Măsuri suplimentare pentru prevenirea și detectarea abuzurilor sexuale la adresa copiilor în mediul online, adoptate de Parlamentul European

160 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Parlamentul European a aprobat, săptămâna aceasta, noi reguli care să îi ajute pe furnizorii online să detecteze, să înlăture și să raporteze, în continuare, materiale online reprezentând abuzuri sexuale la adresa copiilor. Instituția spune că a acționat în acest sens în condițiile în care, în perioadele de carantină din timpul pandemiei Covid-19, copiii au început să petreacă mai mult timp online, adesea nesupravegheați, ceea ce îi vulnerabilizează în fața abuzatorilor sexuali.

Aceștia au, la rândul lor, instrumente mai multe de a ajunge la copii prin intermediul platformelor digitale, de la camere web la programele de chat din social media și jocuri video, putând în același timp să rămână anonimi, cu ajutorul tehnologiilor cloud și dark web.

În sesiunea de săptămâna aceasta, Parlamentul și-a exprimat sprijinul pentru măsurile temporare ce permit furnizorilor de servicii de email, chat sau mesagerie să detecteze, să înlăture și să raporteze, în mod voluntar, activitățile ce se înscriu ca abuz sexual la adresa minorilor. Li se permite acestor furnizori, totodată, să folosească tehnologii de scanare pentru a detecta când cineva încarcă să se împrietenească, în scopul unor posibile abuzuri sexuale ulterioare, cu un copil.

Materialele asociate abuzului sexual împotriva copilului ar putea fi detectate prin tehnologii ce scanează conținutul de tip imagini sau video, iar inteligența artificială poate fi folosită să analizeze texte, dar și date de trafic. Regulile vizate de Parlamentul European nu acoperă verificarea materialelor audio.

Dar tehnologiile ce vor fi folosite în acest sens, arată raportul adoptat în legislativul comunitar, trebuie să prezinte cel mai redus grad de intruziune în viața privată și să nu poată înțelege substanța conținutului online, ci doar să detecteze tipare. Interacțiunile acoperite de secret profesional nu pot fi monitorizate.

În plus, când într-o activitate de monitorizare nu a fost detectat niciun caz de abuz sexual la adresa minorilor, toate datele trebuie șterse imediat de către cei care au întreprins verificarea.

__________

Proiectul ”The European Parliament: leadership during historical change” este finanțat de Parlamentul European prin DG Communication. Edupedu.ro este singura responsabilă de conținutul acestui material și în niciun context acesta nu poate reprezenta poziția Parlamentului European.

Foto: 149505622 © Gan ChaonanDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Surse: Andrei Alexandru, de 3 ani secretar de stat la Ministerul Cercetării – propus de ministrul Daniel David să preia conducerea Autorității Naționale pentru Cercetare, principala autoritate în domeniu, sub umbrela MEC

Andrei Alexandru, care din 2022 a ocupat funcția de secretar de stat la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a fost propus de ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, să preia…
Vezi articolul

DOCUMENT Ministerul Educației a prelungit perioada de depunere a proiectelor în apelul „Microbuze electrice pentru elevi” până pe 30 iunie /  Principalele modificări și noul Ghid al solicitantului

Ministerul Educației a prelungit perioadei de depunere a proiectelor în apelul „Microbuze electrice pentru elevi”. Noul termen de depunere a proiectelor este 30.06.2023, ora 17:00, potrivit Ordinului de ministru nr.…
Vezi articolul

Sunt 237 de mii de elevi care nu au internet și 287 de mii de elevi care nu au echipamente IT, anunță ministrul Educației / Sunt mai mulți elevi fără acces la educație online decât arăta recensământul oficial primăvara trecută. Datele vin după ce Guvernul a distribuit aproape 250 de mii de tablete și primăriile peste 100 de mii

În momentul de față, după centralizările de până acum, sunt 237 de mii de elevi care nu au avut internet și 287 de mii de elevi care nu au avut…
Vezi articolul
Ordinul privind organizarea cursurilor pe timp de pandemie

Consiliul Elevilor: Guvernul să elaboreze și să aprobe urgent normele reglementării transportului elevilor, altfel, în perioada următoare vom fi martorii unei creșteri semnificative a abandonului școlar

Consiliul Național al Elevilor solicită Guvernului elaborarea și aprobarea, în regim de urgență, a normelor legale necesare reglementării transportului elevilor. „În caz contrar, în perioada următoare, vom fi martorii unei…
Vezi articolul

BREAKING Rezultatele finale ale repartizării în liceele militare 2023 au fost publicate. Cea mai mare medie de admitere este 9.98, la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”, Alba Iulia, unde rata de promovare la Bac 2023 a fost de 100%

Ministerul Educației a publicat astăzi, 10 iulie 2023, rezultatele finale ale repartizării în liceele militare, pe admitere.edu.ro. Listele cu elevii admiși în liceele militare cuprind mediile de admitere și colegiile…
Vezi articolul

Ce mă îngrijorează este că avem profesori plătiți care nu vin la ore, spune prefectul județului Timiș, după ce 20 de profesori erau absenți și 92% din elevi nu erau prezenți la ore, în urma unui control în 18 licee și colegii cu învățământ seral: Cum ne putem baza pe meseriașii formați de aceste licee?

Mihai Ritivoiu, prefectul județului Timiș, a declarat, pentru TVR Timișoara, că este îngrijorat de faptul că unii profesori care predau elevilor de la seral nu vin la ore și sunt…
Vezi articolul