Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ solicită Guvernului României să reevalueze decizia de a îngheța salariile în sistemul de învățământ și să facă o analiză corectă a situației veniturilor din Educație, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. Liderul sindical Marius Nistor susține că dacă Guvernul nu reevaluează decizia de a îngheța salariile din Educație, membrii de sindicat au solicitat demararea acțiunilor de protest.
“Potrivit unei analize publicate pe site-ul specializat Euridyce și preluată de mass-media, făcută pe baza datelor Eurostat și a celui mai recent raport despre salarizarea profesorilor în Uniunea Europeană, cadrele didactice din România câștigă cu până la o treime mai puțin, în medie, față de angajații cu studii superioare din mediul privat”, scriu reprezentanții FSE.
„Cu toate că studiile și analizele ne arată că suntem la limita de jos a salarizării, că în unele instituții din România sunt paznici și șoferi care primesc salarii mai mari decât cel al unui cadru didactic, tot nouă, angajaților din sistemul educațional, ni se cere să fim solidari, să ne gândim la România. Niciun membru al clasei politice nu dorește însă să facă o analiză reală a veniturilor cadrelor didactice raportate la cele ale altor categorii socio-profesionale. Toate acestea se întâmplă în condițiile în care, de la începutul acestei pandemii, angajații din sistem au fost aruncați în necunoscut, fără pregătire și fără cele necesare pentru a-și continua activitatea în regim on-line.
Ne sunt prezentate cazuri de succes din companiile mulținaționale, unde angajații au trecut la tele-muncă, însă nimeni nu arată că acei salariați au primit laptop-uri ca să-și poată desfășura activitatea de acasă, au fost instruiți în regim de urgență, au primit, de fapt, tot sprijinul necesar pentru această schimbare majoră.
Ce au primit angajații din sistemul educațional? Nimic! A trebuit să se descurce prin mijloace proprii, să investească din fondurile personale pentru a-și continua activitatea, pentru care trebuie apreciați. Să învețe de pe Youtube cum să intre în contact cu elevii, acolo unde s-a putut, pentru că și acum foarte mulți copii sunt privați de dreptul la educație din cauză că nu au mijloacele necesare pentru a putea participa la aceste activități.
Le transmit, cu această ocazie, membrilor Guvernului și Parlamentului României ca au timp până la aprobarea Legii Bugetului să facă analize, studii, audit în sistem. În condițiile în care până atunci nu vor veni cu o poziție publică privind salarizarea din sistemul de învățământ, membrii de sindicat ne-au solicitat să începem demersurile pentru demararea acțiunilor de protest“, a declarat Marius Ovidiu Nistor, președinte FSE „SPIRU HARET“.
Menționăm că, începând cu 1 septembrie 2020, potrivit OUG 114/2018, personalul didactic ar fi trebuit să primească o majorare a salariilor pentru a ajunge la nivelul stabilit prin Legea salarizării nr. 153/2017, majorare care a fost amânată de Guvernul Orban pentru 1 septembrie 2021.
De asemenea, prin Legea bugetului de stat, în 2021, toți salariații din sectorul bugetar ar fi trebuit să beneficieze de o creștere a salariilor cu ¼ din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea nr. 153/2017 pentru anul 2022 și cel din luna decembrie 2018.
Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“ consideră că aceste majorări sunt obligatorii, în condițiile în care în învățământ nu se acordă alte sporuri pentru condiții periculoase de muncă ca în alte domenii, iar cele care se acordă sunt blocate la nivelul anului 2016, chiar dacă legea prevede că ar trebui să fie calculate la salariile în plată.
