„Până pe data de 15 iulie am termen de la coaliție să finalizez draftul legii salarizării, astfel încât în perioada 15 iulie – 1 septembrie să continuăm discuțiile cu sindicatele, ca la 1 septembrie propunerea administrativă să treacă de Guvern și să fie depusă în Parlament”, a declarat Marius Budăi, ministrul Muncii, după o întâlnire cu profesorii la Colegiul Național “I.L. Caragiale” din București, astăzi 7 mai.
„Principiul de la care plecăm în construirea grilei de salarizare viitoare din viitoarea lege a salarizării unitare este plecarea de la salariul mediu brut aflat în plată și utilizat la construirea bugetului asigurărilor sociale de stat. Pentru debutant așa va fi”, a adaugat Marius Budăi.
Ministrul Muncii declara pe 1 iunie că „așa cum s-a decis, și coaliția, și dl. prim-ministru, astăzi vom continua discuțiile cu sindicatele pentru noua grilă de salarizare, bineînțeles, cu sindicatele din educație, în primul rând, după care urmează celelalte sindicate”.
Reporter: Salarizarea va fi așa cum au cerut profesorii? Acea grilă negociată cu Ministerul Educației poate fi acceptată și de Ministerul Muncii?
Marius Budăi: Noi am scris în nota de fundamentare, le-am explicat profesorilor de ce în nota de fundamentare am scris principiul de la care plecăm în construcția noii grile și că nu voi discuta neapărat pe închiderea altor grile până nu voi închide discuția cu educația, pentru că așa este decizia coaliției. Principiul de la care plecăm în construirea grilei de salarizare viitoare din viitoarea lege a salarizării unitare este plecarea de la salariul mediu brut aflat în plată și utilizat la construirea bugetului asigurărilor sociale de stat. Pentru debutant așa va fi.
Reporter: Președintele Iohannis v-a cerut în urmă cu 2 săptămâni să rezolvăm problema aceasta cât mai rapid, a legii salarizării, dar și a reformei pensiilor, până pe data de 15, reușim să facem acest lucru până pe data de 15?
Marius Budăi: Până pe data de 15 iulie am termen de la coaliție să finalizez draftul legii salarizării, astfel încât în perioada 15 iulie – 1 septembrie să continuăm discuțiile cu sindicatele, ca la 1 septembrie propunerea administrativă să treacă de Guvern și să fie depusă în Parlament. Până acum, nicio sarcină pe care am avut-o la coaliție nu am ratat-o. N-am de gând să fac nici acum acest lucru.
Reporter: Aveți semnale că s-ar putea opri greva?
Marius Budăi: Discuția nu s-a axat neapărat de grevă și este foarte bine că a fost așa. A fost o discuție extrem de constructivă pe ceea ce vrem să facem pe viitor cu educația. Însă da, au fost și și discuții despre grevă și despre faptul că avem copii în ani terminali care trebuie. Eu însumi am spus că am doi copii în ani terminali. Cu siguranță discuțiile astăzi continuă la nivelul Ministerului Educației. Eu, repet, nu am cerut aici dascălilor nimic, dascălii nu mi-au cerut mie nimic, ci am avut o discuție extrem de corectă din punct de vedere al principiilor pe care trebuie să ne așezăm pe viitor.
5 comments
Un mincinos notoriu !
Nu stiu cum de nu-i este rusine sa dea ochii cu copii pe care spune ca-i are !
Singurul care-l intrece este Ciuca,o gluma de prim ministru !
Acum ,cînd se anunta mai multe greve l-a lovit dragostea de cetateni, de cei bolnavi de cancer,de personalul sanitar !
Rusine și nu in ultimul rind,ba poate chiar in primul rind lui Johannis care a inselat asteptarile unei tari intregi !
Pe mine ma ingrijoreaza formularea: “pentru debutanti asa va fi” pentru restul care nu sunt debutanti exista vreo promisiune macar? Sau pentru ceilalti va ramane actuala grila de salarizare?
Formularea corectă ar fi “începând cu debutanții”, deci toate salariile cadrelor didactice sa pornească de la salariul mediu brut! Ar fi culmea sfidării și o mare bătaie de joc să fie pentru debutanți diferit de cei cu vechime.
Unde vom fi noi nedidactic in noua lege a sal.Pina acum eram un nr.apartineam cu sporuri ca si cei de la adm. publice doar ca nu le-am primit niciodata deoarece programul edusal nu dadea voiela secretare sa opereze chiar daca consiliul de adm. considera ca fochistii lucreaza in cond. vatamatoare 8 luni pe an,cazane ind .pe lemne si avind si pregatire pt asa ceva.In timp pt mai putin lucru greu cei din cons. locale si primarii etc necalificati au mai mari venituri decit noi munc. intretinere din scoli care-cel putin umii -suntem policalificati pe mai multe meserii
E drept ca directorii in cirdasie cu ad publice locale angajaza mun. intretinere cu atributii de soferi dereglind bugetul care e per capita or nr copiilor scade mai ales la tara si atunci bineinteles nu se pot da ore supl. sporuri ca se depaseste bugetul de salarii.Multi care au scris aici aveau dreptate trebuie vazut si citi tai frunza la ciini .30de ani am in invatamint va muncitor am avut 4 sc 3gpn 1500 de copii si eram singur la intretinere acum suntem 2,5 si avem 190 de copii.Daca se verifica si restul tarii citi simt in plus chiar si prof .cred ca …
Vom face… vom drege…
De ce nu e niciodată AM FĂCUT… AM DRES.
Doar formele de viitor (imprecis) pentru guvernanții noștri. Ei știu doar să mintă frumos, că de făcut… să facă alții.