Marian Crăciun, Universitatea din București: Un elev de liceu era împins de la spate de părinți să se facă avocat. A venit la consiliere și, după ce a plecat de la consiliere, părintele a venit foarte supărat să-mi spună că i-am stricat copilul, pentru că se aștepta să-l conving să devină avocat. Nu despre asta este consilierea

514 vizualizări
Foto: Marian Crăciun – captură TVR Craiova / Facebook
Marian Crăciun, director al Departamentului de Consiliere și Orientare pentru Carieră din cadrul Universității din București, a declarat pentru TVR Craiova că „suntem influențați foarte tare de părinții noștri care în familie au aflat că, dacă ești medic, ești bine, dacă ești avocat, ești bine”. Acesta a spus că „în realitate poate că meseria respectivă nu se potrivește de niciun fel pentru copilul tău.”

Directorul Departamentului de Consiliere și Orientare pentru Carieră din cadrul Universității din București a dat exemplul unui elev de liceu ai cărui părinți îți doreau să devină avocat: „Un caz de genul ăsta am avut acum o bucată de vreme când un elev de liceu era împins de la spate de părinți să se facă avocat. A venit la consiliere și, după ce a plecat de la consiliere, părintele a venit foarte supărat să-mi spună că i-am stricat copilul, pentru că se aștepta să-l conving să devină avocat.”

Marian Crăciun, director al Departamentului de Consiliere și Orientare pentru Carieră din cadrul Universității din București: „Copilul ar trebui lăsat să-și aleagă vocația, ar trebui să fie ajutat să descopere ceea ce își dorește în viață, pentru că, de fapt, mama și tata sunt într-o eroare, chiar științifică aș spune, pentru că se orientează după mituri, după povești, după istorii de familie. Suntem influențați foarte tare de părinții noștri care în familie au aflat că, dacă ești medic, ești bine, dacă ești avocat, ești bine. Și în realitate poate că meseria respectivă nu se potrivește de niciun fel pentru copilul tău.

Un caz de genul ăsta am avut acum o bucată de vreme când un elev de liceu era împins de la spate de părinți să se facă avocat. A venit la consiliere și, după ce a plecat de la consiliere, părinte a venit foarte supărat să-mi spună că i-am stricat copilul, pentru că se aștepta să-l conving să devină avocat. Nu despre asta este consilierea. Consilierea este despre a găsi căi, în așa fel încât fiecare dintre noi să fie fericit cu alegerile pe care le facem.”

Întrebare: Cât de important este ca un copil să-și găsească drumul și cât de greu e să ajungă acolo?

Marian Crăciun, director al Departamentului de Consiliere și Orientare pentru Carieră din cadrul Universității din București: „Din păcate, pentru multe generații e pur și simplu o întâmplare fericită dacă ajung să aibă parte de servicii de consiliere la nivelul la care lumea se așteaptă să se întâmple. Există centre de consiliere la nivel universitar. Există centre de consiliere la nivel de școală, la fiecare liceu, la fiecare școală există un consilier, însă numărul acestora este foarte mic față de impactul pe care ar trebui să-l aibă asupra elevilor. E o provocare. Dacă ne uităm în străinătate, există un consilier și un psiholog, și un asistent social, pe la 300-400 de elevi. La noi există un consilier sau un psiholog, sau un asistent social, pe la 1200-1300 de elevi. În lege stăm mai bine. Evident, avem un consilier la 2000 de studenți, dar în realitate avem 1 la 7.000, 8.000, chiar 9.000.

E o provocare să facem, poate cu noile tehnologii, față la aceste provocări, pentru că, de fapt, din ce în ce mai tare se vede nevoia de consiliere. Știți unde se vede cel mai tare? În rata abandonului universitar, în rata abandonului școlar. Pentru că, de foarte multe ori, își aleg facultatea prost. După prima sesiune, a doua sesiune, constată că nu-i ajută la nimic și și renunță.

Întrebare: Avem nevoie de consiliere cu atât mai mult cu cât astăzi copiii au acces atât de mult la rețelele sociale și au un acces necontrolat la modele greșite?

Marian Crăciun, director al Departamentului de Consiliere și Orientare pentru Carieră din cadrul Universității din București: „Din nefericire, chiar mă gândeam și discutam, de foarte multe ori, despre noua tentație a copiilor de a se lăsa de școală sau de a nu învăța, pentru că, vezi, Doamne, cea mai interesant ocupație e aia de influencer. Și nimeni nu se gândește câte zeci, sute de persoane sunt în situația de totală nefericire, nereușind să atingă standardul așteptat, pentru că a ajunge acolo înseamnă, pe de o parte, abilități personale.

Trebuie să știi să comunici, trebuie să înveți să comunici, dacă nu știi să comunici. Trebuie să ai abilitatea de a vorbi în public, trebuie să ai abilitatea de a-ți construi discursul, de a simți, practic, ceea ce piața așteaptă la un moment dat de la tine. Și uite așa te faci influencer. Dacă n-ai abilitățile tehnice necesare, s-ar putea să fii printre acei copii nefericiți care au 102 de followeri pe canalul de youtube sau pe instagram și care, deși își doresc foarte tare să fie influenceri, n-o să ajungă niciodată acolo și n-o să facă niciodată bani de acolo.

Important este să vezi cum abilitățile tale artistice, să zicem, pot să te ducă într-o zonă de lejeritate financiară. Culmea se fac enorm de mulți bani dacă ești un artist bun, care respectă niște standarde de calitate și care mai știe să și vândă articolele pe care le produce, nu trebuie să fii Picasso neapărat.

Poți să fii un decorator de casă foarte bun. Sunt cazuri în care un zugrav bun, cel puțin la noi în România, câștigă mai mult decât un inginer sau decât profesorii, din păcate. Asta arată că uneori scările de valori sunt diferite și iar ajungem la miturile alea de care povesteam și care uneori ne afectează foarte tare parcursul de carieră.”


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii să fie sancționați disciplinar dacă nu folosesc portofoliul educațional, clasele să fie constituite prin distribuția aleatorie a elevilor, pentru combaterea segregării, admiterea la liceu să fie eliminată din proiect, iar la Religie să fie calificative, în loc de note – solicită reprezentanții Consiliului Național al Elevilor

O serie de 85 de amendamente a fost transmisă Ministerului Educației de către reprezentanții Consiliului Național al Elevilor, precizează organizația într-un comunicat. Reprezentanții elevilor solicită distribuirea elevilor în clasă aleatoriu,…
Vezi articolul

10 burse de 1.000 de lei pentru elevii performanți care trăiesc în medii defavorizate, acordate de Academia Română / Care sunt criteriile de selecție și ce trebuie să cuprindă dosarele candidaților. Bursele se acordă anual până la finalizarea studiilor de liceu sau facultate

10 burse de câte 1.000 de lei pentru elevii care trăiesc în medii defavorizate și care au rezultate școlare excepționale vor fi acordate de Academia Română, în anul 2023, potrivit…
Vezi articolul

Iulian Cristache, Federația Părinților: Am cerut Ministerului Educației o analiză pentru a vedea câți bani se cheltuie pe fiecare temă din capitolul bunuri și servicii și ce procent cheltuie școlile, în realitate, pentru elevi. Vrem să ne asigurăm că nu se mai se cer bani părinților pentru markere, hârtii și alte materiale didactice

Președintele Federației Părinților, Iulian Cristache, spune că a cerut miercuri Ministerului Educației, în cadrul Comisiei pentru Dialog Social, o analiză realizată de Unitatea pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar (UFIP) la nivelul…
Vezi articolul