Foto: ISMB
34 comments
Tovarasul Nistor Traieste, si traieste ” pe picior mare ” , DIN Cotizatiile Membrilor Sindicatului SAU , ” Spiru Haret ” , DECI de AIA Latra Azi , 10.01.2021 , la Radio Romania Actualitati , CA , vezi Doamne , Salariile Profesorilor , Care Trebuiau Marite , de la 01.09.2020 ( Promisiunea Electorala a PSD-ului , ca si CEA cu Marirea Pensilor , cu 40%) , nu se vor mari Decat la 1 sept. 2021 , si ca “bietii profesori” Nu au Sporuri de Risc ( ca Medicii , de Pilda ! ) si ca Vor Cere Marirea salariului Imediat > Asta-i ” Munca “Tovarasului Marius Nistor : TRANCANEALA , PENTRU Aceasta “munca” Primeste Cota Parte din Cotizatii !!!!! Gelu Stoian
Multi iau peste picior invatamantul. Asa ca imi asum dreptul de al explica ce este gresit in capul lor:
– profesorii au 4 luni de concediu pe an. FALS. In CIM sunt stipulate 62 de zile. Asta inseamna un total de 2,85 luni. E prea mult? Un muncitor care face numai operatii repetitive fara a folosi decat 5% din ce a invatat are 21 de zile de concediu adica 1 luna. Fata de profesor care trebuie sa foloseasca 50% din cunostintele invatate, sa le combine cu metode pedagogice si explicatii la nivelul elevilor cred ca este chiar sub cat ar trebui sa aiba. Apropo, eu nu am reusit in cei 12 ani sa imi iau mai mult de 55 de zile datorita implicatiilor in activitatea scolii pe care le-am avut an de an;
– cadrele didactice auxiliare sunt neglijate. Asta se intampla datorita neglijentei lor. Si ele sunt inscrise in sindicat. Dar vocea lor este slab auzita ca nu vor sa se implice.
– salariul cadrelor didactice auxiliare este mai mic. Este absolut normal. Multe nu au studii superioare. Cele care au studii superioare nu au tot atatea cursuri de perfectionare si examene ca si cadrele didactice. Activitatea lor este de obicei mai simpla decat a cadrelor didactice. Din acest punct de vedere este normal. Totusi, conform punctului anterior, si salariul lor trebuie majorat.
– profesorii au ore suplimentare. FALS. Au ore suplimentare doar acolo unde nu s-au ocupat posturile, cel mai probabil datorita lipsei de interes pentru invatamant. Sunt absolut convins ca daca cei care comenteaza activitatea profesorilor ar veni la catedra, in maxim 30 de zile ar FUGI cu coada intre picioare de acolo de unde au venit.
– Profesorii fac meditatii. Partial FALS. Ati auzit de meditatii la Educatie Tehnologica, Muzica, Desen, Latină? Se fac meditatii doar la materiile Romana si Matematica in deosebi si ocazional in rest (Informatica, Fizica, Biologie) cu care isi rotunjesc veniturile. Daca parintii si-ar face treaba nu ar fi nevoie de meditatii. Sunt de acord ca profesorii sa fie platiti ca sa faca treaba parintilor. Daca nu parinte nu si-ar face treaba la locul de munca ar fi concediat ca Patronul nu ar suporta ca un alt angajat sa ii faca treaba si sa ia doua salarii.
– Banii de meditatii sunt bani la negru. Partial FALS. Sunt destui profesori care taie bon sau chitanta pe care platesc impozite si taxe. Sunt intr-adevar si cei care lucreaza la negru. Dar intreb si eu ca un necunoscator “La cati zugravi si gresieri si faiantari cereti chitanta sau bon?”. Si acestia lucreaza mai scump ca profesorii. Sau “De cate ori nu cereti bonul la magazin ca sa se incurajeze vanzarea la negru?”. Probabil voi care comentati castigati la negru dublu din cat face un profesor la meditatii.
– Trebuie sa fim solidari. ABERATIE. Cand au facut greva medicii cati dintre ei au spus ca intra la munca dupa ce se maresc si pensiile si salariul profesorilor si salariul la altii? Nici unul. Atunci despre ce solidaritate vorbim?
– Profesorii isi schimba laptopul din 4 in 4 ani pe banii parintilor. FALS. Eu sunt intr-o scoala de marime medie din mediul urban si acest lucru nu s-a facut de cand sunt in scoala. Nici nu nu am auzit in alte scoli. Asa ca nu mai aruncati cu pietre numai asa de ochii lumii. Tehnica cadourilor la profesor este de domeniul trecutului si niciodata nu a ajuns la valori asa mari.
