Elevii de liceu mai au la dispoziție ziua de marți, 27 februarie, până la miezul nopții, pentru a se înscrie online la prima ediție a olimpiadei naționale dedicate securității cibernetice, scriu într-o postare pe Facebook reprezentanții Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), organizatorul olimpiadei în parteneriat cu Ministerul Educației.
Având în vedere că securitatea cibernetică nu este încă o disciplină aflată în curricula de învățământ preuniversitar, potențialii concurenți pot lua legătura cu profesori de informatică/TIC sau cu orice persoană de decizie din liceu pentru ghidare, conform Regulamentului competiției, se arată în răspunsurile DNSC la mai multe întrebări Edupedu.ro, redate integral mai jos.
Amintim că etapele pe școală și locală nu s-au mai desfășurat pentru Olimpiada de Securitate Cibernetică (OSC), inclusă în acest an în premieră în calendarul olimpiadelor școlare naționale, pentru că regulamentul specific de organizare a fost publicat de Ministerul Educației vineri, 16 februarie, cu întârziere, cu o zi înainte de data programată pentru etapele locale.
Organizatorii transmit că „instituționalizând concursuri de cybersecurity cu ajutorul Ministerului Educației, le putem oferi celor mai talentați dintre elevi care se clasează în top la etapa națională a olimpiadei posibilitatea să intre fără examen la facultățile de profil”.
„Elevii pot ajunge în lotul național provizoriu al Team Romania pentru Campionatul European atât prin OSC, cât și prin Campionatul Național de Securitate Cibernetică – RoCSC. RoCSC este dedicat nu doar elevilor de liceu, ci tuturor tinerilor cu o vârstă de maximum 25 de ani.
Cele două competiții se derulează în mod independent, inclusiv clasamentele participanților. Cu toate acestea, o parte dintre activități se întâmplă în același timp și cu aceleași categorii de exerciții, ceea ce reprezintă un avantaj, participanții putând concura la ambele competiții simultan”, potrivit DNSC.
Faza județeană a OSC va avea loc fizic, în fiecare județ, pe 2 martie 2024. Elevii vor putea concura pe dispozitivele instituției de învățământ care organizează etapa județeană, sau, la cerere, pot veni cu dispozitivul propriu (laptop). Pentru RoCSC 2024, etapa de calificări (online) se va desfășura în perioada 8-10 martie 2024, conform sursei citate.
„Faza națională a OSC va avea loc în perioada 22-25 mai 2024, în paralel cu etapa finală a RoCSC 2024. În eventualitatea în care există elevi care s-au calificat la etapele finale ale ambelor competiții, programul va fi realizat de așa natură astfel încât să permită participarea la ambele, pentru a avea mai multe șanse de a se califica în lotul preliminar al Team Romania pentru ECSC 2024.
La finalul ambelor concursuri (OSC și RoCSC), cei mai talentați tineri vor merge pentru câteva zile pe parcursul verii într-un bootcamp de pregătire (format fizic). Campionatul European – ECSC 2024 – va avea loc în format fizic, la Torino (Italia), între 8 și 11 octombrie 2024. Echipa națională a României de securitate cibernetică va putea avea în componență 10 persoane + 2 rezerve (5 Juniori cu vârste de la 14 la 20 de ani și 5 Seniori, cu vârste de la 21 la 25 de ani)”, mai spun reprezentanții DNSC.
Iată precizările integrale ale DNSC pentru Edupedu.ro:
„Edupedu.ro: Cum se organizează înscrierile, de la care clase pot participa elevii și cu ce profesori trebuie să ia legătura elevii / ce profesori vor fi implicați în organizarea olimpiadei?
Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC): Olimpiada de Securitate Cibernetică (OSC) a fost inclusă în premieră în calendarul oficial al Ministerului Educației pentru olimpiadele care se vor organiza și desfășura în anul școlar 2023 – 2024. OSC se va desfășura după un format clasic specific olimpiadelor școlare, de la nivelul etapei pe școală, până la nivelul etapei naționale, cu mențiunea că anul acesta, din rațiuni de timp și resurse, s-a luat decizia organizării OSC începând cu etapa județeană.
