Materiale de dezinformare împotriva grevei profesorilor au fost promovate în campanii plătite, pe Facebook, la începutul acțiunilor de protest, pe cel puțin 3 pagini folosite în trecut în campanii politice – anchetă Misreport

7.510 vizualizări
Sursa: Captura Facebook Ad Library
Trei pagini de Facebook neasumate public, dar care au fost folosite în trecut în campanii politice, au plătit la finalul lunii mai postări sponsorizate cu conținut negativ la adresa profesorilor intrați în grevă, dar și a unuia dintre liderii sindicatelor din învățământ, potrivit unei anchete Misreport. Potrivit sursei citate, cele trei pagini – Salvăm România, guvernare.net și politice.net – au vizat prin postările lor, ce folosesc conținut tipic materialelor de dezinformare, un public de 3 milioane de utilizatori de Facebook.

Misreport amintește că, potrivit unei anchete publicate în 2020 de PressOne, cele trei pagini făceau parte, la finalul acelui an, “dintr-o rețea care acționa concertat pentru a amplifica, pe bani, subiecte politice”, mesajele răspândite astfel putând fi percepute, în mod fals, drept materiale de presă veritabile.

  • Postările sponsorizate sunt postări pentru care cineva plătește pentru ca ele să apară în feed-ul unor persoane care, în condiții normale, nu ar fi văzut mesajul respectiv și care pot fi țintite în funcție de  diverse criterii, de la arie geografică la sex/vârstă sau profesie.

Potrivit sursei citate, în cazul postărilor asociate grevei profesorilor:

  • Pagina Salvăm România. Total cheltuit: 1.500-2.000 RON, între 24 mai și 1 iunie, postarea fiind afișată de cel puțin 350.000 de ori. Sponsorizarea acestei postări a generat și 8.800 de reacții, 4.700 de comentarii și 2.600 share-uri.” Materialul promovat, publicat inițial pe site-ul Gândul, se referă la averea liderului sindical Marius Nistor. Potrivit Misreport, “pagina a cheltuit din 2019 până acum pentru postări cu conținut politic sau social, sponsorizate pe Facebook, 365.458 RON.”
  • Pagina Politice.net. Total cheltuit: 1.500-2.000 RON, între 20 și 26 mai, postarea fiind afișată de cel puțin 300.000 de ori. Sponsorizarea acestei postări a generat și 3.900 de reacții, 2.400 de comentarii și 357 share-uri.” Titlul postării: “Greva generală a profesorilor din România: profesorii nu vor să mai intre în clase, părinții nu știu cu cine să-și lase copiii acasă, liderii sindicali cer, guvernanții negociază.” Materialul este critic la adresa profesorilor, iar Dana Budeanu e citată masiv cu declarații critice și jignitoare la adresa cadrelor didactice, potrivit sursei citate. Misreport notează că această pagină “a cheltuit din 2019 până acum pentru postări cu conținut politic sau social, sponsorizate pe Facebook, 465.944 RON”.
  • “Pagina Guvernare.net. Total cheltuit: 1.500-2.000 RON, între 20 și 26 mai, postarea fiind afișată de cel puțin 350.000 de ori. Sponsorizarea acestei postări a generat și 8.200 de reacții, 5.800 de comentarii și 719 share-uri.” Titlul: “Pentru elevii care au pierdut 2 ani de educație în perioada pandemiei, în care școlile mai mult au fost închise, fiecare zi în care 100.000 de profesori refuză să intre în clase este o pierdere uriașă.” Potrivit sursei citate, articolul, nesemnat, prezintă opinii pe post de fapte și include citate din Dana Budeanu, “punând elevii în postura de victimă” a profesorilor greviști. Potrivit sursei citate, această pagină “a cheltuit din 2019 până acum pentru postări cu conținut politic sau social, sponsorizate pe Facebook 546.131 RON”.

3 comments
  1. Deci diseminarea urii pt cele 3 pagini a costat doar 6000 lei.
    Cat 3 salarii de debutant.

    Și au ajuns la 300.000 de oameni din care 10% au distribuit și comentat ca reale aceste informații neverificate.
    Asta da eficiență.
    Și asta e doar ce s-a descoperit. Aici nu sunt incluse și paginile personale ale politrucilor…

    Oare Dana Budă eanu cât a încasat????

    Dacă societatea nu înțelege nici acum ce se întâmplă suntem condamnați.

    O societate semianalfabetă incapabilă de reacție civică viguroasă, sănătoasă, cu mișcări sociale sugrumate prin vechi tactici de manipulare si dezinformare.

    Așa arată viitorul în România!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Finala Campionatului Național de Securitate Cibernetică începe miercuri, 22 mai, la București – programul de concurs / 15 elevi și studenți trec mai departe în lotul pentru etapa europeană

Finala Campionatului Național de Securitate Cibernetică (RoCSC) începe miercuri, 22 mai, la București, cu festivitatea de deschidere de la Rectoratul Politehnicii București, potrivit programului anunțat de organizatori. Amintim că primii…
Vezi articolul

OFICIAL Echivalarea unei diplome de studii emisă în alt stat: Dacă există suspiciuni că actele depuse la dosar nu ar fi autentice, se suspendă procedura de echivalare a diplomei pe perioada verificărilor

Procedura de echivalare a unei diplome de studii emisă în străinătate care prezintă suspiciuni privind autenticitatea va fi suspendată până la finalizarea cercetărilor, prevede ordinul de ministru nr. 4620 privind…
Vezi articolul

INTERVIU Istoricul Metin Omer, despre situația din Israel: Față de Yom Kippur 1973, Hamas nu a făcut nicio deosebire între civili și militari / Există o tradiție ca societatea palestiniană să susțină organizațiile care au reușite împotriva Israelului / Gaza nu poate fi controlată de Israel pe termen lung din cauza demografiei

Cum a luat naștere statul israelian modern? De ce nu s-a putut înființa un stat independent palestinian? Ce este organizația Hamas și cum este ea văzută de către societatea palestiniană?…
Vezi articolul

Surse: Universitățile cu domenii de licență în științe și inginerie vor primi cu 33% mai mulți bani pentru burse și protecție socială, prevede proiectul Legii Deca, în care apare și un „Program Național” de sprijin pentru educație în științe exacte și inginerie / Cîmpeanu anunța „susținere privilegiată” pentru domeniile STIM

Un “Program Național de sprijinire a învățării științelor exacte, a ingineriei și matematicii” (PNSTIM) urmează să se înființeze în baza viitoarei Legi a învățământului superior, în continuarea unui program similar…
Vezi articolul

Formarea continuă a cadrelor didactice, prin programe acreditate pentru format față-în-față, se poate derula online pe durata suspendării cursurilor în școli

Programele de formare continuă acreditate pentru forma de organizare de tip față-în-față, aflate în desfășurare la data suspendării cursurilor în unitățile de învățământ preuniversitar de stat/particular și suspendate conform prevederilor…
Vezi articolul