Foarte bine argumentat!!! Te felicit!!!
Si despre cadrele universitare din universitatile de medicina nimic? Stiti ca facem 2 joburi (medic si cadru didactic), avem doctorate si alte studii posuniversitare si avem cele 2 salarii in total, mai mici decat un medic cu norma intreaga? Avem 1/2 norme pe spital, dar credeti ca plecam dupa 4 ore acasa? Pana si pontajele sunt facute pe norma intreaga, dar ne da jumatate. Daca pana acum nu ati avut medici pt ca au plecat, de acum incolo veti muri pe capete, pentru ca nu va fi practic cine sa va trateze, nu vor veni medici din urma, pentru ca nu va mai fi cine sa-i scoleasca. Exista deja un exod masiv, care va continua, din UMFurile din romania. Ne vedem la spital… Daca aveti cu cine sau daca mai prindeti loc…
Mă alătur și eu îndemnului de a intra în sistemul de învățământ toți cei nemulțumiți de starea actuală. Vă rog să veniți, este multă nevoie de competenți ca voi. Veți avea 4 luni de vacanță pe an, salarii babane, nu trebuie să munciți mai deloc, 3-4 ore pe zi, doar atât, se dau și vile la preț de casă la țară și multe alte beneficii. Ce mai așteptați?
PS 1 HORECA ziceți că suferă? Cine? Patronii care îmi iau 15 lei pe o ciorbă rece și sute de lei pe noapte la cazare în condiții de toată jena? Angajații da, cu ei empatizez, dar nu cu îmbuibații.
PS 2 Sectorul privat ziceți că suferă? Păi cum suferă când Dorel nu se deplasează până la tine acasă, dacă ai o problemă, fără 100 de lei “taxă de constatare”? Păi atâta ia un profesor pe două ore de meditație! Dați-mi voie să nu empatizez cu ăștia.
Sunt de acord cu tine cu specificatia ca esti in urma cu preturile:
– Ciorba rece a trecut de mult de 20 de lei. Si intr-adevar conditiile de la noi de la 4 stele se compara cu cele de 2 stele din Slovacia (asta ca sa nu ma duc prea departe).
– Constructiile si HORECA merg bine. Am fost in oras la o plimbare pe sub Tampa. Toate terasele pline pe Republicii (la fel ca vara). Poate patronii de acolo o duc rau ca a u trebuit sa investeasca in niste pereti de plastic? Poate, cine stie.
– Daca cuiva i se pare ca se castiga bine in invatamant sa vina. La mine la scoala sunt posturi libere.. Naveta e scurta (15 km de Brasov), comunitate frumoasa. Asteptam doritori. Banuiesc ca se va face coada ca multa lume vrea munca putina si bani multi…
Salariile profesorilor sunt destul de bune, au sporuri de dirigenție pana si educatorii si invatatorii au dirigenție 10% pentru 3, 4 ore petrecute în clasa, au spor neuropsihic, au ore suplimentare, gradații de merit pe hartii adunate ch noianul fara relevanta etc auxiliarul a rămas cu salariile mai mici fara sporuri. Cadre didactice slab pregatite au intrat în sistem de la care elevii nu au ce invata, vânzătoare, șoferi s- au facut profesori… ce părere aveți?!!
Ce parere avem? Ca vorbesti prostii. Educatoare cu spor de diriginte? Soferi transformati in profesori? Numai balarii, Georgel.
Esti cret…sau te faci? Daca iti spune toata lumea aici ca sporul de dirigentie si simultane este din salariul din 2016, unde vezi tu BOGATANUL de profesor? Dupa 15 ani titular e normal sa am 2600 in mama cu TOATE sporurile si ore simultane?? Gandeste-te ca daca predai la oras nu ai : spor de rural sau de simultan si nu prea ai de unde face rost de ore suplimentare. Deci, nici pe cei 2600 nu-i ai. Bun…2600, dar de i-as avea, dar naveta la rural nu iei daca esti din localitate, curentul, caldura, internetul, calculatorul si toate accesoriile le platesc luna de luna din acei 2600-naveta. Mai gandeste cand vorbesti!!!
