Marius Nistor, lider FSE “Spiru Haret”, după ce Ministerul de Interne a anunțat majorări salariale pentru polițiști de la 1 iunie: “Pentru unii se poate, pentru noi nu s-a anunțat nimic”

40.127 de vizualizări
Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Liderul Federației Sindicatelor din Educație, “Spiru Haret”, Marius Nistor, a remarcat că “pentru unii se poate, pentru noi nu s-a anunțat nimic, încă se negociază”. Declarația a fost făcută la Digi24 în contextul în care ministrul de Interne a chemat sindicatele la discuții și le-a anunțat că de la 1 iunie le cresc salariile tuturor celor peste 125.000 de angajați MAI, iar sporurile și alte drepturi ale polițiștilor să fie acordate integral la prima rectificare bugetară.

Marius Nistor, liderul FSE “Spiru Haret” spune că pentru unii se poate, pentru profesori nu s-a anunțat nimic, pentru profesori încă se negociază”, făcând referie la faptul că ministrul de interne a anunțat că a discutat cu sindicatele și le-a promis majorări salariale de la 1 iunie. Și sindicatele din sănătate au primit asigurări de la Marcel Ciolacu că “toate salariile din sistem vor fi aduse la grila convenită prin legea salarizării unitare, posturile din sistemul sanitar vor fi deblocate iar voucherele de vacanță vor fi acordate”.

“Pentru unii se poate, pentru profesori nu s-a anunțat nimic, pentru profesori încă se negociază, în timp ce în alte domnii, nu am nimic cu polițiștii, nu am nimic cu cei din sănătate, nu vreau niciun fel de divergențe între categorii socio-profesionale. Fiecare este îndreptățit în felului, dar noi am înțeles de fiecare dată care au fost prioritățile. Acum prioritatea trebuie să fie sistemul de învățământ preuniversitar trebuie să fie educația”.

Informații de context

După anunțul că sindicatele polițiștilor vor protesta, imediat au fost chemate la discuții și ministrul de Interne Lucian Bode le-a aprobat revendicările, potrivit unui comunicat de presă publicat de MAI.

Polițiștii anunțaseră proteste pentru zilele de 6, 7 și 8 iunie, în fața Ministerului Afacerilor Interne, însă pe 30 mai, în ziua în care profesorii mărșăluiau prin București nemulțumiți că nu le sunt respectate revendicările salariale, reprezentanții sindicali ai polițiștilor au fost chemați la discuții.

Ministerul Afacerilor Interne are 121.184 de angajați, conform datelor de la Ministerul Finanțelor.

Și sindicatele din sănătate amenințau cu proteste.

Marți, în ziua cu cel mai mare miting din educație de când a început greva generală, liderul PSD, Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu sindicatele din sănătate a spus: “Am convenit astăzi să le răspundem majorității solicitărilor. Toate salariile din sistem vor fi aduse la grila convenită prin legea salarizării unitare, posturile din sistemul sanitar vor fi deblocate iar voucherele de vacanță vor fi acordate”, a spus Ciolacu.

În paralel, de la Cotroceni, reprezentanților profesorilor li s-a spus de către Președintele Klasu Iohannis că de la 1 iunie nu se mai pot face creșteri salariale, conform liderului sindical Simion Hăncescu.

Revendicările profesorilor
  • Majorare salarială de 25% până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unitare;
  • Emiterea unei ordonanțe de urgență, prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie (salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic).

Noua ofertă a Guvernului este creșterea etapizată a salariului unui debutant până la 4000 de lei în următorii trei ani, începând cu o primă creștere de 30%, conform surselor G4Media.

Sindicatele profesorilor au decis să nu semneze niciun acord: Avem nevoie de majorări, nu de vouchere / Greva continuă în școli

Ieri, președintele Iohannis le-a spus reprezentanților profesorilor că se angajează să gireze un acord între Guvern și sindicate, după cum a declarat Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

Citește și:
BREAKING Sindicatele profesorilor au decis să nu semneze niciun acord: Avem nevoie de majorări, nu de vouchere / Greva continuă în școli
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu i-au chemat pe sindicaliștii din Educație la o altă rundă de negocieri, începând cu 13:30/ Noua ofertă a Guvernului: Creșterea etapizată a salariului unui debutant până la 4.000 de lei în următorii trei ani

35 comments
  1. Văzând atâta ură pur românească împotriva polițiștilor și militarilor se explică de ce atunci când întrebi un străin cum ar carecteriza pe români, marea majoritate răspund hoți și țigani. Polițiștii și militarii își cer restanțele, profesorii cer bani peste ceea ce au primit toți bugetarii mai puțin polițiștii și militarii cei huliți. Și asta în timp ce scot semianalfabeți pe bandă rulantă absolvenți cu diplomă.

