Măsurile de igienizare și prevenție pentru sărbătorile de sfârșit de an – momentul în care nu trebuie să lăsăm garda jos

Foto: Domestos

Vin sărbătorile, iar măsurile cele mai simple care pot fi luate pentru a combate infecția cu noul coronavirus pleacă de la o igienă riguroasă a fiecărei persoane, a locuinței, ori la locul de muncă. Pentru asta publicăm o serie de sfaturi de prevenire a bolilor prin eliminarea microbilor și bacteriilor din locuință.

După ce România a fost printre primele state din Uniunea Europeană care a luat măsuri pentru carantinare în acest al doilea val al infecției cu Sars-CoV-2, precum și restricții mai ample cum ar fi închiderea fizică a școlilor, au apărut reduceri ale cifrelor oficiale și a ratei infecțiilor. Totuși numărul cazurilor din prezent nu se poate compara cu situația din vară, când statisticile arătau niveluri reduse de răspândire comunitară.

În acest context, continuarea măsurilor de igienă pe parcursul următoarelor săptămâni este un demers foarte important pentru fiecare familie și pentru fiecare individ în parte.

Sfârșitul anului este, în mod tradițional, asociat cu activități precum adunări de sărbători, cumpărături și călătorii. Toate acestea ar prezenta riscuri suplimentare semnificative pentru intensificarea transmiterii SARS-CoV-2.

Un factor agravant este că există rapoarte ale Organizației Mondiale a Sănătății despre ceea ce a fost descris ca „oboseală pandemică”, unele persoane fiind demotivate să urmeze măsurile de protecție recomandate, în special în această perioadă.

Oboseala aceasta poate interveni în viața fiecăruia, pe fondul pandemiei care durează de peste 9 luni și provoacă o “delăsare”, una care are loc pe fondul oboselii, al plictiselii și al unei plafonări.

Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor arată într-un raport de pe 4 decembrie că “ridicarea măsurilor prea devreme ar duce la o creștere a numărului de cazuri și de spitalizări și aceasta s-ar întâmpla foarte rapid dacă măsurile ar fi ridicate brusc.

Concret, ECDC – organismul european omolog al CDC-ului american – arată că dacă măsurile impuse de autorități în octombrie sau noiembrie ar fi ridicate pe 21 decembrie, estimările sugerează că o nouă creștere a numărului de spitalizări cu Covid-19 ar putea avea loc încă din prima săptămână a lunii ianuarie 2021. Dacă măsurile de răspuns vor fi ridicate pe 7 decembrie, este estimat că această creștere ar putea avea loc înainte de 24 decembrie”.

Așa că unul dintre cele mai bune “răspunsuri” la situația actuală este menținerea distanțprii fizice și a igienei mâinilor și, bineînțeles a locuinței.

Dacă te întrebi cum e mai bine să îți dezinfectezi locuința pentru a preveni răspândirea noului Coronavirus, urmează această listă de activități zilnice de curățenie recomandate pentru a-ți proteja căminul.

Dacă te întrebi cum e mai bine să îți dezinfectezi locuința pentru a preveni răspândirea noului Coronavirus, urmează această listă de activități zilnice de curățenie recomandate pentru a-ți proteja căminul.

Studiile arată că virusul rezistă în aer până la 3 ore, pe carton până la 24 ore, iar pe plastic și oțel inoxidabil până la 72 ore.  

Din fericire, Coronavirusul este un virus încapsulat (învelit într-un strat protector format din lipide/grăsime) și poate fi neutralizat cu săpun și apă, hipoclorit de sodiu (clor) și mulți dezinfectanți chimici.

Reguli simple de urmat:

Nivelul de diluție variază în funcție de prodsul pe care îl folosești, așa că întotdeauna citește instrucțiunile de pe ambalaj. Iată instrucțiunile pentru două din cele mai des întâlnite concentrații de dezinfectant cu vâscozitate ridicată.

  1. Dacă folosești dezinfectant cu 4,5% hipoclorit de sodiu, atunci pentru fiecare 100ml o să ai nevoie de 800ml de apă – deci la fiecare parte de înălbitor adaugă 8 părți de apă.
  2. Dacă folosești dezinfectant cu 3,2% hipoclorit de sodiu, atunci pentru fiecare 100ml trebuie să adaugi 540ml de apă – 1 parte înălbitor la 5.4 părți de apă.

Pregătește și folosește soluția cu grijă. Folosește mânuși și nu o aplica pe suprafețe care pot fi deteriorate: aluminiu, lemn finisat sau suprafețe zgâriate. În cazul unor suprafețe noi sau neobișnuite sau când ai îndoieli testează întâi pe o zonă mai puțin vizibilă.

Lista activităților de curățenie:

Pregătire

Găleata 1: apă și detergent

Găleata 2: soluție pe bază de clor (dacă folosești Domestos urmează instrucțiunile de pe ambalaj).

 Începe cu coșurile de gunoi

Curăță locuința

Dezinfectează locuința

Curăță și dezinfectează toaleta

Curăță și dezinfectează podelele

Curăță echipamentul

Autoritățile recomandă urmarea unei rutine zilnice de igienă, care să includă igiena mâinilor și a rufelor, alături de curățarea și dezinfectarea suprafețelor atinse frecvent. Cu toții putem lua parte la lupta contra pandemiei de Coronavirus, așa că rămâi în alertă, înarmează-te cu informații și urmează recomandările.

Foto: Domestos.ro

Exit mobile version