Marius Nistor, FSE: După 8 zile de grevă în luna mai, avem colegi care au mai primit 85 de lei salariu. Și sunt hotărâți să continue / Declarațiile necugetate venite din partea factorului decizional, la cel mai înalt nivel, ne-au dus în situația în care pur și simplu nu mai vorbim de grevă generală, vorbim de o revoltă în rândul corpului profesoral

61.072 de vizualizări
Foto: Silviu Matei / Agerpres Foto
Primele zile de grevă le-au afectat mult salariul pe luna mai al celor care sunt angajați în acest conflict de muncă, a declarat liderul sindical Marius Nistor. Acesta a dat, într-o declarație pentru Euronews România, exemplul unor colegii care după cele 8 zile de grevă generală din luna trecută, „au mai primit doar 85 de lei salariu”. Nistor a spus că, chiar și în aceste condiții, oamenii erau determinați să continue greva.

Liderul sindical a vorbit despre „o revoltă în rândul corpului profesoral”, după „declarațiile necugentate de la cel mai înalt nivel”.

Declarațiile făcute vineri seara, vin după al treilea miting și protest major al sindicatelor, din București.

Moderator: Aș vrea să știu dacă aveți un răspuns la noua propunere care a venit astăzi de la Guvern din partea profesorilor?

Marius Nistor: „Nu poate exista un răspuns atât de rapid. Trebuie să vă gândiți că mulți colegi au fost la mitingul de protest de astăzi din Capitală sau la mitingurile care au avut loc în țară. Sibiul este un exemplu foarte clar, Galați, unii sunt încă pe drum. Am avut o ședință online cu liderii noștri de sindicat, iar ei mai departe trebuie să ia legătura cu liderii din unitățile de învățământ și cu membrii de sindicat. Deci urmează să primim un răspuns din partea colegilor noștri, pentru că așa este corect. Cei care au semnat pentru intrare în grevă, membri de sindicat, sunt cei care trebuie să spună foarte clar dacă acceptă această ultimă propunere venită din partea Guvernului României.

Moderator: Care este părerea dvs. cum vi se pare această propunere? Merită sau nu să fie luată în considerare?

Marius Nistor: Deci transmit un mesaj foarte ferm pentru toată lumea: eu nu exprim păreri personale, eu exprim părerea colegilor mei. Este singurul lucru care contează. Nu e vorba de mulțumirea mea sau de acceptare din partea mea. Ei, cei care au fost în grevă, ei, cei care și-au asumat această acțiune de protest, sunt singurii în măsură să dea un răspuns și nimeni nu are dreptul să treacă peste decizia și hotărârea lor.

Moderator: Să vă întreb atunci despre aceste propuneri noi pe care le-am auzit astăzi. 1.500 lei – parcă am mai auzit această propunere undeva, cumva, la altă negociere pe care ați avut-o chiar la Guvern. Este aceeași propunere de 1.500 lei de vouchere? Sub ce formă vor fi plătiți acești bani?

Marius Nistor: Au existat solicitări din partea colegilor noștri din țară, în ultimele zile de greva și ne-au cerut totuși să nu renunțăm la ideea, nu a voucherelor, ci a celor sume de bani care pot fi utilizate pentru dezvoltare personală. Banii provin din fonduri europene. O parte sunt folosiți ca sumă forfetară, adică pot fi cheltuiți pe absolut orice 30%, iar 70% se utilizează pentru achiziții de tablete, laptop-uri, manuale, cărți de specialitate, cursuri de formare. Dar lucrurile acestea, dacă se vor accepta, dacă se va accepta această propunere, se va discuta ulterior cu ministrul fondurilor euuropene și bineînțeles, se poate discuta la nivelul Uniunii Europene pentru a diversifica paleta de achiziții sau de utilizare a fondurilor respective.

Moderator: Și o altă propunere pe care am auzit-o astăzi din gura dvs. după ce ați ieșit de la negocieri, este această creștere, majorare salarială, care ar însemna 40-45% știți, până la urmă nu mi-am dat seama dacă propunerile care au venit de la Guvern au fost cu adevărat noi sau sunt aceleași propuneri pe care le-am mai auzit, doar reciclate și prezentate altfel?

