Primele zile de grevă le-au afectat mult salariul pe luna mai al celor care sunt angajați în acest conflict de muncă, a declarat liderul sindical Marius Nistor. Acesta a dat, într-o declarație pentru Euronews România, exemplul unor colegii care după cele 8 zile de grevă generală din luna trecută, „au mai primit doar 85 de lei salariu”. Nistor a spus că, chiar și în aceste condiții, oamenii erau determinați să continue greva.
Liderul sindical a vorbit despre „o revoltă în rândul corpului profesoral”, după „declarațiile necugentate de la cel mai înalt nivel”.
Declarațiile făcute vineri seara, vin după al treilea miting și protest major al sindicatelor, din București.
Moderator: Aș vrea să știu dacă aveți un răspuns la noua propunere care a venit astăzi de la Guvern din partea profesorilor?
Marius Nistor: „Nu poate exista un răspuns atât de rapid. Trebuie să vă gândiți că mulți colegi au fost la mitingul de protest de astăzi din Capitală sau la mitingurile care au avut loc în țară. Sibiul este un exemplu foarte clar, Galați, unii sunt încă pe drum. Am avut o ședință online cu liderii noștri de sindicat, iar ei mai departe trebuie să ia legătura cu liderii din unitățile de învățământ și cu membrii de sindicat. Deci urmează să primim un răspuns din partea colegilor noștri, pentru că așa este corect. Cei care au semnat pentru intrare în grevă, membri de sindicat, sunt cei care trebuie să spună foarte clar dacă acceptă această ultimă propunere venită din partea Guvernului României.
Moderator: Care este părerea dvs. cum vi se pare această propunere? Merită sau nu să fie luată în considerare?
Marius Nistor: Deci transmit un mesaj foarte ferm pentru toată lumea: eu nu exprim păreri personale, eu exprim părerea colegilor mei. Este singurul lucru care contează. Nu e vorba de mulțumirea mea sau de acceptare din partea mea. Ei, cei care au fost în grevă, ei, cei care și-au asumat această acțiune de protest, sunt singurii în măsură să dea un răspuns și nimeni nu are dreptul să treacă peste decizia și hotărârea lor.
Moderator: Să vă întreb atunci despre aceste propuneri noi pe care le-am auzit astăzi. 1.500 lei – parcă am mai auzit această propunere undeva, cumva, la altă negociere pe care ați avut-o chiar la Guvern. Este aceeași propunere de 1.500 lei de vouchere? Sub ce formă vor fi plătiți acești bani?
Marius Nistor: Au existat solicitări din partea colegilor noștri din țară, în ultimele zile de greva și ne-au cerut totuși să nu renunțăm la ideea, nu a voucherelor, ci a celor sume de bani care pot fi utilizate pentru dezvoltare personală. Banii provin din fonduri europene. O parte sunt folosiți ca sumă forfetară, adică pot fi cheltuiți pe absolut orice 30%, iar 70% se utilizează pentru achiziții de tablete, laptop-uri, manuale, cărți de specialitate, cursuri de formare. Dar lucrurile acestea, dacă se vor accepta, dacă se va accepta această propunere, se va discuta ulterior cu ministrul fondurilor euuropene și bineînțeles, se poate discuta la nivelul Uniunii Europene pentru a diversifica paleta de achiziții sau de utilizare a fondurilor respective.
Moderator: Și o altă propunere pe care am auzit-o astăzi din gura dvs. după ce ați ieșit de la negocieri, este această creștere, majorare salarială, care ar însemna 40-45% știți, până la urmă nu mi-am dat seama dacă propunerile care au venit de la Guvern au fost cu adevărat noi sau sunt aceleași propuneri pe care le-am mai auzit, doar reciclate și prezentate altfel?
Marius Nistor: Nu, nu sunt aceleași propuneri. Deci, pe memorandumul Guvernului, pe acea declarație care a fost adoptată ieri, în ședința de guvern, se vorbea de prima tranșă care ar trebui acordată pe proiectul legii unitare de salarizare, pe grila aceea de salarizare negociată cu Ministerul Educației. Trebuia să fie de 40%. Noi astăzi am cerut aplicarea în integralitate de la 1 ianuarie – acesta a fost mandatul primit din partea colegilor. Guvernul a răspuns că nu are puterea financiară să acorde acest lucru, în acest moment și în urma discuțiilor tensionate purtate s-a ajuns la varianta din partea guvernului că pot crește prima tranșă la 45%. Să fim foarte clari, este vorba de 45% din suma care rămâne de plată dintre salariul maxim pe care ar trebui să-l aibă pe grila de salarizare, din noua grilă de salarizare și salariul care va fi în plată în data de 1 ianuarie.
Moderator: Bun, înțeleg acest lucru și dacă, să spunem colegii dvs., profesorii, sunt de acord să accepte aceste noi propuneri, sub ce formă ar trebui să fie ele introduse în cadrul legal, astfel încât profesorii să fie de acord cu ele?
Marius Nistor: În momentul de față, atunci când discutăm despre bani europeni, este clar că vorbim de act normativ care să reglementeze acordarea drepturilor respective. Clar că mai sunt anumite lucruri care pot fi discutate și pentru alte categorii de angajați din învățământul preuniversitar. Iar în privința legii unitare de salarizare, a proiectului legii unitare de salarizare este și jalon în PNRR – au obligația că la 1 ianuarie să-l pună în aplicare, iar grila trebuie negociată rapid cu reprezentanții Ministerului Muncii, în primul rand, și ai Ministerului de Finanțe.
