Masa caldă în școli. Ministerul Educației pune în consultare publică un proiect de hotărâre pentru repartizarea pe județe a bugetului, dar lipsește lista cu sumele pentru fiecare județ. Bugetul total este mai mic cu 517 mii de lei decât cel anunțat vineri de Ligia Deca

4.076 de vizualizări
Foto: © ​Mooshny | Dreamstime.com
Ministerul Educației a pus în consultare publică un proiect de hotărâre de Guvern pentru repartizarea pe județe a sumei necesare pentru implementarea programului Masă caldă, pentru anul 2022, dar lista cu finanțarea pentru fiecare județ nu este publicată. De menționat este că, pentru acest an, bugetul a scăzut cu 517.000 de lei. Finanțarea prevăzută în proiectul de mai sus nu este aceeași cu cea din ordonanța de urgență publicată vineri în Monitorul Oficial.

Concret, în proiectul de hotărâre de Guvern este menționat că se repartizează pe județe suma de 146.483.000 de lei. Pe de altă parte, în ordonanța de urgență este prevăzută suma de 147.000.000 de lei.

„ART. 1 (1) Se repartizează pe județe suma de 146.483 mii lei pentru finanțarea, în anul 2022, a Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 450 de unităţi de învățământ preuniversitar de stat, potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 105/2022 privind aprobarea continuării Programului – pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 450 de unități de învățământ de stat, cu modificările și completările ulterioare, conform anexei, parte integrantă din prezenta hotărâre”, prevede documentul consultat.

Foto: Captură edu.ro

De remarcat este că proiectul de hotărâre de Guvern pare să fie modificat, deoarece nu a fost respectată transparența corpului de text. Cuvântul „Proiect” ar fi trebuit să se vadă în fundalul textului, ceea ce nu pare că s-a aplicat în următoarele cazuri: primul rând de la art. 1 alin. (1), art. 1 alin. (2) și în cazul art. 2.

Foto: Captură edu.ro

În document este menționată anexa cu județele, dar aceasta nu apare pe site-ul Ministerului Educației. Ministerul a publicat doar proiectul de hotărâre de Guvern și nota de fundamentare a acestuia.

Foto: Captură edu.ro

Nota de fundamentare poate fi consultată mai jos:

Amintim că Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat în cadrul conferinței de vineri că proiectul de hotărâre de Guvern pentru repartizarea pe județe a sumei se află pe circuitul de avizare interministerială. De asemenea, aceasta a precizat că suma pentru anul 2022 este de 147.000.000 lei. – detalii aici

„Cu privire la pașii următori pe care îi vom face pentru ca elevii să beneficieze concret de acest sprijin alimentar, menționăm că pe circuitul de avizare interministerială se află deja proiectul de hotărâre de guvern pentru repartizarea pe județe a sumei și în cel mai scurt timp, după publicarea în Monitorul Oficial a prezentei ordonanțe de urgență adoptate astăzi, vom emite ordinul de ministru pentru stabilirea celor încă 150 de unități de învățământ preuniversitar, care vor fi beneficiare ale programului”, a spus Deca.

Ministerul Educației a explicat, într-un răspuns pentru Edupedu.ro, care este mecanismul prin care a fost calculat bugetul pentru cele 450 de școli:

Bugetul alocat inițial (147 mil.) ar fi putut asigura finanțarea pentru 140.000 de beneficiari (15 lei/zi x 70 zile x 140.000=147 milioane lei) pentru întreg semestrul I (70 de zile). Întrucât cele 300 de școli selectate au avut doar 125.000 de elevi, a rămas un excedent bugetar, astfel încât a putut fi suplimentat numărul unităților beneficiare pentru perioada de la care preconizăm că se va publica HG cu repartizarea sumei până la finalul anului (circa 20 de zile lucrătoare). Urmează, așadar, să publicăm lista celor 150 și HG-ul cu repartizarea sumei pe UAT-uri.

