Profesorii cer aplicarea de luna aceasta a grilei de salarizare aprobată cu Ministerul Educației. „Sub această limită nu avem ce discuta” – anunță liderul sindical Marius Nistor, la intrarea la discuții cu premierul care tocmai a adoptat OUG-ul cu majorări salariale respinse de profesori

5.516 vizualizări
Marius Nistor / Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Premierul Nicolae Ciucă a chemat sindicatele din educație la discuții, la Palatul Victoria, abia după ce a aprobat într-o ședință extraordinară de Guvern organizată astăzi, 1 iunie 2023, o Ordonanță de Urgență (OUG) care le majorează salariile cu 585 de lei profesorilor și cu 250 lei personalului nedidactic, adică oferta respinsă aseară prin referendum de cadrele didactice. Contactat de Edupedu.ro, liderul sindical Marius Nistor a declarat că mesajul cu privire la această OUG a fost dat de profesori ieri, prin refuz.

„Am fost chemat la o întâlnire cu prim-ministrul și urmează să vedem ce anume dorește să ne comunice. Nu am de unde să știu care va fi mesajul său. Toate informațiile vor fi transmise colegilor noștri din teritoriu. Ieri am avut ședințe cu lideri din țară și din București pentru a stabili care este limita minimă de negociere cu Guvernul României, iar mesajul rezultat este categoric: grila de salarizare stabilită cu Ministerul Educației să fie aplicată în integralitate din această lună.

Acesta este mesajul colegilor mei, voi ține în permanență aproape de ei, au întotdeauna dreptate și, drept urmare, sub această limită nu avem ce discuta”, a declarat pentru Edupedu.ro președintele Federației Sindicale din Educație (FSE) „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Întrebat dacă acțiunea în forță a Guvernului Ciucă de a aproba prin OUG majorările salariale respinse de profesori va duce la renunțarea la grevă, Marius Nistor a răspuns: „Colegii mei sunt cei care vor hotărî mai departe cum vor proceda. Ei au semnat pentru intrarea în această acțiune de protest, ei sunt singurii în măsură să renunțe la această formă de protest”.

Întrebat cum cataloghează gestul premierului de a aproba prin Ordonanță, într-o ședință de guvern convocată în zi liberă, majorările salariale respinse de profesori, liderul sindical din preuniversitar a declarat: „Este treaba guvernului să ia o decizie. Ei au venit cu o variantă care nu a fost acceptată de noi, dar o duc mai departe. Aș putea spune că e prima ofertă mai semnificativă. Dar, din păcate, pe fondul nemulțumirilor legitime ale colegilor noștri, așteptările lor au devenit mai mari”.

Eu știu doar că până în momentul de față oferta înaintată de guvern, acest proiect de OUG, a fost respinsă. Deci, mai departe, îi vom consulta, vom discuta cu ei, vom vedea ce anume ni se transmite astăzi și colegii noștri vor stabili ce fac mai departe. Deocamdată este grevă”, a anunțat Marius Nistor, liderul uneia dintre cele două confederații sindicale din preuniversitar.

Citește și:
Simion Hăncescu, FSLI: Oamenii au semnat pentru grevă generală, oamenii nu cedează
Consiliul Legislativ desființează proiectul de Ordonanță de Urgență prin care Guvernul îi forțează pe profesori să accepte majorări salariale cu 585 de lei, constantând că OUG-ul Guvernului Ciucă este neconstituțional
BREAKING Premierul Ciucă, abuz de putere împotriva profesorilor: anunță de la Palatul Victoria că salarizarea profesorilor se va schimba „radical”, aprobând astăzi prin OUG majorarea cu 585 de lei pentru profesori și 250 lei pentru nedidactic respinse aseară de cadrele didactice. Nicio vorbă despre faptul că sindicatele au anunțat refuzul profesorilor de a primi aceste sume
BREAKING Guvernul vrea să forțeze închiderea grevei, băgând pumnul în gură profesorilor, prin adoptarea astăzi a unei Ordonanțe de Urgență care conține oferta de creștere salarială cu 1.000 de lei brut, care a fost respinsă aseară de sindicate. OUG cu oferta refuzată prin referendum de profesori apare pe ordinea de zi a ședinței de guvern extraordinare astăzi
Educația ar trebui să primească peste 6% din PIB, cred parlamentarii care au răspuns unui chestionar World Vision, în anul în care Guvernul Ciucă a acordat cel mai mic buget din istoria recentă Ministerului Educației – 2,1% din PIB / Aceiași parlamentari spun că școala trebuie să permită primirea de bani de la părinți
Vacanța de 1 iunie a început astăzi și se încheie marți, 6 iunie / Profesorii continuă cea mai mare grevă generală din educație din ultimii 18 ani

6 comments
  1. Nistore esti dezastru, meditatii puteti sa da-ti fara sa platiti nimic la statul roman, nesimtiti si aroganti

  2. IT-ul nu plateste nici CAS nici CASS pe langa ca nici impozit.

    Cu atat mai mult bugetarii ar trebui sa nu mai plateasca astea ptr ca sunt bani de la stat care doar se invart inutil ei neajungand la angajati.

  3. ,,Nu sunt bani !” Construcții , IT, etc . nu plătesc impozit , pensii speciale , etc. . Ministra nu pare că ne reprezintă …

    1. Deca este emanația lui Iohannis, n-are nicio legătură sau înțelegere pentru educație. Ea nu discută, doar execută.

    2. Când te-a reprezentat sluga asta ? Nu mai știi atitudinea ei când au depus “jurământul”? Ținea capul plecat ca ultima sluga. Te aștepți sa o intereseze de profesori?
      Ea știe sa trimită amenințări prin lacheii din isj uri, atât.

  4. Nistor aberează iar. Despre ce grilă aprobată de ME vorbește?

    25% creșteri pe toate palierele începând cu 1 iunie 2023, legarea directă și imediată a salariului de început de salariul mediu pe economie (în mod dinamic) începând cu 1 ianuarie 2024.

    Și gata. Hai să vedem cum e cu anul înghețat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Iohannis

Iohannis atacă la Curtea Constituţională “Contul de economii Junior – gROwth”: Încalcă dreptul la proprietate asupra banilor depuși și GDPR

Preşedintele Klaus Iohannis sesizează Curtea Contituţională asupra Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 104/2018 privind implementarea Programului guvernamental „gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar”. Edupedu.ro…
Vezi articolul

Lixandru, Ministerul Educației, despre organizarea probelor scrise de la BAC 2025 în timpul cursurilor: Inspectoratele școlare pot comasa elevi din mai multe clase, ca să nu fie afectate multe școli de lipsa profesorilor, iar elevii care nu dau examene pot veni după amiaza la școală

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, a propus câteva soluții pentru gestionarea probelor scrise de la Bac 2025, care se vor susține pentru prima oară în istoria recentă,…
Vezi articolul