La competiție pot participa elevi de liceu, iar înscrierile se fac exclusiv prin platforma concursului, la adresa: https://oscj24.cyber-edu.co/. Recomandăm înscrierea elevilor din timp pe platforma CyberEDU, spațiu unde elevii și profesorii au la dispoziție resurse educaționale pentru pregătire, se pot familiariza cu modele de subiecte de concurs din ediții precedente ale unor competiții similare și pot rezolva exerciții din Arhiva Educațională.
Având în vedere că securitatea cibernetică nu este încă o disciplină aflată în curricula de învățământ preuniversitar, potențialii concurenți pot lua legătura cu profesori de informatică/TIC sau cu orice persoană de decizie din liceu pentru ghidare, conform Regulamentului competiției.
Edupedu.ro: Este nevoie de o pregătire specială a profesorilor / a inspectorilor școlari / a personalului din centrele de examen în care se va desfășura olimpiada pentru participarea și/sau desfășurarea ei?
DNSC: Implicarea si pregătirea profesorilor presupune doar familiarizarea cu formatul probelor și platforma de competiție (CyberEDU).
Edupedu.ro: Ce probe va presupune fiecare din etapele olimpiadei și ce tip de conținuturi și competențe vor fi atinse pentru fiecare nivel de clasă la olimpiadă?
DNSC: Subiectele și metodologia competiției sunt elaborate și evaluate de Comisia Centrală a Olimpiadei de Securitate Cibernetică (CCOSC), formată din reprezentanți ai Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), ai Centrului Național Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informații, ai Asociației Naționale pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI), precum și profesori și experți din partea partenerilor din mediul privat ce vin cu o vastă experiență în organizarea de competiții de securitate cibernetică.
Tematica specifică pentru OSC include exerciții ce integrează concepte fundamentale de securitate cibernetică, dar și elemente aplicate de criptografie, securitatea aplicațiilor web, mobile sau desktop, tehnici de Open Source Intelligence, analiza jurnalelor electronice, al traficului de rețea, capturilor de date, memorie sau hard disk, inginerie inversă, configurarea și securitatea sistemelor de operare și rețele, programare și scripting.
Pentru faza județeană
Concepte fundamentale
Exercițiile sunt întrebări cu una sau mai multe variante de răspuns și sunt organizate sub forma unui concurs de tip “Capture the Flag”.
- Concepte fundamentale de securitate cibernetică
- Tehnologii pentru asigurarea securității cibernetice
- Tehnologii pentru identificarea vulnerabilităților
- Tehnologii de anonimizare
- Tehnici de inginerie socială
- Securitatea și managementul parolelor
- Participarea la programe de tip bug bounty
- Dezvoltarea unui business sau start-up în securitate cibernetică
- Concepte fundamentale de guvernanță, managementul riscului și complianță
Exerciții practice
Exercițiile sunt de tip “Jeopardy” și vor avea un nivel de dificultate clasificat ca “ușor” sau “mediu”.
- Criptografie și algoritmi de criptare, encodare sau hashing
- Securitatea și exploatarea vulnerabilităților în aplicații web
- Securitatea și exploatarea vulnerabilităților în aplicații mobile/desktop
- Informațiile obținute pe baza tehnicilor și uneltelor de tip OSINT (Open Source Intelligence)
- Enumerarea și exploatarea serviciilor și sistemelor
- Analiza jurnalelor electronice (logs)
- Analiza traficului de rețea
- Analiza capturilor de date, memorie sau hard disk (forensics)
- Inginerie inversă pentru aplicații executabile, scripturi sau documente
- Securitatea rețelelor wireless
- Auditul codului sursă
- Configurarea și securitatea sistemelor de operare și rețele
- Programare și scripting pentru automatizarea rezolvării unor exerciții
Pentru faza națională
Exerciții practice
Exercițiile sunt de tip “Jeopardy” și de tip “Attack & Defence”. Acestea vor avea un nivel de dificultate clasificat ca “mediu” sau “ridicat” și sunt organizate sub forma unui concurs de tip “Capture the Flag”.
