Marcel Ciolacu, despre noua lege a salarizării care nu e gata cu 3 luni înainte de a intra în vigoare: Lucrez cu materialul clientului și încerc să-mi fac prioritățile în funcție și de necesitățile reale

14.926 de vizualizări
Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Când a fost întrebat dacă noua lege a salarizării va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024, premierul Marcel Ciolacu a declarat că „lucrez cu materialul clientului și încerc să-mi fac prioritățile în funcție și de necesitățile reale și urgențele reale”. Declarația a fost făcută luni, 2 octombrie, după participarea la inaugurarea noului Amfiteatru al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”. Amintim că draftul noii legi a salarizării ar fi trebuit să fie gata până pe 15 iulie. Noua lege a salarizării este condiție esențială pentru majorările salariale ale profesorilor de la 1 ianuarie 2024.
  • De la data publicării acestui articol și până la 1 ianuarie, ziua când trebuie să intre în vigoare noua lege a salarizării, au mai rămas 90 de zile.

Marcel Ciolacu a spus că prioritatea Ministerului Muncii este legea pensiilor: „Și cred că prioritatea 1 a Ministerului Muncii trebuie să fie în acest moment legea pensiilor, urmând, pe urmă, să începem și pașii cu legea salarizării. Asta nu înseamnă că proiectele sunt abandonate, se lucrează în paralel, cum de altfel lucrăm și acum la legea cu pensiile speciale.”

Diana Dumitrașcu, TVR: Aș vrea să ne spuneți dacă, în actualele condiții, termenul de 1 ianuarie 2024 pentru intrarea în vigoare a noii legi a salarizării mai poate fi luat în calcul, în condițiile în care ieri a fost 1 octombrie și noua lege ar fi trebuit să ajungă în Parlament la 1 septembrie. Mulțumesc!

Marcel Ciolacu: „Știți, lucrez cu materialul clientului și încerc să-mi fac prioritățile în funcție și de necesitățile reale și urgențele reale. În cererea de plată numărul patru, avem trei reforme majore: legea pensiilor, legea salarizării și reforma fiscală. Sunt acum niște ipocriți care au atacat la CCR măsurile fiscale, la pachet cu combaterea evaziunii și cu reforma bugetară, uitând că ei au trecut aceste lucruri în jalonul de la reforma fiscală. Asta e ca o paranteză.

Ce am convenit cu comisia este de a veni cu acest pachet, care-i soft din punctul meu de vedere și pot să detaliez. Trebuie intervenit major în combaterea evaziunii și în reforma bugetară. Și cred că prioritatea 1 a Ministerului Muncii trebuie să fie în acest moment legea pensiilor, urmând, pe urmă, să începem și pașii cu legea salarizării. Asta nu înseamnă că proiectele sunt abandonate, se lucrează în paralel, cum de altfel lucrăm și acum la legea cu pensiile speciale. Deci, este cu adevărat o întârziere la foarte multe, s-au suprapus, dar o să facem față cu certitudine.”

Video la minutul 6:40:

Informații de context

Pe 11 septembrie, la TVR Plus, Ligia Deca nu a putut spune clar dacă garantează că profesorii, personalul nedidactic și cel auxiliar vor primi majorările salariale de la 1 ianuarie 2024 promise prin O.U.G. nr. 57/2023.

La începutul lunii august, Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii, a declarat pentru Edupedu.ro că draftul de lege se află în analiză.

Pe 22 iunie, Ligia Deca declara că „se va merge pe trei scenarii de grile, una dintre aceste grile fiind cea lucrată deja la Ministerul Educației, împreună cu federațiile sindicale, la sfârșitul anului trecut, începutul acestui an.”

Pe 7 iunie, ministrul Muncii spunea că termenul dat de coaliție pentru draftul legii salarizării este data de 15 iulie: „Până pe data de 15 iulie am termen de la coaliție să finalizez draftul legii salarizării, astfel încât în perioada 15 iulie – 1 septembrie să continuăm discuțiile cu sindicatele, ca la 1 septembrie propunerea administrativă să treacă de Guvern și să fie depusă în Parlament.”

Marius Budăi spunea pe 1 iunie că „așa cum s-a decis, și coaliția, și dl. prim-ministru, astăzi vom continua discuțiile cu sindicatele pentru noua grilă de salarizare, bineînțeles, cu sindicatele din educație, în primul rând, după care urmează celelalte sindicate”. 