Oficialii au estimat că publicarea actelor normative cu alocările de sume și listele de școli se vor face peste încă 20 de zile lucrătoare. Pe calendarul actual înseamnă publicarea acestora în ultima săptămână din noiembrie.

  • Pe 30 iunie, fostul ministru al Educației anunța că a fost adoptată o ordonanță de urgență ce prevede extindere programului pilot „Masă caldă” de la 150 de școli la 300 de școli. – detalii aici
  • Proiectul a fost extins la 350 de unități de învățământ. Ministerul Educației a publicat lista celor 300 de școli, dar încă nu se cunosc cele 50 adăugate recent. 
  • Vineri a fost publicată în Monitorul Oficial ordonanța de urgență prin care programul „Masă caldă” este extins la 450 de școli.

Foto: © ​Mooshny | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
VIDEO Ligia Deca amână termenul pentru proiectele de legi ale Educației: Am discutat astăzi cu prim-ministrul și am convenit un termen mai flexibil de încă aproximativ două săptămâni – declarațiile integrale
Ministerul Educației: Cele 150 de școli adăugate în programul “Masă caldă” din vară până în prezent vor avea alocați banii de mâncare peste încă 20 de zile lucrătoare
Guvernul a aprobat banii de “Masă caldă”, în anul 2022, pentru elevii din 450 de școli, pe același buget pentru 300 de școli
OFICIAL 350 de școli vor putea organiza programul Masă caldă în anul școlar 2022-2023, potrivit unei ordonanțe de urgență / Lista celor 50 de școli în plus nu a fost încă publicată
Lista celor 300 de școli care vor organiza programul Masă caldă, în anul școlar 2022-2023, publicată de Ministerul Educației. Colegiile naționale nu au mai fost incluse, potrivit lui Sorin Cîmpeanu

2 comments
  1. Ar trebui sa se desfășoare acest program in toate școlile din țară. Decât sa se dea bani la asistatii sociali care ar trebui sa muncească,mai bine s-ar asigura o masa calda tuturor elevilor.

  2. lipsa de interes ptr.copii necajiti. Nu se vrea practic sa inceapa acest program ptr.a ramine banii la buget si apoi folositi in alte scopuri.Se tot vorbeste din semestrul 2 al anului scolar trecut ca prog.masa calda va incepe odata cu inceperea scolilor dar cind sunt normele metodologice nu sunt banii si invers. Niste nenorociti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Noi reguli pentru examenele naționale și revenirea la școală: Limita de 10 elevi în clasă a fost eliminată, dispenserele cu dezinfectant în fiecare clasă și măsurile pentru igienizarea și dotarea toaletelor, la fel

Limita de 10 elevi în fiecare clasă a fost eliminată din măsurile prevăzute în școli pentru examenele naționale de Bacalaureat și Evaluarea Națională, potrivit unui ordin comun al ministrului Sănătății…
Vezi articolul

SURSE Modificări la structura subiectelor de la olimpiada de franceză 2024, transmise de Ministerul Educației direct profesorilor organizatori din județe. Exercițiile de gramatică, de o treime din punctaj, sunt înlocuite cu un singur item de tip „completează spațiile goale”, cu variante de răspuns

Subiectul de 3 puncte unde elevii participanți la Olimpiada Națională de Limba franceză (ONLF) aveau de rezolvat mai multe exerciții de limbă (gramatică) va fi înlocuit cu un singur text…
Vezi articolul

Liceele pot aplica pentru al doilea laborator inteligent, dacă numărul de elevi înscriși în anul școlar 2022 – 2023 este de minimum 500. Lista întrebărilor frecvente și răspunsurile privind apelul pentru dotarea cu laboratoare inteligente de 60.000 de euro, publicată de Ministerul Educației

Ministerul Educației a publicat lista întrebărilor frecvente despre apelul PNRR „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ secundar superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”, pentru a veni în…
Vezi articolul