Marian Preda, rectorul Universității din București, după medaliile olimpice obținute de David Popovici: „Nu se poate ca universitatea la care învață un campion olimpic de înot excepțional să nu aibă un bazin de înot. Vom construi acel bazin chiar dacă autoritățile publice vor rămâne în continuare indiferente”

2.171 de vizualizări
Foto: Facebook.com
„România are creștere economică «miraculoasă», are fonduri europene pentru investiții, dar nu are bani pentru sport pentru că îi alocă inechitabil și ineficient”, comentează rectorul Universității din București, Marian Preda, într-un mesaj pe marginea medaliilor obținute de David Popovici la Jocurile Olimpice 2024. Rectorul arată că rezultatele acestuia au fost obținute în luptă cu „cu toate infrastructurile uriașe ale puterilor economice, politice și sportive ale lumii”., pe când „în București, capitala României care produce un sfert din PIB, nici măcar universitățile (cu excepția celei de Medicină) nu au bazine de înot”.

„Nu se poate ca universitatea la care învață un campion olimpic de înot excepțional să nu aibă un bazin de înot. Vom construi acel bazin chiar dacă autoritățile publice vor rămâne în continuare indiferente la solicitările noastre”, scrie Marian Preda în mesajul publicat, joi, pe Facebook. El arată că universitatea pe care o conduce a refăcut un proiect pentru a obține finanțare pentru un bazin de înot, în condițiile în care proiectul depus în acest sens, acum mai bine de 10 ani, a rămas „pe lista de așteptare”.

  • „Dacă instituțiile publice nu ne vor sprijini ne vom asuma noi costurile construcției. Nu va fi ușor, dar vom economisi la alte capitole, vom atrage sponsorizări și vom intra în normalitate cu forțele proprii ale Universității. Doar așa putem să răsplătim excepționalitatea lui David Popovici (…)”, scrie rectorul UB.

Potrivit lui Marian Preda, „România are creștere economică «miraculoasă», are fonduri europene pentru investiții, dar nu are bani pentru sport pentru că îi alocă inechitabil și ineficient pentru pensii speciale, pentru orice creșteri de salarii cerute de sindicate, pentru acoperirea salariilor uriașe și pierderilor la regiile autonome și de la companiile de stat ineficiente precum Tarom”.

Mesajul lui Marian Preda, rector la Universitatea din București, integral:

DAVID POPOVICI ESTE UN CAMPION EXCEPȚIONAL CARE NE INSPIRĂ ȘI NE OBLIGĂ. este o minune de sportiv dar și o minune de tânăr român care muncește enorm, are performanțe incredibile, îi inspiră pe alții și, în plus, înțelege contexte și probleme sociale apoi exprimă opinii pertinente și propune soluții pro-active. Sunt atât de mândru că este student la Universitatea din București! Sunt atât de bucuros că a ales să rămână în România și să se lupte cu contextul local nefavorabil și să-l schimbe în bine din interior.

Iată declarația lui de aseară, de după a doua medalie, a doua minune pe care a reușit-o în luptă nu doar cu toate talentele sportive dar și cu toate infrastructurile uriașe ale puterilor economice, politice și sportive ale lumii: 

”Nu aș spune că sunt un miracol, spunea David, dar în condițiile în care i-am întrecut pe britanici, pe americani, pe australieni, care au condiții infinit mai bune decât ale noastre, au bazine să își pună și în cap, au toată infrastructura de care au nevoie, au absolut orice, centre de pregătire, deci în condițiile astea, eu mă antrenez în Lia Manoliu, în același bazin în care am și învățat să înot …”

România are creștere economică ”miraculoasă”, are fonduri europene pentru investiții, dar nu are bani pentru sport pentru că îi alocă inechitabil și ineficient pentru pensii speciale, pentru orice creșteri de salarii cerute de sindicate, pentru acoperirea salariilor uriașe și pierderilor la regiile autonome și de la companiile de stat ineficiente precum Tarom. 

S-au construit câteva stadioane pentru fotbal, complexul de natație de la Otopeni și câteva bazine prin țară. Apoi s-au sistat investițiile în facilități sportive. În locul unora dintre sutele de sali de sport construite în trecut în mediul rural și în mare parte nefolosite și a terenurilor de sport în pantă puteau fi făcute și investiții cu impact mai mare acolo unde există mulți copii și tineri, în marile orașe, în marile centre universitare.

