Peste 150 de profesori de Matematică și Informatică, precum și directori de școli gimnaziale au participat vara aceasta la sesiunile de formare organizate în proiectul Digitaliada pentru a învăța să folosească aplicații digitale la ore, a anunțat Fundația Orange. Organizația precizează că anul acesta în proiectul de educație digitală pe care îl derulează de 4 ani au intrat încă 10 școli din mediul rural. În total, 50 de școli de la sat au laboratoare digitale și profesori formați astfel încât să le predea și cu ajutorul tabletelor.
Digitaliada este un program de educație digitală care se desfășoară cu avizul Ministerului Educației și care îi ajută pe profesori să folosească tehnologia la clasă, acolo unde lecțiile o permit. Profesorii învață să folosească aplicații precum GeoGebra, Math Master, Math Tests, Phytagorea, Kahoot!, Quizizz sau Socrative. Vezi aici aplicațiile recomandate de către experții din proiect pentru Matematică și TIC, de la clasele a V-a până la a VIII-a
Cele 10 școli din mediul rural ai căror elevi folosesc acum pentru prima dată laboratoarele Digitaliada sunt școala din Șieu – Bistrița-Năsăud, Sânpetru – Brașov, 23 august – Constanța, Roata de Jos – Giurgiu, Bretea Română – Hunedoara, Recea – Maramureș, Acățari – Mureș, Deveselu – Olt, Putna – Suceava, Roești – Vâlcea.
Școlile din proiect, care au în total 5.500 de elevi, sunt echipate cu 1.500 tablete, 52 de laptopuri, 50 de
videoproiectoare și ecrane de proiecție, și cu materiale digitale educaționale pentru Matematică și
Informatică. Expertul educațional din cadrul proiectului este Adina Roșca, ce a explicat că obiectivul nu este ca elevii din așa-numita App Generation să realizeze competențe digitale. “Noi folosim competențele lor digitale pentru îmbunătățirea competențelor de la matematică sau de la alte materii”, a precizat aceasta.
“Vara aceasta, 164 de directori și profesori de Matematică și Informatică au participat la sesiunile de formare, pentru a învăța să utilizeze noile metode digitale la clasă. Profesorii primesc acces la aplicațiile educaționale pre-instalate pe tablete și beneficiază de proiecte didactice pentru Matematică și TIC și de ghiduri de predare digitală, astfel încât să le fie ușor să predea folosind tehnologia digitală. Laboratoarele Digitaliada pot fi folosite însă de către orice profesor al școlii, nu doar de către profesorii de matematică și TIC cărora li se adresează programul”, se arată într-un comunicat.
Dana Deac, președinta Fundației Orange, a declarat că “cercetarea internă făcută pe parcursul anului școlar 2018-2019 arată că și elevii sunt mândri că fac parte din program. 95% dintre elevi cred că orele în Laboratorul Digitaliada sunt mai distractive și antrenante, cu informații ușor de memorat și pe înțelesul lor și peste 80% dintre ei și-au descărcat aplicații folosite la școală și pe echipamentele de acasă“.
Fundația anunță că a investit în cele patru ediții Digitaliada 2 milioane euro.
Vezi aici proiecte didactice construite în cadrul proiectului și care pot fi folosite la clasă