Rectorul Marilen Pirtea, legat de tăierea din finanțarea prin PNRR pentru universități: România va rata șansa de creștere și dezvoltare fără potențarea universităților, epicentrele ecosistemelor urbane mari / Tinerii din România vor susține piața muncii din vest

3.017 vizualizări
Marilen Pirtea / Foto: Facebook.com
Rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea, a atras atenția într-o postare pe Facebook că „România are acum o șansă mare de creștere și dezvoltare, pe care o va rata fără potențarea universităților, epicentrele ecosistemelor urbane mari”. El a adăugat, referitor la tăierile din finanțare prin PNRR a universităților, că „fără un buget semnificativ pentru învățământul superior, efectul va fi de la sine înțeles: vom pregăti mai bine și mai competitiv tinerii absolvenți de liceu de aici pentru ca să se înscrie la universități din alte țări UE, mai „pregătite” – a se citi mai bine susținute financiar – pentru a-i include și pe studenții din România în programe inovatoare și puternic finanțate european. Tinerii din România vor susține piața muncii din vest.”

Mai jos, postarea integrală a lui Marilen Pirtea:

„Trei consecințe dure ale nefinanțării universităților prin PNRR.

Proiectele propuse de Guvern în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență se află în etapa de negociere la Bruxelles. Dincolo de orientarea spre cele două mari obiective europene, combaterea schimbărilor climatice și digitalizarea, se anunță rezultate intermediare care presupun scăderi îngrijorătoare ale sumelor alocate pentru proiecte de infrastructură (irigații, autostrăzi) și, cu atât mai grav, diminuări majore ale finanțărilor propuse mediului universitar românesc.

Prima consecință: din fiecare două sau trei proiecte de top, propuse pentru mediul universitar românesc, va rămâne în finanțare unul singur. Va fi de ajuns? Cu siguranță că nu, pentru că suntem încă poziționați mult în urma țărilor din prima ligă a cercetării academice și ierarhiilor educaționale. Decalajul față de Occident se va amplifica.

A doua consecință: Fără un buget semnificativ pentru învățământul superior, efectul va fi de la sine înțeles: vom pregăti mai bine și mai competitiv tinerii absolvenți de liceu de aici pentru ca să se înscrie la universități din alte țări UE, mai „pregătite” – a se citi mai bine susținute financiar – pentru a-i include și pe studenții din România în programe inovatoare și puternic finanțate european. Tinerii din România vor susține piața muncii din vest.

A treia consecință: Dacă nu se vor realiza progrese în alocarea bugetară prin PNRR către universități, riscul de a bloca dezvoltarea principalelor centre universitare ale țării este imens, pentru decada următorilor 10 ani.

România are acum o șansă mare de creștere și dezvoltare, pe care o va rata fără potențarea universităților, epicentrele ecosistemelor urbane mari.”

Sursă foto: Facebook

Citește și:
OFICIAL Educația pierde 400 de milioane de euro din bugetul de negociere pentru PNRR. Anunț comun al miniștrilor Educației și Fondurilor Europene: Bugetul România Educată pe care îl negociem acum cu Comisia Europeană este de 3,7 miliarde euro
Daniel David: Test de inteligență în PNRR – Minimum pentru educație: 10% și 10%! / Dacă vrei să distrugi o națiune nu îți trebuie bombe, ci să-i distrugi educația
Surse: Proiectul România educată din PNRR pierde 1 miliard de euro, adică un sfert din totalul fondurilor pentru educație. Cele mai mari tăieri, la învățământul profesional dual, laboratoarele de științe și universități

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Sănătății anunță un proiect pilot pentru a reduce numărul de medici care pleacă din România / „Există specializări unde examenul se dă în biroul profesorului. Asta trebuie să înceteze dacă vrem să stimulăm tinerii”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a anunțat că instituția pe care o conduce va demara un proiect pilot pentru păstrarea medicilor în țară după ce termină stagiul de practică – rezidențiat…
Vezi articolul

Pedepse mai „aspre” pentru profesori, în ceea ce privește gestionarea actelor de violență, spune secretarul de stat Florian Lixandru: Se merge până la desfacerea contractului individual de muncă

Secretarul de stat Florian Lixandru a anunțat că, în privința gestionării faptelor de violență în școli, sunt „acte normative care vor viza personalul didactic și angajații din unitățile de învățământ…
Vezi articolul

Tinerii care au absolvit „universități de top” din străinătate și care vor să predea în școlile din România cu „cele mai bune rezultate” ar putea primi granturi de 15.000 de lei pe lună, timp de 5 ani – proiect inițiat de șeful PNL, Nicolae Ciucă, în dezbatere la Camera Deputaților, for decizional

Un proiect de lege adoptat deja de Senat și aflat în dezbatere în Camera Deputaților, for decizional, prevede ca absolvenții „universităților de top” din străinătate, cu diplomă recunoscută în România,…
Vezi articolul

Material susținut de BCR

VIDEO Profesoara Daniela Suciu: Mi se pare foarte important să aduc informații financiare la orele de informatică, structurate corect, pe nivelul copiilor, și atunci totul devine mai ușor și mai plăcut și pentru ei, și pentru noi

Viața reală într-o oră de curs poate însemna integrarea educației financiare în activități digitale. În cadrul programului LifeLab, elevii de clasa a X-a de la Colegiul Național „Radu Negru” din…
Vezi articolul