Marius Nistor: Nu, nu sunt aceleași propuneri. Deci, pe memorandumul Guvernului, pe acea declarație care a fost adoptată ieri, în ședința de guvern, se vorbea de prima tranșă care ar trebui acordată pe proiectul legii unitare de salarizare, pe grila aceea de salarizare negociată cu Ministerul Educației. Trebuia să fie de 40%. Noi astăzi am cerut aplicarea în integralitate de la 1 ianuarie – acesta a fost mandatul primit din partea colegilor. Guvernul a răspuns că nu are puterea financiară să acorde acest lucru, în acest moment și în urma discuțiilor tensionate purtate s-a ajuns la varianta din partea guvernului că pot crește prima tranșă la 45%. Să fim foarte clari, este vorba de 45% din suma care rămâne de plată dintre salariul maxim pe care ar trebui să-l aibă pe grila de salarizare, din noua grilă de salarizare și salariul care va fi în plată în data de 1 ianuarie.

Moderator: Bun, înțeleg acest lucru și dacă, să spunem colegii dvs., profesorii, sunt de acord să accepte aceste noi propuneri, sub ce formă ar trebui să fie ele introduse în cadrul legal, astfel încât profesorii să fie de acord cu ele?

Marius Nistor: În momentul de față, atunci când discutăm despre bani europeni, este clar că vorbim de act normativ care să reglementeze acordarea drepturilor respective. Clar că mai sunt anumite lucruri care pot fi discutate și pentru alte categorii de angajați din învățământul preuniversitar. Iar în privința legii unitare de salarizare, a proiectului legii unitare de salarizare este și jalon în PNRR – au obligația că la 1 ianuarie să-l pună în aplicare, iar grila trebuie negociată rapid cu reprezentanții Ministerului Muncii, în primul rand, și ai Ministerului de Finanțe.

Moderator: Cum acceptă profesorii să înceteze greva, prin ce formă trebuie să fie, sub ce formă trebuie să vină aceasta?

Marius Nistor: Așa cum oamenii au declanșat-o, așa se poate și opri. Dar este decizia colegilor noștri și ea trebuie respectată. Dacă toți colegii noștri vor spune că nu sunt de acord cu această propunere, greva va continua. Nimeni nu are dreptul să-i judece pentru această decizie, pentru că starea de nemulțumire din unitățile de învățământ preuniversitar este foarte mare. Declarațiile necugetate venite din partea factorului decizional, la cel mai înalt nivel, ne-au dus în situația în care pur și simplu nu mai vorbim de grevă generală, vorbim de o revoltă în rândurile corpului profesoral. O revoltă mai mult decât îndreptățită și cred că dascălii noștri ar trebui să primească scuzele de rigoare din partea celor care i-au jignit, i-au amenințat și i-au ignorat atâta mai devreme.

Moderator: Faptul că președintele Klaus Iohannis nu s-a întâlnit astăzi cu protestatarii, cu cei care au venit la Palatul Cotroceni. Ce înseamnă pentru dvs?

Marius Nistor: Din punctul meu de vedere, președintele ar fi trebuit să facă acest gest, mai are încă timp să facă așa ceva și trebuie să se țină cont de următorul lucru: credibilitatea politicienilor în România este foarte scăzută, cel puțin în rândul corpului profesoral. Toate nemulțumirile acumulate vreme de 30 de ani, toate acțiunile politicienilor noștri de menținere a subfinanțării sistemului de învățământ, toată atitudinea disprețuitoare la adresa corpului profesoral au condus la așa ceva, iar credibilitatea se recâștigă cu mare greutate.

Foto: Angelo Brezoianu / Agerpres Foto

Ioana Nicolescu: Duminică a fost convocată o ședință de guvern. Este probabil ultima ședință de guvern a lui Nicolae Ciucă. Întrebarea mea este ce vă așteptați să apară pe ordinea de zi? O ordonanță de urgență cu ceea ce s-a discutat astăzi, poate o nouă ofertă. La ce vă așteptați?

Marius Nistor: Eu nu mă gândesc la ceea ce va fi duminică, dacă s-a convocat acea ședință de guvern. Eu sunt preocupat în momentul de față și mă interesează în primul și-n primul rând poziția colegilor noștri. Au venit din toate colțurile țării. Astăzi, în București, au venit cu miile din București. Vreau să vă spun că după 8 zile de grevă sunt colegi care la plata drepturilor salariale, aferente lunii mai, mai primesc doar 85 lei. 85 de lei! Și erau hotărâți să continue acțiunea. În cazul acesta ei trebuie respectați, apreciați ca atare. Au dat o adevărată lecție de educație civică, din care sper că politicienii au învățat ceva. Ei vor hotărî, doar ei au dreptul să hotărască.

