Marcel Ciolacu: Clarificăm ultimele detalii privind plățile pentru prima de carieră didactică, respectiv prima de carieră profesională / Lista celor 450 de școli care organizează programul „Masa caldă” va fi validată azi, potrivit premierului

16.458 de vizualizări
Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Premierul Marcel Ciolacu a declarat la începutul ședinței de Guvern că „în domeniul învățământului, clarificăm ultimele detalii privind plățile pentru prima de carieră didactică, respectiv prima de carieră profesională”. Este vorba despre cei 1.500 de lei pentru profesori și 500 de lei pentru personalul administrativ din școli și grădinițe.

„În domeniul învățământului, clarificăm ultimele detalii privind plățile pentru prima de carieră didactică, respectiv prima de carieră profesională, acordate personalul didactic și celui auxiliar. Este o promisiune făcută astă-vară sindicatelor, împreună cu dna. ministru, pe care acum o îndeplinim, mai ales că primele sunt plătite integral din bani europeni”, a declarat Marcel Ciolacu.

De asemenea, premierul a mai anunțat că astăzi va fi validată lista celor 450 de școli unde se va organiza programul „Masa caldă” în anul școlar 2023-2024: „Tot azi validăm și lista celor 450 de școli din programul pilot de acordare a unei mese calde pe zi pentru preșcolari și elevi”.

Cardurile profesorilor, pe care va fi virată prima didactică de 1.500 de lei, încă nu au început să fie livrate, potrivit surselor Edupedu.ro. Pe 4 octombrie, Adrian Câciu, ministrul Investițiilor şi Proiectelor Europene, declara pentru Edupedu.ro că distribuția cardurilor se va face în perioada 10-20 octombrie.

Edupedu.ro a scris că personalul nedidactic este în pericol să nu primească prima de carieră profesională de 500 de lei, scrie Guvernul, care la două săptămâni după adoptarea OUG pentru acești bani, și-a dat seama că acest tip de personal se numește „administrativ” în noua lege a educației. Proiectul de OUG, care modifică OUG nr. 58 din 12 iunie 2023, se află pe ordinea de zi a ședinței de Guvern.

În proiectul menționat anterior se arată că Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va încheia, în termen de 5 zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a ordonanței, un act adițional la convenţia cu Compania Naţională “Poşta Română”.

Despre Masa caldă

La începutul lunii octombrie, Ministerul Educației a pus în dezbatere publică lista celor 450 de școli care vor fi beneficiare ale programului Masă caldă. Lista este aceeași ca și cea de anul trecut, mai puțin 7 școli din 5 județe și București au fost înlocuite.

Guvernul alocă aceeași sumă de 15 lei anul acesta pentru un copil, la fel ca și anul trecut, potrivit Hotărârii de guvern din 28 septembrie.

Art. 1 – „(1) În anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, pe perioada desfășurării cursurilor corespunzătoare anului școlar 2023-2024, preșcolarilor și elevilor din 450 de unități de învățământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unități-pilot, li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, se arată în proiectul de ordonanță de urgență.

Potrivit notei de fundamentare atașată proiectului de hotărâre privind aprobarea listei celor 450 de școli, programul ar trebui să ajute la diminuarea abandonului școlar, însă a trecut o lună de la începrea școlii și nici un elev din România nu mai primește mâncare la școală în programul „Masa caldă“.

“Adoptarea acestei Ordonanțe de urgenţă a Guvernului face parte din măsurile rapide și coerente de intervenție integrată pentru diminuarea riscului de excluziune și de abandon școlar care grefează asupra populației școlare din medii dezavantajate geografic, economic sau social, contribuind în final la realizarea obiectivului major al Ministerului Educației și anume asigurarea accesului echitabil și nediscriminatoriu la o educație de calitate a tuturor copiilor și tinerilor din România”, scrie în nota de fundamentare.

Citește și:
SURSE Livrarea cardurilor pentru primele didactice de 1.500 de lei încă nu a început
Personalul nedidactic, în pericol să nu primească prima de carieră profesională de 500 de lei, scrie Guvernul, care la două săptămâni după adoptarea OUG pentru acești bani, și-a dat seama că acest tip de personal se numește „administrativ” în noua lege a educației / Un proiect de OUG e pe ordinea de zi a ședinței de azi
Cardurile pentru profesori, pe care va fi virată prima didactică de 1.500 de lei în această lună, vor fi distribuite din 10 octombrie prin poștă, spune ministrul Adrian Câciu
Premierul Marcel Ciolacu: Alocăm din fondul de rezervă banii pentru plata primei de carieră didactică de 1.500 de lei și a primei de carieră profesională de 500 de lei
Lista celor 450 de școli în care elevii vor primi Masa Caldă în acest an școlar, pusă în dezbatere publică / Au fost înlocuite 7 școli în toată țara, acolo unde anul trecut programul nu s-a desfășurat din diverse motive
Normele de aplicare ale programului “Masa Caldă” în școli, aprobate de Guvern la o lună de la începerea școlii. Numărul de școli beneficiare și sumele alocate de Guvern sunt la fel ca anul trecut, dar lista școlilor încă nu e publică / Elevii vor primi masa caldă în câteva săptămâni, în funcție de durata licitațiilor, spune ministra Educației
UPDATE Masa caldă pentru elevii din 450 de școli, aprobată de Guvern la trei săptămâni după debutul cursurilor / Suma de 15 lei pentru un copil este aceeași ca cea de anul trecut / Bugetul pentru 2023 – 195 milioane de lei

5 comments
  1. Ma lasi cu pensionarii? sa steie acasa daca nu le convine, sa zica mersi ca-i lasa sa cumuleze salariul cu pensia dupa ce ca ei nici nu au dat examen de titularizare niciodata.

    Merg acuma in scoli cu vechime peste 45 ani si gradatii si iau salarii babane pe langa pensie. Si ne mai miram ca tinerii nu mai vor la catedra.

  2. Dar nu-i pasă de pensionarii care au lucrat ,, la plata cu ora ” și pentru care nu are bani pentru concediul de odihnă.

  3. Dupa ce a salvat pensiile speciale pentru imbuibatii de partid, pana in 2060, telectualul Ciolacu, salvatorul privilegiatilor si-a adus aminte de profi, in ordinea prioritatilor sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Epoca de aur” a universităților din Anglia ar putea să ia sfârșit, avertizează președintele forului de reglementare a învățământului superior din această țară / Apel pentru înlăturarea restricțiilor pentru vizele pentru studenții străini

„Epoca de aur a învățământului superior” din Anglia ar putea lua sfârșit, din cauza unei multitudini de factori, dar eventuale măsuri pentru combaterea crizei de finanțare cu care se confruntă…
Vezi articolul

Verificarea doctoratelor de plagiat, de către universități, stabilită prin ordin de ministru acum un an – Sorin Cîmpeanu, întrebat câte au raportat rezultate: toate au raportat înființarea unor structuri dedicate 

“Toate universitățile au raportat, pe propria răspundere, sub semnătura rectorului, că și-au înființat structuri dedicate verificării tezelor de doctorat și prevenirii acestui fenomen”, a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, miercuri, întrebat…
Vezi articolul