Suntem de tot rasul!!!! Domnul care spunea ca are 3000 RON salar și și-a cumpărat din banii proprii laptop, căști, tabla magnetica etc…plus utilități, e un caz “fericit”. Eu am 2500 și a trebuit să-mi cumpăr toate cele de mai sus. Suntem bataia de joc a sistemului. Zicea o doamna mai sus sa publicați veniturile brute. Pai, sa le publicati, nu e problemă! Sa vadă toată tara care e salarul unui dascăl. Ce sa mai zic de banii pe care ii dau pe cărți de toate felurile…
Nu poți merge la clasa și sa te bazezi doar pe manualul de la stat, asta e clar. Copiii au nevoie de fise de lucru.
Tot doamna de mai sus spunea ca dascălii stau degeaba și ca copiii au nevoie de meditații. Stimata doamna, într-o clasa sunt 25 de elevi(va dau un exemplu) , unii cu CES, alții cu IQ normal, alții sub limita normalului…eu ca dascăl trebuie sa lucrez cu toți, sa ii fac 0e toți sa înțeleagă, sa ii aduc la un anumit nivel. Imi dau toată silința dar e imposibil sa ii fac pe toți olimpici. Asa și-ar dori orice părinte sa își vadă copilul. Plus ca o partea vin cu lecția neînvățată, teme nefăcute. Părinții așteaptă ca eu ca dacăl sa fac și treaba de părinte! Cred ca orice părinte ar trebui sa își verifice copilul și sa vadă dacă a învățat, dacă și-a făcut tema, etc..
Ca dacă elevii ar fi verificați de catre părinți și dacă și-ar da mai mult interesul, nu ar fi nevoie de suplimentare. Orice dascăl își face treaba la catedra chiar dacă salariul e unul de toată rușinea. (desigur ca exista și excepții, dar sunt rare)
Nu e suficient sa se lupte numai dascălul!
3000 trecut BRUT. Dupa ce mi se trag toate raman ca tine.
Stimati domni/doamne, daca invidiati asa de tare statul profesorului roman in societate (vacante mari, stat degeaba, salariu bun etc.) ma intreb de ce nu va transferati sa lucrati in invatamant, mai ales ca acum, cu noua mobilitate a cadrelor didactice, se poate (cu recomandarea medicului). Va rog sa veniti, sistemul are mare nevoie de oameni care se pricep sa-i invete pe copii (iar copii sunt foarte dornici sa invete)
Oare chiar nu va este rusine?Sindicatul face numai pentru profesori, restul sunt doar cotizanti! Un debutant în învățământ, cu 1 luna de munca are mult peste 3000 BRUT, iar eu cu 32 de ani de munca, studii de specialitate, ca auxiliar didactic am 3000 în mana, cu tot cu masa… Nu va este rușine???? auxiliarul sa facă ore suplimentare, neplătite, numai profesorii au voie la ore suplimentare plătite și nemuncite…. Nu va este Rușine???? Aveți laptop – uri plătite de la părinți, pe care le schimbati din 4 în 4 ani, cum ca nu puteti sa va faceți serviciul fără… Aloooo, eu am un calculator cu Windows 7,refolosit, ca nu îmi trebuie, având 4 scoli, din care o grădiniță cu program prelungit, în subordine, chiar nu îmi trebuie.. nu???? De gradație nu mai spun, ca muncesc ca prostu iar gradații se dau cu sutele pt profesori pe județ, și doar 2 pt auxiliar didactic.
cu ce va credeți mai presus de noi domnilor profesori???? ca nu sunteți mai deștepți, din contra, se vede an de an la titularizare și nici mai harnici.. din contra, stați 3 luni pe an in concedii de odihna plătite… sindicatul este doar pt voi.. restul suntem doar umplutura… rușine sa va fie!!!!! spuneți lumii întregi unde va faceti vacantele domnilor profesori…. noi nu reușim nici în tara iar voi numai pe afară…. ce mașini aveți???? numai jeep-uri noi, nu logan sau alte seconduri, numai noi și scumpe
chiar nu va este rușine?
cei care faceti pregătire pe bani grei aveți vile de sta mâța in coada… și veniți sa va lalaiti ca nu sunteți plătiți????
aveți un tupeu fantastic!!!!!
