Premierul Marcel Ciolacu a declarat astăzi că a apelat la diaspora românească, încercând o nouă abordare pentru a stabili legături cu administrația Trump. Șeful Executivului a anunțat că omul de afaceri constănțean Dragoș Sprînceană este una dintre persoanele din diaspora românească din SUA pe care le-a „rugat” să spună „adevărul despre România”.
Premierul a precizat că nu există încă un reprezentant al României trimis formal și cu mandat oficial de statul român în SUA. Dar „printr-un dialog avut și cu președintele interimar al României, am deschis o nouă abordare: aceea de a apela la diaspora românească. Diaspora românească este foarte influentă și foarte activă în mediul din Statele Unite, atât de business, cât și în mediul politic. Mai mult, diaspora românească întotdeauna a avut o înclinație cumva către Partidul Republican. Și mi s-a părut corect, prin prietenii pe care îi am, să căutăm persoane care sunt în anturajul Partidului Republican, de a spune despre România, de a face discuții despre România. Nu pe banii României”, a afirmat Ciolacu.
Întrebat cine este al doilea trimis al României pentru îmbunătățirea relațiilor strategice bilaterale și cum au fost aleși aceștia, premierul Marcel Ciolacu a răspuns: „Am vorbit cu zeci de români din diaspora. Am vorbit cu cel mai bogat român din Statele Unite care, de exemplu, s-a văzut zilele trecute cu ministrul Educației din România, cu dl David, și pe urmă mi-a dat telefon și mi-a zis: Marcel, un om extraordinar domnul ministru!… Care deja ajută sistemul de sănătate la Oradea, fiind în domeniul de softuri și de IT, deja implementează un soft pilot în Oradea. Deci aceste discuții le am mereu și este chiar în fișa postului a mea să am discuții cu diaspora. Părerea mea e că este o resursă imensă diaspora românească, și nu numai în Statele Unite, și în Marea Britanie, și în Germania, sunt medici, oameni în companii mari, conducători de mari companii la care statul nu a apelat și oamenii doresc să se implice pentru țara lor unde s-au născut, unde au crescut”.
Declarațiile au fost susținute astăzi, 4 aprilie 2025, la Timișoara, unde premierul Marcel Ciolacu a participat alături de Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, de vicepremierul Marian Neacșu și de Alfred Simonis, președintele CJ Timiș, la o vizită pe șantierul Centrului de Mari Arși din Timișoara.
Răspunsurile premierului Marcel Ciolacu la întrebările presei cu privire la identitatea celor doi trimiși ai țării noastre în Statele Unite (de la minutul 11:00):
Rep: Pe cine ați ales să trimiteți în SUA, vizavi de discuțiile cu dl Trump pentru îmbunătățirea relațiilor strategice bilaterale?
Marcel Ciolacu: „Cred că e vina mea, dar mă bucur mult că mi-ați pus această întrebare. În primul rând, ce să îmbunătățim? Există o relație insituțională între statul român și statul american. Avem un parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii. A fost o perioadă în care cineva a vrut să ne împartă. România să țină cu Europa, ba să țină cu America. O aberație! România este în Europa, n-are cum să țină cu Europa fiind în Europa. E în Uniunea Europeană, nu are cum să nu țină cu casa ei. Dar, totodată, securitatea României se bazează în primul și în primul rând pe parteneriatul strategic cu Statele Unite.
Vedem o altă abordare a administrației Trump, cu toții. Câteodată ne mai și minunăm și dvs, și noi, oamenii politici, de anumite declarații, de anumite abordări. De exemplu, administrația Trump are un trimis special în relația cu Marea Britanie. Acuma nu credeți că Statele Unite nu are ambasador în Marea Britanie. Are ambasador.
Rep: Pe cine ați ales dvs?
Marcel Ciolacu: Eu nu am ales pe nimeni în mod special. Eu am făcut…
Rep: Unul dintre doi trimiși e dl Sprânceană?
