Marius Budăi, despre legea care prevede că memorandumul nu se va publica în Monitorul Oficial: Va exista o declarație care se va publica / Dacă nu aveam bani, nu luam aceste măsuri

4.862 de vizualizări
Marius Budai /Foto: gov.ro
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat la Radio România Actualități că va exista „o declarație” care se va publica în Monitorul Oficial, după ce a fost întrebat de moderator ce va apărea în Monitor având în vedere că regulamentul legal privitor la memorandumuri prevede faptul că acest tip de act nu se publică în Monitorul Oficial. Reamintim că profesorii sunt în a 11-a zi de grevă generală.

Memorandumul „e însoțit de o declarație, care poate fi publicată în Monitorul Oficial și va fi publicată în Monitorul Oficial. Declarația va conține exact aceleași prevederi care sunt în memorandum”, a declarat Marius Budăi.

Budăi a mai spus „dacă nu existau soluții (n.red. bani), nu luam aceste măsuri” și că „odată cu acest memorandum, eu cred că lucrurile se vor aranja”.

Guvernul a anunțat ieri că azi la ora 10:00 va adopta un memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua Lege a salarizării. Documentul se află pe ordinea de zi a ședinței de Guvern.

Memorandumul este un act intern al Guvernului, fără nicio valoare sau impact pentru populație, iar în ultimii ani mai multe astfel de acte au fost încălcate de instituția care le-a adoptat. Acesta nu se publică în Monitorul Oficial, potrivit Regulamentului din 10 mai 2009.

Redăm declarațiile făcute de ministrul Budăi:

Marius Budăi: „Avem două acte normative extrem de importante astăzi – acest memorandum la care ați făcut dvs. trimitere și o ordonanță de urgență unde o parte din angajații din sistemul de sănătate, dar și din sistemul de apărare și ordine publică, care nu sunt încă la grila din 2022, să ajungă și aceștia la acea grilă, adică sunt majorări de salarii.

Realizator: Au fost multe reacții, din câte știm, am căutat și noi. Memorandumul este un act intern al Guvernului care nu se publică în Monitorul Oficial al României cel puțin raportându-ne la regulamentul din 2009 privind procedurile. Până la urmă, asta ca să înțeleagă toată lumea, se va publica acesta în Monitorul Oficial? Memorandumul?

Marius Budăi: E însoțit de o declarație, care poate fi publicată în Monitorul Oficial și va fi publicată în Monitorul Oficial. Declarația va conține exact aceleași prevederi care sunt în memorandum.

Realizator: Memorandumul cuprinde toate cerințele sindicatelor din educație pentru că acestea au anunțat mâine un alt miting?

Marius Budăi: Memorandumul cuprinde exact acele cerințe, după cum spuneam, vor fi introduse în această declarație privind politica generală de salarizare în sistemul național de învățământ și cuprinde exact cele solicitate de dumnealor. Și mă refer aici la viitorul proiect, viitoarea grilă din viitorul proiect de lege a salarizării unitare să plece de la salariul debutantului sau asistent ununiversitar, salariul mediu brut pe țară utilizat la fundamentare a bugetului asigurărilor sociale de stat”.

Realizator: Aminteați mai devreme și de lucrătorii din domeniul sanitar, de cei de la Ministerul de Interne numai?

Marius Budăi: De la interne. Îmi cer scuze e vorba de tot sistemul de apărare.

Realizator: Tocmai de aceea, bugetul simte o presiune financiară suplimentară?

Marius Budăi: E clar că simte, pentru că sunt cheltuieli în plus. Însă noi în coaliție, în Guvern, am găsit aceste soluții pentru a rezolva aceste probleme. Nu vreau totuși să să trec cu privirea și să nu spun de ce suntem în situația asta, pentru că atunci când rezolv ceva, trebuie să ajungi să conștientizezi de ce ai ajuns în situația asta. Pentru că, și nu fac acum politică, dar un guvern strict de dreapta în anii 2020, în anii 2022-21 au pus legea salarizării între paranteze. Bine și legea pensiilor, dacă ne aducem aminte. Și atunci este clar că oamenii au ajuns la capătul răbdării și trebuie să rezolvăm aceste lucruri. Dacă atunci s-ar fi continuat legea salarizării, implementarea legii salarizării, acum nu eram această situație, dar suntem aici, o rezolvăm și mergem mai departe.

Realizator: Știți cum există o vorbă din popor „mai bine mai târziu decât niciodată”. Prin acest supliment, să zicem, prin această presiune la buget se vor reduce unele categorii de investiții?

Marius Budăi: Exclus. Nu am luat în calcul așa ceva. Deci, toate discuțiile unde a fost între cei doi lideri importanți ai celor două mari partide din coaliție și mă refer la Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă nu s-a pus în balanță sacrificarea investițiilor sub nicio formă. Din contră, ne dorim să să realizăm aceste investiții și dacă vorbesc, dacă vorbim, de exemplu, de infrastructura rutieră, vedeți că vicepremierul Sorin Grindeanu are un ritm extrem de bun în a contracta și a executa lucrări. Și atunci noi ne dorim, pentru că investițiile aduc până la urmă plusvaloare în economie, cu cetățeni angajați, cu taxe, datorate la stat și cu ceea ce înseamnă dezvoltare și pe verticală și pe orizontală.

Realizator: Da, doar contestațiile ne mai încurcă. Apropo de infrastructura, mai ales cea rutieră. Dar bani…

Marius Budăi: Lucruri pe care trebuie să le depășim și aceste contestații sunt prevăzute în lege. Este dreptul oricărui, dar trebuie să nu… să avem acea prevedere în lege și putem modifica legea achizițiilor, astfel încât să nu fie abuzat acest sistem al contestării.