- Criptografie și algoritmi de criptare, encodare sau hashing
- Securitatea și exploatarea vulnerabilităților în aplicații web
- Securitatea și exploatarea vulnerabilităților în aplicații mobile/desktop
- Informațiile obținute pe baza tehnicilor și uneltelor de tip OSINT (Open Source Intelligence)
- Enumerarea și exploatarea serviciilor și sistemelor
- Analiza jurnalelor electronice (logs)
- Analiza traficului de rețea
- Analiza capturilor de date, memorie sau hard disk (forensics)
- Inginerie inversă pentru aplicații executabile, scripturi sau documente
- Securitatea rețelelor wireless
- Auditul codului sursă
- Configurarea și securitatea sistemelor de operare și rețele
- Programare și scripting pentru automatizarea rezolvării unor exerciții
- Cunoștințe specifice pentru exercițiile de Attack & Defence:
- Dezvoltarea unor mecanisme de apărare a unui sistem sau rețele informatice
- Monitorizarea unui sistem sau a unei rețele informatice pentru identificarea elementelor de securitate cibernetică
- Identificarea și exploatarea unor vulnerabilități în sisteme informatice
Edupedu.ro: Ce aduce nou o olimpiadă de securitate cibernetică printre olimpiadele naționale școlare incluse în calendarul 2024?
DNSC: Olimpiada de Securitate Cibernetică presupune folosirea mai multor competențe ale participanților, care vin în completarea celor din domeniul informaticii. Abilitățile utilizate în această olimpiadă sunt direct aplicabile în piața muncii, acolo unde specialiștii de securitate cibernetică sunt extrem de căutați, apreciați și foarte bine remunerați.
Expunerea acestui domeniu a fost foarte mare în ultimii ani, astfel încât este o bună oportunitate pentru România să se consolideze ca un hub de talent pentru zona cybersecurity la nivel european. Să nu uităm faptul că reprezentativa de cyber a României, Team Romania, a fost campioană europeană în 2019, după ce a bifat două medalii de argint în edițiile precedente.
Astfel, instituționalizând concursuri de cybersecurity cu ajutorul Ministerului Educației, le putem oferi celor mai talentați dintre elevi care se clasează în top la etapa națională a olimpiadei posibilitatea să intre fără examen la facultățile de profil. Totodată, punem bazele unei comunități de tineri talentați și pasionați de cyber și facilităm totodată elevilor participarea la competiții cu notorietate la nivel național (OSC, RoCSC, Unbreakable), european (ECSC – European Cyber Security Challenge) sau internațional (International Cybersecurity Challenge). O astfel de experiență poate reprezenta o fundație solidă pentru o viitoare carieră de specialist în securitate cibernetică.
Edupedu.ro: În ce constă implicarea DNSC în organizarea ONSC? Pe ce suport (platformă) va fi desfășurat întregul ecosistem al competiției și cine îi va susține funcționarea?
DNSC: Dacă citim OUG nr. 104 din 22 septembrie 2021 privind înființarea Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), între funcțiile și atribuțiile instituției specificate există și funcția de educație și pregătire în domeniul securității cibernetice. Astfel, DNSC poate dezvolta parteneriate cu ministere de resort, cu școli, licee, colegii și universități, cu mediul privat, precum și cu parteneri internaționali, în scopul creării cadrului național de educație și pregătire în domeniul securității cibernetice care să ofere resursa umană necesară statului român pentru asigurarea securității cibernetice.
Astfel, DNSC a luat legătura cu Ministerul Educației pentru a propune includerea în calendarul olimpiadelor o astfel de competiție la nivel național pe tematică de securitate cibernetică. Sperăm, totodată, că este un prim pas important nu doar pentru stimularea interesului elevilor pentru acest domeniu, ci și pentru introducerea unei curricule de securitate cibernetică în școli și licee. Suntem extrem de bucuroși și recunoscători de deschiderea de care Ministerul a dat dovadă în acest caz.
Așa cum specifică Regulamentul, DNSC va face parte din Comisia Centrală a Olimpiadei de Securitate Cibernetică (CCOSC), alături de reprezentanți ai Centrului Național Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informații, ai Asociației Naționale pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI), precum și profesori și experți din partea partenerilor din mediul privat ce vin cu o vastă experiență în organizarea de competiții de securitate cibernetică”.
Foto: © Photographerlondon | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.