Măsuri disciplinare mai „stricte” în școli, incluse în noul Statut al elevului și în noul ROFUIP, anunță secretarul de stat Florian Lixandru / Noile regulamente ar trebui să fie gata până pe 2 mai, potrivit Ministerului Educației

6.193 de vizualizări
Foto: PSD
Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat că noul Statut al elevului și noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ (ROFUIP) vor conține „măsuri mai stricte, în ceea ce privește asigurarea disciplinei în mediul educațional, în ceea ce privește elevii”. Declarațiile au fost făcute la DC News.

„În această perioadă, Ministerul Educației lucrează la legislația secundară în ceea ce privește aplicarea noii Legi a învățământului preuniversitar. Unul dintre actele normative care urmează a fi elaborat și aprobat este noul regulament de organizare și funcționare a unităților de învățământ, în baza noii Legi a învățământului preuniversitar nr. 198/2023.

Acest regulament și statutul elevului vor conține măsuri mai stricte, în ceea ce privește asigurarea disciplinei în mediul educațional, în ceea ce privește elevii, dar sunt și acte normative care vor viza personalul didactic și angajații din unitățile de învățământ care vor răspunde, poate, prin pedepse mai aspre în ceea ce privește gestionarea actelor de violență, dacă se vor dovedi a fi vinovați în astfel de situații, inclusiv excluderea din învățământ. Se merge până la desfacerea contractului individual de muncă și excluderea acestora din sistemul de educație. (…)”, a spus Florian Lixandru.

Secretarul de stat a menționat că, în prezent, „exmatricularea nu se mai aplică”, dar este prevăzută în Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, în cazuri excepționale.

„Până la acest moment, exmatricularea nu se mai aplică, pentru că învățământul este obligatoriu. Însă în noua Lege a învățământului preuniversitar este prevăzută și o excepție ca, în cazuri excepționale, să se recurgă la exmatriculare, iar acest lucru va fi transpus în practică prin noul regulament de organizare și funcționare a unităților de învățământ și prin noul statut al elevului”, a punctat Lixandru.

Amintim că Edupedu.ro a scris că elevii nu mai pot fi exmatriculați, potrivit ROFUIP 2022, document care a intrat în vigoare de la 1 septembrie 2022.

„Eliminarea dispozițiilor referitoare la exmatricularea elevilor, având în vedere faptul că dreptul la educație este de ordin constituțional. Prin urmare, măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu”, se arăta în comunicatul remis Edupedu.ro de Ministerul Educației.

Concret, articolul 127 al ROFUIP a fost modificat astfel:

„(1) Consiliile profesorale din unitățile de învățământ de stat, particular sau confesional validează situația școlară a elevilor, pe clase, în ședința de încheiere a cursurilor, iar secretarul consiliului consemnează în procesul-verbal numărul elevilor promovați, numărul și numele elevilor corigenți, repetenți, amânați, exmatriculați (în cazul elevilor din învățământul postliceal), precum și numele elevilor cu note la purtare mai mici de 7, respectiv 8 pentru profilul pedagogic și unitățile de învățământ teologic și militar/calificative mai puțin de „Bine“.”

Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 prevede exmatricularea în lista sancțiunilor ce pot fi aplicate elevilor, în funcție de gravitatea faptei

Ce prevede Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023

Articolul 107 – „(5) Sancțiunile ce pot fi aplicate elevilor, în funcție de gravitatea faptei, sunt:

a) observație individuală;

b) mustrare scrisă;

c) retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor de care beneficiază elevul;

d) mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ;

e) suspendarea elevului pe o durată limitată de timp;

f) preavizul de exmatriculare;

g) exmatricularea cu drept de reînscriere, în anul școlar următor, în aceeași unitate de învățământ;

h) exmatricularea cu drept de reînscriere, în anul școlar următor, în altă unitate de învățământ;

i) exmatricularea fără drept de reînscriere pentru elevii din învățământul postliceal.”

Toate sancțiunile aplicate se comunică în scris elevilor și părinților. Este interzisă mustrarea în fața clasei

Articolul 107 – „(6) Toate sancțiunile aplicate se comunică individual, în scris, atât elevilor, cât și părinților/tutorilor legali. Sancțiunea se aplică din momentul comunicării acesteia sau ulterior, după caz.