    1. Asa si ? Te simti hot sau tigan ? Ce inseamna tigan ? Se vd de la o posta ca esti politist/militar. Si ? Pai nu voi protejati aparati in primul rand SISTEMUL ? Doar nu pe dascali….Dascalii au jucat tare. Ca pilotii in 98 in Franta. Au jucat tare si au obtinut cd au vrut. Voi, politistii cand aveti de gand ? In primul rand sa va respectati intre voi…

      1. Militarul apară țara nu sistemul, și asta fără a avea dreptul la grevă când este batjocorit de sistem. Tu ca dascăl îți poți permite să blochezi anul școlar pentru că vrei mai mulți bani, militarul nu are nicio opțiune în afară de ceea ce pot negocia sindicatele polițiștilor și pentru ei militarii. Și să nu mai aud replici de genul “și de ce te-ai făcut militar, polițist, profesor” sau mai știu eu ce. Pentru că țara are nevoie de oameni în toate domeniile de la gunoieri la militari sau profesori sau mecanici, dar toți trebuie să fie respectați.

  2. Rusine sa va fie, profesorilor sau ce mai sunteti cu studii pe repede inainte. In sectorul privat salariile sunt pe jumatate,iar zile libere platite , nici vorba. Lucrati cel mult 4 ore pe zi si 6 luni pe an.

    1. Rușine să îți fie ție fiindcă nu vii să te angajezi în învățământ!
      Te-am pus noi să lucrezi în privat?

  3. Nu se mărește la interne nimic,posibil sa se acorde o a doua tranșă din restanțele neplătite in valoare aproximativă de 340 lei.In același timp se va tăia norma de echipament,care e de 280 lei lunar, faceți și voi calculele sa vedeți uluitoarea ‘marire’.Asa că nu mai mâncați rahat înainte de a va informa.

  4. Doamne, ce comentarii!! De fapt noua ne trebuie niste oameni responsabili in fruntea statului! Au bani, ca doar noi platim taxe si impozite. Nici PCR nu avea tupeul sa ia bani din bugetul Romaniei pentru a functiona!!?? Se plateau cotizatii! Trebuie obligati sa modifice legea partidelor si sa renunte la subventiile bugetari. Sunt banii nostri: ai profesorilor, politistilor, militarilor!

  5. Ar trebui sa si puna întrebări d nul Nistor despre puterea de negociere a altora…Noi , suntem in greva fara bani, iar alte categorii castiga pe spatele grevei noastră…Nicio categorie in afara de noi, n a fost o zi in greva, iar la noi in continuare se negociază…Trist, dar adevărat!

    1. Observ ca nu s-a înțeles problema ! ( sau este manipulare !)
      Politistilor li se dau rămășița rămasă din aplicarea Legii 153 .La profesori s-a aplicat în totalitate Legea 153 !
      Aceștia vor creșterea salariilor pentru viitor !
      Profesorilor li se dau 585 lei , net și sunt 290.000 persoane iar politistilor 425 lei net și sunt 120.000 persoane
      Ce ar vrea Nistor ?
      Observați că este manopulare !!!!

  6. Chiar va faceti ca nu pricepeti? Instrumentele statului vor primi mereu ce solicita; politie, jandarmi, armata, magistrati, ministere, servicii… etc. Alea-s importante pentru manipulat si bagat pumnul in gura. Voi, profesorii? Mai la urma, daca mai ramane ceva.

    “Statul te vrea prost”

    1. Chiar nu pricepi, educația a fost deja pusă în grila de salarizare de la începutul anului cu 100%, dar MAI și MAPN au rămas fraierii sistemului cu circa 80% Până în prezent nu au intrat în grila din 2022, ( adică a patra tranșă de 25%) nefiind vorba de creșteri salariale cum cer profesorii peste această grilă.
      Polițiștii care sunt în nr. de circa 40.000 la nivel de țară cer doar respectarea legii salarizării unitare din 2017, nimic mai mult și abia acum urmează să primească și ei ceea ce prevedea legea, fiind ultimii dintre bugetari.
      Se pare că singurii câștigători sunt ca de obicei…profesorii!

