Marea Britanie se alătură din nou programului european de cercetare Horizon, după disputele post-Brexit

250 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Marea Britanie se alătură din nou programului european de cercetare Horizon, după trei ani de excludere cauzată de dezacorduri politice post-Brexit, relatează BBC, citând un anunț al guvernului de la Londra. Marea Britanie, una dintre cei mai mari actori din domeniul cercetării la nivel global, va putea astfel să aibă din nou acces la fondurile Horizon, care se ridică la 95 de miliarde de euro.

Marea Britanie și UE conveniseră ca această țară să rămână membru asociat al Horizon, ca parte a acordului comercial ce a însoțit ieșirea ei din spațiul comunitar, începând din 2020. Însă, din cauza disputelor ce au urmat, legate în special de Protocolul privind Irlanda de Nord, Marea Britanie a fost exclusă din schema comunitară de finanțare a cercetării.

Totodată, țara se va asocia și programului Copernicus destinat observării Pământului, program cu o valoare de 9 miliarde de euro. Marea Britanie nu va reveni, însă, în programul de cercetare nucleară Euratom, păstrând doar un acord punctual de cooperare.

Potrivit unor estimări ale Comisiei Europene, Marea Britanie este de așteptat să contribuie cu circa 2,6 miliarde de euro anual în cadrul programelor Horizon și Copernicus.

Foto: © ChormailDreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
  1. un alt exemplu clasic de șarlatanism politic!
    după brexit au fost excluși din fondurile Horizon dar acum….i au reprimit.
    Cum e sa cotizezi 2,5 miliarde și sa folosești 40% din 100 miliarde?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Primăria Constanța a confiscat politic cadourile unor elevi pentru vârstnicii instituționalizați/ Părinte: ”Nu vrem să ne creștem copiii în mentalitatea de unelte ale oamenilor politici”

O campanie desfășurată la inițiativa învățătorilor și profesorilor de la Școala nr. 30 ”Gheorghe Țițeica” din Constanța a fost confiscată politic de Primăria Constanța, înaintea sărbătorilor de iarnă, scrie G4Media.ro.…
Vezi articolul

Primăria București vrea să taie 22% din bugetul pentru Educație la rectificare. Unele investiții în infrastructura școlară, în after-school și grădinițe sunt lăsate cu 1.000 de lei în buget

Peste 35,6 milioane de lei sunt propuse pentru tăiere de la capitolul Învățământ, din totalul alocării pentru acest capitol de 162,9 milioane de lei. Proiectul de hotărâre pentru rectificare bugetară…
Vezi articolul

Poveștile elevilor care nu au abandonat. Denisa, de la mers cu vacile la păscut, la cercetare în robotică la Universitatea din Malaga: „Educația este pilonul vieții mele”. Alisa, elevă într-a XII-a: „Școala online m-a învățat să nu aștept să mi se spună, mai întâi să caut eu informația”

Denisa (29) și Alisa (18) s-au născut la sat, în familii defavorizate social și economic, unde nu există liceu și unde, pentru mulți copii, firul educației se rupe la trecerea…
Vezi articolul

Accesul gratuit sau cu plată pe terenurile de sport din curtea școlii în afara programului școlar, prevăzut într-un nou proiect de lege. Inițiatorii: S-au făcut pași în unele orașe, dar mulți primari evită să ia măsuri invocând lipsa unor norme clare

Accesul gratuit sau cu plată al copiilor și adulților pe terenurile de sport ale școlilor după terminarea programului școlar, acces blocat în unitățile de învățământ din multe localități din țară,…
Vezi articolul