Hai sa-ti raspundem pe acelasi ton. Auxiliar didactic cu studii de specialitate (adica esti contabil in patru scoli?)? Ce te-a impiedicat sa faci mai mult? Daca atat ai putut, atat ai. Punct. Vrei sa fii profesor? Du-te la concurs si ia-ti post. Si in aia cativa ani pana la pensie demonstreaza ce a pierdut lumea neavandu-te la catedra.
Mi-as dori foarte mult privatizarea unei mari parti din sistemul de invatamant. Poate se termina cu santajul asta jegos si cu milogeala asta libidinoasa. Bai da folositi sistemul liber si concurential privat daca nu va place…CV-ul in piata si e bataie pe voi. Sa stai acasa si sa faci 4-5 ore/zi(daca le faci si pe alea!!) de 40 minute cu aceeasi materie pe care o mesteci de 15 ani incoace, sa-ti incasezi toti banii si sa ceri marire de salarii cand aia din privat sunt disperati (somaj tehnic, dati afara, salarii injumatatite, etc), asta inseamna sa fii un mare NESIMTIT(sau NESIMTITA, ca sa nu discriminam)!
Daca le interzici meditatiile si-i bagi in puscarie daca mai fac pe naspa pregatiri si introduci criterii de performanta reale, pe 1/2 din ei ii dai afara instantaneu si cealalta jumatate isi ia singura talpasita in primele 6 luni. De copii aia nu aminteste nici draq,”sa ne dati noua mai mult sa facem gusa si mai mare!”
@Loritzu Și eu îmi doresc privatizarea sistemului de învățământ. Vreau să văd loazele plătind ca să învețe și vreau să am salariul cât îl au cei de la instituții private de învățământ, nu contează cât voi munci pentru asta. Vreau să pot suspenda o loază pentru absențe sau comportament necorespunzător. Vreau să-i pot spune unui părinte dezinteresat să-și ia loaza din școală și s-o ducă unde vrea. Da, chiar vreau!
Bingo
Au primit salarii !! Intregi! Si au stat acasa!
Toti bugetari se plang, dar la cei din mediul privat, care lucreaza pe salariul minim pe economie, care au ramas someri (mai ales cei din HORECA) nu se gandeste nimeni. Sunt alte categorii sociale mult mai nedreptatite decat profesorii…
Ar trebui ca scolile sa fie dotate cu laptopuri, camere video, internet si tot ce trebuie pentru predarea online, iar profesorii care nu au sau nu vor sa-si foloseasca dotarile proprii sa mearga sa predea de la scoala.
Sindicatele latră.Caravana trece.Până când liderii devin parlamentari.(Respect excepțiilor- foarte puține).Apoi iar tăcere…Am ieşit din sindicat când mi-am dat seama că ” şefii” de fapt fraternizează cu politicul pentru interese personale.Proprii.Nu ale prostimii. Politicienii se cred dumnezei.Şefii se cred dumnezei.Până îi loveşte…karma/covidu/ soarta/ nevasta cu tigaia în cap… Până când ne rugăm la pereți şi aşteptăm să ne pice din cer…aşa ne trebuie!!!
Haideți să lămurim un pic și problema meditațiilor. Cine face meditații și pentru ce?
1. Dacă faci meditații ca să iei nota 5 înseamnă că ești în locul nepotrivit și o școală de meserii ți se potrivește mult mai bine.
