Măsura sălii de detenție îi poate face pe elevi să se raporteze negativ la școală, iar pentru cei care ajung în aceste săli – să fie stigmatizați sau excluși, consideră Consiliul Elevilor din Municipiul București (CEMB), potrivit unui comunicat de presă primit la redacție.
Elevii din CEMB spun că detenția este una din „măsurile drastice dintr-un sistem educațional care se confruntă cu deficiențe fundamentale”, argumentând că în schimb, mai întâi, ar trebui „să abordăm cauzele reale ale comportamentului inadecvat, cum ar fi lipsa de sprijin emoțional, problemele sociale și lipsa unei educații adecvate”.
- Context. Din anul școlar 2024-2025, elevii care deranjează orele pot să fie mutați într-o sală sub supravegherea obligatorie a unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, potrivit noului Statut al Elevului, document publicat în Monitorul Oficial.
- Măsura nu e obligatorie: fiecare școală decide dacă are nevoie și dacă are resurse. În document nu sunt prevăzute nici situațiile în care un profesor poate trimite elevul la acea sală. La fel – fiecare școală face regulile, a spus recent ministrul Educației, Ligia Deca.
Măsura sălii de detenție – „poate crea resentimente”
Sala de detenție, „deși poate fi văzută ca o soluție pe termen scurt ale problemelor comportamentale, nu abordează substratul emoțional ale acestora”, se mai arată în comunicatul citat. Un prim exemplu este impactul asupra relației dintre elev și instituția de învățământ, susține Consiliul Elevilor București (CEMB): „detenția poate crea resentimente”. „În loc să se bazeze pe pedepse, școlile ar trebui să încurajeze dialogul, consilierea și alte metode care să ajute elevii să își dezvolte abilități de gestionare a emoțiilor și comportamentului”.
„De asemenea, este esențial să luăm în considerare efectul pe termen lung al utilizării frecvente a detenției. Elevii care petrec mult timp în aceste săli pot ajunge să fie stigmatizați sau excluși, ceea ce poate agrava problemele lor de comportament și poate duce la abandonul școlar, problemă cu care România se confruntă. În schimb, o abordare care pune accent pe integrarea elevilor în comunitatea școlară și pe suportul personalizat poate avea rezultate mult mai bune”, mai continuă în comunicatul CEMB.
DOCUMENT DESCARCĂ Comunicatul Consiliului Elevilor Municipiul București:
Amintim că președinta Consiliului Național al Elevilor (CNE), Bianca Ivan, a spus recent că e foarte important impactul pe care îl va avea atât asupra elevilor, cât și asupra profesorilor, măsura care permite școlilor să înființeze „săli de detenție sau de liniștire” în care să fie trimiși elevii care deranjează orele. „Trebuie să existe și măsuri și să vedem exact cum putem să-i ajutăm, nu doar să îi pedepsim pe elevi”, a mai spus Bianca Ivan.
Camera de detenție în școli, așa cum este introdusă prin Statutul Elevului, conform unui anunț făcut miercuri de Ministerul Educației, „e fix opusul a ceea ce am propus noi”, a spus, citată de Știrile Pro TV, vicepreședintele Consiliului Național al Elevilor (CNE), Rafaela Barac-Bologa. Propunerea noastră a fost [ca această cameră] să nu existe. Totuși, a fost implementată”, a spus ea în august.
6 comments
Sala de detentie este pentru cei cu CES, ADHD care de f. multe ori perturba ora de clasa. Nu avem profesori de sprijin nici pedagogi la clasa si atunci aceasta este solutia. Elevii interesati de scoala nu vor ajunge niciodata la sala de detentie.
Dacă respectă școala, nu ajung la sala de ”detenție”.
“Măsura sălii de detenție îi poate face pe elevi să se raporteze negativ la școală”
Nu-i bai. Si noi ne raportam negativ la ei. Sa inteleg ca micutii nostri elevi vor sa treaca prin viata fara un pic de raspundere?
Pe vremuri, “detenția” era biblioteca 🙂
Dar… asta-i școală din ziua de astăzi: toată lumea trebuie să-și impună punctul de vedere, mai puțin cei care chiar lucrează acolo.
Bravo prietene…ai gasit soluția, cum rămâne cu școlile din România cu toaletă în curte? Sau și acolo tot sala de detenție e mai utilă? Poate când România va începe investițiile în educație o sa ne permitem sa înființăm toate sălile posibile, pe model american…că doar e cel mai bun 😉
Felicitări! De multe ori e bine să tragem si alte concluzii, nu numai ce nu ne convine la suprafață. Elevii au de multe ori niște drepturi care nu sunt respectate. Nu vreau să zic că profesorii nu ar avea, însă trebuie găsită o modalitate prin care să ne asigurăm că atat profesorii, cât și elevii să le respecte. “Sala de detenție” chiar nu este tocmai o bună, cel puțin în acest moment când educația din România este foarte slabă. Există multe alte sancțiuni ce ar putea fi aplicate, însa, nimic.
Încercați prima dată să vedeți problema din mai multe locuri…