UPDATE Simion Hăncescu, FSLI, după întâlnirea cu premierul Ciolacu și mai mulți miniștri: Legea salarizării nu se face în 2023, trebuie să găsim soluții pentru Educație de la 1 ianuarie. Încă nu avem soluții clare / Marius Nistor, FSE: Guvernul trebuie să-și facă niște analize și să ia o decizie în privința inechităților salariale

3.886 de vizualizări
Foto: gov.ro
UPDATE: Guvernul a anunțat că s-au găsit soluții privind eliminarea inechităților salariale, dar rămâne deschis dialogul în privința majorărilor salariale de la 1 ianuarie, în lipsa legii salarizării. Liderii sindicali care au fost luni la prânz la Palatul Victoria, la întâlnirea convocată de premierul Ciolacu pentru chestiuni legate de salarizarea angajaților din școli, au declarat jurnaliștilor prezenți în fața instituției că angajamentele privind salarizarea personalului din școli vor fi respectate, conform reprezentanților Executivului. Legat de discuția de luni, pe tema inechităților salariale, Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educației „Spiru Haret“, a spus că „Guvernul trebuie să-și facă niște analize și să ia o decizie“.

UPDATE: Anunțul Guvernului după negocieri a fost acela că s-au găsit soluții privind eliminarea inechităților salariale, dar rămâne deschis dialogul în privința majorărilor salariale de la 1 ianuarie, în lipsa legii salarizării.

Atât Nistor, cât și Simion Hăncescu, liderul FSLI, au ieșit de la întâlnire zâmbitori și i-au asigurat pe jurnaliști că „angajamentele vor fi respectate“. Cu toate acestea Hăncescu a spus că Legea salarizării nu se va face în 2023 și că „trebuie să găsim soluții pentru educație de la 1 ianuarie. Încă nu avem soluții clare“. Câteva momente mai târziu, întrebat cum o să se aplice majorările din OUG 57 dacă nu există legea salarizării, Hăncescu a declarat că „sunt soluții, așteptați că o să le aflați“.

Declarațiile făcute la ieșirea de la Guvern de cei doi lideri sindicali:

Simion Hăncescu: „Guvernul va da un comunicat în următoarea oră și o să aflați mai multe.

Reporter: Dar dvs. ce ați cerut, ce ați cerut?

Simion Hăncescu: Ceea ce am cerut și acum 1 săptămână.

Reporter: Și veți primi ce ați cerut?

Marius Nistor: Rezolvarea inechităților salariale, exact așa cum s-a stabilit la întâlnirea anterioară. În momentul de față Guvernul trebuie să-și facă niște analize și să ia o decizie.

Reporter: Va fi gata Legea salarizării la 1 ianuarie 2024?

Marius Nistor: Deci noi vorbim de inechități salariale, asta s-a discutat la întâlnirea anterioară.

Reporter: Domnule Nistor, concret, asta înseamna salariile pentru directori?

Marius Nistor: Asta înseamnă inechitățile salariale, dar nu este vorba doar de salariile directorilor, vorbim și de personalul didactic auxiliar care ocupă funcții de conducere. Deci sunt mai multe aspecte.

Reporter: De ce majorări au ei nevoie, cu cât ar trebui să crească în cazul lor?

Marius Nistor: Cifrele le veți afla în momentul în care Guvernul va lua o decizie.

Reporter: Deci, deci la 1 ianuarie vor mai crește salariile? Sunt bani pentru majorări?

Marius Nistor: Angajamentele se vor respecta conform Ordonanței 57 și ordonanței 58.

Reporter: Ar trebui să se îngrijoreze profesorii?

Marius Nistor: Noi nu discutăm de promisiuni, noi discutăm de acte normative.

Simion Hăncescu: Deci încă o dată…

Reporter: De ce nu stați să vorbiți cu noi? Când era grevă vorbeați cu noi, nu fugeați.

Simion Hăncescu: V-am spus că lucrurile încă nu sunt tranșate, stimați ziariști. Încă se fac calcule. Legea salarizării nu se face în 2023, se știe treaba asta, trebuie să găsim soluții pentru educație de la 1 ianuarie. Încă nu avem soluții clare“

Reporter: Nu aveți bani de salarii nici acum, ele sunt plătite din fondul de rezervă…

Simion Hăncescu: Bani de salarii se acordă pentru 2023, a spus premierul foarte clar, nu ne interesează de unde, e treaba statului român. Esențial e ca oamenii să-și ia banii.

Reporter: Și de la 1 ianuarie ce se va întâmpla?

Simion Hăncescu: Urmează să discutăm concret pentru 1 ianuarie.

Reporter: Deci nu există o soluție concretă, de la 1 ianuarie ce se va întâmpla cu salariat?

Marius Nistor: Se aplică ordonanța 57.

Reporter: Păi și dacă legea salarizării nu este gata cum se aplică Ordonanța 57? La ce vă raportați?

Simion Hăncescu: Sunt soluții, așteptați că o să le aflați.

Reporter: Se dau prin hotărâre de guvern? Se pot da prin hotărâre de guvern banii?

Simion Hăncescu: Nu, trebuie ordonanță sau lege“.

Inechitățile salariale despre care vorbesc sindicatele înseamnă diferențele foarte mari create între salariile personalului didactic de conducere din școli, directori și directori adjuncți, și personalului didactic auxiliar de conducere – contabili-șefi și cecretari-șefi, după aplicarea în practică a majorărilor salariale obținute de profesori în urma grevei generale din mai-iunie 2023.