Moderator: Ați negociat astăzi cu doi politicieni care, teoretic, unul este la putere, chiar este la putere? Este vorba de premierul Nicolae Ciucă. Cel de-al doilea urmează să vină să preia conducerea Guvernului. Care credeți că…

Marius Nistor: La negocieri, dacă îmi permiteți, a fost și dl. Kelemen Hunor.

Moderator: Nu a fost prezent dl. Marcel Ciolacu?

Marius Nistor: A fost prezent. dl. Ciolacu, a fost prezent premierul, a fost prezent Kelemen Hunor. Deci, vorbim în momentul de față de cei trei președinți ai celor trei formațiuni politice care formează majoritatea.

Moderator: În momentul de față, eu mă refeream totuși la cei doi premieri, unul care este și altul care urmează să fie și știm deja că luni ar putea să-și depună demisia unul dintre ei. Este vorba de Nicolae Ciucă și gândiți-vă cât ar putea să îi ia guvernului să se reinstaleze în funcție. Prin urmare, va fi un soi de vid legislativ. Cu cine va mai negocia sindicatele, cu cine vor negocia sindicatele în acest caz?

Marius Nistor: Credeți-mă că în momentul de față nu la rotativa aceasta mă gândesc, gândul meu este îndreptat doar către colegii mei. Și așa, în momentul de față sunt foarte supărați, sunt nemulțumiți, s-au radicalizat și vă spun foarte clar

Moderator: Ce înseamnă că s-au radicalizat? Ce vreți să spuneți?

Marius Nistor: În sensul în care dorințele lor sau așteptările lor devin din ce în ce mai mari în mod justificat S-au acumulat prea multe vreme de 30 de ani, iar acum au explodat pe fondul unei indiferenți de manifestate încă din luna decembrie. Și v-am zis, declarațiile nepotrivite lansate, momente mai mult decât delicate au condus la așa ceva. Și discutând cu directori din unitățile de învățământ preuniversitar, discutând cu colegi de-ai mei, dacă nu se ține cont de dorințele lor, nu contează când se va termina această grevă, contează ce se va întâmpla după, pentru că dacă vor continua să mențină actuala stare de lucruri cu oameni care nu mai sunt motivați, efectele vor fi pe termen foarte lung. Atrăgeam atenția că avem 4.000 de necalificat in sistem și numărul este în creștere și dezamăgirea aceasta care s-a acumulat în aceste zile va conduce și la mai multe plecări din sistem. Avem colegi care au spus clar că-și dau demisia și pleacă. Le-a ajuns!”


47 comments
  1. La oferta guvernanților nu am văzut nici acum și nici în noua lege a educației o repararea a unei scăpări de lege care ar intra pe următoarea speță:profesorii cu vechime de peste 25 ani care au dreptul la 16 ore săptămânal și care la rugămintea directorului, prestează 18 ore săptămânal,diferența de la 16 la 18 nu i se plătește….și asta e o nemulțumire care durează dinainte de 2010 în sistem.Numai pt asta as cere că de luni sa intru și eu în grevă…

    1. Toti profesorii care au facut facultatea sambata si duminica, scosi din sistem.Astea nu sunt studii, este o afacere pentru profesorii universitari. Inchise liceele unde copiii nu i-au bacul 50+1.

      1. Si tu trebuie sa iesi din sistem dar nu din cauza studiilor ci pentru ca nu stii sa folosesti cratima.
        Corect este: copiii nu iau bacul

  2. mi se pare foarte corect! nu ai muncit in zilele de greva, nu esti platit. atat de simplu este. vreti pomana sau ce?

    1. În ciuda ta și a altor spărgători de semințe, greva continuă. Și da, am știut de la bun început că zilele de grevă nu sunt plătite. Dac-ai avea doi neuroni care să poată forma o sinapsă, poate ai înțelege de ce greva a început chiar și în aceste condiții. Dar cum nu ai, nu-mi mai pierd vremea să-ți explic ce și cum.

  3. D-le Saileanu,stai jos,nota 3 cu coronița…!
    Aveați ocazia sa stați “malc” ,ați fi fost de apreciat !

  4. 70% din 1500 pt laptop?? Ei, care propun asa ceva, isi cumpera pt ei laptopuri de 1000 lei?!

    Cand, in pandemie, fortati de imprejurari, profesorii si-au cumparat pe buzunarul lor laptopuri, PC-uri, tablete …au dat mult peste 1.000 lei (acum 3 ani) si nu i-a pasat nimanui ca profesorii au platit din buzunar pt scoala online. Nu i-a pasat nimanui ca au fost nevoiti profesorii sa invete de azi pe maine ce e Zoom, Classroom etc, fiecare de unde-o fi putut… S-ar fi cuvenit sa le deconteze profesorilor dispozitivele si abonamentele pt Zoom etc inca de atunci (si asta nu se rezolva cu 1.500 lei).

    Au stiut doar sa critice breasla si sa le ceara apoi tot profesorilor sa testeze copiii la scoala pt Covid!!
    Practic profesorilor li se cere sa stie orice si sa se descurce cu absolut orice de azi pe maine, profesorii devin bone, asistenti medicali, jandarmi/politisti …si, neaparat, raman si profesori.
    Profesorilor li se cere multitasking si pluricalificare permanent, de parca ar fi 3-4 oameni intr-unul singur, dar, cand e vorba de salariu, oricate diplome ar avea, profesorii sunt platiti la nivel de munca necalificata!

    Si, apropos, nu s-a gandit nimeni sa le dea profesorilor sporuri de periculozitate si mediu vatamator nici macar in pandemie (oricum cu boli profesorii se confrunta la clasa permanent) si nici vizavi de incidentele violente care apar la adresa profesorilor tot mai des.

    Este imperios necesar sa se creasca salariile profesorilor debutanti imediat macar la suma, in mod echitabil ceruta initial, de 4.000 lei net, iar celorlati profesori sa le creasca in mod corespunzator, pornind de la aceasta baza, de 4.000 lei net pt debutant.

    In caz contrar in anii urmatori veti avea in sistemul de invatamant tot mai multi necalificati. “Cat dai, atata face!” Salariile de mizerie si permanenta desconsiderare din partea clasei politice si a celor cu putere de decizie au adus lucrurile in situatia de fata.

    Daca nu veti plati profesorii cu salariile cuvenite, inseamna ca nu le recunoasteti importanta sociala si ca, de data asta cu foarte clara stiinta de cauza, vreti ruinarea societatii romanesti.

    Domnilor politicieni, DACA macar acum veti face dreptate acestei categorii pe umerii careia se cladeste societatea, macar acum, mult dupa al doisprezecelea ceas, atunci mai putem crede ca v-a ramas o oarecare doza infima de interes pt ca tara aceasta sa se redreseze si sa mearga spre bine.

    Daca, insa, nici acum nu le acordati profesorilor salariile cuvenite (minim 4.000 lei net pt debutanti s.a.m.d) si, implicit, recunoasterea demnitatii profesionale, atunci reaua dumneavoastra vointa nu mai poate fi negata.

    1. Am ajuns aici pentru ca am tot amanat aceasta greva iar politicienii nici nu au crezut ca suntem in stare. In loc sa ne apropriem de 6% din PIB, Educatia a primit un procent din ce in ce mai mic. Mai mult, ministra Educatiei ne-a comunicat ca avem un buget acoperitor.

    2. Definiți “debutantul”!
      Acum, un debutant nu mai este doar un tânăr entuziast, care vrea să lumineze minți de copii!
      Acum.poate fi și o “gloabă” care a dat rateuri peste tot si, ca sa nu rămână șomer, vine în învățământ, că-s multe concedii, ore puține de lucru (zice “gloaba”)!
      Cunosc eu o mârțoagă, învățătoare debutantă la doar 47 de anișori!
      Că să aibă timp de copii, săraca! De copiii ei, desigur!
      RESPECT PENTRU MUNCA PROFESORILOR ADEVĂRAȚI, CARE AU ALES DIN TINEREȚE ACEASTĂ MESERIE!

    3. 4000 cam multa neobrazare, eu am 4000 după 30 de ani de munca, au intrat în sistem unii cu un amarat de 5 luat la examen, s au dus profesorii buni de altădată, mai sunt și acum câteva excepții în rest nu e locul lor la catedra

  5. Debutanții despre care tot menționați și le cereți măriri de salarii acum nu sunt în sistem de 30 de ani!
    Dvs și colegii dvs sunteți de vreo treizeci de ani și priviți că sistemul educational,, se
    prăbușește “și pentru c-ați închis de multe ori ochii în fața partidelor aflate la guvernare!
    Pentru colegul dvs. care va va primi pe luna mai 85 de lei, cât pentru toți care sunt în grevă trebuie precizat faptul că Sindicatul este obligat să suporte din prima zi de grevă până la n zile din fondul de rezervă plata salariului…!
    Să facem un calcul… :cel puțin 50 lei(cotizație la un brut de 5000) x 25 000 (de persoane lunar) =1250000 x12 luni=15.000.000 lei/an x30 (ani)…. =? lei de la angajații sistemului cotizație?? Se merită să contribuiți…, deoarece mulți sunt manipulați (fie sunt suplinitori, fac parte din anumite partide politice ), iar alții primesc drept recompensele sub diferite forme!
    Și de ce ați tăcut timp de 30 de ani, domnilor sindicaliști?
    Și dotările în scoli trebuie verificate de către cineva!
    Să – nțeleg că trebuiau plătiți angajații?!
    Bine, plătiți – i c-au cântat cu tobele în exteriorul spațiului școlar!
    Și mă bucur că ministerul a eliminat inspecția de la clasă, foarte mulți regretă, însă nota 7 obținută la titularizare era media dintre nota de la proba scrisă si 1/4 din nota de la inspecție…5,50 la scris +2,50(inspecție) =7-nota bună de titularizare! Adică un candidat obține 7, se tirularizează pe un post cu viabilitatea de un an și apoi rămâne tot în școala respectivă că fie mai moare unui, iese altul la pensie sau se intimidează un alt cadru didactic pe parcursul anului, astfel încât acesta să – și ia transfer /detașare în altă parte!
    Inspecția a introdus-o doamnă Cati Andronescu, iar sindicatele au acceptat! Mulți tineri nu încap în sistem, deoarece domnesc pilele…., aceștia nu conosc Metodologia de mișcare a pers. did. și sunt efectiv păcăliți…
    Și de ce n-ați cerut măririle acum un an, crescuse inflația, dreptul constituțional este să faceți grevă, dar la elevi cine se gândește, dintre dvs, că au și ei, prin Lege, dreptul la educație???
    Și examenele pentru clase speciale la licee sunt conform deciziilor luate de către consiliile de administrație(care sunt o mizerie), deoarece și acolo unii profesori au de câștigat, elevii fac pregătire și intră cine trebuie!
    Trebuie eliminate pilele, hoțiile de peste tot!

  6. peste 15000 vizualizari si nici un coment!!!- vad ca toata lumea e la post astazi-)))
    Pt Nistor- Bobita, daca imi arati in Constitutie dreptul la “revolta” o mananc. Parca era vorba de greva!!!

    Asa,
    Revenind la doleantele voastre. Presedintele statului nu are copii, Ciuca are copil mare, Deca are copil mic, de Budai nu stiu si nu ma intereseaza. Ideea este ca ei nu sunt afectati la nivel personal.
    Blocarea examenelor devine o problema PERSONALA pentru 300000 familii!!!
    Daca voi visati faze de genul #Indraznesc, # Rezist…etc Succes
    Merge pentru o profesoara din Buzau, care sta in sect. 6 si preda la “Pia Bratianu”.
    Ia veniti intr-un orasel gen: Medias, Ramnicul-Sarat etc, acolo unde toata lumea stie pe toata lumea.
    Succes cu REVOLTA!!!

    1. Irmy & Talibanu, mai cititi o data si articolul si comentariul meu, pt ca nu le-ati inteles decat vag si le interpretati dupa cum va convine… cu rea vointa

    1. Se pare că nu ați înțeles: 85 de lei a mai primit dintr-un salariu de aproape 2300. De ce comentați fără să înțelegeți nimic!? Fără a insinua altceva! Nu dovediți inteligență, domnule “părinte”! Nu știu ce poate înțelege copilul dumneavoastră dintr-un ipotetic dialog părinte-copil!…

      1. @Nicolae, voi face un calcul simplu si sper ca vei intelege ca trebuie sa gandesti inainte de a comenta si poate nu te mai lasi manipulat de o informatie incompleta.
        Luna mai a avut 22 zile lucratoare.
        Pentru o norma de 18 ore pe saptamana rezulta o medie de 3,6 ore pe zi.
        22 zile * 3,6 ore/zi = 80 ore
        2300 lei : 80 ore = 29 lei/ora
        Inseamna ca persoana a lucrat doar 3 ore intr-o scoala.
        Acum intelegi de ce am pus intrebarea?

    2. Mie mi se pare o aberație…nu se poate așa ceva! Sunt în sistem…..E ca și cum persoana respectivă avea de luat sub 300 lei…Cred că a uitat să mai pună un zero…Jenant

    1. Pentru personalul auxiliar nedidactic, în care intră și îngrijitoarele de la grădiniță, guvernul spune că dă 400 de lei brut. Inițial au zis creștere a salariului cu 9%. Căutați care sunt revendicările. Veți vedea că se referă și la auxiliar nedidactic.

    2. Citiți revendicările! Greva nu este numai pentru profesori, ci și pentru personalul nedidactic, categorie în care vă încadrați! Dacă nu aveți acces la Internet, sigur aveți televizor!

  7. La mitingul de ieri un mesaj a atras atenția: “au încercat să ne îngroape, dar nu au știut că noi suntem semințe!”.
    Trei săptămâni de GREVĂ, de “așa nu se mai poate!” sunt rezultatul a 30 de ani de “lasă, merge și așa!”. Cu cât clasa politică încearcă să stingă acest conflict, oferind mărunțișul de prin buzunarele “doldora de sinecuri”, cu atât dârzenia profesorilor crește. Această mișcare de stradă reprezintă o lecție de demnitate pe care este vital să și-o însușească întreaga nație română, în așa fel încât să se înțeleagă o dată pentru totdeanuna: investiția în educație reprezintă cheia dezvoltării unui popor.
    La mitingul de pe 9 iunie am întâlnit părinți, elevi, studenți, societate civilă, care strigau într-un glas “nu cedați, suntem cu voi!”. Trecătorii aplaudau, ne strângeau mâna, iar mesajul lor era același: ‘”nu cedați!”. La balcoane flururau steaguri, iar copiii ne salutau prietenește în semn de admirație și respect!
    La mitingul de ieri am remarcat un mesaj care justifică ieșirea profesorilor în stradă: când nedreptatea devine lege, rezistența devine datorie!
    Mesajul celor care de trei săptămâni refuză să mai intre la clasă este clar ca apa de izvor: “Nu cedăm!”.

  8. Este clar ca nu suntem multumiti dar putem continua negocierea si fara greva.
    Important este ca salariul mediu sa fie aplicat cat mai rapid si sa tina cont de salariul mediu din anul respectiv.
    Putem declansa greva in septembrie daca nu se tin de cuvant si nu o sa le convina pentru vor fi recuperi.

    1. NU mai poti declansa nicio greva in septembrie! La incheierea grevei se va semna noul CCM(Contract Colectiv de Munca), care e valabil 24 de luni, adio vreo greva pana in 2025!! Legea dialogului social nu permite declansarea unei greve cat timp exista CCM valabil. Acum s-a putut face deoarece in aprilie expirase CCM-ul…
      Si chiar si cand va expira noul CCM, sa zicem in iunie 2025, trebuie pasi preliminari ptr o noua greva, care dureaza cateva luni. Deci iesirea din greva daca esti nemultumit nu are sens!

    2. Nu negociază de bună credință în plină grevă, fără grevă nici nu vă bagă în seamă. Intră d-ta în grevă în septembrie, când te pot aștepta să ți se facă foame luni de zile. ACUM E MOMENTUL.

    3. Ce recuperări? In timpul grevei contractul de munca e întrerupt, deci nu aveți ce recupera. Dacă ați face totuși ore in plus, sunt ore suplimentare, care nu se plătesc….

  9. Am o intrebare (precizez ca sunt proGREVA): In ISJ-uri sunt DINOZAURI, au devenit inspectori prin mostenire, ies la pensie de pe postul de inspector, il dau mai departe ori unui nepot\nepoate ori unor apropiati (acel examen pentru posul de inspector este de fapt un transfer, niciodata nu va reusi o persoana din afara cercului). Poate ca nici asta nu este partea rea, ci: impart dupa bunul plac posturi, ore, beneficii… clientilor (ex: outsiderii clientelei stau pe 18 ore, clientela primeste intotdeauna ore suplimentare ajungand unii si la 3 catedre. Nu e deranjant poate nici acest aspect ca iau trei salarii (or fii capabili sa le faca), ci faptul ca cei cu 18 ore (norna de baza) au timp liber\ ferestre in orar (si au grija sa fie maxim posibile) si de ce nu sa faca si orele clientelei care se afla in diverse situatii (pe care si le autocreeaza) si ce sa vezi primele 3 zile sunt colegiale, adica mai faci si orele acestora si fara sa fi platit, tradus ar suna asa: sa ii ajuti sa ia 3 salarii). Nu se poate face ceva! Asta este un alt tip de UMILINTA pe care 99,9% dintre cei cu norma de baza au ales sa se faca ca nu vad pe principiul: “capul plecat sabia nu il taie” (pentru ca acesti DINOZAURI cu clientela lor au elaborat din timp un raspuns catre ceilalti (care incep sa mai si vada cum stau lucrurile de fapt): amenintari, scaderea salariului, presiuni de tot felul). Vorbim in aceste zile de salarii. Va rog sa faceti o verificare a DINOZAURILOR. E bine de stiut: ei nu participa la GREVA, nu le permite Legea (or fii protejati de GUVERN! Unii ajung la Primarie, altii ajung deputati, senatori). In lumina celor de mai sus: asta este o GREVA pe bune!? Mi-ar place sa cred ca da.

    1. Toți sunt numiți de GUVERN. Majoritatea, dacă nu absolut toți, inspectorii generali sunt numiți de PNL în prezent (iar când au fost alte partide la putere, au fost numiți de acele partide).

      Nu profesorii îi numesc în posturi și sinecuri pe acești ”dinozauri”. Aveți grijă cu cine votați, și înainte de a pune ștampila pe o listă de partid, vedeți ce oameni au pus pe acele liste.

  10. Nu mai acceptăm prorogări, etapizări, amânări. E inadmisibil ca salariile cadrelor didactice să fie raportate la salariul minim pe economie. Cum e posibil să fim clasați la limita de jos a salarizării?! Cum e posibil să ni se înghețe sporurile?! Calculul trebuie să se facă pe baza salariului mediu. Poate noul guvern va înțelege toate acestea și va avea respect pentru oamenii din învățământ. Demisia!

    1. Părerea mea e că stați mai bine ca altii.
      Unii la limita de jos suntem noi polițiștii, de exemplu. Suntem plătiți în prezent la nivel de 2010, cu tot felul de compensări și sporurile in salariul de funcție (de bază) că sa nu fie sub minimul pe economie.
      Iar la trâmbițata aducere la grila 2022 de luna viitoare suntem printre ultimii, nu au zis nimic de cele 1,5 transe restante, plus că eu cred că vom pierde și mărirea de 10% din ianuarie, sporurile de dinainte, la fel, nu se spune nimic despre ele în OUG…
      Pe lângă asta, coeficienții in legea actuală (2017) a salarizarii sunt mici raportați la alte categorii și la restricțiile, obligațiile și pericolele cu care ne confruntam.
      Si la noi e lipsa acuta de personal, in scolile de formare sunt sub 0,5 candidați pe loc, iar pensiile de serviciu (vestitele “speciale”) au fost și vor fi ciuntite și modificate până vor face total neatractivă aceasta profesie.
      In plus, nu avem drept la greva, ce ne împiedică major în a revendica ce ni se cuvine….

      1. spune-ne cine sunt cei care-i apără pe guvernanții noștri atunci când se “îngroașă gluma”? De ce în momentele de maximă importanță și poliția și jandarmeria și armata uită că au jurat să apere cetățenii acestei țări, țara și statul Român? De ce uitați că STATUL ROMÂN nu sunt guvernanții ci poporul acestei țări,popor din care și voi faceți parte?

        1. Pentru că, dragă domnule, treaba noastră este să menținem, în cazul poliției, și să restabilim, în cazul jandarmeriei, ordinea publică. Noi nu ne putem “da cu poporul”, așa cum mulți visează, poate și noi. Noi trebuie să apărăm ordinea de drept din statul ai cărui cetățeni au ales, liber de altfel, conducătorii. Nu uitați că noi nu avem dreptul la grevă, aceasta fiind și cauza pentru care categoria noastră profesională este lăsată mereu la coadă. Vă înțeleg și vă susțin, dar cred că a venit vremea să nu le mai permitem să ne asmută unii împotriva celorlalți după modelul băsescu (intenționat cu b mic). Vă doresc succes!

    2. 4000 cam multa neobrazare, eu am 4000 după 30 de ani de munca, au intrat în sistem unii cu un amarat de 5 luat la examen, s au dus profesorii buni de altădată, mai sunt și acum câteva excepții în rest nu e locul lor la catedra

  11. Cat despre refugiați și alți întreținuți pe banii și munca noastră :mai lasă-ne! Ne-au căptușit șefii de la noa Înaltă Poarta și etniile și acum și refugiații. Ăștia sunt totuși drăguți dar au început sa apară din aceia mai colorați de unde violul și castrarea femeilor este ceva obișnuit și norma socială. Ăștia sunt cam de speriat și speram sa se ducă spre tari mai calde.
    Și pe ăștia care le tot plâng de milă as vrea sa ii întreb daca refugiații ar fi făcut la fel pentru noi? Ar fi făcut? Ai noștri mor de foame și lor le stam cu banii și bucatele în fata pe alese? Romanii au dreptul la religie și la învățământ în limba natală cum au ei la noi? Hai sictir!
    Mai ușor cu ipocrizia.

  12. Domnule Marius Nistor dvs ati refuzat dialogul in cateva randuri iar cand ati mers la Cotroceni ati mers fara sa va faceti temele si sa-l bagati in colt pe profu de fizica ptr ca nu ati avut cu dvs un jurist si un economist.
    Ati pierdut ptr ca sunteti ….santajabili. Cu de ca au la mana politicienii?

  13. Dați de la dvs,conform declarației de avere aveți venituri substanțiale,va permiteți sa stați în grevă!

  14. Normal. Cand vad ca am luat 700 lei, mai tare vreau sa fac greva sa mi se rezolve problema. Altfel, sunt doar bani pierduti si sunt singurul vinovat daca anulez tot oprindu-ma acum.

  15. ” Revolta în cadrul corpului profesoral”?
    Dar de revolta personalului didactic auxiliar și a celui nedidactic a auzit cineva?
    Suntem umiliți, acoperiți de răspundere și multe task uri, unii dintre noi (deși avem câte 20 de oameni în subordine) nu avem sporul de conducere, iar de sporul de ecran sau neuropsihic nici nu poate fi vorba. Cu studii superioare ajungem la varsta de pensionare cu 3100-3200 lei salariu.
    Stati ca vedeți revolta noastră!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Guvernul: Premierul a cerut Ministerului Afacerilor Interne anchetarea de urgență a cazului semnalat de publicația G4Media/ Ciucă: Nu voi tolera niciodată astfel de încercări de intimidare la adresa jurnaliștilor

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a cerut ministrului Afacerilor Interne anchetarea de urgență a cazului semnalat de publicația G4Media, privind amenințarea soției jurnalistului Cristian Pantazi, se arată într-un comunicat transmis G4Media.ro. Potrivit…
Vezi articolul

OFICIAL Angajarea profesorilor “titularizați” pe art. 253 poate fi de azi făcută pe durata viabilității postului. Ordonanța de Urgență pe educație a fost publicată în Monitorul Oficial

Varianta oficială a Ordonanței de Guvern 23, cea apărută miercuri noaptea în Monitorul Oficial, la o săptămână după aprobarea în Ședința de Guvern din 3 aprilie, cuprinde şi „rezolvarea” situației…
Vezi articolul

Până săptămâna viitoare, școlile se pot înscrie în competiția DigiEduHack, care are ca obiectiv identificarea de soluții inovatoare la provocările educației în era digitală

În perioada 9 – 10 noiembrie 2021 are loc DigiEduHack, competiție organizată de Comisia Europeană care are ca obiectiv identificarea unor soluții inovatoare la provocările din domeniul educației în era digitală. Înscrierea organizațiilor-gazdă…
Vezi articolul