Marcel Ciolacu, discurs pentru studenți: „Nimic din ce se întâmplă acum nu exista când eu eram de vârsta voastră. Atunci era o luptă pentru supraviețuire, unde studiile universitare nu-ți asigurau automat un loc de muncă bine plătit” / Comentariile candidatului PSD la președinție vin în contextul controverselor privind diploma sa de Bacalaureat

637 de vizualizări
Foto: Ilona Andrei – G4Media
Valoarea studiilor universitare a fost unul dintre punctele-cheie într-un discurs rostit, miercuri, de premierul Marcel Ciolacu la deschiderea forumului Studenților Români de Pretutindeni. Ciolacu, desemnat candidat PSD la viitoarele alegeri prezidențiale și confruntat cu o serie de controverse privind diploma sa de Bacalaureat, a ținut să puncteze cu această ocazie că, atunci „când eu eram de vârsta voastră”, „era o luptă pentru supraviețuire, unde studiile universitare nu-ți asigurau automat un loc de muncă bine plătit”.

El a folosit aceeași ocazie pentru a afirma că-și dorește „ca școala românească să ne pregătească tinerii nu pentru a obține o diplomă, ca până acum, ci pentru ca tinerii să-și găsească un loc de muncă bine plătit”.

Marcel Ciolacu a făcut aceste comentarii la câteva zile după ce spunea că și-a căutat diploma de Bacalaureat și că are o copie legalizată a acesteia. El a spus atunci că „am luat Bacul când am terminat liceul” și că „am muncit imediat după ce am terminat liceul. Tatăl meu m-a dat afară din casă, așa era pe vremea aceea”.

  • Oficialul a răspuns astfel pe tema diplomei de bacalaureat, după ce studiile sale, inclusiv diferența de câțiva ani între terminarea liceului, în anii ’80, și începerea facultății au intrat în atenția publicului în urma unei intervenții a candidatei USR la prezidențiale, Elena Lasconi. Aceasta declarase, cu o săptămână înainte: „„Cred că domnul Ciolacu ar trebui să răspundă la trei întrebări: (…) 2. La ce vârstă a luat bacalaureatul și ce studii a făcut? ` (…)”

În acest context, Marcel Ciolacu a făcut din nou o analogie cu acele vremuri în discursul susținut la Forumul de miercuri. El a spus, între altele, la evenimentul Studenților Români de Pretutindeni:

  • „(…) Contextul actual vă este extrem de favorabil. Nimic din ce se întâmplă acum nu exista când eu eram de vârsta voastră. Atunci era o luptă pentru supraviețuire, unde studiile universitare nu-ți asigurau automat un loc de muncă bine plătit. De aceea, România a avut generații întregi de ingineri, juriști și economiști care au făcut orice altceva, mai puțin meseria lor, învățată la școală. De aceea, exodul tinerilor bine pregătiți a atins atunci nivelul maxim. (…)
  • (…) Îmi doresc ca școala românească să ne pregătească tinerii nu pentru a obține o diplomă, ca până acum, ci pentru ca tinerii să-și găsească un loc de muncă bine plătit, pe măsura muncii lor. Este vitală, în opinia mea, creșterea unor noi generații de specialiști prin sitemul de învățământ tehnologic.(…)”
Ce spune CV-ul premierului

Potrivit CV-ului de pe pagina Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu a absolvit Liceul de Filologie-Istorie „Mihai Eminescu” din Buzău în anul 1986, actualul Colegiu Național „Mihai Eminescu” din Buzău și are doar diploma de absolvire, care nu este același lucru cu diploma de Bacalaureat care atestă absolvirea învățământului liceal cu examene și care este singurul act de studii care permite accesul în învățământul superior.

Foto: captură cdep.ro

Marcel Ciolacu a urmat în anii 1991-1995 cursurile de licență de la Facultatea de Drept a Universității Ecologice din București și în 2004 – „studii postuniversitare de specialitate” în Management și finanțare locală, conform CV-ului de pe site-ul Camerei Deputaților. În 2008-2009 are trecute că a urmat „cursuri postuniversitare” la Colegiul Național de Apărare București și între 2010 și 2012 că a urmat un masterat în Managementul sectorului public la SNSPA.

Citește și:
Marcel Ciolacu: Am căutat diploma de Bacalaureat, am copia ei legalizată

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sindicatele FSE “Spiru Haret”: Propunerea Guvernului seamănă izbitor de mult cu ceea ce s-a întâmplat în 2008, când cadrelor didactice li s-a mai refuzat o majorare salarială stabilită printr-o lege

Implementarea oricărui scenariu pentru începerea noului an școlar va fi sub semnul întrebării dacă Guvernul amână majorarea salariilor profesorilor din septembrie, atrage atenția Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“. Situația…
Vezi articolul

Elevii cer Guvernului adoptarea unei decizii privind bursele pentru acest an școlar. CNE: Sute de mii de elevi beneficiari ar putea fi în imposibilitatea de a primi bursele școlare aferente lunii septembrie

Consiliul Național al Elevilor „trage un puternic semnal de alarmă” pentru că ar exista „un posibil vid legislativ generat de inacțiunile Guvernului”, potrivit unui comunicat al organizației. Dacă nu va…
Vezi articolul

Adriana Pistol, director în Institutul Național de Sănătate Publică: Nu se mai închid școlile anapoda, când nu e niciun caz într-o școală, ci o faci calculat, gândit. Nu am văzut solicitarea de reînchidere la pragul de 6 la mie

Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, a declarat că nu a văzut solicitarea Federației Asociațiilor de Părinți…
Vezi articolul