În București, capitala României care produce un sfert din PIB, nici măcar universitățile (cu excepția celei de Medicină) nu au bazine de înot. Nici măcar Universitatea pentru Educație Fizică și Sport unde predă domnul profesor Adrian Rădulescu, excepționalul antrenor al lui David, nu are bazin de înot propriu!!! 

Noi, la Universitatea din București, avem de peste 10 ani un proiect de construcție a unui bazin de înot în Grozăvești, în locul parcării din fața căminelor; L-am depus spre finanțare de atunci și a rămas 10 ani pe lista de așteptare; ni s-a spus că în București mai sunt bazine de înot (unde??!) așa că trebuie să se mai construiască și în țară (deh, interese politice locale și regionale!). Pentru că nu s-a găsit finanțare timp de 10 ani am retras si am refăcut proiectul și îl avem acum din nou pregătit 100%, cu toate aprobările necesare pentru a fi depus din nou la CNI sau pentru programele cu fonduri structurale. Costă 6 milioane de euro. Probabil la licitație va mai scădea suma. Este mult? Oare, merită un astfel de bazin cei 33.000 de studenți care au ore de sport obligatorii, sutele de campioni naționali la diverse sporturi și cei 4 bursieri speciali ai UB care sunt medaliați la competiții de înot europene, mondiale sau olimpice (inclusiv David)? 

David Popovici va reîncepe din toamnă cursurile la Facultatea de Psihologie a Universității din București. Toată suflarea UB, studenți și profesori, îl așteaptă acasă cu admirație, cu dragoste, cu recunoștință, cu mândrie dar și cu o mare responsabilitate. 

Nu se poate ca universitatea la care învață un campion olimpic de înot excepțional să nu aibă un bazin de înot. Vom construi acel bazin chiar dacă autoritățile publice vor rămâne în continuare indiferente la solicitările noastre. Dacă instituțiile publice nu ne vor sprijini ne vom asuma noi costurile construcției. Nu va fi ușor, dar vom economisi la alte capitole, vom atrage sponsorizări și vom intra în normalitate cu forțele proprii ale Universității. 

Doar așa putem să răsplătim excepționalitatea lui David Popovici, să ne merităm asocierea cu el și să le dăm în continuare motive lui David și altor performeri în sport sau în cercetare să rămână acasă, în România și să inspire și alți tineri să facă la fel”.


2 comments
    1. Dacă se ține de cuvânt, va veni la timp pentru cei care-i vor urma lui David. El are dreptate – construiți baze sportive, și copiii vor veni. Dacă nu avem baze pentru ei… unde s-ar antrena ca să existe și baza de selecție minimă pentru sportul de performanță?!

      Mai bine mai târziu decât deloc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitatea Babeș-Bolyai anunță cea mai avansată platformă de imagistică biomedicală din Europa de Est, Inspire, care reunește trei centre de cercetare

Universitatea Babeș-Bolyai a reunit trei centre de cercetare-dezvoltare-inovare într-o nouă platformă dedicată imagisticii biomedicale din România, numită Inspire, în prima fază de organizare a acesteia, anunță instituția de învățământ superior.…
Vezi articolul

Specializarea „Psihologie” de la Academia SRI se desființează și e înlocuită din toamnă cu licența în „Operațiuni de intelligence”, ai cărei absolvenți vor fi „angajați ca agenți operativi” ai serviciului secret / Alte 34 de specializări de la facultăți intră în lichidare, iar 20 sunt noi – proiect de HG

Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, componentă a Serviciului Român de Informații, cunoscută drept Academia SRI, a solicitat Ministerului Educației intrarea în lichidare a programului său de „Psihologie-informații” singura specializare…
Vezi articolul

Câteva universități românești apar în clasamentele Times Higher Education după domenii de studiu 2022 – Inginerie și Informatică, toate în jumătatea inferioară / Babeș-Bolyai e prima din țară, la ambele categorii

Patru universități românești figurează în clasamentul Times Higher Education 2022 după domenii de studiu – Informatică – și șapte apar în același clasament pentru domeniul Inginerie. Cele două clasamente, publicate…
Vezi articolul