(7) Sancționarea elevilor sub forma mustrării în fața colectivului clasei sau al școlii este interzisă în orice context.

(8) Violența fizică sub orice formă se sancționează conform dispozițiilor legale în vigoare.”

Ce sancțiuni nu pot fi aplicate în clasele primare

În învățământul primar nu se pot aplica următoarele sancțiuni: mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ; suspendarea elevului pe o durată limitată de timp; preavizul de exmatriculare; exmatricularea cu drept de reînscriere, în anul școlar următor, în aceeași unitate de învățământ; exmatricularea cu drept de reînscriere, în anul școlar următor, în altă unitate de învățământ;

În învățământul obligatoriu, preavizul de exmatriculare și exmatricularea cu drept de reînscriere, în anul școlar următor, în aceeași unitate de învățământ, se aplică numai în situații foarte grave.

Articolul 107 – „(9) Sancțiunile prevăzute la alin. (5) lit. d)-h) nu se pot aplica în învățământul primar.

(10) Sancțiunile prevăzute la alin. (5) lit. f) și g) se pot aplica în învățământul obligatoriu numai în situații foarte grave, când prezența elevului în școală pune în pericol siguranța elevilor sau a personalului din școală, afectând dreptul la educație, respectiv la muncă.”

(11) Suspendarea elevului se poate realiza pentru o durată de maximum 5 zile lucrătoare. Un elev nu poate fi suspendat pe durata unui an școlar pentru mai mult de 15 zile lucrătoare.

(12) Elevii care au fost sancționați conform prevederilor alin. (5) lit. e)-h) beneficiază de consiliere, intervenție psihologică și psihoterapie, precum și de activități remediale.

(13) Sancțiunile prevăzute la alin. (5) pot fi însoțite și de scăderea notei la purtare.”

Când ar trebui să fie gata noul Statut al elevului și noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar

Ordinul ministrului educației privind aprobarea Statutului elevului și cel pentru regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar urmează să fie aprobate până la data de 2.05.2024.

Foto: Captură ordin nr. 3.069 din 15 ianuarie 2024
  • Ordinul nr. 3.069 din 15 ianuarie 2024 modifică anexele nr. 1 și 2 la Ordinul ministrului educației nr. 6.072/2023 privind aprobarea unor măsuri tranzitorii aplicabile la nivelul sistemului național de învățământ preuniversitar și superior. Documentul este semnat la Ligia Deca, ministrul Educației.
Citește și:
Sancțiunile ce pot fi aplicate elevilor, potrivit Legii învățământului preuniversitar: de la observația individuală și până la exmatriculare. Toate sancțiunile se comunică individual, în scris, atât elevilor, cât și părinților
5 iulie 2022 – BREAKING Elevii nu mai pot fi exmatriculați, modificare inclusă în noul Regulament de organizare a școlilor, care va intra în vigoare din 1 septembrie

28 comments
  1. Copilul meu a fost bătut azi de un coleg cu 3 ani mai mare .Scos din clasa și bătut în fata școlii a fost a doua victima pe ziua de azi al acestui ,,elev,, care are la activ mai multe plângeri penale.Scoala da din umeri ca problema nu le aparține deoarece era în pauza în fata școlii nu în incinta. Mi-am dus copilul cu traumatism în zona tamplei de urgenta la spital ct, eco,radiologie 6 ore în spital .Eu mi-am trimis copilul la școală nu la urgenta..De ce sistemul educational nu ia masuri? Asta e România educată?

  2. Dar ce avem noi aici? O mica fabrica de troli, guițand pe acelasi narativ: elevii sunt oropsiti, asupritorii sunt comunisti, lasati-i in pace etc. Ai cui or fi oare?

    1. Ohoho ! Nenea B ! Mă uimește narațiunea dumitale. Oricine poate posta când și cum dorește. Trolii voștri care susțin abuzurile asupra copiilor de ce ar avea voie să vorbească și noi nu ? Doar voi aveți dreptul să gândiți? Măcar noi gândim cum dorim noi și nu ne lăsăm manipulați de propaganda generală băgată pe gâtul oamenilor cu lingurița zi de zi ! Tu de ce susții o categorie de oameni?

