Marius Căldăraru, consilier în Ministerul Educației, condamnat în primă instanță într-un dosar cu diplome false de bacalaureat / Și-a dat demisia după ce presa a solicitat ministerului un punct de vedere

Foto: Facebook.com/MariusCaldararu

Consilier pentru romi în cadrul Ministerul Educației, Marius Căldăraru, a fost condamnat de Judecătoria Caracal la o pedeapsă de 1 an şi 2 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare de fals material în înscrisuri oficiale, potrivit HotNews.ro. Concret, acesta ar fi fost rugat de un prieten să-i facă rost de o diplomă falsă de bacalaureat pentru soția sa, iar Căldăraru l-a sunat pe un coleg de la liceul unde este profesor, el fiind detașat politic pe postul de la minister în perioada 2019-2024. Colegul la care a apelat Căldăraru pentru diplomă este informaticianul Liceului Tehnologic „Constantin Filipescu” din Caracal, care i-a cerut bani contra actul fals.

Originar din județul Olt, Căldăraru a fost căutat în 2022 de un amic din Caracal, Marin Mușat, care i s-a plâns că soția lui are nevoie de o diplomă de bacalaureat pentru a se angaja la o filială CEC din zonă, pentru care avea nevoie de studii medii. Soția lui Mușat nu avea studii liceale, abandonase școala în clasa a IX-a.

Potrivit HotNews.ro, consilierul din Ministerul Educației l-a contactat pe WhatsApp pe informaticianul Liceului Filipescu din Caracal, căruia i-a cerut să facă rost de o diplomă de bacalaureat pentru soția unui prieten. Neagoe a acceptat, dar a cerut 500 de euro.

Urmare a intermedierii făcute de consilierul din Ministerul Educației, informaticianul Liceului Filipescu s-a întâlnit chiar în fața unității de învățământ cu bărbatul care voia diploma falsă. Acesta i-a adus o fotografie a soției, certificatul de naștere, precum și suma de 200 de euro și 600 de lei. Marin Mușat l-a anunțat pe informatician că diferența până la 500 de euro i-o va da când va primi diploma.

Soția lui Mușat se înscrisese deja la concursul de angajare, fiind programată pentru interviu, însă diploma încă nu îi parvenise. Marin Mușat l-a sunat iarăși pe prietenul său din Ministerul Educației. Căldăraru l-a contactat din nou pe WhatsApp pe informaticianul Liceului Filipescu și i-a cerut să urgenteze eliberarea documentelor promise lui Mușat.

Urmare a presiunilor venite din minister, Mihai Neagoe s-a conformat iar pe pe 18 ianuarie 2023 s-a întâlnit cu Marin Mușat înmânându-i diploma falsificată și o adeverință din care reieșea că soția sa absolvise Liceul ”Constantin Filipescu”. La întâlnirea avută în parcarea unui supermarket din Caracal, informaticianul a primit și restul de bani: 200 de euro.

Potrivit diplomei, soția lui Mușat figura că a susținut si promovat examenul de bacalaureat sesiunea august -septembrie 2005 cu media 7,63.  

Femeia nu a mai apucat să folosească diploma și adeverința școlară din care reieșea că femeia studiase la profilul matematică-informatică pentru că au intervenit polițiștii, scriu jurnaliștii.

Comnsilierul din Ministerul Educației, singurul care nu și-a recunoscut fapta în dosar

Atât Marin Mușat, cât și informaticianul Mihai Neagoe au recunoscut întru-totul acuzațiile. Singurul care nu a recunoscut acuzațiile a fost consilierul din Ministerul Educației.

La audieri, Marius Căldăraru a declarat că îl știa pe Marin Mușat încă din copilărie și că s-a întâlnit cu acesta la o petrecere, organizată într-un sat din Olt în septembrie 2022. A afirmat că a purtat unele discuții cu prietenul său, „fără a mai reține exact dacă priveau eliberarea unei adeverințe sau diplome de bacalaureat pe numele soției lui, întrucât era în stare de ebrietate”.

Hotărârea instanței:

„În temeiul art. 47 din C.p. rap. la art. 320 alin. 1 din C.p cu aplicarea 396 alin. 10 C.p.p. condamnă pe inculpatul Căldăraru Marius, la pedeapsa de 1 an și 2 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii instigare de fals material în înscrisuri oficiale.

În baza art. 66 alin. 1 lit. a şi b din Codul penal şi art. 67 alin. 1 din Codul penal interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice şi de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a prezentei sentințe”, potrivit sentinței citate.

De remarcat că în timp ce pe Portalul Consiliului Superior al Magistraturii pedeapsa din această Hotărâre nr 180/2024 a Judecătoriei Caracal pentru consilierul din Ministerul Educației Marius Căldăraru este de 1 an și 2 luni, în timp ce pe portalul instanțelor, al Ministerului Justiției, aceeași hotărâre conține o pedeapsă de 10 luni pentru același inculpat în primă instanță.

Căldăraru, trimis la muncă în folosul comunității și la un curs de calificare profesională

„În baza art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. 1 lit. a şi b din Codul penal interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice şi de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de la rămânerea definitivă a prezentei sentințe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale, în cazul in care se va executa pedeapsa.

În baza art. 93 alin. 2 lit. a C.p. impune condamnatului să execute următoarea obligație: – să urmeze un curs de calificare profesională organizat de Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților Olt, derulat de Serviciul de Probațiune Olt.

În baza art. 93 alin. 3 C.p. pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Primăriei şi unităților de utilitate publică din Mun. Caracal, jud. Olt, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, afara de cazul in care din cauza stării de sănătate nu poate presta aceasta muncă. În baza art. 91 alin. 4 CP atrage atenția inculpatului asupra dispozițiilor art. 96 CP”.

Ministerul Educației le-a răspuns jurnalișitlor de la HotNews că nu era informat despre cazul în care era implicat consilierul, dar că Marius Căldăraru și-a dat demisia pe 25.07.2024, a doua zi după primirea solicitării.

Marius Căldăraru este profesor la Liceul Tehnologic „Constantin Filipescu” din caracal, județul Olt și în 2021 a obținut Gradul didactic I la Universitatea din București. Potrivit răspunsului Ministerului Educației acesta a fost detașat în cadrul Ministerului Educației în perioada 01.08.2019 – 25.07.2024 în funcția de consilier IA la Direcția Minorități din cadrul Direcției Generale Minorități și Relația cu Parlamentul.

Exit mobile version