Manualele de matematică pentru clasa I și clasa a II-a vor ajunge la elevi până pe 27 octombrie, a anunțat secretarul de stat din Educație Florian Lixandru

1.070 de vizualizări
Manuale de matematică pentru clasa I / Foto: manuale.edu.ro
„Manualele de matematică pentru clasa I și clasa a II-a vor ajunge la elevi până pe 27 octombrie, a anunțat Florian Lixandru, iar manualele de limbă și comunicare clasa a II-a și matematică clasa a VI-a vor ajunge la elevi în această săptămână”, a anunțat secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, la TVR Info, pe 20 septembrie. Intarzierea a apărut pentru ca au fost înregistrate contestații din partea editurilor, a explicat Florian Lixandru.

„Pe 11 septembrie, când cursurile au început, toate manualele pe care Ministerul Educației le-a aprobat s-au regăsit pe platforma manuale.edu.ro, atât în format digital, cât și în format PDF. 

Recomandarea noastră pentru unitățile de învățământ a fost ca după ce învățătorul a stabilit pe ce manual urmează să lucreze, să printeze acele capitole corespunzătoare primei perioade de învățare din acest an școlar, astfel încât fiecare copil să beneficieze și de formatul tipărit”, a precizat Florian Lixandru. 

 Intervenția secretarului de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, la TVR Info:

„Pentru anul acesta școlar, Ministerul Educației a organizat licitație pentru 47 de titluri. Dintre acestea, 43 de titluri au ajuns pe băncile elevilor în prima zi de școală. S-au încheiat contractele, s-au livrat manuale în timp util, au ajuns la școală. 

Pentru patru titluri au fost înregistrate contestații din partea editurilor. Vorbim, pe de o parte de titlurile de limbă și comunicare pentru clasa a II-a și matematică pentru clasa a VI-a în această situație, contestațiile au fost respinse și am putut urgenta, astfel încât până ieri aceste manuale au fost transmise în depozitele inspectoratelor școlare și în această săptămână, practic elevii vor intra în posesia lor. 

Însă am avut și două situații în care contestațiile au fost acceptate de către Comisia Națională de soluționare a contestațiilor. Este vorba de matematică și cunoaștere a mediului pentru clasa I și matematică și cunoaștere a mediului pentru clasa a II-a, motiv ce a întârziat procesul de contractare, astfel că în până pe data de 18 septembrie unitățile de învățământ au avut posibilitatea să înregistreze comenzile în aplicație, iar aceste manuale vor ajunge pe băncile elevilor fizic, până la finalizarea primei perioade de învățare, adică până pe 27 octombrie. 

Ce vreau să precizez este faptul că la data de 11 septembrie, când cursurile au început, toate manualele pe care Ministerul Educației le-a aprobat în această perioadă s-au regăsit pe platforma manuale.edu.ro, atât în format digital, cât și în format PDF. 

În cazul celor două manuale de matematică pentru clasa I și pentru clasa a II-a, recomandarea noastră pentru unitățile de învățământ a fost ca pentru fiecare elev din această clasă, după ce învățătorul a stabilit pe ce manual urmează să lucreze, să printeze acele capitole corespunzătoare primei perioade de învățare din acest an școlar, astfel încât fiecare copil să beneficieze și de formatul tipărit. 

Practic astăzi (nota redactiei: 20 septembrie) s-au centralizat comenzile, mâine sunt invitați la contractare. Termenul pentru care vor semna contractul este de 18 octombrie, de livrare către depozitele inspectoratelor școlare. Noi sperăm ca între 18 octombrie și 27 octombrie, ultima zi de școală din această perioadă de învățare, aceste manuale să ajungă pe băncile elevilor. Dar până atunci, așa cum vă spuneam, învățătorii au optat deja pentru ce manual vor folosi și copiii au primit  printate capitolele aferente acestei perioade.”

Informații de context

Edupedu.ro a scris că elevii din învățământul primar și gimnazial ar trebui să aibă manuale noi în acest an școlar, la 10 ani după tipărirea primelor ediții pe noul curriculum. Majoritatea manualelor au putut fi comandate deja de către cadrele didactice, dar Ministerul Educației a anunțat profesorii, cu doar 3 zile înaintea primei zile de cursuri, că sunt patru manuale care nu ajung la timp.

Potrivit unei adrese a Centrului Național de Politici și Evaluare în Educației (CNPEE), profesorii și directorii de școli ar fi trebuit să comande manuale școlare pentru clasele a II-a și a VI-a în perioada 9-21 august.

Citește și:
Secretarul de stat Florian Lixandru: Manualele de Comunicare în Limba Română de clasa a II-a şi de Matematică de clasa a VI-a ajung la elevi în această săptămână / Cursurile primului modul au început pe 11 septembrie
Manualele noi de Matematică pentru clasele I și a II-a nu vor ajunge în școli la timp. Ministerul Educației transmite învățătorilor, cu trei zile înainte să înceapă școala, să tipărească de pe internet lecțiile din primul modul și să le dea copiilor, fără să precizeze pe banii cui / Alte două manuale sunt și ele întârziate
Profesorii și directorii de școli pot comanda manuale școlare de Limba română și Matematică până pe 21 august. Lista cărților folosite din septembrie la clasele a II-a și a VI-a – document

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Transport gratuit pentru elevi

FSLI, după incidentul de la Colegiul Național “Ion Creangă” din București: Școlile din România pot deveni un spațiu periculos. Elevii și angajații din învățământ au nevoie de protecție

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ semnalează că “elevii și angajații din învățământ au nevoie de protecție”, după incidentul petrecut miercuri, când o profesoară de limba japoneză în vârstă de 26…
Vezi articolul
angajatori caută să recruteze studenți

Vouchere electronice prin care elevii și profesorii să-și poată cumpăra echipamente pentru educație digitală – solicitate Guvernului, printr-un apel comun, de către Consiliul Elevilor, FSE Spiru Haret și Federația Asociațiilor de Părinți

Consiliul Elevilor, Sindicatele “Spiru Haret” și Federația Asociațiilor de Părinți solicită Guvernului un pachet concret de măsuri “pentru a garanta accesul la educație digitală pentru toți elevii și profesorii din…
Vezi articolul
Concursul de directori la București

Consiliul Legislativ cere reanalizarea „mandatelor complete” pentru Președintele ARACIP, din proiectul de reorganizare a agenției: Poate duce la o nouă învestire a acestuia pentru un al treilea mandat

Consiliul Legislativ a cut Ministerului Educației să reanalizeze expresia „mandate complete” pentru Președintele ARACIP, din proiectul de Hotărâre de Guvern care vizează reorganizare a agenției, potrivit documentului publicat pe site-ul…
Vezi articolul

Surse: Președintele Consiliului Național al Elevilor ar fi fost, de fapt, demis de către Adunarea generală după ce a fost acuzat că ar fi făcut un pact cu ministerul pe tema burselor școlare și că ar fi ascuns emailuri de restul conducerii executive a CNE. Silviu Morcan susține că s-a retras din toate structurile organizației și că „a fost o demisie din motive personale”

Fostul președinte al Consiliului Național al Elevilor (CNE), Silviu Morcan, ar fi fost demis de către Adunarea Generală a organizației pe care o conducea pentru că ar fi făcut „un…
Vezi articolul