Matematiciana Ana Caraiani a primit premiul Societății Europene de Matematică, pentru rezultate majore în cercetare. Românca e singura femeie care a câștigat de 2 ori prestigiosul concurs de matematică Putnam

8.447 de vizualizări
Ana Caraiani
Ana Caraiani / Foto: 8ecm.si
Matematiciana Ana Caraiani a primit premiul Societății Europene de Matematică. Medaliată de 2 ori cu aur la Olimpiada Internațională de Matematică, Ana Caraiani este singura femeie care câștigat de două ori prestigiosul concurs nord-american Putnam. A absolvit cu Summa cum Laudae Universitatea Princeton, și-a făcut doctoratul la Harvard, iar în prezent este profesor la Imperial College London.

Premiul Societății Europene de Matematică se atribuie o dată la patru ani, cu ocazia Congresului European de Matematică, pentru rezultate majore în cercetarea matematică, explică Societatea de Științe Matematice din România. Premiul se acordă către cercetători cu origini europene, cu vârsta mai mica de 35 de ani.

“Acum patru ani, premiul a fost obținut și de Ciprian Manolescu (actualmente la Universitatea Stanford), singurul olimpic din lume care a obținut trei scoruri perfecte la Olimpiada Internațională. De remarcat că un alt premiant [de anul acesta] este un fost olimpic internațional din generație cu Ana, Simion Filip (Universitatea din Chicago) din Republica Moldova“, anunță Societatea de Științe Matematice din România, pe pagina sa de Facebook.

Ana Caraiani este profesor la Imperial College London, iar anterior a deținut mai multe poziții la University of Chicago, Princeton University și University of Bonn.

Citeste si: Radu Gologan: România va participa cu lotul de anul trecut la Olimpiada Internațională de Matematică 2020. Concursul va avea loc “virtual”, în septembrie

În 2007, Asociația pentru Femei în Matematică (Association for Women in Mathematics) i-a acordat lui Caraiani premiul Alice T. Schafer pentru excelență în matematică. Este unul dintre câștigătorii Whitehead Prize a London Mathematical Society, în 2018, notează Societatea Europeană de Matematică.

Într-un interviu acordat HotNews.ro în 2014, Ana Caraiani a povestit că “experiența mea personală la olimpiade a fost un pic întunecată de faptul că am fost prima fată foarte bună din România după mai mult de 20 de ani și când am început liceul au fost câțiva profesori care au încercat să mă decurajeze“. “Dacă așa ceva i se întâmplă unei alte fete, să știe că nu este singură și că nu este vina ei. Din fericire, atitudinea mea a fost întotdeauna: Nu crezi că pot reuși asta? Privește-mă!”, a explicat Ana Caraiani.

 


3 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Piedicile care întârzie Danubius, platforma majoră de cercetare la Dunăre-Deltă: pe lângă pandemie și Ucraina, e bătălia cu birocrația / “E mai ușor să te lupți cu toată concurența, decât cu avizele și cu cei care te întorc de trei ori” – Adrian Stănică, GeoEcoMar

“Când îți zice cineva că-ți dă tot sprijinul, e un fel de ‘No problem in Romania’. Aveți tot sprijinul, dar asta nu ai cum, asta nu ai voie, asta nu…
Vezi articolul

Cercetătorii pot depune proiecte la ELI-NP, laserul de la Măgurele, anunță echipa consorțiului european Extreme Light Infrastructure. Apelul de proiecte este deschis și pentru centrele din Ungaria și Cehia

Extreme Light Infrastructure (ELI), cea mai avansată infrastructură de cercetare bazată pe laseri de mare putere, lansează al doilea apel de proiecte la care cercetătorii sunt invitați să depună propuneri,…
Vezi articolul