2. Dacă faci meditații ca să iei bac-ul, în condițiile in care subiectele sunt de nivel de școală profesională din anii ’90, atunci se aplică ceea ce am spus la punctul 1.
3. Dacă faci meditații pentru a intra la o facultate la care se dă admitere și concurența este mare, atunci pot înțelege de ce o faci și este clar că programa actuală nu poate ajuta un profesor, oricât ar fi de bun, să te pregătească la clasă pentru asta.
Acum să vadă fiecare în ce categorie se află și apoi este invitat să comenteze.
Nu este chiar așa! La gimnaziu majoritatea copiilor nu face meditații pentru performanță. Cu ajutorul meditațiilor copii învață noțiuni, din programa școlară, care nu au fost predate la școală fie din cauza materiei mult prea încărcate fie din rea voință. Cred că nu cunoașteți situația copiilor din clasa a VIII-a.
Serios d-nule Nistor?Asa salarii mici au cadrele didactice? De ce nu publicati veniturile brute ale profesorilor sa le vadă tot poporul. Și da ,ar trebui sa fie solidare cadrele didactice și să își facă datoria pentru ca nu prea și-o fac. Sunt singura categorie profesionala plătită sa stea degeaba formată din mulți incompetenți care nu sunt in stare sa învețe copiii sa scrie și sa citească, ce sa mai vorbim despre alte lucruri. Va lamentati tot timpul despre salarii și despre sporuri de ce nu spuneți nimic? Despre vacante? Atata timp cât copiii au nevoie de meditații datorită faptului ca nu știți sau nu vreți sa predați nu meritati nici cât primiți
@Carmen Salariul brut este irelevant, iar sporurile sunt sublime, dar cam lipsesc. Ca să fii mai liniștită îți pot spune că salariul NET al unui profesor debutant pleacă de pe la 2.500 lei (sau roni, mai pe înțelesul tău) și ajunge la “impresionanta” sumă de 4.000 de lei la sfârșitul carierei, CU TOATE SPORURILE INCLUSE. Mai primești ceva în plus pentru dirigenție, dar decât să-ți bați capul cu părinți ca tine, mai bine te lipsești. Nu-i așa că nu vrei să fii profesoară?
Iar cu solidaritatea aștept de la tine să ne spui în ce a constat aceasta în cazul tău și promit să te urmez.
Celelalte sindicate ce fac? Dorm? Eu ma retrag daca nu fac nimic. Cu banii respectivi imi platesc o asigurare medicala anuala foarte buna, nu buna. Sa iasa cu declaratii in presa(ca altfel nu am fost contactati ca membri de un an, decat prin cotizatie). Sa iasa sa-si exprime pozitia sau sa ne trimita vreo informatie online macar. Suntem ai nimanui, desi platim milioane de lei vechi anual.
Sunt de mult publicate salariile brute ale profesorilor, le vede tot poporul care are o minimă pricepere în a găsi informații corecte pe internet. Puneți dumneavoastră un link aici să luminați poporul. Și faceți și un calcul să afle poporul care e salariul net.
Și faceți cumva să scăpați de noi, pleava societății, și aduceți alții capabili ( sunt muuulți, sunt excepționali și șomează așteptând să dispărem pe cale naturală). Veniți și dumneavoastră, se plătește foarte bine și nu faci mai nimic!
Edupedu este rugat calduros, pentru echitate sa prezinte intr un articol grila de salarizare invatamant, actuala publica, bine documentat cu precizarile de rigoare: vechime, sporuri, brut-net, explicatii in ce priveste gradele, diferente, un articol jos-palaria si bine bineeee documentat. Noi nu avem voie si nici nu avem competenta jurnalistica sa facem acest demers. Va rugam din suflet(da, asa am ajuns, sa ne rugam de jurnalisti sa lumineze lumea dupa ce ne-a discreditat toata tara). Va rugam sa faceti acest articol. Daca nu pentru rating, macar in spirit de solidaritate cu oamenii din educatie, educatie pe care o promovati prin site-ul dumneavoastra).
