Marele premiu pentru teatru al Academiei Franceze – 2023, câștigat de scriitoarea româncă Alexandra Badea

3.592 de vizualizări
Foto: sceneweb.fr
Marele premiu pentru teatru al Academiei Franceze a fost acordat scriitoarei românce Alexandra Badea pentru operele de dramaturgie publicate la editura L’Arche, potrivit sceneweb.fr. Sunt peste 65 de laureați, conform listei publicate de Academia Franceză – mai jos în articol.

„Născută în 1980, Alexandra Badea s-a format ca regizor la UNATC din București și este autor, regizor și producător. Piesele sale de teatru sunt publicate la editura L’Arche Éditeur. Acestea au fost regizate de Jacques Nichet, Aurélia Guillet, Frédéric Fisbach, Cyril Teste, Jonathan Michel și Matthieu Roy. De asemenea, au fost traduse în mai multe limbi și puse în scenă în mai multe țări europene”, se arată în descrierea de pe sceneweb.fr.

„În calitate de regizoare, a creat cincisprezece spectacole în Franța și în România, lucrând inițial pe piese ale altor autori, precum Biljana Srbljanovi, Sarah Kane, Dea Loher și Joël Pommerat, sau pe scenarii de teatru (Mihaela Michailov) și, mai recent, pe propriile texte. A regizat două scurtmetraje. De asemenea, a scris mai multe drame radiofonice pentru France Culture”, notează sursa citată.

Alexandra Badea a fost și laureata Marelui Premiu de literatură dramatică 2013, pentru piesa sa de teatru, Pulvérisés, potrivit Institutului Cultural Român (ICR). Acest premiu a fost inițiat în 2005 de ministrul francez al Culturii de la acea vreme.

Care sunt celelalte premii. Palmares 2023

Marele premiu pentru Literatură 2023 a ajuns la scriitorul Daniel Pennac, potrivit livreshebdo.fr, scriitor consacrat în Republică, printre altele, pentru cărțile sale despre viața autentică de școlar în Franța.

Prin tradiție, Marele Premiu pentru Roman va fi acordat în toamnă, anunță Academia.

Toți premianții de la ediția de decernare a premiilor din 2023 pot fi consultați (în limba franceză) mai jos, în lista oficială publicată de Academia Franceză:

Amintim că, în 2022, o altă româncă a fost a fost premiată de Academia Franceză. Este vorba de Anca Vasiliu, profesoară la Universitatea din Sorbona și cercetătoare specializată în istoria artei și filosofie antică și medievală la Paris.

Citește și:
Anca Vasiliu, cercetătoare premiată de Academia Franceză pentru Filosofie în 2022: A face doctorat în Franța este un lux / În momentul în care îl începi, știi că ai în fața ta cel puțin 10 ani de muncă / Dacă plagiezi, ești exclus și nu te mai poți prezenta niciodată cu o lucrare

3 comments
    1. Ce minunat dar am face Dumnezeului pomernit dacă am manifesta patriotismul citind autorii romani,susținându-i ,cumpărându-le cărțile,exprimând respect si empatie. De altfel, autoare merita tot respectul si aprecierea celor ce au citit sau au urmărit regiile ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Populația germană scade sub 1%, pentru prima oară în județul Sibiu / Deputatul minorității germane: ”Uitați-vă ce bătălie e pentru școlile de limbă germană. Asta ne interesează de fapt”

Conform datelor parțiale din recensământul populației încheiat anul trecut, Sibiul se află pe locul 3 la nivel național la procentul de populație germană din totalul rezidenților., anunță Turnul Sfatului.ro, potrivit G4Media.ro.…
Vezi articolul

Concurs despre cultura europeană pentru elevii de gimnaziu, anunțat de Reprezentanța Comisiei Europene în România. Înscrierile sunt deschise la sesiunile de pregătire până pe 13 martie

Un concurs cu întrebări despre istoria și valorile Uniunii Europene, adresat elevilor de gimnaziu, este anunțat de Reprezentanța Comisiei Europene în România. Competiția, numită Euro Quiz, presupune ”răspunsul rapid și…
Vezi articolul
Peste 100.000 de elevi din București revin la școală

Mai mult de 15% din elevii cu vârste peste 12 ani sunt vaccinați. 4.500 de copii s-au vaccinat în ultimele 5 zile. Cîmpeanu: Mai mulți elevi s-au vaccinat în ultimele 10 zile decât angajați din sistemul de învățământ pe parcursul verii

România a depășit pragul de 15% de elevi vaccinați, a anunțat vineri seara ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la finalul unei ședințe de Guvern dedicată Educației, pe fondul deschiderii anului școlar…
Vezi articolul

Profesorii de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, cea mai bună universitate din România, se solidarizează cu profesorii din preuniversitar și ies la protest în Piața Unirii, marți la prânz

Sindicatul Sind UBB al profesorilor din cea mai bună universitate din țară Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca se solidarizează cu angajații din învățământul preuniversitar, aflați în a doua săptămână…
Vezi articolul

Asociația Școlilor Particulare îi cere Ligiei Deca să introducă elevii din școlile particulare și confesionale în rândul beneficiarilor de burse de merit / Luni, Ministerul Educației discută în Comisia de dialog social Ordonanța de Urgență prin care Deca vrea să-și modifice a treia oară propriile legi

Asociația Școlilor Particulare îi cere ministrului Educației, Ligia Deca, să introducă elevii din școlile particulare și confesionale în rândul beneficiarilor de burse de merit. Într-o scrisoare deschisă, Christian Comșa, președinte…
Vezi articolul