Budăi a declarat că de la 1 ianuarie 2024 un profesor debutant va avea un salariu net de 4.600 de lei. Declarația a fost făcută după ședința în care Executivul a adoptat ordonanța de urgență prin care au fost acceptate cererile sindicatelor.

Conform Ordonanței de urgență nr 57/2023, Guvernul trebuie să crească salariile de bază din Învățământ cu 1.300 de lei brut din luna iunie pentru cadrele didactice și didactice auxiliare și cu 400 de lei brut pentru personalul nedidactic.

De asemenea, ordonanța prevede că, de la 1 ianuarie, salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie, precum și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă.

„Art. III – (2) Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.

(3) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024.”

Pe 15 iunie, în discursul său din Parlament, Marcel Ciolacu, președinte PSD, le-a promis profesorilor și angajaților din învățământ că va livra “la milimetru” ce a promis împreună cu Nicolae Ciucă, fost premier:

„Când vine vorba de educație, speranța nu va fi o opțiune pentru mine, ca prim-ministru. Voi livra la milimetru ce am promis împreună cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă, iar cea mai mare garanție, dincolo de orice ordonanțe sau legi, este aceea că fac parte din partidul care a livrat deja și medicilor ce a promis. Sunt pregătit să discut oriunde și oricât cu profesorii pentru a găsi împreună soluțiile corecte”, a declarat Marcel Ciolacu.

Citește și:
Premierul Ciolacu: Am promis profesorilor măriri de salarii, o să ne ținem de cuvânt. Vom pleca de la salariul debutantului, salariul mediu pe economie, am promis și cred în acest lucru
Ligia Deca a evitat să spună că garantează majorările salariale pentru angajații din sistemul de învățământ de la 1 ianuarie 2024, în cazul în care legea salarizării nu va fi gata până atunci

4 comments
  1. Sindicatele au oprit abuziv greva ca să ungă rotativa guvernamentală. Asa am vazut si noi prin scoli care sunt golanii securisti de prin cancelarii, si aici ma refer la sefii de sindicate din scoli care au votat pentru incheierea grevei. Colega noastra, mare sefa de sindicat pe scoala, insista de cel putin doua saptamani sa acceptam ofertele guvernului egale cu zero. Nu ma mai mira ca in august ea s-a inscris in AUR iar sotul ei in PSD.

  2. Din păcate pentru ele, cadrele didactice vor rămâne din nou cu buza umflată. Și directorii de școli la fel. Prevăd un mare haos începând cu data de 1 ianuarie. Oare creșterea salarială obținută după grevă, va mai fi valabilă de la 1 ianuarie? Poate am înțeles eu greșit, dar acea creștere salarială se aplică până la 1 ianuarie 2024, când ar urma să se aplice noua grilă de salarizare. Dacă grila va întârzia, nimeni nu spune dacă creșterea salarială obținută în urma grevei se va mai aplica începând din 2024.

  3. Doamna doctor Deca are alte prioritati. Sa-si faca selfiuri pe la Bruxelles si sa tina discursuri patetice.
    Telectualul Ciolacu se gandeste cum sa salveze pensiile speciale si iPhone-urile bugetarilor de lux.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Aproape 16.000 de elevi înscriși în clasa a VIII-a nu au terminat clasa sau nu au fost înscriși automat de școli la Evaluarea Națională 2024 / Numărul este cel mai mare din ultimii 5 ani și apare după ce Ligia Deca a trimis în școli, în ianuarie, 13 măsuri ca să combată fenomenul

Ministerul Educației a anunțat luni la prânz că la Evaluarea Națională 2024 au fost înscriși „peste 160.400 de elevi”, în condițiile în care înscrierea elevilor la această evaluare este automată…
Vezi articolul

Educația financiară, prin ochii elevilor din rural: Jumătate dintre participanții la un sondaj cred că o persoană educată financiar are bani pentru traiul zilnic, dar și pentru economii / 60% doresc să afle ce afacere să-și deschidă

O persoană educată din punct de vedere financiar are bani pentru viața de zi cu zi, dar face și economii, cred jumătate dintre elevii din mediul rural care au participat…
Vezi articolul

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, au discutat cu rectorii universităților de stat și private pentru “dezvoltarea Bucureștiului ca important centru academic”. Pe lista discuțiilor: terenuri sau clădiri pentru cursuri, festival și muzeu al universităților

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, şi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, au discutat luni pe tema colaborării pentru dezvoltarea Bucureştiului ca important centru academic, transmite Agerpres. Cei doi oficiali s-au…
Vezi articolul