Doina Cherata, medic de familie, a declarat pentru TVR Craiova „să folosim produse naturale, care să ajute copiii”. Aceasta a mai spus „să lăsăm fast-foodurile, grăsimile și dulciurile nesănătoase, pentru că și acestea scad foarte mult imunitatea”.
„Reguli elementare de spălat pe mâini, de stat în aer curat, de alimentație cu multe legume, cu salate, cu fructe, în general, cu miere de albine. Deci, să folosim produse naturale, care să ajute copiii. Să lăsăm fast-foodurile, grăsimile și dulciurile nesănătoase, pentru că și acestea scad foarte mult imunitatea”, a precizat Doina Cherata.
„Fac apel față de părinți că nu există minuni pentru creșterea imunității”, a declarat medicul Gindrovel Dumitra, coordonator al grupului de vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, pentru TVR Craiova. Acesta a spus că singurul lucru pe care trebuie să-l facă părinții „este să asigure o alimentație corectă, echilibrată, în care legumele, fructele să fie una dintre componentele destul de importante ale farfuriei fiecărui copil.”
Părinții să nu trimită la scoală copilul atunci când are simptome de viroză respiratorie și dureri în gât, iar profesorii să stea și ei acasă dacă au semne de gripă – recomandările Ministerului Sănătății pentru începutul cursurilor.
Informații de context
Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 prevede ca elevii să învețe în trunchiul comun elemente de educație rutieră, de alimentație, de educație civică, sănătate și altele.
Art. 88 – „(10) Planurile-cadru de învățământ și programele școlare pentru disciplinele de studiu și modulele de pregătire obligatorii din învățământul preuniversitar au în vedere, în mod obligatoriu, includerea următoarelor teme: educație pentru mediu și schimbări climatice, educație pentru sănătate, noțiuni pentru acordarea primului ajutor, educație financiară, educație juridică, educație antreprenorială, educație tehnologică, educație rutieră, educație civică, istorie și civilizație locală, educație interculturală, educație pentru cetățenie democratică, egalitate de șanse, etică, gândire critică, oratorie și dezvoltare personală, educație pentru cetățenie europeană, securitate cibernetică, educație pentru alimentație sănătoasă.”
În iunie 2022, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, l-a provocat de Sorin Cîmpeanu, ministru al Educației la acea vreme, pentru declanșarea unei acțiuni „de sprijin la nivel național pentru introducerea educație pentru sănătate în școli cât mai repede”, iar aceste ore să fie ținute de cadre didactice care „sunt instruite în acest scop”. Declarațiile au făcute la Forumul Național al Copiilor organizat de Salvați Copiii România.
Alexandru Rafila a spus că orele de educație pentru sănătate ar putea să fie susținute de către profesorii de biologie sau de diriginți: „Până la urmă, trebuie să fie o chestiune care nu trebuie impusă, ei trebuie să dorească să fac acest lucru și trebuie să aibă har, dacă se poate spune așa, ca să poată să vă transmită cunoștințele de care aveți nevoie”.
„Nu militez pentru un exces de ore de educație pentru sănătate, dar în mod evident ele trebuie să existe începând cu ciclul primar și cu ce module adaptate fiecărui grup de elevi în funcție de vârstă”, a precizat ministrul Sănătății.
În martie 2023, Alexandru Rafila a spus că disciplina ”Educație pentru sănătate” trebuie să fie predată obligatoriu în școli, cu un conținut adecvat vârstei: ”Până nu o să introducem ca disciplină obligatorie Educaţia pentru sănătate în şcoli, nu o să progresăm în foarte multe domenii, inclusiv în cel al sarcinilor nedorite.”
Foto: © Indiemonozar | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
1 comment
Parintii insisi sunt cei mai vinovati de alimentatia gresita a copiilor. Au ajuns parintii sa fie comandati si manipulati culinar de copii care emit doar mofturi. La fel ca si cu telefoanele. Copiii nu au capacitate de autofinantare, fiind minori neangajati. Cine le da bani pentru smartphone, pentru nelipsitele pungi de chipsuri la 7-8 dimineata, pentru energizante? Cu ce incredere si indrazneala dai tu, ca parinte, bani de mancare copilului stiind ca langa scoala nu are vreun magazin adecvat pentru asa ceva, ci doar bombe calorice si chimicale? Minorul de aia e minor fara discernamant ca tu ca parinte sa judeci in locul lui. Atunci da-i un sendvis sanatos, o bautura adecvata si nu te mai plange ca e obez de mic. Ca tu l-ai adus in acest punct: i-ai suflat in coarne, i-ai dat bani cat sa se fofileze pe langa mancarea sanatoasa, i-ai alimentat mofturile.