Mărturia unui cercetător: Asta doare rău de tot. Guvernul premiază cu fast o minciună gogonată ca Salonul de la Geneva. Plus: una dintre invenții a mai fost premiată și în 2014

4.120 de vizualizări
“Vă spun sincer, asta doare rău de tot! Să vezi cum guvernul României premiază cu fast o minciună gogonată cum este Salonul de la Geneva arată cât de rupt este de realitatea cercetării”. Semnalul de alarmă este tras de fizicianul Cristian Presură, cercetător la compania Philips în Olanda. Autor al volumului “Fizica Povestită” și unul dintre cercetătorii cei mai dedicați popularizării științei, Presură spune: “Cercetătorii buni publică în Nature și Science, nu merg la Geneva! Acolo este un salon de inventică pentru amatori, ca unchiul meu”.
Omul de știință atrage atenția că “una dintre invenții (Pansament biorezonant destinat vindecării rapide a plăgilor) premiată acum în 2019 a mai fost premiată și în 2014”.
  • Amintim că premierul și ministrul Cercetării au premiat joi, 18 aprilie, într-un eveniment organizat cu fast la Palatul Victoria, medaliații Salonului Internațional de Inventică de la Geneva. Detalii aici

Cercetătorul Cristian Presură, om de știință apropiat evenimentelor din România, membru al platformei Ro 100 fondate de fostul premier Dacian Cioloș, a publicat pe pagina sa de Facebook înregistrarea ceremoniei în cadrul căreia Guvernul Dăncilă a premiat medaliații de la Salonul Internațional de Inventică de la Geneva. O festivitate care a început cu intonarea Imnului de Stat și a continuat cu elogii aduse celor premiați la Geneva.

Cristian Presură, pe pagina sa Facebook:

“Vă spun sincer, asta doare rău de tot! Să vezi cum guvernul României premiază cu fast o minciună gogonată cum este Salonul de la Geneva arată cât de rupt este de realitatea cercetării. Să asculți discursul este o tortură. Un limbaj de lemn ale cărui limite erau atinse doar de Ceaușescu:

  • aveți prețuirea noastră, a tuturor’, ‘sunteți deschizător de drumuri și munca dumneavoastră contribuie la creșterea economică‘ [fragmente din discursul elogios susținut de premierul Viorica Dăncilă în fața premianților de la Geneva – n.red.].
  • Iar domnul ministru: ‘premierea unora dintre cei mai buni cercetători’ [fragment din discursul ministrului Cercetării, Nicolae Hurduc – n.red.].

Țin să le spun ambilor că sunt departe de a înțelege care sunt cercetătorii buni și care nu. Cercetătorii buni publică în Nature și Science, nu merg la Geneva! Acolo este un salon de inventică pentru amatori, ca unchiul meu (https://bit.ly/2UJ2S9S). Tot respectul pentru ei, dar cercetarea adevărată se validează în jurnale de impact mondial, se validează în companii prin produse noi cu valoare de sute de milioane de euro.

Nimic din toate sutele (!) de premii primite de români la Geneva nu a îndeplinit vreodată unul din cele două criterii.

Țin să le spun domnilor din fața ecranului albastru că opoziția nu stă degeaba: are oameni pregătiți să înțeleagă ce este cercetarea și cum trebuie folosită cu adevărat la progresul societății, pe bune și fără minciuni. Unul dintre lucrurile pe care le va face va fi ăsta (sunt convins): stoparea deplasărilor la Geneva din banii de buget, demitizarea acestei minciuni publice și raportarea reală a valorii cercetării românești la cea mondială, așa cum e, cu bune și cu rele. [Cristian Presură este membru Ro 100, platformă lansată de Dacian Cioloș. – n.red.]

Iar dacă guvernul duce lipsă de cercetători români valoroși pe care să îi premieze, să vină la Asociația Ad Astra [asociația cercetătorilor din țară și din afară – n.red.], le dăm noi o listă. Pe unii dintre ei îi vedeți în fiecare lună oricum la Teatrul Național București, în cadrul conferințelor publice “Știința pentru Toți”.

P.S. Nu am nimic împotriva persoanelor care au participat la Salonul de Inventică.

P.S.: Dacă nu mă înșel, una dintre invenții (Pansament biorezonant destinat vindecării rapide a plăgilor) premiată acum în 2019 (https://bit.ly/2DoqS7h) a mai fost premiată și în 2014 (https://bit.ly/2VhaeRu). Brevetul este aici: https://bit.ly/2INCdBg (…)

P.S.: Mă pregătesc cu un canal de youtube:

http://youtube.com/user/presura1?sub_confirmation=1 

Citește și:

 


1 comment
  1. Dar dacă noi nu mai avem laboratoare de cercetare unde crezi că am putea fi primiți? Dacă merg cu frunza de patlagina sigur iau și eu premiu la Geneva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitățile din România vor acorda universităților din Republica Moldova acces la infrastructura didactică și de cercetare proprie și le vor susține să se integreze în Aria Europeană a Educației și în Spațiul European al Cercetării – rezoluție comună a Consiliilor Rectorilor din România și Moldova, după prima reuniune a forurilor din ultimii 10 ani

Universitățile din România vor acorda acces celor din Moldova la infrastructura lor didactică și de cercetare, potrivit rezoluției comune semnată de Consiliul Național al Rectorilor din România și Consiliul Național…
Vezi articolul

Concursul pentru elevi de toate vârstele și profesorii lor coordonatori. Înscrieri până pe 20 iunie, anunțate de Organizația Salvați Copiii în competiția „Starea de bine a tinerilor în lumea digitală” (P)

Organizația Salvați Copiii și Endava dau start concursului „Starea de bine a tinerilor în lumea digitală”, o competiție organizată la nivel național, pentru elevii care își doresc să își dezvolte…
Vezi articolul

Grevă generală în școli. Inspecțiile pentru gradele didactice pot fi amânate, anunță liderul sindical Marius Nistor / „Sunt sute de noi aderări la acțiunea de protest”, potrivit acestuia

În timpul grevei generale, inspecțiile pentru gradele didactice pot fi amânate, după cum a declarat pentru Edupedu.ro Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”: „Nicio problemă, se pot…
Vezi articolul

Liga Studenților din Iași îi cere președintelui Iohannis să retrimită legile educației în Parlament: În forma în care au fost votate, studenții nu vor mai avea dreptul de a sesiza problemele din universități, iar rectorii vor căpăta imunitate

Liga Studenților Iași (LS IAȘI) îi cere președintelui Klaus Iohannis să retrimită legile educației în Parlament având în vedere că, “în forma în care au fost votate, nici măcar studenții…
Vezi articolul