Moderator: Cum acceptă profesorii să înceteze greva, prin ce formă trebuie să fie, sub ce formă trebuie să vină aceasta?
Marius Nistor: Așa cum oamenii au declanșat-o, așa se poate și opri. Dar este decizia colegilor noștri și ea trebuie respectată. Dacă toți colegii noștri vor spune că nu sunt de acord cu această propunere, greva va continua. Nimeni nu are dreptul să-i judece pentru această decizie, pentru că starea de nemulțumire din unitățile de învățământ preuniversitar este foarte mare. Declarațiile necugetate venite din partea factorului decizional, la cel mai înalt nivel, ne-au dus în situația în care pur și simplu nu mai vorbim de grevă generală, vorbim de o revoltă în rândurile corpului profesoral. O revoltă mai mult decât îndreptățită și cred că dascălii noștri ar trebui să primească scuzele de rigoare din partea celor care i-au jignit, i-au amenințat și i-au ignorat atâta mai devreme.
Moderator: Faptul că președintele Klaus Iohannis nu s-a întâlnit astăzi cu protestatarii, cu cei care au venit la Palatul Cotroceni. Ce înseamnă pentru dvs?
Marius Nistor: Din punctul meu de vedere, președintele ar fi trebuit să facă acest gest, mai are încă timp să facă așa ceva și trebuie să se țină cont de următorul lucru: credibilitatea politicienilor în România este foarte scăzută, cel puțin în rândul corpului profesoral. Toate nemulțumirile acumulate vreme de 30 de ani, toate acțiunile politicienilor noștri de menținere a subfinanțării sistemului de învățământ, toată atitudinea disprețuitoare la adresa corpului profesoral au condus la așa ceva, iar credibilitatea se recâștigă cu mare greutate.
Ioana Nicolescu: Duminică a fost convocată o ședință de guvern. Este probabil ultima ședință de guvern a lui Nicolae Ciucă. Întrebarea mea este ce vă așteptați să apară pe ordinea de zi? O ordonanță de urgență cu ceea ce s-a discutat astăzi, poate o nouă ofertă. La ce vă așteptați?
Marius Nistor: Eu nu mă gândesc la ceea ce va fi duminică, dacă s-a convocat acea ședință de guvern. Eu sunt preocupat în momentul de față și mă interesează în primul și-n primul rând poziția colegilor noștri. Au venit din toate colțurile țării. Astăzi, în București, au venit cu miile din București. Vreau să vă spun că după 8 zile de grevă sunt colegi care la plata drepturilor salariale, aferente lunii mai, mai primesc doar 85 lei. 85 de lei! Și erau hotărâți să continue acțiunea. În cazul acesta ei trebuie respectați, apreciați ca atare. Au dat o adevărată lecție de educație civică, din care sper că politicienii au învățat ceva. Ei vor hotărî, doar ei au dreptul să hotărască.
Moderator: Ați negociat astăzi cu doi politicieni care, teoretic, unul este la putere, chiar este la putere? Este vorba de premierul Nicolae Ciucă. Cel de-al doilea urmează să vină să preia conducerea Guvernului. Care credeți că…
Marius Nistor: La negocieri, dacă îmi permiteți, a fost și dl. Kelemen Hunor.
Moderator: Nu a fost prezent dl. Marcel Ciolacu?
Marius Nistor: A fost prezent. dl. Ciolacu, a fost prezent premierul, a fost prezent Kelemen Hunor. Deci, vorbim în momentul de față de cei trei președinți ai celor trei formațiuni politice care formează majoritatea.
Moderator: În momentul de față, eu mă refeream totuși la cei doi premieri, unul care este și altul care urmează să fie și știm deja că luni ar putea să-și depună demisia unul dintre ei. Este vorba de Nicolae Ciucă și gândiți-vă cât ar putea să îi ia guvernului să se reinstaleze în funcție. Prin urmare, va fi un soi de vid legislativ. Cu cine va mai negocia sindicatele, cu cine vor negocia sindicatele în acest caz?
Marius Nistor: Credeți-mă că în momentul de față nu la rotativa aceasta mă gândesc, gândul meu este îndreptat doar către colegii mei. Și așa, în momentul de față sunt foarte supărați, sunt nemulțumiți, s-au radicalizat și vă spun foarte clar
Moderator: Ce înseamnă că s-au radicalizat? Ce vreți să spuneți?
Marius Nistor: În sensul în care dorințele lor sau așteptările lor devin din ce în ce mai mari în mod justificat S-au acumulat prea multe vreme de 30 de ani, iar acum au explodat pe fondul unei indiferenți de manifestate încă din luna decembrie. Și v-am zis, declarațiile nepotrivite lansate, momente mai mult decât delicate au condus la așa ceva. Și discutând cu directori din unitățile de învățământ preuniversitar, discutând cu colegi de-ai mei, dacă nu se ține cont de dorințele lor, nu contează când se va termina această grevă, contează ce se va întâmpla după, pentru că dacă vor continua să mențină actuala stare de lucruri cu oameni care nu mai sunt motivați, efectele vor fi pe termen foarte lung. Atrăgeam atenția că avem 4.000 de necalificat in sistem și numărul este în creștere și dezamăgirea aceasta care s-a acumulat în aceste zile va conduce și la mai multe plecări din sistem. Avem colegi care au spus clar că-și dau demisia și pleacă. Le-a ajuns!”