Marcel Ciolacu: Ascultați-mă, că vă explic exact. Eu am spus că este nevoie de o nouă abordare. Eu nu l-am criticat nici pe ministrul de externe. Am spus că e un diplomat de excepție, dar foarte adaptat relațiilor din zona Uniunii Europene și a Europei, în primul rând. Știți activitatea dlui ambasador din Statele Unite, de altfel luminoasă. Și atunci, cum era și normal, printr-un dialog avut și cu președintele interimar al României, am deschis o nouă abordare: aceea de a apela la diaspora românească.
Diaspora românească este foarte influentă și foarte activă în mediul din Statele Unite, atât de business, cât și în mediul politic. Mai mult, diaspora românească întotdeauna a avut o înclinație cumva către Partidul Republican. Și mi s-a părut corect, prin prietenii pe care îi am, să căutăm persoane care sunt în anturajul Partidului Republican, de a spune despre România, de a face discuții despre România. Nu pe banii României. Noi nu avem încă legea lobby-ului, dar mă bucur că în PNRR – că tot vorbeați de reforme – e trecut că trebuie să avem și noi o lege a lobby-ului. Și da, cu domnul Dragoș Sprânceană am avut această discuție telefonică cred că pe la 5 dimineața, ca să ne potrivim cu orele, și l-am rugat: dom’le înțeleg că veți participa în perioada următoare… Știți politica americană în care fac anumite întâlniri, party, dar cu ștaif, unde se strâng anumite sume: pentru zona socială, pentru zona politică, unde români născuți în România sau în Statele Unite, cetățeni români cu dublă cetățenie, și americană, și română, participă foarte des. Mai ales la Mar-a-Lago, unde sunt foarte mulți români de fiecare dată. Și am avut această discuție. Au participat, cred că „românii patrioți” a fost tema ultimei întâlniri de la Mar-a-Lago, și am vorbit cu mai multe persoane care au participat aseară. Și eu cred că efectul se va vedea curând.
În momentul în care statul își asumă, la fel ca Statele Unite, un trimis special, un reprezentant al statului, acel lucru – dacă reprezintă președintele României – se face prin decret, dacă reprezintă Guvernul – va trece prin HG prin Guvern și atunci va avea și un mandat foarte clar. Mandatul, și din discuția mea și cu dl Dragoș Sprânceană, a fost de a spune adevărul despre România.
Rep: Cum au fost aleși cei doi trimiși acolo? Cine este al doilea?
Marcel Ciolacu: V-am și spus mai devreme: am vorbit cu zeci de români din diaspora. Am vorbit cu cel mai bogat român din Statele Unite care, de exemplu, s-a văzut zilele trecute cu ministrul Educației din România, cu dl David, și pe urmă mi-a dat telefon și mi-a zis: Marcel, un om extraordinar domnul ministru!… Care deja ajută sistemul de sănătate la Oradea, fiind în domeniul de softuri și de IT, deja implementează un soft pilot în Oradea. Deci aceste discuții le am mereu și este chiar în fișa postului a mea să am discuții cu diaspora. Părerea mea e că este o resursă imensă diaspora românească, și nu numai în Statele Unite, și în Marea Britanie, și în Germania, sunt medici, oameni în companii mari, conducători de mari companii la care statul nu a apelat și oamenii doresc să se implice pentru țara lor unde s-au născut, unde au crescut.”
Amintim că ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, efectuează săptămâna aceasta o vizită în Statele Unite ale Americii, de unde a anunțat că extinde relațiile „la un nivel mai general, întărind astfel și relațiile noastre cu SUA”.
1 comment
Ha! Ha! Pile, relatii, bani… Asta e ceea ce conteaza. Vrem sa impacam si capra europeana si varza americana si ne vom trezi cu nimic in farfurie. Cat despre david, mult zgomot si multe plimbari, dar cum ramane cu bacul in timpul scolii??