Liderul FSE, Marius Nistor, spunea pentru Edupedu.ro săptămâna trecută că rezolvarea inechităților salariale ar putea fi făcută prin majorări serioase pentru personalul din conducerea școlilor: Un director adjunct al unei școli ar trebui să primească în plus 1600 de lei pentru a ajunge la salariul unui profesor cu grad didactic I, cu vechime peste 25 de ani și studii superioare de lungă durată.

Reamintim, șeful Guvernului s-a mai întâlnit și în 16 octombrie cu sindicatele din învățământ, fără ca Ministerul Educației să fi prezentat vreo soluție la situația de criză în care se află directorii și personalul de conducere – secretarii-șefi și contabilii-șefi din școli, conform surselor Edupedu.ro.

Articol în curs de actualizare


12 comments
  1. Dragi lideri de sindicat al celor putini si creduli, este cazul sa cunoasteti realitatea din teren si apoi sa cereti . Dar , se pare ca nu prea o cunoasteti, sau ati facut o arta din lene ! Luati-va voi frumos de manute si coborati din norisor, spalati-va fetisoarele si apoi manutele si puneti-va la treaba. Stiti voi cine munceste mult si raspunde si mai mult ? Poate ii reprezentati intr-o buna zi, daca mai aveti timp ! Si mai oameni buni, corelati si voi cererile cu codul muncii, cum ar fi, pentru munca egala, salarii egale ! Imi cer scuze, am uitat ca voi nu prea aveti decat notiunea de sefie !

  2. Știam ca asa va fi.Cand lucrurile sunt neclare se știe ce urmează. Nimic nou.Nici în ceea ce fac sindicatele ,nici în ceea ce face guvernul.

    1. Nici măcar de Iuda nu face,Iuda după ce a realizat ce a făcut,a aruncat arginții în praf și căzând în deznădejde s-a spânzurat.

  3. Demisia!!Demisia trădătorule Hancescu și celălalt dinozaur…..E bine acum ce ați făcut în iunie??Ați calcat în picioare decizia de a continua greva a zeci de mii de membrii…..cu suspendarea grevei .Nici la 1 ianuarie nu se știe…prin 2025 poate ……Pai era evident ca ati făcut jocul lui Ciolacu,Maciuca, Deca .. si socialistilor……cu rotativa ….Rușine sa va fie!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ULTIMA ORĂ Subiecte și bareme Matematică – Bacalaureat 2024, sesiunea de toamnă. Descarcă cerințele primite de candidați la Mate-Info, Științe ale naturii, Tehnologic și Pedagogic și rezolvările

Subiectele și baremele de corectare pentru proba scrisă la Matematică, probă obligatorie în funcție de profil, au fost publicate la ora 15:00 de Ministerul Educației. Candidații la sesiunea de toamnă…
Vezi articolul

Lipsa educației – comparată cu fumatul intens, consumul de alcool în cantități mari sau cu riscul de ischemie cardiacă pentru cei care nu mănâncă deloc legume / Riscurile de deces, indiferent de cauze, scad cu fiecare an de școlarizare – studiu internațional

Riscul de deces, din orice fel de cauză, pentru o persoană lipsită de educație, comparativ cu una care a parcurs 18 ani de studii, este similar cu riscul de deces…
Vezi articolul

Doi profesori arată că Ministerul Educației minte și că nu sunt în comisiile de planuri-cadru decise de Ligia Deca prin ordin de ministru, a căror componență a fost trimisă Parlamentului: „Informația este falsă”

Profesoara Ema Patrichi și profesorul Constantin Lomaca reclamă faptul că informațiile din anexele Ordinului Ministrului Educației Ligia Deca Nr. 6739/2023, privind componența grupurilor de realizare/revizuire a planurilor-cadru, conțin în mod…
Vezi articolul

Şcolile din Germania – din nou în situația ce a dus acum un an la închiderea lor. Cauza: creșterea ratei infectărilor în rândul elevilor germani de 5-14 ani la un nivel dublu faţă de ansamblul populaţiei. Testarea extinsă – propunere-cheie a preşedintelui Asociaţiei Profesorilor

Şcolile din Germania au ajuns din nou să se confrunte cu o situație epidemiologică similară celei de acum un an, când erau forțate să se închidă temporar, în cele mai…
Vezi articolul

Combaterea hărțuirii în școli. Franța propune ca elevii agresori să fie mutați în altă unitate, nu doar victimele să schimbe școala / Autoritățile vor sancțiuni pentru bullyingul online petrecut între elevi din școli diferite

Răspunsul autorităților din Educație în fața fenomenului de hărțuire din școli trebuie să fie „de neînduplecat”, declară noul ministru al Educației din Franța, Gabriel Attal, potrivit FranceInfo. Oficialul a anunțat,…
Vezi articolul

Cazul portretului Reginei, înlăturat de studenți dintr-o sală a unui colegiu din Oxford – discuții despre tradiție, schimbare și “cancel culture”. Președintele colegiului: “Uneori, studenția înseamnă provocarea generației mai în vârstă. Se pare că acest lucru nu e prea dificil în zilele noastre”

Decizia luată prin vot de o organizație studențească din Oxford, de a da jos portretul Reginei Elisabeta a II-a dintr-o încăpere, din cauza trecutului “colonial al acesteia”, a stârnit o…
Vezi articolul