  3. Lăsați propaganda comunistă deoparte . Nu înțeleg de ce aveți cu toții ceva împotriva elevilor, deoarece nu toți sunt vinovați. Ar fi recomandat să lăsați deoparte psihoza asta în cadrul căreia învinovățiți elevii. E deja paranoia curată și e mai mult decât absurd. Și apropo, și eu sunt din domeniul educațional și continui să respect drepturile elevilor și pe ale tuturor. Dacă cineva comite ceva împotriva altcuiva este strict problema persoanei respective. Nu poți argumenta faptul că limitezi drepturile tuturor doar pentru faptul că cineva a comis ceva nepotrivit la un moment dat. Ar trebui să vă reveniți. Prostia asta cu critici la adresa elevilor și tinerilor este deja un delir total și nu este normal într-o societate.

    1. Om bun… dacă ai un elev cu CES grave într-o clasă, toți ceilalți elevi sunt defavorizați. Eu AM și am avut clase cu unul-doi copii cu CES grave (inclusiv cu autism și care necesita însoțitor pentru că devenea violent – însoțitorul venea doar chemat insistent, iar profesor de sprijin n-am avut niciodată, deși, legal, trebuia să fie acolo). Dacă intră în criză… ora/orele sunt pierdute pentru toți ceilalți.

      ”Nu poți argumenta faptul că limitezi drepturile tuturor doar pentru faptul că cineva a comis ceva nepotrivit la un moment dat.”

      Dar dacă se întâmplă zilnic/de câteva ori pe săptămână? Cum rămâne cu drepturile CELORLALȚI?

      1. Stimată Adriana A ! Într-adevăr! Înțeleg faptul că meseria de profesor nu este ușoară. Înțeleg situația dumneavoastră și faptul că pot exista astfel de situații dificile care îți pun nervii la încercare . Sunt situații care mai de care mai grele și nu știi cum să scapi de ele . Să nu interpretați greșit vorbele mele, deoarece eu mă refer la altfel de cazuri legate de abuzuri. Mă refer la gen acela de abuzuri în care este învinovățită și jicnită o întreagă categorie de elevi doar pentru niște cazuri izolate . Nu cred că cineva s-ar bucura să fie discriminat doar pentru că este tânăr . În general societatea are tendința de a învinovățiți tinerii pentru tot , ceea ce este greșit, întrucât fenomenul seamănă cu xenofobia și rasismul. Chiar dacă sunt mai vocal în exprimare, asta nu înseamnă că aprob conduitele nepotrivite sau nu recunosc unele lucruri care pot exista într-un sistem . Eu personal critic ura și intoleranța îndreptată împotriva tinerilor și elevilor, deoarece ambele sunt neîntemeiate. Să nu luați personal nimic, chiar dacă pare că sunt extrem de supărat. E modul meu de expirare pentru a atrage atenția asupra unor stereotipuri și prejudecăți perpetuate greșit.

  4. Cazul de la Colegiul Național Al. Papiu Ilarian din Târgu Mureș spune tot. Așa a ajuns școala . Un circ in toată regula. Mulțumim Consiliului Național al Elevilor pentru tot ce au obținut prin demersurile aberante. Noi, cadrele didactice am ajuns animalele dresate a acestor circari. Trist și revoltător.

    1. Cine vă plătește să denigrați elevii ? Aveți ceva personal cu toți elevii ? Și eu sunt din domeniul educațional și le apăr drepturile elevilor, deoarece și eu am fost elev la un moment dat elev și am fost exemplar ca și comportament. Promovați discursul urii într-un mod îngrijorător și aveți atitudini similare cu xenofobia și rasismul. Eu le mulțumesc celor din consiliul elevilor, deoarece apără cu adevărat drepturile și contribuie la o lume mai bună, în timp ce sindicatul profesorilor este o mașinărie de propagandă comunistă care trebuie să dispară odată pentru totdeauna pentru abuzurile făcute.

        1. Ana ! Fenomenul este asemănător xenofobiei sau rasismului, deoarece tot intoleranță este , dar este focalizată în altă parte . E punctul meu de vedere, indiferent ce ar zice fiecare .