  7. Ok dar aveți grija sa face ți proteste masive și in zilele libere plătite de stat altfel ne facem se tot rasul

    1. Sunteți cadru didactic și scrieți “face ți”?! Of, doamne! Din păcate, nu sunteți singurul/singura.

      1. Cred că nu este cadru didactic, ci doar și-a asumat pseudonimul meu (probabil pentru a denigra profesorii).

      2. Iar tu nu judeca fără să îți dai seama că nu este posibil să fie profesor!
        Și eu pot să îmi trec ca nume ,,Doctor” sau ,,Jandarm”.
        Nu analizăm, judecăm sau criticăm după un nume fictiv!

  8. Poate nu le place de Dvs simplu ca buna ziua medicii si organele de poliție s au reprezentat singuri fără surle trâmbițe si fără ca niște copiii sa echipe nota de plata

    1. Și sindicatele din învățământ au anunțat din decembrie, dar noi nu avem un ministru, ci o marionetă.

    2. Poatre ce-ai vrut dvs sa zica? Macar stii ce e aia o surla? Parinte (mama) te banuiesc. Arde ca poate nu da odorul vreun examen? Citez din sifonier: ”ghinion!”

  9. Normal, fiindcă trebuie să îi motiveze pe polițiști să împiedice protestele profesorilor!

    1. majorarea salariilor din M.A.I reprezinta sume neacordate in anii anteriori cnf Legii 153 si care nu au fost acordate pana acum.

    2. Nu, îi aduce în grila din 2022. Nu sunt măriri, ci aducerea la zi, conform legii 153/2017. Domnul Nistor ar face bine să nu dezinformeze!

      1. Dl NIstor a terminat persoanele de care se poate lua și si-a adus aminte de polițiști. Ca idee e loc suficient la școlile de poliție, de bine ce este, anul acesta sunt 0, 7 pe loc. Pot sa se îndrepte toți nemulțumiții din educație către politia romana. Acolo e lapte și miere. Debutantul ia 3500 lei cu tot cu norma de hrana și echipament. Lucrează cel puțin 8 ore pe zi. Nu are sărbători în familie și nici weekenduri acasa. Încă nu v-ati.convins?

    3. De ce ne certăm noi cu polițiștii? Noi cerem, ei cer, iar treaba guvernului este să judece și să rezolve problemele. Problema noastră nu sunt banii polițiștilor, ci atitudinea guvernului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Interzicerea telefoanelor mobile la școală e aplicată adesea ineficient și îi poate face pe elevi să le folosească mai intens acasă / Întărirea competențelor digitale pentru profesori și elevi – soluția propusă pe baza datelor PISA 2022, care spun că telefonul la școală, folosit moderat, aduce și beneficii – raport OCDE

Interdicția legată de folosirea telefoanelor mobile în școli, pentru care optează în ultima vreme o serie de sisteme școlare, nu este susținută de experții Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică…
Vezi articolul

Modulul 5 de cursuri începe miercuri, 19 aprilie, și ține până pe 16 iunie. Elevii claselor a II-a, a IV-a și a VI-a susțin în luna mai evaluările naționale / Calendarul examenelor naționale

Pentru elevii și copiii de grădiniță, cursurile ultimului modul din anul școlar 2022-2023 încep miercuri, potrivit calendarului oficial. Vacanța de Paște a ținut de pe data de 7 aprilie și până pe…
Vezi articolul

Comisia Europeană anunță că Universitatea Politehnica din București a primit un împrumut de 25 de milioane euro de la Banca Europeană de Investiții, pentru o clădire nouă în campusul universitar

Comisia Europeană anunță că “Banca Europeană de Investiții (BEI) a convenit să acorde 25 de milioane EUR pentru a crește calitatea, eficiența și eficacitatea predării, învățării și cercetării în cadrul…
Vezi articolul

Guvernul a desființat ARACIP, în forma înființată în 2005. Noua organizare, aprobată de Guvern pentru agenția care acreditează școlile și grădinițele, „ține seama atât de practicile internaționale din state cu sisteme performante de educație, precum Marea Britanie, Olanda, Franța sau Finlanda, cât și de România Educată”, anunță ministrul Cîmpeanu

Guvernul a aprobat actul normativ care reorganizează ARACIP – Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar, anunță oficial Ministerul Educației. Tehnic, noua hotărâre de guvern abrogă hotărârea prin care…
Vezi articolul