de ieșit la aer liber, de joacă, înot, mers pe munte, călărit, jocuri, totul este pentru vară și trebuie să profităm de acest lucru. Dar putem să facem absolut toate lucrurile care ne plac în natură, fără să ne ardem la soare. Putem să înotăm în mare dându-ne cu cremă înainte. Putem să stăm pe plajă și să ne jucăm pe plajă dacă suntem îmbrăcați sau dacă stăm sub umbrelă sau sub o terasă. Putem să mergem toată creasta pe munte, dar cu o pălărie și cu îmbrăcăminte adecvată și eventual cu cremă de protecție. Deci putem să ne bucurăm de toate binefacerile verii și e bine să o facem în condiții însă de siguranță contra excesului de soare. Nu excesul de mișcare ne face rău – dimpotrivă, nu excesul de aer liber – dimpotrivă, excesul de soare ne face rău și atunci asta trebuie evitat.
Citește și: