Marius Nistor, FSE, despre transportul gratuit al elevilor, oprit în 19 județe: Este obligația Consiliilor Județene și a Ministerului Educației să rezolve cu celeritate această problemă / Să existe mai multă modestie și din partea transportatorilor

1.556 de vizualizări
Marius Nistor / Foto: Agerpres Foto
Liderul Federației “Spiru Haret”, Marius Nistor spune că atât Ministerul Educației, cât și Consiliile Județene trebuie “să rezolve cu celeritate” problema elevilor care nu mai primesc abonamente gratuite în 19 județe, de luni 8 ianuarie. “Să existe mai multă modestie și din partea transportatorilor”, mai spune liderul sindical pentru Edupedu.ro. Amintim, Ministerul Educației nu a plătit transportatorilor din 19 județe banii pe abonamentele gratuite oferite de aceștia, potrivit legii Educației. Numai în județul Suceava facturile pe trei luni ajung la aproape 5 milioane de lei.

“Să-și facă treaba fiecare. Ministerul Educației, pe de o parte să deconteze naveta, iar consiliile județene să fie foarte atente de la ce anume când acordă licențele de transport când se organizează licitațiile, deci fiecare să-și facă treaba pentru care este mandatat. Este obligația Consiliilor Județene și a Ministerului Educației să rezolve cu celeritate această problemă”, spune liderul Federației “Spiru Haret”, Marius Nistor, pentru Edupedu.ro.

Potrivit acestuia, problema “nu este numai a Ministerul Educației”. Acesta a preluat finanțarea dar și autoritățile locale trebuie să se ocupe de situație și să o reglementeze.

Marius Nistor, lider FSE: Statul trebuie să-și respecte obligațiile pe care le are față de elevi, atâta vreme cât s-a mers pe ideea decontării navetei și a gratuității transportului și mi se pare absolut normal ca statul trebuie să facă tot ceea ce este posibil pentru a se realiza acest lucru.

Edupedu.ro: Deocamdată problema se pasează între inspectoratele județene, Consiliul județean și Minister. Până la urmă, afectați sunt copiii despre care Ministerul nici măcar nu știe câți sunt navetiști.

Marius Nistor, lider FSE: Problema nu este numai a Ministerul Educației, problema este și a autorităților locale, a consiliilor județene, a celor care limitează niște trasee. Deci aici nu are niciun fel de implicare Ministerul Educației.

Edupedu.ro: Ministerul este legiuitorul, este cel care a modificat legea Educației.

Marius Nistor, lider FSE: Nu, Ministerul este cel care finanțează până la urmă. Nu se ocupă de licitații. A schimbat legea în sensul în care preia finanțarea. Dar mai departe trebuie să finanțezi ceva, ce anume? Transportatorii nu sunt axați în primul și în primul rând, numai că transportul școlar. Haideți să fim serioși, că nu avem mijloace de transport care sunt destinate strict elevilor. Cu acele microbuze circulă și alte persoane. Nu Ministerul se ocupă de licitarea traseelor în cauză de acordarea unor licențe. Nu e treaba Ministerului.

Edupedu.ro: În momentul în care Ministerul a schimbat această modalitate de a acorda transport gratuit nu ar fi trebuit să ia în calcul toate aceste variante? Să verifice înainte care e situația la nivel local?

Marius Nistor, lider FSE: Fără supărare, discutăm de instituții care au zeci de mii de salariați în subordine. Ministerul încearcă să rezolve o problemă. A încercat să rezolve această problemă a transportului școlar, mai departe să-și facă fiecare treaba, consiliile județene, să existe mai multă modestie și din partea transportatorilor.

Edupedu.ro: Ministerul Educației nu a plătit transportatorii nu au fost plătiți de trei luni, în 19 județe. 

Marius Nistor, lider FSE: Sunt realități pe care nimeni nu le poate contesta. Nimeni nu poate să explice de ce un abonament pe trasee identice, chiar dacă sunt județe diferite sau între localități diferite, în aceleași condiții de geografice, prețurile sunt diferite: duble, triple.  

Edupedu.ro: Soluția unde este atunci? 

Marius Nistor, lider FSE: Să-și facă treaba fiecare. Ministerul Educației, pe de o parte să deconteze naveta, iar consiliile județene să fie foarte atente de la ce anume când acordă licențele de transport când se organizează licitațiile, deci fiecare să-și facă treaba pentru care este mandatat. Este obligația Consiliilor Județene și a Ministerului Educației să rezolve cu celeritate această problemă.

Ce prevede legea Educație și prima Hotărâre de Guvern privind asigurarea transportului gratuit pentru elevi

Procedura prin care elevii navetiști ar trebui să beneficieze de transport gratuit, potrivit legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023 este una birocratică.

Anul acesta nu se mai decontează transportul elevilor, ci legea prevede că se asigură gratuitatea în diverse situații:

Articolul 83 – (1) Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat, inclusiv cei înmatriculați în cadrul unităților de învățământ preuniversitar înscrise în Registrul special al unităților de învățământ preuniversitar care funcționează după un curriculum străin, prevăzut la art. 117 alin. (10) lit. r) pct. (iv), beneficiază de gratuitate, în condițiile legii, la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului școlar, în scopul asigurării dreptului la educație, în conformitate cu prevederile unei hotărâri de Guvern inițiate de Ministerul Educației și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, cu consultarea structurilor asociative ale autorităților administrației publice locale.

Hotărârea de Guvern privind normele metodologice privind transportul elevilor din 8 septembrie 2023 prevede pentru transportul public local și metropolitan, județean și interjudețean:

  • Părintele/Reprezentantul legal/Elevul major solicită unității de învățământ, în scris, letric sau online, în primele 5 zile lucrătoare de la începutul anului școlar, traseul și operatorul de transport folosit. Solicitarea trebuie să cuprindă următoarele date:
    a) numele și prenumele elevului;
    b) CNP;
    c) adresa de domiciliu de la care se deplasează zilnic către unitatea de învățământ, adresă care trebuie să coincidă cu adresa cu care elevul este înregistrat în Sistemul informatic integrat al învățământului din România;
    d) traseul pe care circulă de la domiciliu la unitatea de învățământ și de la unitatea de învățământ către domiciliu;
    e) distanța în kilometri dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care se află unitatea de învățământ;
    f) operatorul de transport folosit și tipul transportului executat, respectiv local, metropolitan, județean, interjudețean.

Elevii care nu se regăsesc în situațiile de transport gratuit, primesc o sumă forfetară. Aceștia ar trebui să îndeplinească două condiții: să nu poată fi școlarizați în satul, comuna, orașul sau municipiul de domiciliu și să nu beneficieze de existența serviciilor de transport public. 

Sumele forfetare vor fi unice la nivelul fiecărui județ. Consiliile județene sunt cele care stabilesc cuantumul sumei forfetare. „Suma forfetară este unică la nivelul județului și stabilește tariful mediu lei/kilometru de care beneficiază elevii din unitățile de învățământ preuniversitar din județul respectiv”, potrivit legii.

Ministerul nu a precizat în lege și situația în care unii elevi navetiști locuiesc în județe unde Consiliul Județean nu are contract cu transportatorii, astfel că nu poate deconta. S-a dovedit că ar fi 13 județe în această situație, iar în realitate cred că în toate județele avem această situație”, a spus secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion în cadrul unei dezbateri publice organizată online.

Elevii navetiști din mai multe județe sunt nevoiți să plătească din banii lor abonamentele pentru a ajunge la școală pentru că Consiliile județene nu au contracte încheiate cu transportatorii, și aceștia nu pot fi încadrați la transport public. Din acest motiv nu se poate aplica legea Educației care prevede că transportatorii primesc decontarea abonamentelor gratuite pentru elevi de la Ministerul Educației doar în situația în care există contract cu autoritățile județene.

În ultime ședință de Guvern din 2023, Guvernul a aprobat un nou HG cu noul mecanism prin care elevii navetiști, care locuiesc în județe unde Consiliul județean nu are contract cu un operator de transport rutier, să poată primi sume forfetare. Federația operatorilor de transport acuză ministerul Educației și Guvernul că noua HG nu a fost discutată și cu ei, iar documentul nu prevede faptul că aceștia își pot recupera banii din abonamentele acordate gratuit elevilor pe lunile septembrie-decembrie 2023 sau chiar pe ianuarie 2024. În consecință, transportatorii au anunțat că elevii navetiști din 19 județe vor plăti transportul din banii lor din 8 ianuarie.

Ministerul Educației a precizat apoi că “în cele 14 judeţe în care nu sunt asigurate servicii publice de transport rutier judeţean, începând cu data de 1 februarie 2024 elevii vor beneficia de sume forfetare, în baza valorilor aprobate de consiliile judeţene, iar operatorii își vor primi banii restanți tot pe baza acestor valori.”

Obligațiile transportatorilor potrivit primei Hotărâri de Guvern privind acordarea gratuității la transport și cum se face decontul

Operatorii de transport au obligația de a elibera lunar elevilor titluri de transport individuale, fără a solicita contravaloarea acestora. Titlurile de transport au înscrise distanța pentru care sunt valabile și valoarea acestora.

Operatorii de transport au obligația de a transmite conducătorilor auto de pe fiecare mijloc de transport lista elevilor care se deplasează pe ruta respectivă, cu menționarea stației de urcare, respectiv coborâre.

După încheierea fiecărei luni, în primele 5 zile lucrătoare ale lunii următoare, fiecare operator de transport emite către ISJ/ISMB o factură unică la nivelul județului/municipiului București, însoțită de o anexă care va conține tabelele nominale cu numele elevilor, structurate pe fiecare unitate de învățământ, precum și decontul.

Pentru efectuarea plății, unitățile de învățământ transmit lunar către ISJ/ISMB copii după documentele de transport eliberate elevilor, conform alin. (8).

ISJ/ISMB solicită Ministerului Educației, lunar, până la data de 15 a fiecărei luni, suma necesară pentru decontarea facturilor emise.

Ministerul Educației deschide creditele bugetare până la data de 20 a fiecărei luni.

ISJ/ISMB efectuează plata facturilor conform termenelor scadente.

Nici Legea Educației, nici hotărârea de guvern privind criteriile de acordare a transportului gratuit al elevilor nu specifică ce autorități se asigură că transportatorii acordă transportul gratuit al elevilor.

La art. 83 din legea Educației este prevăzută sancționarea cu încetarea de drept a contractului de serviciu public, pentru operatorul care nu respectă gratuitatea elevilor, fără să precizeze cine aplică sancțiunea. Consiliul Județean este cel care încheie contractul cu transportatorii.

4) Prin derogare de la prevederile Legii serviciilor publice de transport persoane în unitățile administrativ-teritoriale nr. 92/2007, cu modificările și completările ulterioare, Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, denumită în continuare ANRSC, în calitate de autoritate de reglementare competentă pentru serviciile publice, elaborează normele-cadru privind stabilirea, ajustarea și modificarea tarifelor serviciilor publice de transport local și județean, inclusiv în vederea asigurării gratuității prevăzute la alin. (1).

(5) Prin contractele de serviciu public se asigură compensarea operatorilor de transport de către autoritățile contractante pentru obligațiile de serviciu public aferente gratuității elevilor. Nerespectarea de către operatorii de transport a gratuității elevilor se sancționează cu încetarea de drept a contractului de serviciu public.

Informații de context

Transportatorii au anunțat săptămâna trecută că din 8 ianuarie, nu mai eliberează abonamente gratuite pentru elevii din 19 județe pentru că Ministerul nu le-a decontat până acum pe cele din ultimele trei luni, de când a început școala. Doar în județul Suceava, transportatorii trebuie să primească aproape 5 milioane de lei.

Augustin Hagiu, președintele Federației Transportatorilor a spus despre incapacitatea Guvernului de a asigura transportul gratuit elevilor la școală: Este un haos. Sesizăm de luni de zile aceasta situație și nu s-a întâmplat nimic. Doamna ministru stă pitită, ministrul dezvoltării stă pitit, ANRSC-ul bagă bățul prin gard, la fel și Consiliul Concurenței. Premierul a fost informat acum trei luni de această situație, mi-a spus „vom vedea”.

Marți, elevii din 6 județe au anunțat grevă japoneză și cer demisia Ligiei Deca pentru „tăierea transportului elevilor din 19 judeţe”. Asociațiile anunță că atacă în instanță Hotărârea de Guvern care blochează gratuitatea transportului elevilor spre școli.

Luni, 8 ianuarie, mai mulți elevi, reprezentanți ai unor asociații de elevi din țară au protestat în fața Ministerului Educației, cerând demisia Ligiei Deca.

Președinta Asociației Elevilor din Constanța, prezentă la protest a spus pentru Edupedu.ro: “Secretarul de stat Florian Lixandru ne-a spus că asociația noastră vine numai să se plângă și că ar trebui să ne concentrăm pe altceva, să lăsăm transportul. Am spus că vrem să vorbim cu doamna Ligia Deca și ni s-a spus că avem pretenții cam mari”, spune Lorena Drăgușin.

Întrebat de Edupedu.ro ce le recomandă elevilor, în acest context, șeful ISJ Suceava, Grigore Bocanci a spus: “Elevii să facă toate eforturile necesare să ajungă la școală, în nici un caz să nu abandoneze școala”.

Foto: © kandlstock | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:

Grevă japoneză anunțată de elevii din 6 județe, care cer demisia Ligiei Deca pentru „tăierea transportului elevilor din 19 judeţe”. Asociațiile anunță că atacă în instanță Hotărârea de Guvern care blochează gratuitatea transportului elevilor spre școli
Augustin Hagiu, FORT, despre incapacitatea Guvernului de a asigura transportul gratuit elevilor la școală: Este un haos. Sesizăm de luni de zile aceasta situație și nu s-a întâmplat nimic. Doamna ministru stă pitită, ministrul dezvoltării stă pitit, ANRSC-ul bagă bățul prin gard, la fel și Consiliul Concurenței. Premierul a fost informat acum trei luni de această situație, mi-a spus „vom vedea”

BREAKING Din 8 ianuarie, când începe școala, elevii navetiști din 19 județe vor plăti transportul din banii lor / Noua hotărâre de guvern nu ne permite să recuperăm banii pe lunile trecute, inclusiv pe ianuarie și nu a fost discutată cu noi, acuză Federația Operatorilor de Transport

Președinta Asociației Elevilor din Constanța, după protestul la care elevii au cerut demisia ministrei și transport gratuit la școală: Secretarul de stat Florian Lixandru ne-a spus că asociația noastră vine numai să se plângă și că ar trebui să ne concentrăm pe altceva, să lăsăm transportul / Am spus că vrem să vorbim cu dna. Ligia Deca și ni s-a spus că avem pretenții cam mari
Elevii navetiști din mai multe județe nu au asigurat transportul gratuit spre școală. Șeful ISJ Teleorman: Acum circulă niște mașini prin județ, dar nimeni nu vrea să le dea copiilor un abonament / La 3 luni de la începerea școlii, Ministerul Educației pregătește un proiect de hotărâre de Guvern prin care să le acorde sume forfetare acestor elevi

Sfatul unui inspector școlar general pentru elevii lăsați fără transport gratuit prin neplata facturilor la transportatori de Ministerul Educației: Să facă toate eforturile necesare să ajungă la școală, în nici un caz să nu abandoneze / Numai în Suceava facturile restante pe trei luni sunt de aproape 5 milioane de lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

David Popovici, la întoarcerea în țară de la JO 2024, despre declarațiile-manifest referitoare la condițiile din sportul românesc: Mulți oameni din fruntea țării ar trebui să le asculte mai des / Medaliile, „două bucăți de metal foarte grele pentru care muncești o viață”

Dublu medaliat olimpic la Paris, David Popovici s-a întors vineri în România și a făcut declarații în cadrul unei conferințe de presă susținută la Aeroportul Henri Coandă alături de echipa…
Vezi articolul

Programul de ore remediale se derulează toată vara, până la 31 august, spune Sorin Ion, secretar de stat la Educație: Evident că la începutul anului școlar următor se impune un nou ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății cu regulile și condițiile de acces la școală

Programul de ore remediale se derulează toată vara, până la 31 august, spune Sorin Ion, secretar de stat la Ministerul Educației, într-o declarație la Speranța TV. Oficialul a mai anunțat…
Vezi articolul