@carmen
“Din cauza…” nu “datorita”…Fie si pentru atat, tot ce spui in rest e nul.
PS. La ce iti foloseste sa stii brutul? Stii ca din el se scad contributii, impozit? Stii ca in invatamant calculul netului e mai complicat decat in rest? Nu stii, dar dai din clonț.
Care ar fi condițiile periculoase de muncă?
Salariile profesorilor sunt destul de bune, au sporuri de dirigenție pana si educatorii si invatatorii au dirigenție 10% pentru 3, 4 ore petrecute în clasa, au spor neuropsihic, au ore suplimentare, etc auxiliarul a rămas cu salariile mai mici fara sporuri. Cadre didactice slab pregatite au intrat în sistem de la care elevii nu au ce invata, vânzătoare, șoferi s- au facut profesori… ce părere aveți?!!
Trebuia sa votați cu capul, nu cu…
Ce ați votat, atât la Primăria Capitalei (dardaim de frig în apartamente) cât și la alegerile parlamentare, asta aveți.
Veți muri cu cel mult 3500 salariul net după 38 ani de munca. Nu mai v
orbesc de pensie. În timp ce preturile și facturile o iau mult în sus.
Puteți sa semnați mama petiției și sa faceți tatăl protestelor, guvernul acesta nu da doi bani pe voi. La vot trebuia sa căscați ochii.
Concret sindicatele ce fac de fapt?
Proteste?
Ce tip?
Ce durată?
Dacă nu inițiază o actiune concretă in instanță pentru încălcarea legii e joc de glezne.
P.S. Da. Veniturile suplimentare gen dirigenție și gradație de merit ( pe care oricum nu le au toți profesorii) sunt plafonate la nivelul din anul 2016.
Sindicatele declară ca știu dar din 2016 până azi niciun proces la nivel național nu a fost deschis.
P.P.S
Joc de glezne plăcut!
In sfarsit vedem o atitudine a sindicatelor fata de ceea ce se intampla in acest sector bugetar.
Asteptam de mult acest lucru, dar conducerile sindicatele din invatamant nu au parut sa fie interesate de ceea ce se intampla, cel putin in ultimele luni.
Da, salariile au fost si au ramas cele mai mici din sectorul bugetar. Amanarea cresterii salariilor din luna septembrie exprima nepasarea factorilor de decizie fata de activitatea cadrelor didactice, fata de importanta activitatii acestora.
Da, nu au fost alocate resurse materiale suficiente, sau la timp pt buna desfasurare a orelor. Am fost nevoita sa fac achizitii din fonduri proprii pt continuarea orelor online.
Da, profesorii nu au fost consiliati sau sprijiniti in continuarea activitatii online. Luni de zile inspectoratele, directorii…alte institutii, au fost mute, cadrele didactice trebuind sa se descurce singure, elevii asteptau in spatele camerelor video lectiile profesorilor lor.
Sper intr-o reactie prompta care sa trezeasca spiritele tuturor celor interesati la modul real de ceea ce se intampla in sistemul de invatamant.
Asaaaa…Sa va spun eu, profesorul ce am primit. Nici macar o masca din nicio sursa. Fie ea locala, donatii sau minister. Totul pe numar de elevi, fara macar O MASCA!!!! Am cumparat si platit asa: laptop(cel dinainte a crapat de atata online in primavara), abonament de internet nelimitat(inainte aveam un abonament mai modest), casti de Doamne-ajuta, curent electric pana noaptea, curent electric pentru ca mi-a mers centrala electrica toata ziua, nemaifiind jumatate de zi la scoala, tipizate, tabla magnetica si accesorii. Am primit 0. De fapt am primit prin presa injuraturi, jigniri, amenintari, invidii etc. Ni s-au taiat toate si sunt platit pentru dirigentie si simultante cu procent din salariul din decembrie 2016. Sunt profesor titular de 14 ani si am salariul unei femei de serviciu din primarie, adica 3000 si ceva BRUT. Spor la proteste, eu voi participa cu mare drag daca si sindicatul meu se va alinia acestei decizii.