  5. nenea Lixandru vorbește fără sa gândească? sau a primit o fițuica și a citit fără sa înțeleagă nimic?

  6. Școala s-a transformat încet în circ.
    Aștept cu nerăbdare sa ies la pensie, sa plec din sistem ,din păcate cu un gust amar.

  7. “Toate sancțiunile aplicate se comunică în scris elevilor și părinților. Este interzisă mustrarea în fața clasei.”

    Deci daca in timpul orei un elev înjură profesorul, îl iei între 4 ochi, sa nu audă ceilalți, sa nu l lezezi și i faci observație individual?! înțeleg bine,nu?!
    Daca pe coridor, elevul batjocorește profesorul sau alt elev,nu i faci mustrare de fata cu nimeni…
    Aha….bun. Merge struna treabă. Viitor de aur,țara noastră are, vorba aceea…

    1. ai înțeles bine.
      berbecul perturba ora , aduce prejudicii atât profesorului cât și colectivului , încalcă normele sociale de bună conviețuire , i se comunică discret cum că și a deranjat colegii și și a traumatizat dirigintele pe urma aprinde o țigare și pleacă liniștit acasă cu mașina mă-sii care l așteaptă la scara

      și dacă dumneata ca profesor , ii spui clar că nu e acceptabil cum se comporta , de față cu elevii și profesorii agresați de el , ți se desface frumos contractul de munca ( de la lixandru cetire) și ești trimis cu un șut în spate de a dura pe scările onor instituției numita școală .
      pam, pam!!

        1. De ce? Tusesc? Se ineaca? Se balbaie? Li se distruge maretul viitor?
          PS. Esti fan Pink Floyd? (aia cu “we don’t need no education…”)

          1. Se vede că nu ai înțeles nimic . Tăcerea e mare lucru în situația asta . Terminați cu oprobriul adus asupra unei întregi categorii și generații de elevi . E anormal. Eu bătaie de joc.

        1. Acest domn director Florin Lixandru ar trebui sa își dea demisia IMEDIAT după aceste declarații. Se pare că nu este capabil sa rezolve problemele grave din Școală. Cel mai bine ar fi sa elibereze locul pentru cineva care poate gândi un cadrul corect în care elevii să își cunoască și să respecte REGULILE de BUN SIMT (nu reguli inchipuite) și să răspundă în SOLIDAR cu PARINTII pentru fapte reprobabile pe care le fac cei aflați în responsabilitate. Daca te atingi de un polițist sau de jandarm se aplica imediat alte standarde. Daca insa lovești medici, profesori, învățatori, ești tratat cu blândețe și ti se scade nota la purtare. Vax Până la momentul in care un profesor va fi atacat mortal în clasa nu mai este mult. Sindicatele tac că nu vor să rezolva problema bulling ului și indisciplinei in scoli și acești directori din minister care nu au predat o ora la catedra de ani de zile propun soluții ineficiente. As dori că în Minister sa fie obligatorie predarea de ore in învățământul liceal la școli de la periferia orașelor mari, cel puțin 3 ore pe săptămână OBLIGATORIU pentru a lua pulsul realității.

    2. Iar intre 4 ochi refuza stimabilul elev. Nenea Lixandru ai fost vreodata profesor in vremurile astea la o scoala obisnuita, nu in buricul targului? Vai de creierul ce nu are neuroni si recita un ordin de sus. Elevul certat cu disciplina rade in hohote de sanctiunile matale. Nu i-a pasat niciodată. Cum niciodată voua de la minister nu v-a pasat sa ne cereti parerea.
      Ati ascultat elevii dresati tot de voi sa spuna ce vreti voi sa auziti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Nereguli la Olimpiada națională de Muzică pentru liceu de la Craiova, semnalate de profesori: baremul pentru proba de Teorie muzicală, cu mai puține exerciții decât ar fi primit elevii – FOTO

Nereguli la Olimpiada națională de Muzică pentru elevii de liceu, desfășurată la Craiova, potrivit surselor Edupedu.ro. Baremul pentru proba de teorie muzicală afișat la liceul organizator cuprinde doar 7 sau…
Vezi articolul