Titularizarea pe jumătate de normă este susținută de Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, după cum a declarat pentru Edupedu.ro: „Personal, n-am nimic împotrivă și n-am avut nimic împotriva unei astfel de propuneri”. Acesta a făcut precizarea în contextul în care unul dintre amendamentele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” vizează respingerea titularizării pe jumătate de normă.
„În materialul respectiv sunt propuneri care vin din toată țara, propuneri care vin din partea ambelor federații sindicale și fiecare își asumă ce propune. Mai departe, Ministerul este cel care va decide și în ultimă instanță este Parlamentul României”, a precizat Marius Nistor.
Liderul sindicat a menționat că, „personal, n-am nimic împotrivă și n-am avut nimic împotriva unei astfel de propuneri”.
„Noi n-am avut o reacție de respingere vizavi de propunerea lansată de domnul Sorin Cîmpeanu și, drept urmare, au constatat că propunerea respectivă rămâne în continuare în proiectul de lege. (…) Este poziția mea personală”, a spus acesta.
Titularizarea pe jumătate de normă s-a regăsit și în proiectul fostului ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, și a fost păstrată și proiectul Legii învățământului preuniversitar, varianta Deca.
Art. 172 – „(7) În vederea ocupării prin concurs național unic, postul didactic/catedra este constituit(ă) din cel puțin o jumătate de normă didactică, conform art. 202 alin. (4), la nivelul uneia sau mai multor unități de învățământ preuniversitar. Procedura de constituire a posturilor didactice la nivelul sistemului de învățământ preuniversitar se aprobă prin ordin al ministrului educației”, se arată în proiectul Deca.
În documentul sindicatelor din educației este menționat ca postul didactic/catedra să fie constituit(ă) dintr-o normă didactică și să aibă viabilitatea egală cu durata nivelului de învățământ corespunzător postului.
Pe 27 februarie, ministrul Educației, Ligia Deca, anunța că postul didactic va putea fi constituit cel puțin 1/2 de normă didactică:
„Cea mai rentabilă și cea mai eficientă investiție în a face sistemele educaționale mai echitabile și mai de calitate este investiția în cadrele didactice, ne-o spun toate studiile internaționale. De aceea, încurajăm titularizarea în zone defavorizate. Pentru cei care aleg să se titularizeze în mediul rural va exista o primă de instalare neimpozabilă, egală cu cinci salarii minime brute, cu condiția să rămână cinci ani în acea comunitate. Postul didactic va putea fi constituit din cel puțin o jumătate de normă didactică. Asta va ușura constituirea posturilor din mai multe unități”.
1 comment
Așa, deci sindicatele îi reprezintă doar pe titulari și încasează bani de la toți.