Realizator: Aminteam de buget, dar bani sunt, domnule ministru?

Marius Budăi: Dacă nu avem soluția, nu luam aceste măsuri. Da, deci în primul rând trebuie să te asiguri că poți finanța ceea ce propui, pentru că altfel e un nonsens legislativ.

Realizator: Educație, domeniul sanitar, aminteați mai devreme de ceea ce înseamnă structuri poliție sau cele militare, transporturile au fost luate în calcul pentru că și aici s-au anunțat proteste și au și fost?

Marius Budăi: Au avut o discuție cei din transportul, vicepremierul Sorin Grindeanu, știu că s-au aprobat niște lucruri acolo. Cei de la CFR nu sunt în grila de salarizare, sunt salarizați în afara legii salarizării unitare, s-au găsit și acolo niște soluții. Cred că dl. viceprim-ministru poate să vă explice mult mai clar.

Realizator: Iar legea salarizării când va apărea?

Marius Budăi: Așa cum am obținut sarcină de la coaliție și ceea ce am primit până acum de la coaliție ca sarcină de serviciu până acum am îndeplinit, așa cum am primit sarcina și nu voi începe acum să fac altfel. Trebuie ca până în 15 iulie să avem acel draft agreat de Comisia Europeană și cu Banca Mondială. Mărturisesc că nu va fi ușor. Nu va fi ușor, nu din punctul nostru de vedere, ci de a acomoda acel draft cu Comisia Europeană în special, după care, începând cu 15 iunie până la 1 septembrie, să dezbatem în continuare cu sindicatele, astfel încât la 1 septembrie proiectul de act normativ să fie dezbătut și aprobat în Guvern, după care să fie depus în Parlament pentru alte runde de dezbateri, bineînțeles și de dup-aia în final, aprobare.

Realizator: De la memorandum a plecat discuția, tot la el ne vom opri pentru finalul acestei discuții. Credeți că adoptarea, publicarea în Monitorul Oficial alături de acea ordonanță va pune capăt grevei în educație? Cât e optimist sunteți?

Marius Budăi: Este, practic, și după cum bine știți, eu am avut o discuție extrem de interesantă și emoționant în același timp ieri cu doamnele și domnii profesor de la Colegiu Național la Caragiale din București și le mulțumesc pentru asta. A fost o discuție extrem de sinceră și de constructivă. Este, practic, ceea ce sindicatele și lucrătorii de educație și-au dorit să obțină de la Guvern. Eu cred că odată cu acest memorandum lucrurile se vor aranja și cu siguranță, spun asta și din respect pentru cei peste 300 de de angajați din sistemul național de învățământ, dar și pentru cei peste 3 milioane de copii și părinții lor. Eu însumi am, împreună cu soția mea, avem doi băieți, unul în clasa a 8-a și unul în al treilea an la universitate și sunt ani terminali și îmi dau seama și cunosc emoțiile părinților care au copii, mai ales în an terminal”

Articol în curs de actualizare


5 comments
  1. E neinteligibil ce spune ! Comisia Europeana a cerut ajustari ! Exemplu : tai/ajustezi/modelezi in jos pensiile speciale cu 75-80% , nu mai cumperi anul asta harburi cu titlul de inarmare, desfiintezi 1/2 din agentii, institute, cu rol de rente (cum e Institutul Levantului al lui Constantinescu, recuperezi efectiv banii de la praduitorii dovediti in instante si tot asa se aduna cateva sute de exemple – nu mai indrazniti sa vorbiti de gauri si colectare !! Nu mai bagati UE la inaintare ca va spunem noi nea Budai ca aproba o astfel de restructurare ! Nu mai vindeti blana ursului din padure ca nu intereseaza pe nimeni acum, cu cat cresteti salariile anul urmator ! Negociati in fiecare an ca grila au avut si pana acum si nu ati respectat-o nici macar un an !!!! E simplu : de unde taiati sa le satisfaceti cererile, acum ?!!

  2. Cum să publici în Monitorul Oficial ” o declarație” ? Nesimțiții ăștia chiar ne cred proști!

  3. Când a început greva, spuneau că nu au bani și că nu-i lasă PNRR, că trebuie să întrebe Banca Mondială. Sunteți niște mincinoși notorii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Transport gratuit pentru elevi

BREAKING Sindicatele profesorilor propun reintroducerea exmatriculării elevilor în lege, plus detenție școlară și amenzi pentru părinți. Nota la purtare să fie luată în calcul la admiterea la liceu sau BAC – document

Președintele Federației Sindicatelor din Educație (FSE) ”Spiru Haret”, Marius Nistor a propus mai multe sancțiuni pentru elevi în cazul unor abateri disciplinare, în contextul incidentelor grave din ultima săptămână petrecute…
Vezi articolul

DOCUMENT Metodologia de evaluare a profesorilor: Fișele se completează la final de semestru, iar profesorii prezintă elevilor, în prima săptămână din semestrul următor, propunerile de îmbunătățire a activității de la clasă / Fișa de feedback semestrial, modificată de minister

Evaluarea profesorilor de către elevi se realizează prin intermediul unei fișe de feedback semestrial, care este completată de către elevi în penultima săptămână a fiecărui semestru, se arată în metodologia…
Vezi articolul

Cum îi facem pe copii să nu mai copieze eseuri făcute cu ChatGPT pentru temele de la școală? Sorin Ion: Rezolvarea acestei situații stă în formarea profesorilor. Mai mult de jumătate din aceștia din România vor fi formați să aibă competențe digitale, prin PNRR

Soluția pentru ca elevii să nu își mai rezolve temele cu ajutorul platformelor de inteligență artificială precum ChatGPT este formarea profesorilor, care să își dea seama care texte sunt generate…
Vezi articolul