Marcel Ciolacu, întrebat despre criticile venite dinspre Ministerul Justiției pentru propunerile Ligiei Deca, pe tema hărțuirii sexuale: Venim joi cu o propunere de lege, nu poți să modifici o lege cu o hotărâre de guvern

341 de vizualizări
Foto: Angelo Brezoianu / Agerpres Foto
Proiectul schimbărilor legislative pentru combaterea hărțuirii sexuale „nu putea să vină să fie promovat prin hotărâre de guvern”, a spus, vineri, premierul Marcel Ciolacu, răspunzând unei întrebări referitoare la criticile formulate de reprezentanți ai Ministerului Justiției asupra propunerilor Ministerului Educației. El a spus că a fost stabilit un termen – joia viitoare – pentru a fi formulată o „propunere de lege, fiindă nu poți să modifici o lege cu un HG”. Marcel Ciolacu a precizat pentru Edupedu.ro că Ministerul Dezvoltării, împreună cu Ministerul Justiției și cel al Afacerilor Interne vor iniția un proiect de lege de modificare a regimului petițiilor, astfel încât „tot ce e anonim, cu caracter penal, să fie înaintat la parchet”.

El a transmis pentru Edupedu.ro că proiectul de lege urmărește ca acest lucru să se întâmple cu plângeri „din tot sistemul public, la învățământ șii din sistemul privat. La fel cu orice serviciu public, chiar daca este privat”. De remarcat faptul că, în declarațiile acordate tot vineri presei, el a menționat Ministerul Educației în locul celui al Dezvoltării, când vorbea despre proiectul de lege pe cale să fie elaborat.

  • Comentariile de vineri ale premierului vin după ce, după cum a relatat vineri dimineață Edupedu.ro, reprezentanții Ministerului Justiției au comentat în termeni duri propunerile pe tema combaterii și prevenirii hărțuirii sexuale, formulate de Ministerul Educației după consultări cu mai multe instituții, în ultimele zile. Propunerile au fost descrise drept „lipsite de logică” și „de claritate”, vizând inclusiv un act care „nu are nicio legătură cu subiectul hărțuirii”, iar din ele „nu rezultă nici măcar obiectul de reglementare”

Întrebat, vineri, în cadrul unor declarații de presă, în legătură cu situația produsă în relația Ministerul Educației-Ministerul Justiției de „acel proiect venit dinspre doamna Deca”, premierul a răspuns:

  • „ Nu putea să vină să fie promovat prin HG. Și am stabilit și cu domnul ministru Predoiu (ministrul de Interne – n.red.), cu Ministerul Justiției și cu Ministerul Educației să venim joi – e și termen stabilit – cu o propunere de lege, fiindcă nu poți să modifici o lege cu un HG.”

Întrebat dacă va fi convocată o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru acel proiect, el a spus că acest lucru urmează să fie discutat cu președintele Senatului și cu cel al Camerei Deputaților.

Dialogul reporter-Marcel Ciolacu, integral ( de la min. 5.40 în înregistrarea de mai jos):
  • Reporter: I-ați cerut doamnei Deca să vină cu acele propuneri de modificare a regulamentului în privința hărțuirii sexuale. Vedem acum informații apărute dinspre ministerul justiției, acesta a criticat dur acel proiect venit dinspre doamna Deca…
  • Marcel Ciolacu: Da, pentru că…
  • Reporter: …Spunând că este lipsă de claritate
  • Marcel Ciolacu: Nu. Nu putea să vină să fie promovat prin HG. Și am stabilit și cu domnul ministru Predoiu (ministrul de Interne – n.red.), cu Ministerul Justiției și cu Ministerul Educației să venim joi – e și termen stabilit – cu o propunere de lege, fiindcă nu poți să modifici o lege cu un HG.
  • Reporter: Și atunci va fi sesiune extraordinară pentru acest proiect?
  • Marcel Ciolacu: Vom stabili cu președintele Senatului și președintele Camerei. ”
Citește și:
BREAKING SURSE Ministerul Justiției desființează propunerile pregătite de Ligia Deca pentru combaterea hărțuirii sexuale: „sunt lipsite de logică”, „de claritate”, vizează inclusiv un act care „nu are nicio legătură cu subiectul hărțuirii” și din ele „nu rezultă nici măcar obiectul de reglementare”
Cazul Bulai la mâna Ligiei Deca – moment critic pentru siguranța în școli și universități: incompetența de la vârful Educației în cel mai mare scandal de abuzuri sexuale
Hărțuirea sexuală în școli și universități. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin: „Este nevoie să ne grăbim încet, vorba latinului”, pentru a avea coerență legislativă. Va fi un act normativ pe care ar trebui să-l facă ministerele Educației și Justiției săptămâna viitoare / Este foarte probabil ca actul să fie un proiect de lege
Propunerile Ministerului Educației privind cazurile de hărțuire sexuală din mediul universitar: câteva reguli pentru reclamații, inclusiv pentru sesizările anonime, o dezbatere, plus planuri pentru o viitoare „reglementare generală” pentru toate instituțiile de educație și toate instituțiile publice

1 comment
  1. Exact ce anticipam.
    Praf in ochi.
    Propuneri de legi pe care NU le va supune nimeni la vot cel puțin pină in 2025.
    Dar atunci nu va mai interesa pe nimeni.

    Sunt prea multi acuzatori in sistem, in parlament, in primării si in alte instituții ca să aibă curaj cineva să facă ceva.

    Nici măcar o demisie doua nu vor cere
    Pricopie e omul lor
    Deca e trimisa de Iohannis

    Deci rămâne cum stiam
    Exact ca înainte. Doar că își vor rafina tacticile ca sa nu mai răspundă așa ușor.

    Țară eșuată!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Accesul părinților în grădinițe este permis în baza unui program discutat și aprobat de consiliul de administrație al unității de învățământ, se arată în scrisoarea metodică a ISJ Brașov: Se recomandă elaborarea unui program clar, în acord cu cererile părinţilor

Părinții au acces în grădinițe în baza unui program de acces discutat şi aprobat în Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ, după cum se arată într-un document publicat de…
Vezi articolul

Ministerul Educației cere aproape 3 milioane și jumătate de lei din Fondul de rezervă pentru plata burselor elevilor de la școlile private din toată țara – proiect de HG / În ultimele zile din acest an Guvernul ar trebui să aprobe documentul și banii să ajungă la elevi prin primării și școli

Ministerul Educației cere 3.485 mii lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, printr-un proiect de Hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică, vineri seara, pe 15 decembrie. Amintim…
Vezi articolul

EVALUARE STANDARDIZATĂ 2022 Începe prima evaluare privată, în masă, a elevilor din școlile de stat, cu subiecte care nu sunt făcute de Ministerul Educației și care, pentru Matematică și Istorie, nu sunt nici măcar omologate / Cum arată întrebările și raportul „narativ-descriptiv”

De luni, elevii care doresc să fie testați din 329 de școli alese de Ministerul Educației vor susține câte 2 teste standardizate în zile diferite, la Limba română și la…
Vezi articolul